Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Invatamantul romanesc
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Klaus
Sun Oct 19 2014, 10:30PM
Registered Member #3279

Apropo de invatamant, am un mare semn de intrebare de cate ori vad o reclama la Sanytol, care imi zgarie urechea cand gospodina rosteste Imi pare rau microbi, eu prefer curatenia!
Nu stiu cine ar dialoga cu microbii, este intr-adevar o tema de discutie, dar parca mie mi se pare ca este un dezacord gramatical - imi suna mai corect Imi pare rau microbilor, eu prefer curatenia!
Gresesc cu ceva?
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 Boribum (19 Oct 2014, 23:51)
criss-cross
Sun Oct 19 2014, 11:04PM
Registered Member #4853

Imi pare rau microbi, eu prefer curatenia!
Imi pare rau microbilor, eu prefer curatenia!

...cred ca sunt corecte ambele variante, dar se foloseste mai des prima sau a doua ( in limbajul curent).
...in scris, e asa: ,,Imi pare rau ,microbi, eu prefer curatenia!
sau ,,Imi pare rau ,microbilor, eu prefer curatenia!

[ Edited Sun Oct 19 2014, 11:05PM ]
Back to top
Bendis
Sun Oct 19 2014, 11:08PM
Registered Member #5071

Nu nu nuuuu!
1. "Îmi pare rãu, microbi..."
2. "Îmi pare rãu microbilor, eu prefer..."
Back to top
Boribum
Mon Oct 20 2014, 12:03AM
boribum
Registered Member #2395

Klaus wrote ...

Apropo de invatamant, am un mare semn de intrebare de cate ori vad o reclama la Sanytol, care imi zgarie urechea cand gospodina rosteste Imi pare rau microbi, eu prefer curatenia!
Nu stiu cine ar dialoga cu microbii, este intr-adevar o tema de discutie, dar parca mie mi se pare ca este un dezacord gramatical - imi suna mai corect Imi pare rau microbilor, eu prefer curatenia!
Gresesc cu ceva?

D-aia a zis frantuzu' : "Sanytol ! Et ça nettoie tout !" Si-a rezolvat treaba,cartezian.

Totusi,gospodina aia nu e chiar nebuna. Foloseste personificarea (în cazul ei vorbeste microbilor dar se adreseaza tuturor microbilor din lume,nu microbilor X si Y din toaleta ei,iar microbii "mor",tot asa cum natura "doarme" sau vântul "se tânguie") si tot asa cum poetul spune "adio,codrii verzi de brad,adio ape" - fara sa spuna "adio,codrii Vlasiei,adio ape ale Neajlovului" .

Nu e incorecta,dar nici axiomatica exprimarea doamnei asasine de microbi. Daca ar fi vrut sa-i omoare doar/în special pe microbii aceia,atunci ar fi trebuit sa li se adreseze direct. Asa,se întelege ca toti microbii -worldwide- sunt amenintati de Sanytol-ul dumneaei.

Back to top
Klaus
Mon Oct 20 2014, 12:15AM
Registered Member #3279

Eu ma gandeam ca in situatia data se foloseste substantivul in cazul vocativ, iar substantivul face microbilor, asasina fiind intr-un dialog/monolog cu microbii atacati cu Sanytol, nu unul kantian cu tagma microbilor. Nu cumva verbul cere vocativul in constructia respectiva?
Este ca si cum un hingher s-ar adresa victimelor sale cu textul Imi pare rau, caini, trebuie sa va prind! , in care forma la nominativ caini zic eu ca este nepotrivita.
Back to top
Boribum
Mon Oct 20 2014, 02:43AM
boribum
Registered Member #2395

Suna putin deplasat (sau poate suna putin deplasat -nelalocul ei) exprimarea aceasta,dar este o personificare, o figura de stil de esenta metaforica în care autorul încearca o detasare de -tocmai!- subiectul naratiunii (microbii,în cazul acesta). Îi omoara,adica,dar nu ne transmite dorinta ucigasului de a omorî,ci doar actiunea acestuia (benefica,banuiesc,caci microbii trebuie "ucisi",si neaparat cu Sanytol E o ucidere "nostima",în care microbii (toti -"voi,microbi" ) trebuie sa stie ca "soarta" le-a fost pecetluita de cucoana utilizatoare de Sanytol. Banuiesc o dorinta (a copywriter-ului) de a anunta un "carnagiu" într-o forma potabila. N-as zice ca e o limba româna foarte naturala,dar nici un barbarism nu este.

Totusi,doua mentiuni :
1. Nu am vazut reclama respectiva,si ceea ce am scris e bazat pe descrierea citita aici.

2. E tare de tot,Sanytol-ul asta,daca a reusit sa nasca analize literare pe text la -macar- doi oameni
Back to top
Boribum
Mon Oct 20 2014, 02:52AM
boribum
Registered Member #2395

Klaus wrote ...

Este ca si cum un hingher s-ar adresa victimelor sale cu textul Imi pare rau, caini, trebuie sa va prind! , in care forma la nominativ caini zic eu ca este nepotrivita.

Câini,în cazul acesta,ar fi "voi,câini din lumea-ntreaga". Adica nu numai pe "voi,câinilor" va voi prine,ci pe toti ! Ceea ce si încearca sa transmita Sanytol-ul : omoara microbii,toti microbii,chiar si pe cei nenascuti

Nota (fara dorinta de polemica,ci doar constatatoare) :
Observ însa aparitia comparatiilor în spatiul (media) românesc. "Este ca si cum" a devenit moneda curenta în exprimari (din ce mai vad la TV-urile românesti). Nu stiu de unde a aparut aceasta utilizare a comparatiilor,dar ma gândesc ca locutorii presupun o oarecare încetineala a mintii la auditor : e nevoie de o comparatie pentru ca ascultatorul sa priceapa ce vrea sa spuna locutorul. Deasemenea,interpelarea personificata ("cum e posibil ca tu,stat român/sau tu,armata româna/sau tu,minister al nu-stiu-ce") Sigur,nu e cazul (sper) aici de asemenea banuieli de arierare mintala. E doar o constatare pe care mi-am permis s-o marchez într-un spatiu despre/cu învatamânt.
Back to top
criss-cross
Mon Oct 20 2014, 08:35AM
Registered Member #4853

Pe scurt:
Klaus, sunt corecte ambele variante...vocativul are mai multe forme....e si situativ (cum ai spune ,,bre", sau ,,draga",sau....)
Back to top
Pârvu Florin
Thu Oct 23 2014, 10:27PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

După ce am citit articolul ăsta

LINK

Conform ultimului Raport al Comisiei Europene, jumatate dintre copiii români cu vârsta de 15 ani au dificultăţi de citire şi înţelegere.
Potrivit aceluiaşi document, din anul 2000 până în 2006, procentul românilor care nu înţeleg ceea ce citesc (analfabetism funcţional) a crescut de la 41,3% la 53,5%.
Procentul ne plasează pe ultimul loc din ţările europene la ştiinţa de carte.

mi-am dat seama că maiorul Tudosă de la pompieri de la Dâmbovița, cel despre care am scris aici

LINK

că e analfabet funcțional, nu ar trebui să aibă nici o apăsare din cauza asta.

Dacă stăm să ne gândim, el deja face parte dintr-o majoritate, și poate că cei care pot să citească cursiv, să înțeleagă ce citesc și să pronunțe fără să se poticnească cuvântul "autenticitate" sunt o specie pe cale de dispariție în România, și mai devreme sau mai târziu, aceștia vor fi niște ciudați la care restul lumii se va uita cruciș, ca la niște animale ciudate și de neînțeles...

[ Edited Thu Oct 23 2014, 10:39PM ]
Back to top
criss-cross
Thu Oct 23 2014, 11:50PM
Registered Member #4853

Am o nedumerire: de ce era asa de necesar cuvantul buclucas, de trebuia pronuntat mai mult de o data in viata; sincer, eu nici nu prea il folosesc...adica nu e uzual pentru mine...poate domnul in discutie voia sa fie autentic prin pronuntia autentica a autenticitatii?!
Vorbind despre functionalitate ( e usor de scris)in citire, cred ca are mai multe repere ce trebuie avute in vedere....influente de ordin genetic, fizic,mediul social,calitatea motivatiei si stimulilor ce initiaza sau intretin comunicarea de orice fel....
Din practica, da!
Back to top
criss-cross
Sat Nov 01 2014, 08:13PM
Registered Member #4853

Nu stiu daca trebuie sa ma bucur, sa ma intristez sau sa ma ingrijorez cand privesc in jurul meu; vad copii dezorientati, cu atitudine de ,,lasa-ma sa te las",tineri cu un prea-plin de personalitate construita,parinti care se bat cu pumnul in piept doar cand gasesc motive de repros fata de scoala si profesori, oameni a caror educatie nu le permite decat sa vaneze puncte sensibile,care nu gasesc drumul catre conciliere....
In fiecare zi, constatam lucruri:frustrari,obraznicie, probleme comportamentale,atitudine razboinica...exista clase si clase, copii si copii....la final, ramane gustul care predomina (de obicei, amar)...mi se intampla sa plec de la scoala cu zambetul in suflet sau sa ma intreb de ce am ales profesia asta! Oricum ar fi, cred ca merita sa te zbati;anul acesta mi se pare ca am in mana copii mai buni ,mai interesati,care inteleg cand le spun ca, daca stau 50 min. in picioare, inseamna ca am ceva important sa le transmit!...si ca imi pasa....si ca nu le dau teste grila (mai usor de completat) pentru ca: vreau sa va vad scrisul le spun eu,vreau sa va stiu parerile si exact ce stiti le spun iar, autoevaluati-va si intelegeti de ce sunteti capabili iar le spun....functioneaza!
Cred ca a forta lucrurile e la fel ca atunci cand strigi/tipi!
Nu stiu daca sa ma bucur , sa ma intristez sau sa ma ingrijorez la finalul fiecarei zile in care am fost mai buna sau mai rea...stiu doar ca ma gandesc cum sa fac pentru ca ,a doua zi, sa plec cu zambetul in suflet!
Back to top
criss-cross
Sat Nov 08 2014, 09:47AM
Registered Member #4853

LINK

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, la Buzău, că Ministerul de Finanţe va vira joi inspectoratelor şcolare banii pentru plata celor 150 de euro destinaţi achiziţiei de materiale didactice şi cursuri de formare profesională, bani care vor ajunge la profesori, prin programul „Dezvoltarea carierei didactice”.

Pana acum, am inteles ca acesti bani vor trece prin mainile noastre( ca trebuie sa circule si ei cumva) si se vor intoarce de unde au venit : cursuri propuse de minister.Nu e rau sa nu mai scoti tu bani din buzunar pentru propria dezvoltare,dar cine-mi cunoaste cel mai bine nevoile in acest sens?!
Nu va opriti din donatii cei care doriti sa o faceti: hartie, pixuri, toner, bani de cablu Internet, ochelari de citit schimbati la 1/2 de an,rabdare,timp liber...toate sunt binevenite!

[ Edited Sat Nov 08 2014, 09:49AM ]
Back to top
ALM
Sat Nov 08 2014, 10:02AM
Registered Member #2039

offtopic
Dacă observaţi postările colegilor, aţi fi văzut că penuria de materiale şi echipamente este cam peste tot. Şi ei scot bani din buzunar pentru benzină, bocanci, hârtie, pixuri, toner etc. Şi nu au şanse prea curând să primească 150 de euro ...
Back to top
criss-cross
Sat Nov 08 2014, 05:32PM
Registered Member #4853

ALM wrote ...

offtopic
Dacă observaţi postările colegilor, aţi fi văzut că penuria de materiale şi echipamente este cam peste tot. Şi ei scot bani din buzunar pentru benzină, bocanci, hârtie, pixuri, toner etc. Şi nu au şanse prea curând să primească 150 de euro ...

D-le ALM, eu nu functionez dupa principiul,,daca ii dai lui, da-mi si mie" si nici n-as reprosa daca s-ar intampla sa primeasca cineva drepturi....dimpotriva! Materiale consumabile ( hartie, pix, toner,ochi) pentru cei ce isi castiga painea scriind, citind si vorbind sunt intotdeauna insuficiente...nu iau in calcul dresul care se rupe printre scaune, banci...talpa muncitoare pe plaja educatiei care se gaureste si ea,ca d-aia e talpa....gentile cu colturile tocite de la atata carat carti si captuseli ferfenitite...oricum ar fi, cu sau fara 150 euro, tot trebuie sa te perfectionezi continuu si nu se intreaba nimeni cu ce bani o faci...stim ca informatia costa,dar mai mult costa lipsa de informatie!
Noi sa fim sanatosi,sa apucam ziua in care jandarmii,politistii,pompierii,
armata, sanatatea si educatia sa inteleaga ce li se intampla cand sunt doar cu ei insisi, fara bocanci, chipiu,bisturiu,stilou si catalog...
Back to top
criss-cross
Mon Nov 10 2014, 10:01PM
Registered Member #4853

În vederea sprijinirii exercitării dreptului la vot, MEN propune suspendarea cursurilor din universităţi pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, şi luni, 17 noiembrie
10.11.2014

LINK

Ministerul Educaţiei Naţionale propune spre aprobare Guvernului, în şedinţa de marţi, 11 noiembrie, un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se decide suspendarea cursurilor din instituţiile de învăţământ superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, şi luni, 17 noiembrie.

Decizia MEN vine în sprijinul facilitării exercitării dreptului la vot pentru studenţi şi personalul din universităţi, care au domiciliul în alt loc decât acela unde îşi desfăşoară activitatea academică. MEN precizează că instituţiile de învăţământ superior sunt cele care, în baza autonomiei universitare, hotărăsc zilele când se vor recupera cursurile suspendate.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF