Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
pompieri....
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Fire
Thu Mar 19 2015, 07:07AM
Registered Member #3803

Interesant.
Sunt mai multe aspecte care incalca legislatia:
- durata normala a timpului de munca este de 40 de ore/saptamana - 48 de ore cu tot cu ore suplimentare - sistemul folosit de majoritatea firmelor de paza implica o medie de 60 de ore/saptamana
- durata zilnica a timpului de lucru este de 12 ore (ca exceptie de la timpul de 8 ore) cu repaus de 24 de ore dupa.
- orele de munca suplimentare (cele 8 ore/saptamana) se compenseaza prin ore libere platite sau prin spor la salariu
- durata normala a timpului de lucru pentru salariatii care efectueaza munca de noapte nu poate depasi o medie de 8 ore/zi
- pentru munca de noapte prestata salariatul are dreptul la un spor de 25% sau de o reducere a timpului de lucru cu o ora.
- perioada de repaos saptamanal
- dreptul la sporuri pentru zilele de sarbatori legale muncite
Back to top
AlxFireX
Thu Mar 19 2015, 08:01AM
Registered Member #10139

Am si eu o nelamurire in legatura cu o alta chestie pe la noi si as fi curios daca asa este peste tot si anume:
Soferii , cdt echipaj si sgi sunt testati psihologic de doua ori ?
Mie mi se par chestionarele alea cam asemanatoare, deci daca il dam pe cel de auto ce rost mai are celalalt care il dam impreuna cu servantii , cu psihologul unitatii?
Back to top
AlxFireX
Thu Mar 19 2015, 01:54PM
Registered Member #10139

Inca ceva ,
Am auzit un zvon ca se poate intra in fara plata la cerere pe o perioada de 6 luni ...Stie cineva ceva ?
Stiam ca se poate pe 1 an de zile dar aia numai in anumite conditii dar asta am auzit-o acum
Back to top
Klaus
Thu Mar 19 2015, 05:40PM
Registered Member #3279

Fire wrote ...

Interesant.
Sunt mai multe aspecte care incalca legislatia:
- durata normala a timpului de munca este de 40 de ore/saptamana - 48 de ore cu tot cu ore suplimentare - sistemul folosit de majoritatea firmelor de paza implica o medie de 60 de ore/saptamana - asa a patit un subofiter trecut in rezerva, de la 24/72 s-a dus la o firma de paza si avea 12/24. Si asta sub lozinca Nu-ti convine, uite poarta, asteapta si altii! Este problema angajatilor daca accepta incalcarea legislatiei, pot sesiza ITM-ul, caz in care se lasa cu amenzi. Plus pierderea locului de munca
- durata zilnica a timpului de lucru este de 12 ore (ca exceptie de la timpul de 8 ore) cu repaus de 24 de ore dupa.
- orele de munca suplimentare (cele 8 ore/saptamana) se compenseaza prin ore libere platite sau prin spor la salariu
- durata normala a timpului de lucru pentru salariatii care efectueaza munca de noapte nu poate depasi o medie de 8 ore/zi - nici sa vrea cineva nu poate face mai multe, conform art. 125, alin. (1) din Codul Muncii, munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
- pentru munca de noapte prestata salariatul are dreptul la un spor de 25% sau de o reducere a timpului de lucru cu o ora.
- perioada de repaos saptamanal
- dreptul la sporuri pentru zilele de sarbatori legale muncite

In rest nu inteleg la ce te-ai referit...

alinx wrote ...
Am auzit un zvon ca se poate intra in fara plata la cerere pe o perioada de 6 luni ...Stie cineva ceva ?
Stiam ca se poate pe 1 an de zile dar aia numai in anumite conditii dar asta am auzit-o acum

Aha, din rubrica Am auzit ca... Daca ai fi citit art. 14*1 din Legea nr. 80/1995 Statutul cadrelor militare ai fi aflat ca militarii au dreptul la CFP pe o durata de cel mult 4 ani in anumite situatii (descrise in Lege). Pentru alte cazuri, temeinic motivate, cadrele militare in activitate au dreptul la CFP, pe durata determinata, de cel mult un an. Plus ca la incetarea CFP institutia are obligatia de a numi cadrul militar pe o functie vacanta sau sa il puna la dispozitie in vederea incadrarii.
Cunosc un subofiter care si-a luat un asa CFP, practic a plecat afara sa-si incerce norocul, nu i-a convenit, asa ca a revenit mai repede decat era termenul, a facut raport si a fost reincadrat (bine-mersi) pe o functie oarecare.
Daca te bate gandul, mai intai sondeaza-ti (a se citi pregateste-ti) sefii, gaseste un motiv plauzibil (pentru ei, nu pentru tine) si poti (macar) incerca.

[ Edited Thu Mar 19 2015, 05:41PM ]
Back to top
savalas
Thu Mar 19 2015, 05:50PM
Registered Member #10065

A fost comunicat faptul ca pe perioada de referinta de 12 luni trebuie sa prestam 91 de ture.Din aceasta perioada de referinta codul muncii art.114 p.5 spune ca se scade durata concediului de odihna si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.Ce vreau sa va spun este urmatorul lucru ca din 52 saptamani ale celor 12 luni se scad cele 44 de zile adica 6 saptamani si 2 zile aferente co+cos si raman 45 saptamani si 5 zile in care cu 48 de ore pe saptamana adica 2 ture rezulta norma pe an de 91 ture.Pentru aceste 91 ture prestate au calculat un numar de 16 ture libere la care avem dreptul in cele 12 luni.Dar la intrebarea ce facem daca avem si concedii medicale in cele 12 luni raspunsul a fost ca pentru fiecare tura in care esti C.M. se scade cate o tura libera din cele 16 ture libere la care avem dreptul in cele 12 luni.Dupa un calcul simplu putem ajunge la urmatorul algoritm,ca daca suntem in C.M. o luna jumatate si stam astfel 16 ture restul lunilor lucram 24/48 si nu mai putem beneicia de ture libere pentrru ca trebuie sa facem in cele 12 luni norma de 91 de ture.Am intebat de ce perioadele de concedii medicale nu se scad si ele din perioada de referinta ,si se spune ca in codul muncii nu se pecizeaza asa ceva.totusi ,concediile medicale intra in categoria situatiilor de suspendare a contractului individual de munca conform art.50 din codul muncii.Adica daca esti in conceiu medical 3 luni tu trebuie sa faci norma de 91 de ture ,cum naiba vine asta.Comandantii spun ca la noi la militari nu se suspenda contractul de munca pt ca nici nu avem asa ceva in perioada C.M. si astfel aceasta perioada nu se poate scadea din perioada de referinta alaturi de concediul de odihna.
Back to top
lege_si_ordine
Thu Mar 19 2015, 06:13PM
Registered Member #10015

Si ala la 8 ore, daca are CM o luna cum isi mai face orele? Nu mai ia salariu in luna respectiva?
Aberatii. Asta cu "trebuie sa faci 91 de ture" e o ineptie. Nu trebuie sa faci nimic. Trebuie sa iti faci orele prevazute in timpul normal de lucru. Timp care exclude CO, CM, permisii etc.
Apropos, se poate sta in CM si un an pt boli grave. Asadar in anul ala vei avea 0 ture, lucru perfect legal. Timpul de lucru este timpul cat esti apt de lucru. Daca esti apt jumatate de luna si cealalta lumatate esti in CM, timpul normal de lucru este de 80 si ceva de ore, in fct de luna. Asadar tu trebuie sa faci numarul de ture care sa acopere timpul normal de lucru. Nu 80, 90, 100 sau "cine da mai mult". Alea 91 de ture erau de exemplificare pt o situatie ideala in care omul nu are CM. Ca altii vor sa faca abuzuri si interpreteaza ca 91 e obligatoriu de facut, e problema lor, dar nu isi dau seama de penibil.

[ Edited Thu Mar 19 2015, 06:29PM ]
Back to top
1 User said Thank to lege_si_ordine for this Post :
 Klaus (19 Mar 2015, 18:30)
Klaus
Thu Mar 19 2015, 06:30PM
Registered Member #3279

@salvatore - spunei comandantului tau ca perioadele de CO, COS, CM, permisii si cursuri au acelasi regim, adica se scad din perioada pentru care se face calculul pontajului (prin scaderea normei).
Altfel, daca te insori, si ai dreptul de pana la 10 zile permisie, in logica lui zilele alea sunt, practic, zilele tale muncite si date apoi ca libere? Ori, potrivit art. 17 din Legea nr. 80/1995, zilele astea sunt un drept al tau, si sunt platite ca si zile facute la 8 ore.
Si mai intreaba-l ce faci daca vei avea (ceea ce nu-ti doresc) un accident de munca (sa zicem picior rupt pe timpul unei interventii), care poate merge si pana la 4 luni? Asta inseamna ca din 52 saptamani, cat are anul, se scad 6 saptamani de CO, mai raman 46, dupa care mai scazi vreo 16 saptamani, aproximat CM-ul pentru picior... mai raman 30 saptamani. Comandantul tau o vrea sa faci 91 ture in 30 saptamani? La ritmul de 24/48 in alea 30 saptamani, adica 210 zile, se pot face maxim 70 ture. Restul de 21 de unde le aduci?
Cata dreptate a avut pictorul Francisco Goya cand a spus ca Somnul ratiunii naste monstrii!!! Nu stabileste comandantul de subunitate ce si cum, pontajul se face potrivit reglementarilor care le stiu cei de la RU. Daca nu le stie sau nu este sigur, intreaba, nu-l doare degetul sa dea telefon sa intrebe.

[ Edited Thu Mar 19 2015, 06:32PM ]
Back to top
2 User said Thank to Klaus for this Post :
 Cristian2002 (19 Mar 2015, 18:57) , lege_si_ordine (19 Mar 2015, 19:53)
Tepes 1
Thu Mar 19 2015, 07:07PM
Registered Member #10014

Daca si astia mai sunt comandanti...(unii chiar sunt. 30% restu'...)
Back to top
1 User said Thank to Tepes 1 for this Post :
 F.A.D (19 Mar 2015, 19:29)
F.A.D
Thu Mar 19 2015, 07:33PM
off ce vremuri traim
Registered Member #3926

domnule Klaus nu-i asa ca va minunati ce le poate mintea ? va e rusine cu asemenea colegi ? si la noi e la fel, sunt atat de mandri de ei dar pe atat de jos in ....hai sa zic caracter. le pui legile sub nas si primesti un NU din adancul inimii ca asa vrea p...a lui
Back to top
1 User said Thank to F.A.D for this Post :
 Ionica H (19 Mar 2015, 21:30)
DANI-EL
Thu Mar 19 2015, 07:50PM
Registered Member #9986

La noi faza cu concediul fara plata nu se mai aproba de aproximativ 1 an ,incepuse sa plece prea multi(in opinia lor),si nu se mai aproba indiferent de motiv,cei ce au plecat ulterior( dupa martie 2014) si-au dat demisia.
Back to top
Klaus
Thu Mar 19 2015, 08:20PM
Registered Member #3279

F.A.D wrote ...
domnule Klaus nu-i asa ca va minunati ce le poate mintea ? va e rusine cu asemenea colegi ? si la noi e la fel, sunt atat de mandri de ei dar pe atat de jos in ....hai sa zic caracter. le pui legile sub nas si primesti un NU din adancul inimii ca asa vrea p...a lui

Nu are de ce sa-mi fie rusine, consider ca se incadreaza in limitele de distributie normala, celebrul Clopot a lui Gauss. LINK Cat despre rezistenta la aplicarea reglementarilor, exista Raportul personal pentru intrarea in limitele legelitatii. Cine tace si inghite... suporta consecintele. Am avut ocazia sa inaintez un asa raport cerand un drept care nu mi-a fost acordat, un fost IG mi l-a refuzat, dupa care am facut altul mai sus, ierarhic, unde mi s-a dat dreptate, iar IG-ul a trebuit sa se conformeze. Ca doar si el este om si poate gresi, chit ca are o droaie de experti (mai mult sau mai putin) in diferite domenii. Cert este ca nu am avut de suportat nici-un fel de repercusiuni. Nu m-am dus la 0TV, nu in Piata Universitatii in uniforma, nu am aruncat cu cascheta peste gard la Cotroceni... am mers pe calea legala. La fel si cu micii Napoleoni din subunitati, ca ajung la parerea lui @Turap, au si ei excesele lor de personalitate, sa nu le zic caprarisme. Totul pana la legi si regulemante, pe care nu le pot interpreta, ci doar aplica in litera si spiritul lor. Iar fiecare sef are, la randul lui, un sef mai mare.

DANI-EL wrote ...
La noi faza cu concediul fara plata nu se mai aproba de aproximativ 1 an ,incepuse sa plece prea multi(in opinia lor),si nu se mai aproba indiferent de motiv,cei ce au plecat ulterior( dupa martie 2014) si-au dat demisia.

Conform legii, CFP nu este un drept, ci o posibilitate lasata la aprecierea angajatorului. Tu daca ai fi IS si ai primi 100 rapoarte de CFP ca ia face? Ai aproba numai pentru 10, iar la restul nu? Ca misiunile raman aceleasi, eventual mai apare ceva nou in curte, de ajung capete luminate (sa nu zic infierbantate) din IGSU sa gandeasca cum sa bage program de 24/24, fara sa gandeasca mai departe decat luna viitoare. Asa si cu programul asta de 24/48, mai mult au rascolit sistemul, si asa se faceau ture in plus, mai ales in perioada de vara, cu CO, iar la nevoie se chemau oameni de acasa, acum i-a mancat undeva si toata lumea este cu creionul chimic la ureche, isi face calculul la ore platite, libere, SDSL. Cum scriam si alta data, va veni perioada de vara, aia cu CO, va veni toamna+iarna, cand se vor da minivacantele lui Arafat, atunci sa-i vad cu cine completeaza turele...

[ Edited Thu Mar 19 2015, 10:05PM ]
Back to top
2 User said Thank to Klaus for this Post :
 Ionica H (19 Mar 2015, 21:32) , F.A.D (19 Mar 2015, 22:31)
kj
Thu Mar 19 2015, 09:14PM
Registered Member #10161

la cei care, daca va dau 16 ture libere pe an sunte_ti norocosi. mie mi_au spus ca legal este 2496 ore pe an (52 saptamani * 48 ore pe saptamana)din care nu au mai zcazut CO, si in final imi dau 5-6 libere pe an. Din cate observ , fiecare comandant face ce vrea in unitatea lui si nu este tras la raspundere de nimeni.

[ Edited Thu Mar 19 2015, 10:30PM ]
Back to top
lege_si_ordine
Thu Mar 19 2015, 09:38PM
Registered Member #10015

Oamenii astia poate e mult spus ca ar trebui sa raspunda penal, cu toate ca ar cam fi cazul sa se intample si asta macar pentru a deschide ochii celorlalti ca nu mai suntem pe vremea armatei caporalilor si soldatilor. Dar cu siguranta astfel de comandanti ar merita cu prisosinta sa plateasca orele suplimentare ale tuturor subordonatilor din salariul lor. Si-apoi sa ii vedem cata dragoste de tara si de institutie au cand vor veni la serviciu facand munca voluntara cativa ani. Dealtfel stiam ca exista o prevedere asemanatoare referitoare la CO cum ca, daca nu ti s-a dat din motive imputabile unui sef (nemijlocit sau direct), cel care nu ti-a dat concediul ti-l va plati din buzunarul sau.
Ramane de vazut cati vor mai fi la fel de curajosi si daca "asa va mai dori p..a lor" (ce jenant pentru un ofiter si cu fct de comanda un limbaj de teapa asta) cand vor trebui sa puna ineptiile astea in scris ca raspuns oficial la rapoarte. Ce e scris scris ramane si e dovada fara de tagada in instanta.

[ Edited Thu Mar 19 2015, 09:54PM ]
Back to top
AlxFireX
Thu Mar 19 2015, 09:55PM
Registered Member #10139

Stiam dl Klauss de legea aia .Daca nu era din categoria"am auzit ca" , nu intrebam aici. Deci repet, exact cum am zis ( si eu si dvs) cu legea aia este mai complicat dar zvonurile erau de la unii colegi din alte localitati dar probabil ca aveti dreptate ,.. sunt doar zvonuri..pt ca nu am vazut nici un ordin in acest sens

[ Edited Thu Mar 19 2015, 09:57PM ]
Back to top
Ionica H
Thu Mar 19 2015, 10:29PM
Ionica H
Registered Member #1930

.

[ Edited Tue Dec 04 2018, 06:52PM ]
Back to top
4 User said Thank to Ionica H for this Post :
 F.A.D (19 Mar 2015, 22:36) , joker (20 Mar 2015, 05:46) , Cristian2002 (20 Mar 2015, 06:12) , DANI-EL (20 Mar 2015, 12:23)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF