Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General
 
<< Previous thread | Next thread >>
Uniforma in SNS
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
mozambic76
Fri Sep 03 2010, 01:45AM
shaqy
Registered Member #423
Joined: Wed Feb 21 2007, 01:16AM

Posts: 381
Thanked 1 time in 1 post
Domnilor , nu mai visati vise referitoare la ce si cum sa se poarte , ce avem nevoie avem nevoie de legi calumea facute de oameni cu un pic de creier in cap si mai putin suflet vandut diavolului , avem nevoie de legi care sa ii redea politistului autoritatea necesara impunerii legii si ordinii , avem nevoie de eliminarea politicului din conducerea inspectoratelor judetene si IGPR , avem nevoie de pedepse proportionate si pe masura , avem nevoie de presa sa arate si lucrurile bune care se intampla in meseria de politist , adica oamenii care muncesc din pasiune si care si-au dedicat viata acestei uniforme....
Nu avem nevoie de armata pe strada , poate sa vina si infanteria stelara pe strazile noastre si nu vor face mare branza , atata timp cat marii sefi se intretin cu interlopii sau pupa pantofii politicienilor sa isi tina scaunul , ca sa isi continuie si ei micile afaceri....
Din pacate asistam la proliferarea unei structuri asemanatoare celor pe care politia incearca sa le desfiinteze , este o mafie asemanatoare Cosei Nostra , care se intinde de la cei din strada pana la cei din birouri , condusa de cei alesi de noi sa ne conduca spre un viitor mai bun , o viata mai buna...
Personal mi-as face datoria si in izmene, atata timp cat am o lege buna care ma apara , imi acorda autoritate si ma sustine in aplicarea ei...
Adevarata problema este ca nu se vrea , Divide et impera este cuvantul de ordine in aceasta tara si va ma fi atata timp cat acceptam noi.....


Rise and rise , again and again , until the lambs become lions.....
Back to top
truepride
Fri Sep 03 2010, 04:50PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Am sa te rog sa repostezi pe topicul "Caderea Romaniei".



[ Edited Fri Sep 03 2010, 04:51PM ]
Back to top
Radu Patrascu
Sat Sep 04 2010, 03:07AM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Mult mai nefericita mi se pare ideea purtarii tinutei de instructie cu pantofi de oras. Da, mozaic cu pantofi de mers la nunta (eventual). Am vazut asta de nenumarate ori. Nu stiu de unde vine, dar aproape ca friza premeditarea in materie de prost gust. Pantalonii tinutei de oras bluzati in bocanci nu mi se par o alegere la fel de neinspirata, insa doar cu conditia ca militarul sa poarte pe cap bereta. Ar putea constitui chiar o marca distinctiva pentru parasutisti si alte unitati sau subunitati care au pregatirea pentru parasutism. Nu mai vorbesc de vanatorii de munte. Iarasi, centura din acelasi material cu vestonul si pantalonii, asemanator tinutei USMC, reprezinta o alegere fericita, care chiar ma surprinde in mod placut. Este sobra, da impresia de omogenitate si ii confera purtatorului un aer martial. O centura alba sau de culoare deschisa la tinuta de oras (potrivita dupa parerea mea, la tinuta de parada) i-ar face sa arate ca niste sorcove. Spun ca sunt placut surprins pentru ca, incepand cu '90, cei care au conceput tinuta militara parca s-au intrecut in a face cele mai proaste alegeri. Nu pot sa uit nici acum sacourile "Petre Roman" la doua randuri pentru armata de uscat. Cred ca modelul l-a constituit uniforma armatei URSS, pentru ca altceva mai oribil nu putea fi conceput.



Bine ca s-a revenit la veston. La fel de dezagreabila mi se pare persistenta stelelor pe epoletii generalilor. Odata cu revenirea la traditia treselor pentru ofiterii inferiori si superiori ar fi fost indicat sa se procedeze la fel si in cazul generalilor. Puteau, pentru a contrasta cu culoarea epoletului, sa fie confectionate din fir argintiu. O alta traznaie care a aparut dupa 1990 a fost inlocuirea subbarbiei simple, din vinilin cu doua fire subtiri aurii prinse de ea (traditie precomunista) cu snurul acela auriu tot ca la 'sovietici'. In WW2 si ofiterii inf. si sup. si generalii purtau acelasi tip de subbarbie la cascheta. Iar ofiterii din Fortele Aeriene si Navale (aici ma refer doar la amirali) ar face bine sa renunte la epoleti la tinuta de oras. Este redundant si de prost gust. Modelul, preluat de la RAF si RN presupune ca, daca gradele sunt purtate pe manecile vestonului, sa nu mai apara pe epolet. Grade pe epoleti sau glisiera se poarta la jacheta, camasa si manta. Iarasi, asa cum s-a revenit la vechiul model pentru petlite la generali, cred ca ar fi cazul sa se renunte si in cazul celorlalti ofiteri si al subofiterilor la frunzele de stejar care orneaza reverul vestonului si sa se adopte din nou petlite de culoarea armei. Ar fi o alegere care ar reda armatei romane traditia ei in materie de heraldica si insemne si ar inlatura kitsch-ul care caracterizeaza tinutele actuale.
Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar la unguri si la austrieci traditia imperiala austro-ungara a insemnelor de grad este aproape intacta, asta avand in vedere modernizarea inerenta. Acelasi lucru se poate spune si despre polonezi unde nici comunismul nu a alterat traditia insemnelor de grad specifice.
Back to top
truepride
Sat Sep 04 2010, 12:02PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Salut acesta opinie domnule Radu Petrascu si consider ca ati fost punctual si obiectiv in evaluarea facuta.
Revenirea la traditile interbelice nu cred ca se poate face din simpla rea-vointa.Si eu consider traditile interbelice ca fiind deosebite, de o eleganta aparte o cale de mijloc intre influenta germana si cea franceza.
Intradevar influenta sovietica inca se mai vede fapt inacceptabil din punctul meu de vedere pentru o tara ce a fost ocupata de acest "mare prieten de la rasarit".
Alt lucru de proasta conceptie este uniforma de ceremonie, albul acela nesuferit - indiferent de arma sau categorie de forte.Ca tot am vorbit de perioada interbelica, o simpla plimabare la muzeul militar din Bucuresti ar lamuri orice persoana cu privire la prestanta si demnitatea ce o inspirau vechile uniforme regale in comparatie cu noile.
Back to top
spk
Sat Sep 04 2010, 01:51PM
primum non nocere

Registered Member #537
Joined: Fri May 04 2007, 03:38PM

Posts: 2502
Thanked 52 time in 42 post
Nici eu nu suport vestoanele cu 2 randuri de nasturi si din pacate, in jandarmerie cel putin, asta e vestonul actual (cel la un rand de nasturi va fi scos din folosire cat de curand). Ma mai deranjeaza si culoarea rosie de la uniformele de oras ale infanteriei.
Back to top
Altair
Sat Sep 04 2010, 09:37PM
UBI CONCORDIA IBI VICTORIA
Registered Member #385
Joined: Sat Feb 03 2007, 09:53PM

Posts: 2065
Thanked 3 time in 3 post
Nu va suparati, eu sunt putin plecat din tara si rupt de realitate, dar de cand au sgv uniforma de oras?
Sau daca o au, cat o sa ii coste, ca cam tot ce poarta e cumparat din banii lor.
Back to top
Radu Patrascu
Sun Sep 05 2010, 12:03AM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Il cunosc de 20 de ani pe domnul Horia Vladimir Serbanescu, probabil cel mai bun specialist din tara in materie de uniforme. Am avut de mai multe ori discutii cu domnia sa si mi-a mai spus cate ceva. Opacitatea si lipsa de bun gust a decidentilor in ceea ce priveste tinuta, vadita in raspunsurile lor la sfaturile domnului Serbanescu te lasa fara replica. Dansul a muncit mult: a scris carti si articole, a facut colectia de uniforme a Muzeului Militar, a organizat expozitii avand ca tematica uniformele. In 20 de ani nu era mare lucru sa schimbi cateva stele cu trese si frunze de stejar cu petlite. A propos, mai am o obiectie. Frunzele de stejar de pe viziera caschetei ofiterilor inferiori, mostenita de la ofiterii superiori din perioada comunista, sunt in plus. Mai mult, se confunda cu cele purtate acum de ofiterii superiori (frunze mai mari pe un rand) si generali (doua randuri)care sunt de inspiratie britanica si provin din perioada interbelica. Daca s-ar inlatura subbarbia de tip snur si s-ar reveni la cea din vinil cu doua fire aurii subtiri cusute pe ea, iar subofiterii ar reveni la subbarbia simpla de vinil, nu ar mai exista motive ca ofiterii inferiori sa poarte la cascheta acele frunze ridicole de stejar de inspiratie tot URSS.
Proasta idee au avut cei de la jandarmerie cu sacourile "Petre Roman". Asta imi aminteste de ceea ce imi spunea d-l HVS.
Despre ce este vorba la tinuta de oras a infanteriei ? Ce parte a uniformei e rosie ?
Back to top
Radu Patrascu
Sun Sep 05 2010, 12:41AM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Mie albul nu mi se pare urat la uniforma de vara pentru marina. Nu prea ii vad rostul la trupe de uscat si aviatie. Ar putea adopta, pentru vara, modelul pe care americanii il mai aveau prin anii 60 sau ceva asemanator din armata britanica (tinuta No.4 - Warm weather Service Dress)care e de fapt tinuta de oras de culoarea nisipului iar pentru fortele aeriene cred ca o uniforma din material mai subtire, cu o nuanta mai deschisa de albastru ar fi mai indicat decat albul pe care il vad potrivit doar pentru marina.
Exemplific aici:


Este uniforma de culoare 'tan' pt US Army




Uniforma 'silver tan' pt US Air Force (gasesc ca ar fi o culoare potrivita si pt uniforma de vara a RoAF)




Remarcati linia simpla si eleganta a tinutei de oras a armatei britanice (aici uniforma ofiterilor din Household Cavalry)



Back to top
Boribum
Sun Sep 05 2010, 01:42AM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Radu Patrascu wrote ...

Remarcati linia simpla si eleganta a tinutei de oras a armatei britanice


Pentru linii simple si elegante e nevoie ca cei care concep uniforme (sau cei care aproba conceptia) sa fie ei îsisi un pic eleganti. Armata româna,cu binecunoscutul ei trecut colonial si unitati ce opereaza în zone cu clima tropicala,a gasit de cuviinta sa scorneasca acea superba uniforma alba de ospatar. Uniformele actuale par un amestec de traditie cu infuente sovietice si Arta Modei pe stil vechi...vechi,vechi.

Ma rog,stilul ca stilul,asta este. Dar cum se face ca nu exista o codificare a portului diferitelor accesorii ? Daca va uitati pe site-ul ROAF,de pilda,veti observa o veselie de porturi fanteziste : placa patronimica (ecusonul de nume) e purtat ba pe buzunar,ba deasupra,brevetul de pilot e ba la stânga,ba la dreapta...pins'uri cât cuprinde,puse pe revere... . În schimb,ca sa întelegem ca unii domni sunt generali,au grade si pe mâini si pe umeri. De un bun-gust desavârsit.Macar de-ar comanda vreo aviatie,un portavion,ceva... LINK

Prin opozitie,am vazut acum câteva luni o doamna comandor din aviatia Politiei (n-am retinut titulatura exacta),cam la 45-50 de ani,în uniforma de serviciu. Croiala,tinuta,prestanta = impecabile. Colegul dânsei,tot comandor : cu cascheta data pe ceafa,deschis la primii 7 nasturi,avea aerul ca e detasat de la CFR. Pacat ca nu mai am poza.
Back to top
spk
Sun Sep 05 2010, 12:50PM
primum non nocere

Registered Member #537
Joined: Fri May 04 2007, 03:38PM

Posts: 2502
Thanked 52 time in 42 post
Ma refer la rosul de pe cascheta, paspoal si vipusca (in cazul generalilor).
Back to top
truepride
Sun Sep 05 2010, 01:42PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Intradevar ACH puncteaza bine, oricat de respectabila ar fi uniforma daca o poarta precum stereotipul "Garcea" ...
Back to top
truepride
Sun Sep 05 2010, 01:46PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Ca tot a venit vorba de traditii: avem si sunt deosebite.Prostia romaneasca este ca nu vrem sa beneficiem de ele...





Susrsa: muzeul national militar - LINK

[ Edited Sun Sep 05 2010, 01:47PM ]
Back to top
Radu Patrascu
Sun Sep 05 2010, 03:35PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Aici, SPK, te contrazic. Bineinteles, asta e parerea mea, nu am pretentia ca rostesc un adevar imuabil. Cred ca oscilatiile si modificarile care au aparut de-a lungul celor doua decenii in aspectul tinutei militare tine, la scara mult mai mica, de o lipsa de repere generalizata care tine la inovatia cu orice pret, ignorand-o pe cea fireasca, inradacinata in traditie. Unii au vrut sa adauge uniformei prea mult, tu vrei sa i se mai ia cate ceva. Cred ca dreapta masura vine din continuitate, care aseaza orice inovatie in locul ei firesc orice noutate. De aceea, cred ca este corect ca generalii sa isi pastreze rosul prezent pe cascheta, petlita, passepoil si lampas. In primul rand pentru ca se inscrie in traditia uniformei lor. In perioada interbelica si WWII aceasta culoare se regasea inclusiv pe reverul mantalei lor, fapt care ar putea fi ilustrat cu o alta fotografie din pavilionul cu uniforme al Muzeului Militar, dar pe care, din pacate, nu o am. Culoarea rosie pe uniformele generalilor aminteste, cred eu, de traditiile romane. Semnul distinctiv al comenzii militare supreme la romani era mantia vopsita cu purpura - paludamentum- (faptul ca purpura de era de culoare rosu inchis sau batand spre violet este alta poveste). A fost preluat de mai multe popoare europene in Evul Mediu, motiv pentru care rosul a fost mereu culoarea suverantitatii si a puterii supreme. Cred ca aceasta culoare, utilizata, bineinteeles, in cantitati mai discrete, poate orna, cin continuare, uniforma generalilor. A-l inlatura ar duce, in opinia mea, la o uniforma cu aspect searbad, cam corporate. De altfel, rosul exista pe uniforma generalilor, in diferite combinatii, si in Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Germania, Franta, Austria, Grecia.
Repet, cred ca e cazul sa revenim la traditiile de dinainte de 1947. Uniforma pe care armata romana o avea in WWII reprezenta rezultatul unei evolutii si a unor adaptari succesive care au dus la o line sobra si o forma reprezentativa. Bineinteles, se pot face adaptarile necesare in functie de specificul secolului XXI ca linie si croiala, de materialele existente acum, dar modelul il avem deja, in linii mari. De ce nu revenim, asa cum au facut si altii, pur si simplu, la el, si tot bajbaim prin talciocul de kitsch-uri ? Imi amintesc de aspectul bizar al epoletilor generalilor romani in a doua parte a anilor 90, care aratau de parca erau din armata turca.


Back to top
truepride
Mon Sep 06 2010, 08:15PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Seamana cu cel din armata turca, dar personal cred ca modelul a fost inspirat dupa cel german ( LINK ).
Va spun sincer ca in orice ma raportez la germani doar la un singur lucru as face o exceptie de la regula...poza de mai jos poate va ajuta sa intelegeti de ce:
In poza Lordul Carver - Maresal Britanic


Va rog sa studiati putin tinuta, culorile si demnitatea ce o impune o astfel de uniforma.

[ Edited Mon Sep 06 2010, 08:15PM ]
Back to top
truepride
Sat Oct 02 2010, 12:27PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Povesteam astazi dimineata cu un bun prieten, ofiter de politie ce va participa la ceremonia de 25 octombrie.
Ma intreaba o chestiune:
Ce dispozitii reglementeaza portul distinctilor si medalilor pe uniforma de politie?Sau portul insignelor.

Eu personal nu am gasit nici o asemnea dispozitie.Ba mai mult dupa ce m-am uitat atent la unforme am realizat ca nu exista nimic mai oribil decat cravata aceea cu dungi pe ea. Daca vorbim de uniforma ceremoniala, Radu Tudor zicea ca arata precum treningul lui EBA. Intradevar nici urma de detalii ce sa impuna un nivel de sobrietate ceremoniala.Macar niste franjuri la epoleti...

Politia franceza la ceremonialul prilejuit de ziua nationala a Frantei:

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.