Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitatea internationala :: International

<< Previous thread | Next thread >>
Legiunea Straina
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Ratacitul
Tue Mar 25 2014, 08:25PM
Registered Member #4592

4 km in 14 min ? eu stiam de 2.6 km in 12 minute ... pana la urma sunt multe povesti, nimeni nu mai stie nimic, stiam si eu de test sau de alergare de 2.6 km. Pana la urma care sunt adevarurile? D-le Boriburn va rog daca se poate spune.
Back to top
me
Tue Mar 25 2014, 08:32PM
me
Registered Member #11

musiu djebel> consider ca subofiterii sunt extrem de importanti in cadrul oricarei armate moderne, iar despre LE am o parere foarte buna.
totusi, comparatia ta consider ca este cel putin hazardata: "un caporal din LE (care nu e un "tablagiu", nici pe departe)=un locotenent de la noi, sergent=capitan, etc".
ce inseamna etc?
un sergent chef=maior, un adjutant=lt.col. si un adjutant chef=colonel. rezulta ca un Major este egal cu un general roman, nu? cum ar fi recent raposatul (RIP) Ioan Sorin?
ai facut armata in RO? cuonsti ofteri romani? multi? sau ai tu un ofiter betiv pe scara blocului si consideri ca asa sunt toti?

djebel wrote ...

Editat, editat, dar tot am apucat sa citesc cu un ochi.

Tablagii nu sunt peste tot la fel. Mentalitatea de tablagiu de Romanica (bineinteles, cu sens peiorativ) nu prea se potriveste cu cea de "tablagiu" de LE, din cauza de... alt aluat. Am mai spus si stiu, supara, dar un caporal din LE (care nu e un "tablagiu", nici pe departe)=un locotenent de la noi, sergent=capitan, etc. Chestie de niste ani, experienta/experiente, ceva teatre (nu figuratie) si multe altele. Ah, uitasem: si muuuuult respect!!!

Back to top
djebel
Tue Mar 25 2014, 10:59PM
Registered Member #3603

Domnule @me (a nu se intelege ca vorbesc cu mine insumi), departe de mine gandul de a jigni prin ceea ce am postat, desi sunt constient ca am reusit sa va ranesc in amorul propriu. Nu asta am urmarit si stati linistit, este doar o parere. O parere a cuiva care a venit in contact cu mai multe sisteme militare si civile si care este exprimata in functie de modul cum a perceput lucrurile. Perceptia e subiectiva, nu? Comparatia poate ca e fortata, dar e facuta doar pentru a sublinia o idee: nu analizati subofiterul din LE din perspective subofiterului roman, un sof din LE il poti compara cu ofiterii de la noi. Si da, in sens abstract, majorii sunt numiti Marechaux de la Legion.

Chiar nu stiu cat va intereseaza, dar o sa incerc sa va raspund si la intrebarile din finalul postarii dvs (ignor tonul de superioritate). Daca am cunoscut ofiteri romani? Hm, chiar sute de ofiteri, atat din MApN cat si din MAI. Din fericire n-am niciun ofiter betiv pe scara blocului, si nu, nu am facut armata in ROU. Adica nu am facut stagiul militar ala de 1 an, desi sunt posesor de una bucata livret militar . Nu e concludent, dar daca va incalzeste cu ceva, am purtat uniforma incepand cu varsta de 14 ani si am avut o evolutie pasagera prin 2 institute (nu institutii) militare de la noi. Nu la subofiteri.
Back to top
me
Tue Mar 25 2014, 11:43PM
me
Registered Member #11

nu sunt ranit in niciun amor, la cate injuraturi am luat eu pe acest forum.
nu poti pune pe picior de egalitate orice adjutant chef din LE cu orice colonel din armata RO, oricat de prosti i-ai crede tu pe romani. stiu subofiteri romani care puteau actiona cu succes alaturi de orice alt militar din lumea asta, cum stiu si tablagii.
comparatii se pot face intre orice doua chestii, semnul egalitatii insa nu poate fi pus intre orice.
daca se punea problema dpdv al unor anumite aspecte, cum ar fi: experienta in lupta in diverse arii geografice, conducerea unor militari apartinand unor culturi diferite, anumite specializari ne-necesare ofiterilor, etc., as fi fost de acord, dar in ansamblul general ceea ce spui este o consecinta a faptului ca nu intelegi care este rolul ofiterilor si subofiterilor in sistemele militare. faptul ca ai trecut prin LE si ti s-au parut caporalii aia niste zmei, e chiar o chestie subiectiva.
PS. aia cu "stiu sute de ofiteri" mi-e greu mie sa o spun, ca parte a unei promotii de 300 de ofiteri si cu oarece cariera in spate...
Back to top
Ratacitul
Wed Mar 26 2014, 12:01AM
Registered Member #4592

Sa devenim seriosi Colonei? Afara din birou in MAPN? Mai greu si la aia le fac treaba subofiterii. Me nu stiu de unde ai aterizat dar cred ca esti pilot, doar aia sunt atat de raniti la orgoliu
Back to top
Ratacitul
Wed Mar 26 2014, 12:05AM
Registered Member #4592

Ca sa nu mai vorbesc de antrenamentele din ziua de azi a militarilor si mai ales a ofiterilor, ca subofiterii conduc toata instructia, unde este .. ca putine unitati sunt unde se mai practica. Sa nu mai vorbim de alte exercitii unde sunt paraleli. Am vazut ofiter iesit din scoala care nu stia iesirea din formatie ) deci te rog lasa-ma si vb aia dupa 4 ani de scoala... sa nu mai zic de colonei care habarnau despre rg-uri sau salutul militar.
Back to top
Massimo
Wed Mar 26 2014, 02:01AM
Registered Member #8499

MLDC astept continuarea povestii tale...binenteles cand vei avea timp.
ps.verifica-ti si imboxul
Back to top
1 User said Thank to Massimo for this Post :
 MLDC (26 Mar 2014, 13:35)
Bendis
Wed Mar 26 2014, 04:04AM
Registered Member #5071

Dl. Djebel si-a exprimat opinia in urma experientelor traite, nu a jignit pe absolut nimeni. Sa fim serioşi... sunt unii care se inflameaza degeaba. Armata româna NU mai e ce a fost! Nu imi spuneti ca atunci cand ati văzut militari din alte tari (poate la un exercitiu sau pur si simplu in recreere), nu v-ati gândit cat de diferit - in sensul bun - fac lucrurile? Ca sunt proaspăt absolvenţi ai instituţiilor de invatamant militar care habar n-au salutul militar sau iesirea corectă din formatie - deja vina e a altora. Multi dintre subofiţerii aia care se "spetesc" cu instrucţia habar n-au nici acum care e comanda corectă ptr târâs.

[ Edited Wed Mar 26 2014, 04:06AM ]
Back to top
djebel
Wed Mar 26 2014, 05:27AM
Registered Member #3603

@me, nu trebuie sa va simtiti vexat, mai bine ignorati-ma. Nu mi-am propus sa va rastorn propriul sistem de valori si nici sa va amestec reperele. Mi-am spus parerea (la care tin in continuare) pentru ca am venit in contact direct cu cele doua sisteme. Este doar o parere si vorbim doar de perceptie.
Si daca am inteles rolul of si sof...sa spunem ca inca sunt activ, dar in alt minister.
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 Bendis (26 Mar 2014, 10:35)
ALM
Wed Mar 26 2014, 08:44AM
Registered Member #2039

Bendis wrote ...

...
Multi dintre subofiţerii aia care se "spetesc" cu instrucţia habar n-au nici acum care e comanda corectă ptr târâs.

Cumva "târâş grăpiş!"?
Back to top
1 User said Thank to ALM for this Post :
 Bendis (26 Mar 2014, 10:35)
MLDC
Wed Mar 26 2014, 01:38PM
Registered Member #8970

Massimo, voi reveni curand cu continuarea "jurnalului" meu, insa momentan nu imi gasesc bunadispozitie interioara. Salut.
Back to top
Witchfinder
Wed Mar 26 2014, 08:25PM
Registered Member #9092

Am dat o tura pe forum si nu am gasit sau nu am inteles eu prescurtatile legate de armata romana. Am o nelamurile legata de recrutare. Eu la 18 ani am fost la recutarea obligatorie dar din teribilism am dat doar raspunsuri nedorite pentru ca la aceea varsta eram rebel si anti sistem, evident am fost declarat inapt, acuma dupa 7 ani m-am copt la minte si sunt foarte tentat de o cariera militara oriunde in lume. Daca m-as duce acum la un centru de recutare ca voluntar ce sanse as avea ?
Back to top
me
Wed Mar 26 2014, 10:05PM
me
Registered Member #11

este dreptul vostru sa considerati ofiterii romani cum vrei voi, din perspectiva soldateasca, (si de foarte multe ori ati avea dreptate) dar repet: nu exista egalitate intre un plutonier din legiune si un colonel de armata romana. este vorba de multi factori aici, vi-i poate explica Boribum cand o mai veni pe aici, eu nu am chef.
sa ne intelegem: singurii frustrati de aici sunteti voi, cei care mi-ati raspuns in doi peri. asta pentru ca nu numai ca nu veti fi ofiteri vreodata, dar nici macar nu pare ca faceti parte din vreun sistem militar.
a doua frustrare este ca, desi ati vazut multe filme si va visati si voi cate un Rambo plapand, nu veti fi.
din pacate, nu numai ca nu ati avut posibilitatea de a face parte dintr-o armata, decat poate pe perioade limitate ori in functii mici (soldat/elev/ si poate e vreunul subofiter pe aici) dar nici nu ati avut sansa de a fi parte dintro unitate de elita unde sa puteti cunoaste ofiteri pregatiti si respectabili.

Ratacitule: subofiterii fac treaba coloneilor, secretarele fac treaba directorilor, ai dreak, aia doar stau si se umfla si iau salarii babane...

[ Edited Thu Mar 27 2014, 08:12AM ]
Back to top
1 User said Thank to me for this Post :
 Mihais (26 Mar 2014, 22:53)
djebel
Thu Mar 27 2014, 08:16AM
Registered Member #3603

@me, domnul meu, din start iti spun ca aici nu vorbim de fortele speciale, ci de armata regulata. La fel cum nu vorbim nici despre specializarile mele, daca stiu cum arata o unitate de elita si nici despre stagii cu unitati membre ATLAS. Mi-am dat seama ca ai terminat la Nicolae Balcescu pe vremea cand era infanterie, chimie si, eventual, graniceri .

Buuun. Dupa cum am mai spus, comparatia facuta de mine este fortata (poti sa-i spui licenta poetica sau s-o consideri din categoria din putul gandirii) si am facut-o doar pentru a sublinia o idee: rolul si locul subofiterilor din LE in cadrul lantului de comanda sunt diferite de ce este la noi. Un subofiter superior comanda o sectiune iar un SOA poate si comanda o companie. Nu sunt nici pe departe vreun guru si nu sunt un formator de opinie. Poate ca inteligenta nu e punctul meu forte, am idei putine si fixe la care (poate) tin ca orbul de bata, cea care face obiectul discutiei noastre fiind una dintre ele: superioritatea sof LE fata de multi of de la noi. Pe de alta parte, legaturile mele cu Armata romana le-am intrerupt cam de multisor iar perceptia vis-a-vis de ofiterii romani sa-mi fie influentata de cei 30% din promotiile de ofiteri care proveneau din "campul muncii" si care erau recomandati doar de originea sanatoasa/dosarul de cadre beton. Posibil. Intre timp s-au schimbat multe: absolventi de Saint-Cyr, West Point, stagii afara+ misiuni in TO. Eu zic/sper ca e de bine.

Nu-mi permit sa-mi bat joc de munca celor din fortele speciale (si pe care ii apreciez) chiar daca am intalnit of de la Tg Mures care habar nu avea cu ce armament trage. La fel, ofiter cu 4 misiuni in Irak&Afganistan care habar nu avea ce-i atarna la cingatoare numindu-si pistolul Parabellum (dupa calibru). In prima faza am crezut ca e un excentric care este posesor de Luger, apoi m-am dumirit ca e vorba de Cugir md 95/2000 copia dupa IMI Jericho. Acum stie si el. Da, stiu, sunt cazuri izolate.

Edit: am sters detalii irelevante.

[ Edited Sat Mar 29 2014, 06:14AM ]
Back to top
Bendis
Thu Mar 27 2014, 10:47AM
Registered Member #5071

Aici e doar un singur frustat care se inflameaza de-a-mboulea. Nimeni dar chiar NIMENI nu se visează si nu vrea sa fie un Rambo. Cât despre presupunerile ca "voi nu faceţi parte din vreun sistem" atunci cand iti exprimi liber o parere pe baza realitatii care nu se pupa cu opinia dvs., tine deja de puternice frustrări interioare. Aaaa...si ca sa nu uit: d.p.d.v. personal, nu mi-am dorit o secundă in viaţa mea sa ajung ofiţer, ca daca vroiam, aplicam la una din instituţiile de invatamant superior militar; simplu si eficient, nu? Dar uite ca n-am facut-o ca nu cumva sa imi lovesc bentita rosie din jurul capului cu o alta pe vreun forum.
Back to top
1 User said Thank to Bendis for this Post :
  (26 Aug 2014, 18:06)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF