Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
[sondaj] turele de paza,liberele si sporurile
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
strategicul88
Fri Oct 02 2009, 11:39AM
Registered Member #2153

am deschis acest topic ca sa imi pun in comun ideile si cunostintele in materie de serviciul de paza si de compensatiile primite pentru acesta.
Back to top
strategicul88
Fri Oct 02 2009, 12:00PM
Registered Member #2153

eu sunt sgv la o unitate de comunicatii si informatica.de cand s-a redus bugetul mapn,firma privata de paza care servea unitatea a fost concediata.a trebuit ca noi,soldatii din unitate,sa realizam dispozitivul permanent de paza al unitatii.noi toti am facut pregatirea la centrul de transmisiuni din craiova,deci pregatirea noastra este de transmisionisti.am trecut peste asta,cu toate ca din cate stiu eu,trebuie pluton de politie militara care sa faca paza.la inceput ne-a convenit programul pentru ca era 12/24,12/48.insa din luna iunie am cerut sporuri de noapte,de pericol.la aceste cerinte ale noatre comandantul de atunci,a facut un raport la bucuresti si ne-a dat raspunsul:turele vor fi de 24/24,in care veti face 4 ore post/4(patrula,planton sau odihna),iar 4 post si iar 4 odihna,timp de 24 de ore.nu mai beneficiem de spor de noapte,pentru ca ne odihnim 6 ore pe tura de 24.mi se par niste aberatii totale,dar am inghitit toti pana acum.de luni vrem sa ne cerem drepturile,adica sa facem 24/72 cum fac celelalte unitati,sa primim sporurile de noapte si de pericol.daca este cineva care imi poate oferi o baza legala pentru asta, va rog sa ma ajutati.deoarece noul comandant cere mereu argumente bazate pe baza legala.voi ce spuneti,am dreptate in vreun fel in ceea ce am afirmat pana acum?
Back to top
Altair
Fri Oct 02 2009, 05:31PM
UBI CONCORDIA IBI VICTORIA
Registered Member #385

in primul rand, vreau sa spun ca este normal ca serviciul de paza sa fie facut de militari si nu de forme de paza.ce drac de militari am fi daca ne-ar pazi badea ion de 60 de ani, cu un pulan, un spray si un caine rapciugos?
apoi, in caz ca nu stii, fiecare unitate isi concepe SOP in urma caruia se executa paza.in unele um se face 12/24,12/48 in altele 8/24,8/24,8/24, in altele 24/72.
bani nu s-au dat niciodata pt orele peste program.(la mapn) nu stiu cine a pus "da" in poll,probabil ca nu e de la mapn.se dau ore/zile de recuperare.
si nu ar trebui sa te mire ca tu ca si transmisionist faci paza, pt ca ai facut modulul de pregatire generala in cadrul ft asa ca stii ce e aia uz de arma, comnsemn general si particular, ce e o santinela, post de paza etc si amd.plus ca mai mult ca sigur vi s-a facut o convocare pt pregatire.esti soldat ce pana mea?
eu nu stiu nicio unitate care sa aiba PM incadrata destul incat aceasta sa se ocupe de paza exclusiv,fara jutorul unui pluton. (in afara de b265 evident).
asa ca, c'est la vie.esti militar, ai pusca, URAAA!
Back to top
un jandarm
Fri Oct 02 2009, 05:37PM
un jandarm
Registered Member #1163

CODUL MUNCII

TITLUL III
Timpul de muncă şi timpul de odihnă

CAPITOLUL I
Timpul de muncă

SECŢIUNEA a 3-a
Munca de noapte

Art. 122. - (1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.

(11) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:

a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;

b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

(2) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.

(21) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă, stabilite potrivit dispoziţiilor legale, nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, în care prestează muncă de noapte.

(3) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

Art. 123. - Salariaţii de noapte beneficiază:

a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;

b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
Back to top
claus26
Fri Oct 30 2009, 09:31PM
claus26
Registered Member #2229

Va salut!
Incep prin a va contrazice putintel
Serviciul de paza din/in unitati se considera SERVICIU DE ZI PE UNITATE nu serviciu de tura. Ceea ce inseamna ca nu se platesti nici un spor.
In armata sporul de noapte se plateste doar pentru servicul de tura de 24h.
Back to top
Altair
Fri Oct 30 2009, 10:41PM
Registered Member #385

Depinde draga prietene de unitate. Dupa cum am aratat si in alte topicuri, fiecare unitate isi organizeaza serviciul de paza dupa cum doreste/poate.Singurele reguli care nu se incalca sunt: zilele de recuperare si salarul. Adica nimeni nu se va trezi cu salarii mai mari sau mai mici, dar nici cu zile lucrate in plus fara a primi odihna legala.De asemenea, in unele locuri serviciul de paza e executat de PM iar in altele de plutoane constituite din personalul unitatii, si de asemnea din amestecarea celor doua categorii.Aici apar alte discutii, pt ca PM are niste sporuri specifice, care nu pot fi date si celorlalti.treaba e destul de complicata in realitate.Nu stiu unde mergem cu discutia, dar raspunsul la intrebarea care a intiat topic este cat se poate de clar: la MApN nu se platesc ore suplimentare.Se dau zile de recuperare.
Back to top
dorobant
Sat Oct 31 2009, 07:47AM

Registered Member #457

Personalul militar poate beneficia de plata orelor de noapte pentru serviciul operativ sau de lupta ... serviciul de zi si de paza nu intra in aceste categorii. Vezi regulamentul serviciului de zi si de paza (RG2 - sper sa nu gresesc), acest lucru este precizat pe undeva si in RG1 ... daca activitatea devine una cu caracter permanent (mai mult de una luna), se poate acorda si sporul de noapte (pentru luna respectiva) cu aprobare de la esalonul superior si eventual (obligatoriu) viza de la financiar si juridic ... cu toate ca exista pe undeva o prevedere ca MAC (categorie disparuta) NU sunt folositi ca santinele, patrule, etc in serviciul de paza interior al unitatii ... timpul de recuperare este cel prevazut in RG2
Ca modalitate de rezolvare, cea mai eficienta este consultarea juridicului.
Cat despre codul muncii, se aplica doar civililor, militarilor nu, cu toate ca este lege ... dar "avand in vedere specificul activitatii militarilor, codul muncii nu poate fi aplicat" - e o expresie folosita des de mai marii ostirii - acordarea de timp liber pentru a compensa orele muncite peste program este la latitudinea comandantului.

[ Edited Sat Oct 31 2009, 07:48AM ]
Back to top
Altair
Sat Oct 31 2009, 12:30PM
Registered Member #385

e greu sa obtii sporul de noapte.avem personal care executa de peste o luna serviciile ordonate si de permanenta in ture 24/72 sau 24/48 si nu au primit nici un sfant in plus.Si toate astea nu din dorinta proprie ci pt ca subunitatile nu mai au oameni la lucru din cauza reorganizarii, ei fiind plecati la amenajarea de spatii,transport de armament si materiale, lucrari de infrastructura (in cazul unitatilor reinfiintate s-au spart toate conductele cand au dat drumu la apa), si alte activitati din astea militare.
Back to top
truepride
Sat Oct 31 2009, 03:19PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Frumos codul muncii pacat cat acele dispozitii nu sunt adresate militarilor. Militarul nu este SALARIAT si nu primeste salar astfel dispozitile si cuatumurile specificate nu pot fi aplicate. Servicul de noapte specific nu se plateste.
Bine zice dorbant, atentie la RG 1 SI 2.
Strategicul 88, vad ca tot la vorba mea ai ajuns, TOTU E IN FUNCTIE DE BUGET si cu acesta ocazie salut pe colegul Altair.. " asa ca, c'est la vie.esti militar, ai pusca, URAAA! "
In speta cunosc personal un locotenent-magistrat ce a executat serviciul de paza la o instanta militara datorita unor probleme de personal cu cei de la PM. Era prin 2007 cand se "profesionaliza" armata... deci la nevoie orice se poate, oricat de absurd vi se pare.
Back to top
marinarul
Sun Nov 01 2009, 09:28AM
Registered Member #1879

Să vă explic care este treaba cu turele de noapte, executate în serviciul de pază, parte componentă a serviciul interior (denumire generică pentru toate serviciile executate întro unitate militară conform RG2) şi beneficiile aferente acestui serviciu:
- plata sporului pentru orele lucrate pe timpul nopţii (22.00-06.00) conform Legii 138 (şi ca să înţeleagă toată lumea serviciul de pază este cu totul altceva decât serviciul de permanenţă, deci are şi alte îndatoriri şi beneficii, ca: liberele din serviciu, salarizarea, etc, totul reglementat de RG2, Legea 138 de salarizare şi alte ordine ale ministrului sau direcţiei financiar contabile);
- din punctul meu de vedere atâta timp cât se plăteşte sporul de noapte ar trebui să nu se acorde nici liber din serviciu (dacă se invocă pentru sgv codul muncii să se ţină cont de toate prevederile acestei legi nu doar ce ne convine: el, CM, spune că timpul lucrat pe timpul nopţii poate fin compensat în bani sau în liber). Dar majoritatea unităţilor închid ochii la această prevedere şi acordă şi bani şi libere.
- spor de radiaţii 10% în funcţie de orele lucrate (dacă acele locuri de muncă sunt alocate la asemenea drept conform buletinelor de măsurători);
- libere din serviciu în funcţie de modul de executare a serviciului de pază (ture de 6-8 ore /zi);
- unele unităţi beneficiază de spor de poliţie militară dar asta doar dacă apari pe ordinul semnat de ministrul apărării (parcă între 10-25%);
- norma de hrană 12B care se acordă pentru personalul din serviciul de pază, care încadrează structurile de poliţie militară sau cei care lucrează în ture;
Sper să nu fi uitat ceva. Obligaţiile nu le-am enumerat pentru că ar trebui cunoscute de toată lumea (cei care lucrează în sistemul militar).

[ Edited Sun Nov 01 2009, 09:48AM ]
Back to top
Sofast
Sun Nov 01 2009, 02:29PM
Registered Member #789

Trebuie sa va fie platite orele de noapte, mai ales ca militari angajati.
Back to top
santinela
Sat Dec 26 2009, 03:51PM
Guest
Thanked time in post
dear altair , scrie cartea militara ca se por da bani pentru statul peste program. din cate stiu vezi de regula solda soferilor de comandant. unii dintre ei beneficiaza. daca vrei , dupa inceperea anului de instructie iti trimit si baza legala.
Back to top
Altair
Sun Dec 27 2009, 04:19AM
Registered Member #385

my dear, nu te contrazic ca nu am studiat teminic legislatia, da eu pana acum nu am vazut la noi bani in plus. eventual zile libere...
Back to top
santinela
Sun Dec 27 2009, 08:45AM
Guest
Thanked time in post
cartea militara zice ca pentru orele lucrate peste program se poate da echivalentul in ore libere sau bani.bani se dau preferential , din motive gen buget sarac. adevarul e ca financiarul trebuie sa ceara banii astia in plus la esalon si de aici vin necazurile. totul pana la bani
Back to top
Un Soldat
Sun Jan 17 2010, 06:27PM
Registered Member #2496

Daca s-ar da banii pentru orele suplimentare as fi cel mai fericit.Va dati seama ce ar insemna?
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF