Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Cariera in SNS

<< Previous thread | Next thread >>
Transfer intre arme
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
alt
Thu Aug 24 2017, 08:22AM
Registered Member #11233

Bună dimineața! As fi interesat sa ma transfer din MAPN în MAI. Mai exact vreau sa ma transfer la ISU scafandrii. Știe cineva pașii pe care trebuie sa ii urmez? Orice sfat e bine venit!

[ Edited Thu Aug 24 2017, 09:54PM ]
Back to top
truepride
Thu Aug 24 2017, 05:24PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Specific pe arma nu stiu daca va poate lamuri cineva. Practic nu cunosc/ nu stiu nici o persoana ce s-a transferat din mapn in mai cu echivalarea gradului. Sunt situatii cand anumite persoane au demisionat/trecut in rezerva si au fost reactivate dintr-un minister in altul. Procedura de drept comun pentru o astfel de practica este simpla in sensul ca legea nu interzice dar, sa o spune elegant, trebuie ca ambele parti sa se cunoasca...bine. Desigur vorbesc de timpuri relativ recente deoarece in anii 90 serviciul militar putea fi indeplinit la un minister iar mai apoi angajarea/incadrarea/chemarea in activitate sa se desfasoare in altul.
Poate ne poate lamuri colegul @Klaus mai bine.
Back to top
Klaus
Thu Aug 24 2017, 09:15PM
Registered Member #3279

In OMAI nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile MAI potrivit prevederilor lit. e) din art. 6 era posibila recrutarea și selecția din rândul personalului structurilor din domeniul apărării și securității naționale care corespunde cerințelor postului și poate fi transferat pe postul respectiv. Sper sa nu ma insel, dar stiu ca prin OMAI nr. 9/2016 s-a scos prevederea asta.
Asa ca singura modalitate este participarea la concursurile de incadrare din sursa externa organizate de structurile din teritoriu. In acest sens este bine sa luati legatura cu cei de la RU din ISU judetean unde aveti domiciliul si sa va interesati ce si cum. De obicei este mare nevoie de scafandri, multi dintre subofiterii selectionati si specializati la Constanta (la inceput la centrul MApN-ului, apoi la centrul de pregatire propriu, din cadrul ISU) au plecat pe alte functii. Este o munca deloc usoara, solicitanta chiar, asa ca nu are cautare. Numai cei pasionati raman pe asa functii.
Daca mai sunteti militar puteti ramane in MApN pana la organizarea concursului de catre ISU, participati la el si daca l-ati luat, va dati demisia din MApN. La ISU veti avea acelasi grad, cu aceeasi vechime ca la MApN.

Mergeti cum v-am zis la RU, eventual in audienta la inspectorul sef sau prim adjunct (teoretic nu musca niciunul, pot sa nu va primeasca sau sa va amane sine-die) si exprimati-va dorinta de a veni la ISU, aratati-le calificarile pe care le aveti, faceti-i sa va doreasca atat de tare incat sa intervina la Bucuresti pentru aprobare organizare concurs cu recrutare din sursa externa. Stiu ca sunt judete care au functii de scafandru (corectare - toate au prevazute functii care sa necesite calificarea de scafandru) dar unele nu au nicio fuctie incadrata, altele le au incadrate incomplet, fapt pentru care la nevoie apeleaza la scafandrii de la judetele limitrofe. Dupa cum stiti activitatea in domeniul asta nu se poate desfasura solitar, ci in echipa.

Nu cunosc nici-un militar MApN care sa fi venit prin transfer in MAI in ultimii 16 ani. Toti subofiterii de la mine din unitate sunt veniti dupa demisie sau disponibilizare din MApN.

@truepride - aici ne dam cu parerea, problemele se rezolva la sursa. Nu lucrez pe RU, oricum OMAI nr. 665/2008 este varza la cate modificari i s-au adus, nici nu stiu daca mai este in vigoare.

[ Edited Sat Aug 26 2017, 09:01AM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 alt (24 Aug 2017, 21:52)
alt
Thu Aug 24 2017, 09:47PM
Registered Member #11233

Eu sunt ofițer. Dacă îmi dau demisia ei ma încadrează tot ca ofițer? Cursul îl am făcut deja.
Back to top
spk
Thu Aug 24 2017, 09:53PM
primum non nocere

Registered Member #537

Nu iti dai demisia ci treci in rezerva, un rezervist nu poate fi chemat in activitate cu grad inferior. Nu ai cum sa treci din corpul ofiterilor in cel al subofiterilor nici prin abateri disciplinare foarte grave.
Back to top
1 User said Thank to spk for this Post :
 alt (24 Aug 2017, 22:13)
alt
Thu Aug 24 2017, 10:07PM
Registered Member #11233

Dar ma gândesc ca nu e asta soluția optima... adică bun, ma trec în rezerva ( dacă se aproba) apoi ma duc la ISU asa pur și simplu și ei ma activează din nou ofiter?
Back to top
Klaus
Thu Aug 24 2017, 11:55PM
Registered Member #3279

Ops, in IGSU functiile de scafandri sunt numai de subofiteri.
Poate doar la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție de la ISU Constanta, desi ma indoiesc...

La activarea in IGSU nu puteti fi incadrat decat tot ca ofiter, cu ultimul grad pe care l-ati avut.

Pentru a intra ca ofiter in ISU trebuie sa urmariti anunturile de concursuri pentru ocupare functii de ofiteri din sursa externa. Desi ma indoiesc ca se vor organiza curand, acum sunt in desfasurare zeci de concursuri pentru trecerea subofiterilor sau MM (ca sursa interna) cu studii superioare in corpul ofiterilor.

Si oricum totul se face prin concurs, nu transfer sau activare.
Cum am scris mai inainte, nu trebuie sa contati ca ISU vă va primi cu garda de onoare (fie si pentru simplul motiv ca nu au). Din pacate educatia si experienta militara din afara MAI nu este un atu pentru ocupare functii similare.
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 alt (25 Aug 2017, 07:20)
alt
Fri Aug 25 2017, 07:19AM
Registered Member #11233

Eu știam ca exista funcții de ofițer la ISU scafandrii... și concursul e pe baza doar de dosar, sau se dau examene din anumita metodologie?
Back to top
truepride
Fri Aug 25 2017, 04:20PM

Registered Member #996

Stimate Kalus stiam doar ca sunteti mult mai la curent cu prevederile din MAI decat mine, nu indraznesc sa avansez supozitii.Toata stima in orice situatie si va multumim.
Observ o chestiune in schimb, de ani de zile “ne certam” pe acest forum de politica de RU din diferite ministere. La Mapn spre exemplu gasesc o similitudine nedorita cu situatia expusa mai sus. Accesul in cariera militara actualmente se face conform Ordinului Ministrului Apararii Nr. 21 din 03.2012 cu privire la recrutarea, selectia, formarea profesionala si evolutia in cariera militara in Armata Romaniei. Pana sa ajungem la acest ordin cred ca s-a operat cel putin anual o modificare in materie de politica RU. Mai apoi dupa anul 2012 pe anumite aspecte s-a regasit o stabilitate.Restul iara au fost modificate, completate etc. Nu stiu cui(iarasi elegant formulat) ii revine acest castig din ambiguitate si modificari mult prea dese.
Revendind la problema. Juridic nu se poate vorbi actualmente de un transfer ci noi facem asta oarecum impropriu.Legea 80/95 mentioneaza transferul la Art 110 dar nu il defineste.In fapt vorbim de doua proceduri distincte, de o demisie, pe temeiul caruia se trece in rezerva conform Art 85 alin 1 lit. (h) din legea antementionata si de o rechemarea in activitate conform Art 36 lit. (d) din aceeasi lege. Deosebit de important este acest aspect deoarece un procedeu nu-l conditioneaza de loc pe celalalt. Se poate ca dv sa ramaneti trecut in rezerva si neactivat in alta structura.Iarasi din perspectiva Mapn-ului situatia devine si mai complicata in sensul in care daca doriti sa fiti reactivat in Mapn, acest lucru este posibil conform Ordinului Nr 21 din 03.2012 a Ministrului Ap. respectiv pe filiera indirecta, daca exista locuri la arma si specialitatea dvs, se scot la concurs si mai apoi sursa de recrutare este din randul ofiterilor in rezerva.Atentie aceste conditii sunt cumulative si nu alternative.Probabil din aceste motive si nu numai atat eu cat si colegul Kalus v-au mentionat de o practica foarte saraca in acest domeniu, respetiv transferuri pe cand in materie de reactivare exista precedente.
Nu stiu la ce perioada de timp va raportati, de asta am mentionat situatia dinainte de 2004. Multe persoane cu care am mai vorbit de-a lungul timpului mi-au spus ca aceste asa numite trasferuri nu erau o chestiune deosebita acum ceva timp. Pai tocmai asta este problema ca de atunci pana in present s-au modificat cam toate dispozitile de RU din ministere.
Pe final am spus ca legea nu interzice dar nici nu clarifica cum o persoana poate fi trasferata de la un minister la altul.In acesta lipsa va raman cele doua proceduri exemplificate mai sus ce in opinia mea aduc un grad de risc ridicat. Desigur acceptul sefului institutiei primitoare urmat de scoaterea postului la concurs urmat de incadrarea dvs prin concurs inlatura orice neclaritate. Dar, asta ma refeream si in postul anterior, este necesar ca multe piese sa se miste si sa actioneze complementar.
Despre cum anumite persoane au evitat aceste mecanisme, nu doresc sa discut, eu va pot spune doar ce este sau nu este in lege.
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 alt (27 Aug 2017, 12:18)
alt
Sun Aug 27 2017, 12:16PM
Registered Member #11233

pe scurt....se merita sa incerc sau ma lupt cu morile de vant??? sunt destul de hotarat sa ma mut din MApN in MAI pt ca asta mi-ar asigura un loc in orasul natal...
Back to top
Klaus
Mon Aug 28 2017, 03:55PM
Registered Member #3279

alt wrote ...

pe scurt....se merita sa incerc sau ma lupt cu morile de vant??? sunt destul de hotarat sa ma mut din MApN in MAI pt ca asta mi-ar asigura un loc in orasul natal...

Cum scriam mai sus, OMAI nr. 665/2008 mentionat a fost abrogat si emis altul la sfarsitul lui 2016 - OMAI nr. 177 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale MAI. LINK
In Anexa nr. 2 scrie ce si cum. LINK
La art. 9 scrie: "Persoanele care au dobândit grade militare în rezervă ca urmare a îndeplinirii serviciului militar, participării la convocări de pregătire sau în urma concentrării, şi nu au avut calitatea de cadru militar în activitate în unităţi ale MAI, nu fac obiectul recrutării în vederea rechemării în activitate pe timp de pace". Deci nu este recomandabil sa va dati demisia, dupa care sa incercati poarta ISU.
In art. 3, alin. (1), lit. c, pct. iv din Anexa nr. 3 scrie cum se ocupa un loc (de executie) vacant, in ardinea i...iv, in ultimul caz "transfer din instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională". Transferul se face prin examen/concurs chiar daca veste un singur concurent. Conditia este ca nota finala sa fie de cel putin 7,00.
Fapt pentru care va (re)sugerez sa luati legatura cu cei de la RU din judetul unde aveti resedinta si sa cereti detalii mai la obiect.

Ca si tematica va puteti orienta dupa ce se da acum la ocuparea functiilor de ofiteri cu candidati din sursa interna, subofiteri si MM. Un exemplu: LINK Numai intrati pe ele si dati-le copy+paste, probabil in scurt timp se vor sterge.
Back to top
alt
Tue Aug 29 2017, 03:20PM
Registered Member #11233

am inteles. si ca idee, cat castiga un scafandru din cadru ISU? asta sa pot face o comparatie cu MApN...
Back to top
truepride
Wed Sep 20 2017, 05:35PM

Registered Member #996

Ca fap divers, o problema teoretica de legislatie:
Cum se poate reglementa transferul prin ordin de ministru? Transferul conform unei definitii logice presupune in principal doua accepturi. Unul de la institutia primitoare si altul de la instituia ce permite transferul cadrului respectiv. In lipsa unei completari la nivel de Lege, 80/95 respectiv, ministerele s-au apucat sa completeze acest vid legislativ dupa ureche.Cum nu exista un ordin comun al tuturor structurilor ce au atributii in SNA reglementarea la nivel ministerial implica fie acceptul unei institutii si demisia din alta denumita generic transfer-desi incorect fie un trasnfer pe temeiul unui act juridic bazat pe un singur accept si lipsa consimtamantului din cealalta parte. Lipsa acestei consensulitati nu este un act de rea vointa ci un act de lipsa de competenta. Nu am lege care ma obliga sa emit un act care aproba sau respinge solicitarea.
De ce este important sau util? Ca m-a intrebat un fost coleg, "da ce ma intereseaza pe mine"-ca sa citez? Foarte simplu, daca cineva vreodata constata lipsa unui consimtamant intr-un act bilateral poate va ajunge in instanta daca a fost suficient de sicanat si (poate) obtine nici mai mult nici mai putin decat anularea transferurilor efectuate pe temei legal viciat.
Din aceste motive nu comentez multe teme de genul. Nu vreau sa dau munitie cuiva sa faca rau unui militar.
Nu ma refer la un caz specific, am postat aici doar pentru ca nu este alt topic deschis pe tematica, doar mare atentie in procedurile pe care le urmati.

Edit: In general lipsa de consimtamant atrage nulitatea actelor.Asa ca este vital sa fiti cat se poate de atenti.

[ Edited Thu Sep 21 2017, 11:18PM ]
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 Klaus (20 Sep 2017, 18:46)

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF