Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
Jandarmeria, intre competente si incompetente
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Terentius
Tue Mar 08 2016, 11:06PM
Terentius
Registered Member #2186

Boribum wrote ...

Mi se pare mie sau termenul folosit în articol e peiorativ,chiar daca fara intentie, "jandarmeriţe" ? Pentru pompieri ar fi "pompieriţe" ? Ar fi utile niste razmeriţe la redactorii astia

Nu cred că este peiorativ, probabil este vorba despre un termen la origine exprimând ceva eminamente masculin şi care a fost feminizat, respectând regulile gramaticii - în acest caz, e vorba de o profesie închisă până de curând femeilor. Nici varianta în limba franceză, "gendarmette" nu are nici o conotaţie aiurea, io am găsit sintagma într-un articol despre Isabelle Guion de Méritens, prima femeie general din Jandarmeria Franceză.
Offtopic - Apropo de femei în uniformă, dacă unui superior, în Armata Franceză, i te adresezi cu "mon commandant" (dau un ex.). cum te adresezi unui superior de genul feminin?

[ Edited Wed Mar 09 2016, 09:54AM ]
Back to top
1 User said Thank to Terentius for this Post :
 Boribum (09 Mar 2016, 01:35)
Boribum
Wed Mar 09 2016, 01:49AM
boribum
Registered Member #2395

Acolo unde e cazul de Mon si e vorba de o femeie, ramâne doar gradul. Mon commandant pentru un barbat, commandant pentru o femeie. Chiar si în corespondenta scrisa, adresarea e "Madame le commandant".Pâna aici, e bine : doamna maior, asa e si-n româna. În franceza , avantajul e ca articolul hotarât e suficient pentru a desemna sexul, chestie care în limba româna îmi pare mai dificila ( Un capitaine, une capitaine. În româna ar fi un capitan, o capitana...capitaneasa ?! ). Nu stiu, probabil ca în practica se foloseste "o doamna capitan/maior/colonel/etc.".

Si gendarmette mi se pare distractiv , unde mai pui ca doamna respectiva comanda St. Astier, si numai distractie nu-i acolo.
Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 Terentius (09 Mar 2016, 01:53)
Terentius
Wed Mar 09 2016, 10:03AM
Terentius
Registered Member #2186

Tot offtopic - în antebelicul românesc, franţuzit la maxim cum era, doamna, soţia generalului comandant al garnizoanei X era cunoscută cu titulatura "madame la generale", aici se aplica acordul în gen.

[ Edited Wed Mar 09 2016, 10:03AM ]
Back to top
Boribum
Fri Mar 11 2016, 04:25AM
boribum
Registered Member #2395

Poate ca în vremurile celea când Caragiale traia de-a dreptul eram ceva mai seriosi decât reusim sa fim azi : "o femeie de 56 de ani din comuna vasluiană Ivăneşti este exorcizată zilele acestea în Bacău, la biserica Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.A aflat de preotul militar Iulian Ichim, care a deprins taina exorcizării de la preotul Cezar Ioan Negru." LINK

Oastea Domnului, cu crucea-n frunte,etc. Popi din M.A.I care se ocupa de exorcizari ! Europa, 2016, cum iesiti, prima la dreapta si-n jos pe scari.

Back to top
2 User said Thank to Boribum for this Post :
 Costica J (11 Mar 2016, 12:19) , Terentius (11 Mar 2016, 13:37)
djebel
Fri Mar 11 2016, 09:55AM
Registered Member #3603

Daca nu el atunci cine? Sper ca mi se permite o gluma, dar doar un jandarm (chiar daca respectivul preot nu e) poate sa scoată dracii din oameni.
Back to top
Boribum
Fri Mar 11 2016, 05:40PM
boribum
Registered Member #2395

Gluma-gluma, dar Jandarmeria Româna e o forta de politie militarizata care apartine unei tari europene, nu vreo garda civila înarmata de paznici si padurari. Andecdote d-astea cu exorcizari (!!!) facute de preoti militari în biserici ale MAI-ului sunt demne de secolul XVII.

Ma rog, eu am o parere foarte proasta despre amestecul religiei cu treburile statului si astfel de "chestii" (ca altfel nu stiu cum sa le numesc) ma amuza . "Noi, tara membra a U.E si a NATO". Nooo, serios ?
Back to top
chimistul
Sun Mar 27 2016, 10:15PM
Registered Member #1234

De urmărit de cei interesați....
Atenţie, Jandarmeria se EXTINDE! Apar oportunităţi imense de ANGAJARE

Poliţia este depăşită, aşa că va intra frontal în probleme Jandarmeria – vor fi înfiinţate noi unităţi şi vor fi aprobate posturi de ofiţeri, subofiţeri, inclusiv personal contractual!

Expunerea de motive a unei propuneri legislativă privind modificarea şi completarea Legii 550 privind organizarea şi funcţionarea acestei instituţii – Jandarmeria Română, publicată pe LINK, conţine aprecieri dure ale fenomenului:

„În continuare, lucrătorii Poliţiei Române întâmpină mari dificultăţi în materia reducerii „micii infracţionalităţi” în mediul rural, care afectează grav viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Totodată, în spaţiul rural, dar şi al micilor oraşe există numeroase probleme privind infracţiunile cu violenţă, iar mass-media prezintă zilnic situaţii în care forţele de poliţie sunt depăşite de evenimentele violente (…), lucrătorii Poliţiei Române au fost din ce în ce în ce mai des ei înşişi victime fenomenului infracţional”.

Iniţiatorii reglementării, 24 de deputaţi, consideră obligatorie înfiinţarea unor unităţi ale jandarmeriei, dislocate în comune şi în oraşele mici!

Aflăm că la propunerea inspectorului general de la Jandarmeria Română, ministrul afacerilor interne poate înfiinţa asemenea unităţi de jandarmerie rurală, subordonate inspectoratelor judeţene, la nivelul unor localităţi sub 10.000 de locuitori. „Unităţile /subunităţile de jandarmerie rurală sunt destinate executării misiunilor specifice de asigurare şi restabilire a ordinii publice, acţionând în colaborare cu structurile de poliţie organizate la nivelul rural”, sună una dintre prevederi.

Noua lege ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017. În 90 de zile de la intrarea ei în vigoare, Guvernul va emite o hotărâre privind aprobarea numărului de posturi de ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari, gradaţi, soldaţi profesionişti şi personal contractual. În plus, Executivul va trebui să identifice resursele bugetare pentru a pune legea în aplicare.

Propunerea legislativă are aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi este în faza de consultare publică până la 29 martie. Camera Deputatilor este prima Camera sesizata: reglementarea are termen pentru dezbatere şi vot final data de 29 aprilie 2016.

LINK
Back to top
2 User said Thank to chimistul for this Post :
 brdan22 (28 Mar 2016, 13:29) , ŽELJKO (08 Apr 2016, 17:13)
Mese
Sun Sep 18 2016, 10:30AM
Registered Member #1078

Si ce ii asa de mare big deal? Ii o chestie perfect normala ca cineva sa salveze o viata.
Ii ca si cum ai zice: un echipaj de ambulanta a salvat o viata. Ii ceva deosebit? Nu prea cred. O fac in fiecare zi.
Asa si cu jandarmii.
Back to top
truepride
Mon Jul 03 2017, 05:22PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Ma uitam la televizor ca boul la poarta noua, auzind “analiza” evenimentelor de la Cluj. O tampita, actrita de care nu am auzit desi am circulat putin in lumea teatrului ca spectator de la festivalul de la Sibiu la reprezentari pe mai multe scene, s-a dus la un mars organizat de noua dreapta sa “dialogheze” cu ei. In scurt timp dupa niste scenete demne de o sclifosita cu usoare tulburari psihice jandarmii, vorba politistului nepereche “au bagat actoria in duba”. Au sarit de fund in sus toti datatorii cu opinia, ca vai ce au agresat-o pe saraca femeie.
Ca actor in primul rand trebuie sa cercetezi rolul, mai apoi intri in pielea personajului. O minima cercetare cu privire la noua dreapta ti-ar fi adus in fata idea ca nu sunt cei mai democratici oameni. Sa fi atat de prost in cat crezi ca ai descoperit dialogul si comunicarea si nimeni nu a incercat vreodata sa discute cu acei oameni indica o mixtura de prostie si ignoranta.
Mai mult sa fi atat de imbecil incat sa nu iti dai seama ca jandarmii tocmai ti-au salvat pielea de la o batuta sora cu moartea indica iarasi mixtura de care vorbeam inainte.
De retinut acel jandarm, cam tanar pentru gradul de lt-col dupa parerea mea care efectiv a incercat sa vorbeasca cu “actrita” rugandu-se de ea sa inceteze si sa plece. Aici regasesc insasi tipologia nesimtitului de oras mare, cel care din orice postura ii spui (militar, politist, cetatean), te rog nu mai fa asta, te rog nu mai parca aici, cu oricat bun simt te adresezi nesimtitului in cauza te ignora cu desavarsire ca am ajuns in epoca in care supremul tel in viata este sa fi un needucat, “tare in gura” si in general sa te …. pe orice norma de bun simt si convieturie sociala.
Si nu iau apararea jandarmeriei din motive subiective ori simpla apreciere militara. Cred ca au procedat corect, pe textul legii si vacii respective i-au salvat macar integritatea corporala daca nu mai mult.
Printre altele… actorul ar fi om de cultura… poftim cultura.
Back to top
Terentius
Mon Aug 28 2017, 08:48PM
Terentius
Registered Member #2186

Despre "faptele dă arme" ale lui dom comandant Corcodel, nimic, nimic? Băi nene, cum ajung ăştia prin Jandarmerie, şi în posturi cheie?

[ Edited Mon Aug 28 2017, 08:49PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Tue Aug 29 2017, 11:36PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Pai hai sa zic eu chestia aia pe care fie a scapat-o toata lumea din vedere fie nu vorbeste nimeni despre ea din jena.

Nenea Corcodus asta nu a facut nimic altceva decat sa vina cu o oferta intr-un loc unde exista o cerere, e o lege extrem de simpla a pietei, lege care functioneaza de mii de ani.

Exceptand cazurile extreme si dramatice in care, spre exemplu, ai copilul bolnav si ca sa-l salvezi ai nevoie in doua zile de niste zeci de mii de euro, si atunci iti amanetezi casa la camatari pentru dobanzi exorbitante, dar cate astfel de cazuri pot fi in randul clientilor lui Corcodel? 1, 2, hai 3! restul au explicatii de o factura complet diferita.

Fie "tunuri", si mi-e greu sa cred ca vreunul dintre clientii aia avea el vreo supersursa de incredere si s-a apucat sa faca speculatii la bursa, deci "tunuri" inseamna cu totul altceva in contextul dat, fie mai probabil, vicii ruinatoare financiar, cum ar fi jocurile de noroc si/sau pariurile.

Problema esentiala, in opinia mea, e cum de e posibil ca in MAI sa existe astfel de angajati.
Si sunt multi, mult mai multi decat ati fi tentati sa credeti.

Back to top
truepride
Mon Jan 22 2018, 04:48PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Am vazut la TV ca incidentul cu jandarmul care a lovit cu pumnul un protestatar. Ca de obicei nu consider acceptabila explicatia “sub presiune” sau “provocare”. Notiunea de proportionalitate trebuie sa guverneze atcitivatile jandarmului in principal… dar si ale politistului. Ca ars la eveniment a sarit Godina, indicand jandarmeriei sa isi curete efectivele de huligani.
Pai avem doua situatii, una in care un politist pus in dificultate de o lovitura sub centura a unui dobitoc ii aplica acestuia un croseu si il intinde pe asfalt. Cat de antipatic imi este acel dobitoc, alintat de presa cu apelative precum “muci in par” este o actiune disproportionata. Disproportia asta desi aplaudata atrage punerea in discutie a actiunilor politiei si, ceea ce s-a si intamplat, anchetarea politistului in cauza. Godina felicita “pe colegu” prin postarile sale.
O situatie diferita dar in esenta similara avem cu jandarmul, retinem starea de provocare dar criticam actiunea disporportionata. Stiu-stiu, nasol statutul asta de militar, daca spui ceva spune anonim pe forumuri precum semper, daca nu urla in gura mare si vezi in fata carui consiliu ajungi sau poate chiar tribunal militar. Asadar in numele jandarmului nu prea poate vorbi cineva.
In locul acestei ranchiuni profesionale poate un standard identic ne-ar fi ajutat mai mult, caci in aceste momente ce are nevoie MAI-ul mai mult in loc de unitate si sustinere reciproca… exact are nevoie de aratat cu degetul din stanga in dreapta. Cine nu a priceput ca situatia de la politia romana ce a dus la dispute guvernamentale a pleznit precum un ricoseu in cam tot ce misca pe acolo, este cam naiv, sa nu ma exprim in alta maniera.
Tineti randurile domnilor…
Back to top
3 User said Thank to truepride for this Post :
 djebel (22 Jan 2018, 18:31) , Pârvu Florin (22 Jan 2018, 20:34) , Ragman (23 Jan 2018, 21:45)
djebel
Mon Jan 22 2018, 06:45PM
Registered Member #3603

Godina a ratat un bun prilej de a-și ține gura. Nu e cușer! Mai ales că acum s-a transferat de la rutieră la SAS (mascați). Aici e altă mâncare de pește și de-abia acum vede el cum e treaba cu spiritul de haită (haita în spiritul lui Kipling, nu cu sens peiorativ).
Back to top
2 User said Thank to djebel for this Post :
 Pârvu Florin (22 Jan 2018, 20:34) , Ragman (23 Jan 2018, 21:47)
Pârvu Florin
Mon Jan 22 2018, 08:57PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Am lucrat relativ indeaproape cu jandarmii o singura data in viata mea, cand eram in armata si am avut un exercitiu comun cu cei de la o unitate canina care ne-au haituit ca pe iepuri o zi.
Oamenii au fost OK, n-am nimic de comentat, nici de bine nici de rau.

In general, cand ne intalneam cu ei la diverse alte activitati, preferam sa ne tinem departe de ei, si ei la fel, stateau departe de noi.
Nu era chimie, bre, ce sa facem?

Una peste alta, daca mi-ar cere cineva sa sintetizez la maxim ce cred despre jandarmi, as zice ca ii cred... destul de limitati intelectual.
Sunt convins ca exista si exceptii, dar nota generala cam asta mi s-a parut a fi.

De ce zic astea...?

Cred ca eu as fi fost mai indreptatit sa-i zic jandarmeriei sa-si faca curatenie in ograda

Boribum wrote ...

Parvu Florin wrote ...

un domn maior (.....) m-a scuipat si mi-a zis printre dinti "Pleaca, ba-n mortii ma-tii, de-aici! poate vrei sa te salt!"

Aici nu (te) prea înteleg : maior o fi fost acela,dar sa-l faci si domn parca e cam mult. "Un maior care scuipa si înjura" nu e o raritate. Dar un domn care sa faca asta...cam este !

Pârvu Florin wrote ...

Deformatie profesionala... ce sa fac, de!... dupa douazeci de ani in armata, pentru mine oricine are un grad, este (sau ar trebui sa fie!) un domn, cum si eu la randul meu sunt un domn pentru oricine are un grad, indiferent ca e mai mare sau mai mic decat al meu...

Boribum wrote ...

Pai da,Florin,tu esti un domn si cu si fara grad (chestie de constructie interioara si educatie)dar un nea' d-asta ,chiar si deghizat în maior,tre' sa-si înghita scuipatu' si sa-si formuleze propozitiile,mai ales când reprezinta statul,si e în exercitiul functiunii. Asta pentru ca nefacând astfel, oricine (eu,de pilda) este îndreptatit sa creada ca un golan nu poate fi reprezentantul (fie el si pe strada) decât al altui golan (angajatorul sau,adica).

Înjuri,amice,înjuri,dar în gând. Caci altminteri risti sa dai o imagine de ghiolban unei institutii altminteri respectabile,unde mai pui ca poti sa dai si peste un diliu pe care îl înjuri de mortii ma-sii si ala sa-ti înfiga pancarta în creier,asa...ca expresie a sentimentelor sale (fata de familia sa). S-au vazut cazuri si la altii,tot pe la manifestatii d-astea. Pe aia cu "nothing personal,just bussiness" se pare ca n-o stie,maioru' ala.

si da, cred ca ala care a lovit cu pumnii oameni e un bou, dar initial am preferat sa tin gandul asta pentru mine.

Na! ca acum, daca am fost starnit, nu l-am mai tinut doar pentru mine...

[ Edited Mon Jan 22 2018, 09:24PM ]
Back to top
djebel
Mon Jan 22 2018, 09:57PM
Registered Member #3603

Jandarmii sunt limitați intelectual exact în aceeași măsură în care sunt și pompierii, și pf-istii, și cei de la MApN. Până și polițiștii. În meseria asta pe nimeni nu interesează cât ești de inteligent sau de altruist în condițiile în care una dintre atribuțiunile Jandarmeriei este restabilirea o.p.: asta nu se face cu mângâieri.

Bun, legat de cazul de mai sus, bou ne-bou, există un Birou Control/Control Intern ce va stabili ce și cum, mai ales dacă se verifică ce a auzit flăcăul în cască. Un lucru pe care l-am observat la ei, jandarmul nu va fi acoperit de șefi dacă va fi găsit vinovat (vezi cazul Pungesti unde jandarmii s-au ales cu dosar penal pe baza filmelor livrate procurorilor de către colegii lor de la Cercetare (?)).
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF