Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: Arta guvernarii

<< Previous thread | Next thread >>
Monarhia in Romania
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
boantza
Wed Jul 22 2009, 08:58PM
Registered Member #1986

mai degraba opinii de mercenari...
Back to top
truepride
Thu Jul 23 2009, 07:04PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Distinsi dom'le distinsi ce mai... sa vad o opine de Alexandru Paleologu, Octavian Paler... dumnezeu sa'i odineasca in pace.
Back to top
truepride
Tue May 10 2011, 07:31PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

In opinia mea 10 Mai ar trebui sa fie ziua nationala, lasnd la o parte toate rautatile.Fara aluzie catre monarhie neaparat ci catre trecutul nostru ce trebuie imbratisat asa cum este si mai ales catre armata regala romana.
Back to top
Lagardere
Tue May 10 2011, 08:43PM
si vis pacem,para bellum.
Registered Member #2888

Regele Mihai I a anunţat că începând de marţi toate legăturile dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern s-au rupt, la decizia sa.

"Noi, Mihai I, în virtutea autorităţii noastre nedisputate ca şef al Casei Regale a României, luând în considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Noastre Regale, şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern", se arată într-un document semnat de Regele Mihai I şi transmis, marţi, prin Biroul său de presă.

Astfel, din 10 mai 2011 se întrerup toate legăturile dinastice. "În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia sa din anul 1921, familia regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de "al (a) României". Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen", şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de "Casa de Hohenzollern-Sigmaringen". Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de "Casa Regală a României"", se mai arată document.

Totodată, membrii familiei regale au renunţat la titlurile conferite de familia princiară de Hohenzollern.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918) şi Germania Imperială (1871 - 1918). Şi-a luat numele de la un castel din Swabia, iniţial menţionat ca Zolorin sau Zolre (actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, în landul Baden-Württemberg).

LINK
Back to top
alexius
Wed May 11 2011, 09:42AM
Registered Member #2949

Regele Mihai I renunţă la numele de "Hohenzollern-Sigmaringen"

Sursa: LINK

Cine l-a sfătuit, nu l-a sfătuit prea bine. O mişcare foarte proastă, deoarece iese automat din cercul familiilor regale şi nobiliare cu vechime, îşi pierde influenţa pe plan internaţional, (atâta cât era). Devine Doar Regele Mihai I, fără trecut, fără dinastie şi fără legitimitate de a pretinde vreodată tronul (dacă va fi cazul revenirii la monarhie).
Popularitate în ţară nu va câştiga, aşa că măsura adoptată este o greşeală enormă.

Se pare că certurile cu casa princiară l-au obosit şi l-au determinat să adopte această hotărâre. Să nu uităm că Familia Regală română a fost scoasă din scriptele şi cataloagele nobiliare germane la cererea Împăratului Wilhelm II, în 1916, când România a intrat în război împotriva Puterilor Centrale.
Back to top
Leul Alb
Wed May 11 2011, 07:15PM
whiteboy
Registered Member #1283

Personal nu sunt un adept al monarhiei.Unul din simbolurile unei tari este imnul.Prefer pe 3 culori decat "Traiasca regele in pace si onor " si asta pt ca (pt mine) nu regele este poporul...
Back to top
alexius
Thu May 12 2011, 10:13AM
Registered Member #2949

Monarhia constituţională nu afectează cu nimic voinţa populară la vot. Adică rotaţia partidelor la guvernare, iar circul alegerii unui preşedinte odată la 4 sau 5 ani, va fi înlocuit cu circul alegerii unui premier pt 4 ani sau 5 ani, care va avea toate pârghiile puterii în stat, fără să le mai împartă cu un preşedinte care poate fi prea prost, sau prea autoritar. Regele va avea un rol de simbol în stat, al perenităţii şi imuabilităţii structurilor statului.

Chiar dacă nu ne pare necesar, contează şi un simbol, nu numai mâncarea din frigiderele proprii.

Republica este forma de guvernare care şi-a arătat limitele şi care consider că este depăşită. Este adevărat, este la îndemână pentru orice stat nou înfiinţat să se structureze ca o republică, aşa cum vedem în lumea a 3-a, dar presupune în timp mai multe costuri decât menţinerea unei monarhii. Este o farsă care lasă impresia că orice cetăţean al republicii poate deveni şef al statului, iar cei care ajung acolo ajung acolo o fac prin corupţie, scandal şi minciună.
Back to top
Stel
Thu May 12 2011, 01:35PM
Registered Member #2461

Leul Alb wrote ...

Personal nu sunt un adept al monarhiei.Unul din simbolurile unei tari este imnul.Prefer pe 3 culori decat "Traiasca regele in pace si onor " si asta pt ca (pt mine) nu regele este poporul...

Draga Leutule, eu nu am nimic cu monarhia ca forma de guvernamant dar am o mare rezerva in ceea ce il priveste pe Mihai I, indiferent de declaratiile pe care le face.

Oare nu gasim pe undeva un Basarab sau un Musatin?!
Back to top
alexius
Thu May 12 2011, 02:26PM
Registered Member #2949

Stel nu cred că este de dorit ca familie neaoşă boierească să ajungă, ipotetic vorbind, pe tronul unei ţări a cărei populaţii atât de divizate şi care nu are încredere în sine.
Aşa au gândit şi liberalii şi consevatorii, în 1866. Să aducă o dinastie străină pentru a conferi legitimitate internaţională, să nu fie mânjită de interese de grup, de partid sau de regiune.
Tocmai de aceea în 22 februarie 1866, în ziua abdicării forţate a lui Cuza, Parlamentul l-a proclamat (ca să se pună bine cu împăratul Napoleon al III-lea) drept principe al României, pe Filip, conte de Flandra, fratele Regelui Leopold al II-lea al Belgiei. Acesta după ce a aflat ce adevenit peste noapte, a refuzat tronul. Următorul pe listă a fost Carol .

De exemplu eu agreez ideea de monarhie, fără să am o preferinţă specială pentru actuala Casă Regală.
Mihai I , o să moară civil, ca să spun aşa, dar poate că nepotul acela are stofă de monarh. De asemenea poate fi aleasa la întâmplare o alta familie nobiliară din Europa ca să ne reprezinte.
Într-o monarhie constituţională nici nu cred că mai contează persoana regelui (simpatiile sau antipatiile unora sau ale altora ) din moment ce şi discursurile publice sunt hotărâte de către un prim ministru.
Back to top
Stel
Thu May 12 2011, 04:28PM
Registered Member #2461

alexius wrote ...

Aşa au gândit şi liberalii şi consevatorii, în 1866. Să aducă o dinastie străină pentru a conferi legitimitate internaţională, să nu fie mânjită de interese de grup, de partid sau de regiune.

Mie asta mi se pare suprema umilire si supremul dispret pentru un popor. DE CE ar trebui sa ne dea legitimitate internationala o dinastie straina?!

Gestul ex-regelui Mihai nu ma impresioneaza deloc. Sunt alte fapte care nu pot fi anulate de un gest marunt.
Back to top
Leul Alb
Thu May 12 2011, 05:59PM
whiteboy
Registered Member #1283

Stel wrote ...

Leul Alb wrote ...

Draga Leutule, eu nu am nimic cu monarhia ca forma de guvernamant dar am o mare rezerva in ceea ce il priveste pe Mihai I, indiferent de declaratiile pe care le face.

Oare nu gasim pe undeva un Basarab sau un Musatin?!

Da, dar in izvoare acestia sunt considerati drept 'domni' sau 'domnitori'.Pare la fel, dar pt mine nu e acelasi lucru.Apreciez faptul ca aveti ceva cu regele Miahi I.Eu unul cred ca a mostenit ceva de la plosnita de taica-su in caracter dar reuseste sa ascunda acest fapt.Cand aud pe la tv(cand se intampla sa-l deschid) cum una din fiicele luiu povesteste cu atata ardoare ce facea taica-su la 10 ani...mi se acreste.Ce e atat de special la un copil de 10 ani care freaca o masinuta ?Aaaaa, e regele, vai...

@ Alexius, da poate ca e fals acest principiu ca oricine poate ajunge sef al unui stat.Dar spre deosebire de o monarhie unde trebuie sa te nasti in familia regala ca sa fii rege si cam atat, deci ceva ce dobandesti din nastere, sa ajungi corupt intr-atat incat sa ajungi sus nu e imposibil, dar e foarte greu.Personal detest ambele metode enuntate mai sus
Back to top
Lagardere
Thu May 12 2011, 09:33PM
Registered Member #2888

Stel wrote ...

alexius wrote ...

Mie asta mi se pare suprema umilire si supremul dispret pentru un popor. DE CE ar trebui sa ne dea legitimitate internationala o dinastie straina?!

Gestul ex-regelui Mihai nu ma impresioneaza deloc. Sunt alte fapte care nu pot fi anulate de un gest marunt.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918) şi Germania Imperială (1871 - 1918).
Nu a fost nici o umilire.
Back to top
Lagardere
Thu May 12 2011, 09:35PM
Registered Member #2888

alexius wrote ...

Back to top
Lagardere
Thu May 12 2011, 09:42PM
Registered Member #2888

Prinţul Paul de România critică decizia Casei Regale a României de a renunţa la titulatura de Hohenzollern din titlul său.
“Eu cred că e o mare greşeală. În acest moment mi-este foarte greu să înţeleg acest gest, noi suntem în relaţii foarte bune cu Karl (de Hohenzollern). Dumneavoastră aţi fost recunoscut de către Casa de Hohenzollern ? Absolut, am scrisoare oficială din partea lui în care recunoaşte că sunt descendent direct al regelui Karl de Hohenzollern-Sigmaringen" - a declarat Paul de România
LINK
Back to top
Resboiu
Thu May 12 2011, 11:09PM

Registered Member #2526

Ma scuzati... dar cine este Paul de Romania? (ce valoare practica are|)
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF