Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
pompieri....
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Fireman2017
Tue Jan 31 2017, 02:15PM
Registered Member #11085

Salutare tuturor!
Intr-un articol apărut in presa zilele trecute, Raed Arafat a afirmat următoarele:
"Raed Arafat Jan 24, 2017 at 22:07
Cred ca trebuie clarificate unele aspecte, mai ales in ce priveste programul de lucru la Pompieri. am citit comentariile si am sa explic aici si direct cateva aspecte:
1. Am fost dati in judecata de unii colegi pompieri la Curtea de Apel Timis impotriva programului de lucru 24/48 si cei care au dat IGSU in judecata au pierdut definitiv. Deci programul este considerat legal.
2. Cand am ajuns la Departamentul pentru Situatii de Urgenta, toata lumea se plangea de lipsa de personal iar cand am facut o prima analiza am gasit ca un pompier lucreaza o zi si face pauza 3 zile adica 24/72 ore efectuand in medie 72 zile de serviciu / an.
3. Am comparat activitatea pompierilor nostri cu cei din Franta si UNgaria si am gasit ca in Franta Pompierii Militari efectueaza 120 de ture de 24 ore / an si 20 ture de 12 ore an, informatie confirmata chiar ieri seara de conducerea pompierilor din Paris, iar in Ungaria pompierii efectueaza 120 ture / an. Pe de alta parte, in Franta Pompierii Civili au ajuns sa lucreze 92-96 ture / an incepand cu 2014.
4. Inainte de a cere suplimentare de personal, primul pas a fost sa desfiintam o tura si sa o impartim pe trei ture si sa intram in prgram de lucru de 24/48 ajungand la media de 92 de ture/an, similar cu pompierii civili din Franta.
5. Dupa acest demers am inceput sa suplimentam si personalul. Oricat am explicat la unii si la altii ca ramanerea la un program de 24/72 insemna o lipsa de eficienta si o risipa de resurse, cei suparati se gandeau numai la cea de a doua slujba a lor care o efectuau in cele 72 ore libere in detrimentul serviciului de baza, astfel incat munca la pompieri a devenit slujba secundara si nu cea principala.
6. Majoritatea pompierilor sunt foarte multumiti pentru ca acest program a insemnat si o crestere in veniturile lor dovedita prin datele pe care le avem, iar daca cineva nu asigura plata suplimentara prevazuta prin lege atunci acest lcuru trebuie adus in mod oficial la cunostinta comandantilor IGSU si nu scris pe facebook, ca acolo nu se rezolva.
7. Culmea este ca cei suparati pe programul de 24/48 sunt in mare parte cei veniti din viata civila pentru ca militarii stiu f. bine ca inainte la pompierii militari s-a lucrat in regim de 24/24 si ulterior 24/48. Trecerea la 24/72 a fost o chestie impusa la un moment de cei de la resursele umane fara o analiza aprofundata aplicand codul de munca civil la militarii care au exceptie chiar si in directiva Europeana. Insa si daca luam in considerare codul civil suntem tot ok in actualul program ca numar de ore/an. Programul de 24/72 era ineficient si insemna ca din 365 de zile / an un pompier era la serviciu 72 de zile timp in care in mare parte noaptea se odihneste daca nu are o interventie. Cu mici exceptii pompierii nu au interventii in fiecare noapte de serviciu din ce stiu, exceptiile fiind mai mult echipajele SMURD care pot fi apelati mai frecvent.
8. Numai in ultimii 2 ani (2015-2016) s-au cheltuit pe dotarea si echiparea pompierilor peste 60 miloane Euro din fonduri Europene si peste 13 milioane euro din bugetul de stat. Bugetul de cheltuieli pe titlul II destinat functionarii institutiei a crescut in 2 ani cu peste 30% iar incepand cu anul trecut prin semnarea memorandumului cu Agentia Federala pentru Situatii de Urgenta din SUA am inceput un program amplu de formare prin cursuri la distanta si cursuri efectuate direct de colegii din SUA. Nu stiu de ce unii colegi pompieri tot comenteaza ca nimic nu se face, iar ce am mentionat sunt doar cateva lcururi din ce s-a realizat la nivelul IGSU si DSU.

LINK

[ Edited Sun Feb 05 2017, 02:21PM ]
Back to top
AlxFireX
Tue Jan 31 2017, 03:30PM
Registered Member #10139

Pun si eu aici un comentariu al unui anume domn Marius luat cu copy-paste de pe acel link de mai sus . Sunt convins ca multi dintre colegi se regasesc in una dintre aceste situatii :

"Radu, in primul rand vreau sa stii ca te admir si te urmaresc pe toate canalele pe care comunici. esti un bun profesionist. Fac aceste precizari, intrucat parerea mea legata de pesoana domnului arafat este putin diferita fata de a ta.
1. parerea mea e ca doctorul Arafat nu stapaneste domeniul situatiilor de urgenta care este foarte complex. dumnealui e potrivit pentru partea legata de asistenta medicala de urgenta. nu-l califica nimic, in schimb, pentru domenii ca stingerea incendiilor (la constructii civile, constructii industriale, constructii cu aglomerari de persoane, la fond forestier, arderi necontrolate, etc ), salvari din diferite medii (spatii inguste, de sub daramaturi, de la inaltimi, din medii acvatice), actiuni de cautare slvare, adapostirea populatiti, protectie civila, pirotehnic, CBRN, etc. Toate acestea, împreuna cu altele care nu le-am enumerat, reprezinta posibilele situatii de urgenta. dumnealui este expert pe parte medicala, care practic vine in completarea celor de mai sus. tot dumnealui a pus in fata celor de mai sus sistemul de medicina de urgenta, lasand deoparte interventia in situatiile de urgenta enumerate mai sus.
din punctul meu de vedere, seful unui departament pentru situatii de urgenta trebuie sa fie un fost sau actual pompier. (unul venit din academia militara si care are habar de ceea ce inseamna interventia in stfel de situatii si nu unul ajuns intr-o functie de conducere a igsu si care nu are nimic in comun cu interventia in situatii de urgenta, asa cum exista acum in fruntea IGSU un jandarm dl. Vasilica si adjunctul sau, un ofiter care nu a avut treaba cu interventia, dl. Dragne).
Exista sau au existat profesionisti in IGSU care stiu/ au stiut ce inseamna aceste lucruri (exista Baş la Bihor, Oltean de la Mures, Burlui de la Suceava sau fostul inspector General al IGSU Vladimir Secara.
2. radu, ne-au amagit cu un spor pentru zilele de sambata si duminica si sarbatori legale si ne-au luat din timpul liber. lucram 96-98 ture pe an. practic o treime din timpul nostru. in plus, suntem chemati de acasa la interventii, la alte diferite misiuni, facem paza la alegeri… dupa 2 ani de 24/48 am ajuns sa fim epuizati. depasim media sampamanala de maxim 48 ore de lucru si nimanui nu-i pasa. avem copii acasa, avem familii pentru care sanatatea noastra este mai importanta ca orice. domnul arafat nu are o familie si nu poate intelege ce inseamna acest lucru. nu poate intelege ce inseamna sa auzi de la baiatul tau “tati peci?, iala?” te rugam cere un punct de vedere oficial in privinta programului de lucru.
3. legat de tehnica de interventie. Este o schimbare fata de ce era acum 10-15 ani, o schimbara in bine, dar aceste schimbari s-au facut prin programe operationale… si cand au venit autospecialele, costumele de protectie de pe ele au fost retrase in magazii unde sunt roase de soareci, iar noi le folosim pe cele primite acum 10-12 ani si care au depasit durata de viata si trebuiau casate.
de la domnul Arafat au venit ambulante. Multe chiar si asta a diminuat capacitatea de interventie la alte tipuri de situatii de urgenta, intrucat personalul de pe stingere a facut un curs de o luna si apoi a fost incadrat ca paramedic pe ambulanta. 3 oameni a 4 ture inseamna 12 minim pentru o ambulanta. De aici a rezultat un deficit de personal care a fost compensat in parte prin schimbarea programului pompierilor. Poti face o investigatie legata de ordinele prin care s-a facut asta? De fapt nici macar nu a fost un ordin, a fost o nota raport care evidentia necesitatea unui numar de personal mai mare pe tura si aceasta nota raport a fost preluata in tara la inspectoratele judetene ca ordin, dar in realitate nu este ceva legal.
Traim (pentru ca fie ca vrem sau nu, pana la urma acolo ne petrecem 1/3 din viata) si lucram in niste conditii proaste. Cazărmi foarte vechi, pe care le reparam cu banii din buzunare, lipsa registre speciale pe care le tiparim tot din bani personali, caldura cu portia, curent cu portia, venim de la interventii de vegetatie vara si nu suntem lasati sa facem un dus cu apa calda pentru ca nu avem alocata cota de gaze.
Din afara se vede ce este frumos. Autospeciale frumoase, dar fara casco (un coleg plecat la interventie a facut accident, in misiune fiind si acum plateste 30000 euro…), barbati puternici si curajosi, imbracati frumos (ca doar ne cumparam si echipament de protectie cu banii nostri – casti care nu se topesc, cagule tip nomex, incaltaminte de protectie, etc), dar care au dramele lor (avem coleg cu cancer la colon si sotia lui cu cancer la san) de care nu pasa nimanui si ne ajutam unii pe alţii prin donaţii, avem riscuri si nu avem asigurari de viata, si asta e una din cele mai arzătoare probleme (eu personal am incercat la cateva firme si am fost refuzat), vrem sa ne facem analize si aflam ca nu exista plafon…
Avem o meserie frumoasa si nobila, poate cea mai nobila, daca tinem cont ca noi ne riscam viata si uneori chiar ne-o dam pentru a salva alte vieti, dar nu avem respect din partea oamenilor si a autoritatilor…
Zilele astea am vazut un clip cu pompierii italieni si am citit comentariile la acesta. Toata lumea isi arata respectul. O sa ti-l atasez. E alta planeta acolo.
Te rugam, pune in dezbatere problema programului la pompieri. Ne ameninta cu program 12/24 si 12/48 daca comentam la 24/48. eu personal as prefera 12/24, 12/48 doar ca sa am mai mult timp pentru familia mea, chiar daca asta inseamna costuri duble la transport."

Mi se pare un comentariu de bun simt,bine argumentat si in care se regasesc multe dintre problemele din sistem.

Ps.Sper sa nu se supere colegul,in caz ca se afla si pe acest forum

Back to top
2 User said Thank to AlxFireX for this Post :
 Klaus (31 Jan 2017, 15:51) , mereu _loial (31 Jan 2017, 18:22)
F.A.D
Tue Jan 31 2017, 04:26PM
off ce vremuri traim
Registered Member #3926

Bravooo
Back to top
Coffeeman
Tue Jan 31 2017, 05:57PM
Glamdring
Registered Member #2685

Hai ma, ce dracu`, toata lumea stie ca Arafat a ajuns aici doar ca aparut la televizor cand altii de-ai nostri nu au fost prezenti. Singurul lucru pe care-l are in comun cu noi este "urgenta", el medicina, noi restul. Vai doammne, astia veniti din viata civila comenteaza, plm, si eu comentez si nu-s angajat din viata civila. Suplimentarea veniturilor personale si ale familiei in timpul meu liber, cu un serviciu care-mi permite sa vin la unitate ori de cate ori sunt chemat, nu are nici o treaba cu programul lui. Mananca ce nu trebuie, bineinteles servit de unii puratori de grade, pentru care interventia a fost atunci cand au deschis usile cu capul, pentru a ajunge unde au ajuns.
Au facut ei sa fie mai mult personal pe tura cu programul asta, pe dracu` sa-i cante. Atunci cand trebuie sa le dai liber oamenilor, cand ai concedii, mai scade un CCC, minus GIS, telefonist, cei de pe ambulanta-taxi, dintr-o tura noua de aprox 40 de oameni, mai ramai cu vreo 25, cu care trebuie sa incadrezi 7 masini. Plus ca unii sunt comandanti de echipaje si soferi cu o varsta respectabila.
E totusi inca iarna, scaunul trebuie sa fie cald, iar cand vine vara, e mai racoare in interior decat afara pe camp sau cine stie pe unde.

@NoSmoke: fir-ar a dracului de limba romana, macar aia de bun simt. Nu mai zic ca ne-ai innebunit cu acelasi mesaj postat de 10 ori. Mai ales ca forum-ul cand merge cand nu merge. ( De chemi calul ori nu-l chemi, el ori vine ori nu vine).

Back to top
3 User said Thank to Coffeeman for this Post :
 mereu _loial (31 Jan 2017, 18:22) , Klaus (31 Jan 2017, 19:28) , AlxFireX (01 Feb 2017, 08:53)
mereu _loial
Tue Jan 31 2017, 06:21PM
Registered Member #3545

Domnu' Arafat,daca tot e vorba ca pompierii vin si dorm noaptea la serviciu, fa in asa fel si cheama i de acasa numai atunci cand e vreun incendiu sau ceva si plateste i numa pt cat muncesc,la ora..cat o veni, 10-15 lei ora si te ai scos nene..ai si personal si ramai si cu ceva bani in buzunar. Asa se facea pe vremuri la FCP,pt cunoscatori. Iesea APCT ul pe poarta , gasea trei patru insi pe drumul spre incendiu si gata ,nene..totul mergea struna.
In alta ordine de idei, cum dracu se face ca in tarisoara asta ,suntem singurii fraieri care lucram peste media de 48 de ore pe saptamana? Adica peste tot s a rezolvat cu suplimentare de personal, la noi nu..(acu ,daca ma ia ca dorm noaptea la servici, ma gandesc ca parlamentarii dorm si ziua la servici, si nu cred ca o sa aflam care i media lor saptamanala de ore prestate, cu tot cu ore suplimentare).
Back to top
1 User said Thank to mereu _loial for this Post :
 AlxFireX (01 Feb 2017, 08:54)
gepeto
Tue Jan 31 2017, 06:32PM
Registered Member #10674

In caz de proces angajatorul (isu local) trebuie sa faca dovada ca a platit orele suplimentare . De la 75 ture TNL anual, la 91-93 ture timp efectiv lucrat in unele inspectorate ,angajatorul trebuie sa faca dovada platii cu documente justificative.Se face expertiza tehnica contabila si 99% pierd procesul si sunt obligati la plata orelor suplimentare. Sunt cateva procese deja pe rol. La tribunalele Tulcea,Bucuresti, Buzau .

LINK
LINK
LINK

[ Edited Sun Feb 05 2017, 02:26PM ]
Back to top
1 User said Thank to gepeto for this Post :
 F.A.D (31 Jan 2017, 19:57)
Grefierul
Tue Jan 31 2017, 10:45PM
Registered Member #11084

Salut !
Suntmulte procese in derulare in toată țara .

LINK
LINK
LINK
LINK
LINK
LINK
LINK
LINK
Bihor
LINK
HUNEDOARA
LINK

[ Edited Sun Feb 05 2017, 02:43PM ]
Back to top
1 User said Thank to Grefierul for this Post :
 F.A.D (01 Feb 2017, 05:54)
Klaus
Wed Feb 01 2017, 10:45AM
Registered Member #3279

Grefierul wrote ...

LINK

Nu cred ca se refera la programul de lucru, reclamantul este insasi IS al ISU Sibiu si se judeca cu IGSU si MAI. Probabil Balcu a primit ceva sanctiune...

O fi Balcu ceva mai rebel de felul lui, dar nu cred ca are atata sange in instalatie incat sa dea in judecata IGSU si MAI pe motiv de legalitate program de lucru.

[ Edited Wed Feb 01 2017, 10:50AM ]
Back to top
NoSmoke
Wed Feb 01 2017, 12:57PM
Registered Member #11079

Nu stiu ce calcule au facut ei dar la 24 cu 72 intr-un an de zile lucrezi 92 de ture si daca iei concediu de odihna si concediul suplimentar lucrezi 82 de ture. Cand s-a zis ca e legal programul de 24 cu 48 ei au calculat ca la 24 cu 72 vii in medie 72 de ture (asa a postat Fireman2017) si mai stiam aia cu sa nu depasesti 48 de ore saptamanal( sa fim noi sanatosi de cate ori am facut 64 de ore intr-o saptamana) insa ei calculeaza facand media pe tot anul (ca sa le iasa socoteala)
Back to top
Grefierul
Wed Feb 01 2017, 02:14PM
Registered Member #11084

Mulțumim doctore pentru al treilea an de sclavagism și ți-e Vasilica ne-ai făcut un cadou înainte de pensionarea ta. Anul trecut a trimis ordinul pe 10.feb 2016 la ora 10 și anul asta pe 27 ian 2017 ca pe 04 Feb 207 ii expira împuternicirea .Oare la insistenta lui Dragne și Arafat?! Oricum "mulțumim "!
Spune-ți ca trebuie sa muncim 91 de ture .91 ture x 24 h = 2184 h.
In anul 2017 sunt 249 zile lucrătoare x8 ore = 1992 h plătite .
Din cele 1992 h avem concediu de odihna și concediu de odihna suplimentar (38+ 6) = 44 zile calendaristice din cele 44 z oproximativ 30 z sunt lucrătoare
30 zile x 8 ore = 240 Ore de CO și COS PLĂTITE .La un calcul simplu 1992 h - 240 h = 1752 h astea sunt toate orele noastre plătite de ÎS-uri. Dar noi muncim 2184 ore (91 ture) . O fii bine ?!
2184h-1752h = 432 ore SUPLIMENTARE NEPLĂTITE

Legea prevede un MAXIM de 360 ore suplimentare / an PLĂTITE .

Tot personalul de la 8 ore lucrează 1752 ore /an nimic mai mult.
Cu ce e un Subofițeri de la 8 ore mai presus de unul de la tura ? Cu ce ?
Sa nu Spune-ți ca luam bani in plus ca nu este așa .nu pentru orele lucrate in plus .
Luam in plus bani pentru ore de noapte (aproximativ 90 lei ) pentru ca le muncim fata de cei de la 8 ore.
Luam in plus bani pe 3 norme 12b (15 lei) pentru executam tura de 24 de ore.
Luam in plus bani Petru sâmbete și duminici (200-300lei ) pentru ca le muncim fata de ei.
Și cam atât .:(( Pentru 300-400 lei in plus ne riscam viețile la fiecare intervenție .
Pericol e și pentru ei la 4 fără 2 minute când se înghesuie pe scări sa plece acasă .:)) Aici am fost cam răutăcios ,nu au ei nici o vina . Nu ei muncesc mai puțin ci noi muncim mai mult .Mai mult decât programul legal.
Am OBOSIT " domnule "Arafat
Am OBOSIT "domnule "Dragne
Am OBOSIT " domnitori " Inspectori șefi
Am OBOSIT " domnilor" mari ofițeri
DE LA VOI DIN BIROURI SE VEDE ALTCEVA .
Rusineee !!💣
Back to top
3 User said Thank to Grefierul for this Post :
 F.A.D (01 Feb 2017, 17:21) , AlxFireX (01 Feb 2017, 17:56) , JJAACCKK80 (02 Feb 2017, 12:54)
dmx01
Wed Feb 01 2017, 05:47PM
Registered Member #10170

O corectie la ce ai postat mai inainte ,,Legea prevede un MAXIM de 360 ore suplimentare / an PLĂTITE''. Legea (OMAI 4/2015,etc) prevede plata pana la 360 ore muncite in afara programului normal de lucru pe an- dupa cele 168 ore sau cate or fi pe luna- daca sunt in zile de week-end sau de sarbatori legale. Pentru celelalte ture din cursul saptamanii peste cele 168 ore nu suntem platiti decat daca ne adresam justitiei. Nu exista ore suplimentare. Doar spor de week-end sau de sarbatori legale ( acel sdslm= sambata, duminica si sarbatori legale majorat).
Back to top
RESPECT
Wed Feb 01 2017, 10:27PM
Registered Member #10595

Cred că atât Arafat cât și Col.Dragne sunt prea oragolioși și plini de sine ca să ne dea drepturile,...în rest numai de bine lui și celor dragi lui...sper să înțeleagă aluzia și să nu—i mai pună pe IS să ne amenințe. Doctorul ar trebui să știe că în România nu sunt aceleași legi ca și în Siria,Franța sau Ungaria, avem codul muncii și alte legi specifice tării noastre.Să se ducă în Siria lui și să—l ia și pe Col.Dragan cu el, că și așa nu este pompier.Să—i fie rușine că și a bătut joc de mii de oameni.Mai vine și prin unități și se dă rotund cât bine a făcut el cu programul lui și cele 91 de true.De ce nu lucrează el 2500 de ore cu 3000de lei/lună si după aia să vină să vorbească.RUSINE COLONELEEEE....
Back to top
Grefierul
Wed Feb 01 2017, 10:27PM
Registered Member #11084

Perfect de acord cu tine . Oricât te-ai chinui sa faci ore de sâmbete și duminici peste perioada legală de munca cu greu ajungi la un maxim de 200 de ore.
Back to top
mereu _loial
Thu Feb 02 2017, 12:16AM
Registered Member #3545

De acum sa ne dorim doar sanatate,ca se pare ca avem multa nevoie..

[ Edited Fri Feb 03 2017, 01:45PM ]
Back to top
NoSmoke
Thu Feb 02 2017, 10:42AM
Registered Member #11079

Suntem singurii din sectorul bugetar ca muncesc dupa aberatia asta de program. Ce-ar fi sa se muncesca si la spitale, ambulanta, MAPN, tot ministerul de interne, dupa acest model? Orele alea care se fac in plus sunt pentru ei doar pentru statistica dar nu stiu cat de mult apasa pe sanatatea subofiterului.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF