News Item: Tigareta II - episodul 1
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by colonelul
Monday 04 December 2006 - 18:32:20

VV.jpgDupa cum v-am promis, incepem astazi o serie destul de lunga de articole dedicate episodului Tigareta II, repovestite din perspectiva unui om care cunoaste suficient de bine dedesubturile multor afaceri derulate pe aeroportul Otopeni - Valentin Vasilescu. Domnul Vasilescu a fost deputat si este si autorul volumului "CIA conduce Romania".

Episodul 1

Afacerea „Tigareta II", ar fi trecut cu siguranta complet neobservata, ca un banal episod al unei serii de actiuni mai mult sau mai putin asemanatoare, si nu neaparat cu tigari. Planul real al afacerii a fost dat peste cap prin lansarea subiectului in mass-media, in 23 aprilie 1998. Sursa ramasa anomima pana astazi, informa doua gazete centrale despre faptul ca in seara zilei de 16 aprilie, dintr-un avion IL-76 au fost descarcate 3000 de baxuri de tigari de contrabanda. Biroul de presa al armatei a replicat printr-un comunicat ca informatiile nu corespund realitatii. "Din investigatiile facute se constata ca pe raza bazei miliare mentionate nu s-au petrecut lucruri deosebite", se arata in comunicat.
Afacerea s-a amplificat practic de la ora la ora in zilele care au urmat, incepand din dimineata zilei de 23 aprilie. Joi 24 aprilie 1998, generalul Bucse Gheorghe s-a prezentat la Baza Aeriana pentru a dicuta cu comandantul acesteia, comandor Suciu Ioan si cu loctiitorul sau. In timp ce generalul Bucse il instruia pe Suciu cum sa procedeze in continuare pentru aplanarea situatiei, a fost sunat pe firul scurt de o persoana importanta a statului roman, care i-a comunicat generalului ceva. Mesajul pe care l-a receptionat generalul Bucse in acea imprejurare se pare ca avea un continut deosebit de important, lucru reiesit din schimbarea radicala de atitudine fata de comandorul Suciu. Daca pana atunci generalul il asigura pe Suciu ca situatia s-a calmat, imediat dupa ce a vorbit la telefon, a devenit cat se poate de protocolar, comunicandu-i oficial subordonatului sau ca incepand din acel moment este suspendat din functie, urmand ca un document oficial sa-i parvina in cursul dupa-amiezii.Comandorul Ioan Suciu, a fost destituit si pus la dispozitia Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene dupa aproximativ o ora, decizia fiind motivata in scris de faptul ca dupa aprobarea data aeronavei ucrainene de a stationa pe breteaua de legatura spre platforma bazei militare, nu a informat despre aceasta esaloanele superioare.
Vineri, 25 aprilie 1998, comandorului Suciu i s-a ordonat sa se prezinte imediat la Parchetul Militar. Intrucat audierile celorlalti inculpati se prelungeau peste ora 22.00, colonelul Artur Dumitrescu a stabilit, de comun acord cu avocatul ales al comandorului Suciu, Domnica Carsiuc, ca audierea acestuia sa aiba loc in cursul zilei de luni 28 aprilie 1998, eliberand o citatie oficiala in acest sens. La stabilirea acestei date, colonelul Artur Dumitrescu a luat in consideratie intentia declarata a avocatului aparator de a parasi Capitala in dimineata zilei de sambata, 26 aprilie 1998. Colonelul Artur Dumitrescu nu a respectat intelegerea, comandorul Suciu fiind chemat la audieri fara avocat, sambata, 26 aprilie 1998, la Parchetul Militar si arestat imediat.

Cateva ore mai tarziu se anunta destituirea colonelului Gheorghe Trutulescu din functia de loctiitor al comandantului Sectiunii Asigurare Transport din cadrul SPP. Biroul de presa al SPP a informat printr-un comunicat ca "avand in vedere ancheta declansata de Sectia Parchetelor Militare de pe langa CSJ in cazul contrabandei cu tigari descoperita in noaptea de 16-17 aprilie 1998 pe Aeroportul militar Otopeni de catre Politie, Vama si Garda Financiara, directorul SPP a dispus suspendarea din functie a col. Gheorghe Trutulescu si punerea acestuia la dispozitia organelor de ancheta".
Trutulescu trebuia sa se prezinte pe joi 23.04.1998 la orele 13,00 la procurorul militar Artur Dumitrescu pentru declaratii. Ofiterul SPP nu s-a aratat, insa, la fata. Colonelul Arthur Dumitrescu, cel care ancheta cazul "Tigareta 2", a fost numit in acest dosar direct de Sorin Moisescu. La acea data, seful Curtii Militare de Apel, procurorul Popov, era in concediu. Locul sau era tinut de magistratul militar Mircea Levanovici. In momentul in care dosarul a venit de la Politie la Parchet, Moisescu l-a nominalizat pe Arthur Dumitrescu sa ancheteze acest caz. Arthur Dumitrescu a declarat presei ca, pe 24 aprilie, in jurul orei 16,30, a sosit, de la Directia Cercetari Penale, dosarul in care se arata ca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dumitru Popescu, care era si retinut de politisti, si impotriva lui Gabriel Negoescu. In dosarul care avea 60 de pagini nu era conturata cu exactitate ilegalitatea transportului de tigari in care au fost implicati Popescu si Negoescu, a spus procurorul militar. Surse din Parchet sustin, insa, ca dosarul pe care Dumitrescu l-a primit de la Politie avea doar cateva pagini, in care era descrisa actiunea de contrabanda si numele celor implicati, pana la acel moment al cercetarilor.
Astfel, tot pe 24 aprilie, col. Mircea Levanovici s-a trezit cu col Gheorghe Trutulescu la el in birou. Pentru ca nu stia la cine sa se duca, Trutulescu l-a cautat pe Levanovici, o cunostinta mai veche. Discutia celor doi, confirmata de martori oculari, a decurs ca intre doua vechi cunostinte. Dupa doua-trei banalitati schimbate in prezenta martorilor, cei doi au iesit din biroul lui Levanovici. Acesta din urma se oferise sa-l conduca pe Trutulescu in biroul procurorului Arthur Dumitrescu. Cei doi au iesit din biroul lui Levanovici, situat la etajul al doilea in cladirea Ministerului Public. Nimeni nu stie ce au discutat cei doi pana cand au ajuns in biroul lui Arthur Dumitrescu, aflat la parterul cladirii. Sorin Moisescu a declarat ca este posibil ca Mircea Levanovici sa-l fi avertizat pe Trutulescu despre pericolul care il pandeste.Trutulescu a stabilit doar o noua intalnire cu Arthur Dumitrescu si a plecat. Practic, audierea lui Trutulescu, despre care s-a vorbit atata, nu a avut loc.
Pe 25 aprilie, magistratul militar l-a contactat pe Nicu Anghel, pentru a interveni sa se prezinte Gheorghe Trutulescu la Parchet, intrucat acesta nu sosise la ora stabilita. Dupa o perioada de timp, colonelul magistrat Dumitrescu i-a solicitat procurorului general Sorin Moisescu sa-l sune pe Nicu Anghel, seful SPP. Acesta i-a transmis lui Moisescu ca a luat legatura cu Trutulescu, dar ca nu poate respecta ora convenita pentru audiere. Apoi, Trutulescu n-a mai fost de gasit. In urma unor informatii conform carora Trutulescu s-ar afla la Predeal sau Brasov, conducerea IPJ Brasov a mobilizat 50 de politisti, care au scotocit, tot weekend-ul, hotelurile si vilele din Predeal si Brasov. La intrarile si iesirile din cele doua localitati au fost organizate filtre de politisti, carora li se distribuisera fotografii facute de Trutulescu la 14 ani. Era la mintea cocosului ca SPP, care-l transferase de la M.Ap.N. in urma cu citeva luni, avea poze recente la dosarul sau de cadre. De ce a preferat sa distribuie poze cu Trutulescu vechi de 30 de ani ?

Sa vedem cine era col. Gheorghe Trutulescu:

Inainte de decembrie 1989, Gheorghe Trutulescu avea gradul de maior si indeplinea functia de sef de Stat Major la unitatea militara cu indicativul 01171 Buzau. Este vorba de Batalionul 404 din cadrul Directiei de Informatii a Armatei apartinand de celebrele "Trupe de cercetare-diversiune prin parasutare in spatele frontului inamic". Surse din cadrul DIA au dezvaluit in ultimii ani ca Batalionul 404 era pregatit de fapt pentru a deveni o forta de rezerva a regimului Ceausescu.
In primele zile ale evenimentelor din decembrie 1989, mr. Gheorghe Trutulescu a asigurat comanda unitatii, in lipsa comandantului, mr. Remus Ghergulescu, trimis alaturi de 40 de militari la Timisoara, pentru a indeplini "misiuni speciale". Cercetasii buzoieni, inarmati si imbracati in civil, au fost acuzati de fostul sef al Securitatii Timis, mr. Radu Tinu, ca ar fi fost implicati in uciderea unor raniti internati in Spitalul Judetean. Pe una dintre troitele amplasate in Piata Operei exista chiar o fotografie cu cercetasii buzoieni, sub care statea scris "Teroristi". Maiorul Trutulescu a negat ca ar fi fost si el la Timisoara in perioada respectiva, fara sa aduca insa dovezi concludente. Dupa 21-22 decembrie, un alt grup de militari din cadrul Batalionului 404 a fost trimis la Bucuresti, sub comanda maiorului Trutulescu. Ajunsi in fata sediului MApN, acestia au fost implicati intr-un incident sangeros, fiind mitraliati de soldatii din Regimentul de Garda, care asigurau paza Ministerului si care fusesera instiintati ca vor fi atacati de teroristi. Urmarea: patru morti si sapte raniti din randul cercetasilor comandati de maiorul Trutulescu.
Anchetat de Comisia parlamentara de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, acesta a negat orice implicare a Batalionului 404 in reprimarea revoltei de la Timisoara, sau in diversiunea pusa ulterior la cale de grupul care a preluat puterea. In 1990, Trutulescu a fost mutat la clubul de parasutism "Soimii" Buzau, revenind in 1992 la batalionul 404, pe functia de comandant.
In 1995, in urma unui control al sefului Directiei de Informatii Militare, Decebal Ilina, Gheorghe Trutulescu a fost mutat disciplinar inapoi la Clubul Sportiv al parasutistilor militari "Soimii Buzaului". Nicu Anghel a devenit director al SPP dupa ce, in campania electorala din 1996, a condus activitatea de asigurare a traseului candidatului Emil Constantinescu. El era platit prin intermediul Fundatiei Romane pentru Democratie. Surse din anturajul staff-ului de campanie electorala sustin ca, la inceput, Emil Constantinescu nu stia cine este Nicu Anghel si care este misiunea sa. Dupa ce Nicu Anghel a fost deconspirat de ziaristi, Constantinescu a aflat ca Nicu Anghel fusese angajat pentru misiunea de asigurare a traseului, de catre consilierul prezidential Dorin Marian, fost unul din principalii gestionari ai fondurilor de campanie electorala. Nicu Anghel l-a inlocuit apoi pe Dumitru Iliescu la conducerea SPP, imediat dupa alegerile din noiembrie 1996.
Gheorghe Trutulescu a fost incadrat in SPP in 1997. Trutulescu era o cunostinta veche de-a lui Nicu Anghel. Ei au fost colegi, inca din primul an, la Scoala Militara de Infanterie de la Sibiu. Dupa absolvire, amandoi au fost incadrati la unitatea de parasutisti de la Buzau, in 1974. In 1985, Nicu Anghel a fost trecut in rezerva din motive neelucidate inca.

(va urma)

Trimis de Valentin Vasilescu


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.237 )