Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Detaşamentul Special de Protecţie şi Intervenţie
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ronin
Thu Apr 15 2010, 01:12PM
Registered Member #70

Interventia este de film.
Nu merge asa ceva in Irak sau Afghanistan. De ce ?
Pai cum sa abandonezi convoiul cu VIP-uri si sa ramai la lupta cu teroristii din masina care iti blocheaza drumul...
Daca este doar vrajeala ???
Convoiul s-a intors si a plecat din kill zone fara protectia celor de la anti tero.
Daca mai incolo putin ii asteapta altii...?! Aia realii. Ii lasi doar pe baietii din limo sa lupte ?

Dar ma rog, la noi merge.
Back to top
Stel
Thu Apr 15 2010, 03:42PM
Registered Member #2461

@Ronin
Nu, nici la noi nu merge asa. Nu cred ca se intampla vreodata asa. Asta este doar film, cum spuneai chiar tu, este demonstratie, spectacol.
Back to top
spk
Thu Apr 15 2010, 04:37PM
primum non nocere

Registered Member #537

semper amator wrote ...

gresiti....sunt cei de la DIR..sau cum ii mai cheama (protectie si interventie a MAPN) Sper ca nu ati facut referire la DSPI Brigada speciala JRO

DIR e denumirea veche. Nu, nu am facut referire la BSIJ.
Back to top
semper amator
Fri Apr 16 2010, 05:42PM
semperist amator
Registered Member #2100

macar eu sa-i mai apar pe jandarmi...
Back to top
spk
Fri Apr 16 2010, 07:54PM
primum non nocere

Registered Member #537

Cam aiurea denumirile astea, trebuie mereu sa zici DSPI-MApN sau DSPI-BSIJ.
Back to top
Altair
Sat Apr 17 2010, 04:58PM
UBI CONCORDIA IBI VICTORIA
Registered Member #385

Mie nu mi s-au parut chiar asa de rai...
E adevarat ca in filmare nu se vad foarte multe detalii.E adevarat ca intotdeuna e loc de mai bine, dar fata de acum 2 ani macar nu s-au mai dat cap in cap.
Per total as zice o prestatie reusita, avand in vedere situatia: lumea era adunata ca la circ.
Back to top
msimula
Sat Apr 17 2010, 05:03PM
Registered Member #2287

@1\*
N-ai tras niciodata cu gloante de manevra (oarbe) ? Atunci, se arma la fiecare foc. Acum, te uiti si tu la toate amanuntele, n-ai sesizat, este o demonstratie pentru profani … Eu am sesizat altceva, seful “spectacolului”, un “sef” cat usa, inconjurat de alti “sefi” cred ca, de minister, omul era echipat corespunzator si comunica cu echipa … las-o ca e bine si asa, iar cu denumirile astea …. sa nu le mai denumim, ne incurcam in ele. Parerea mea, baietii sunt buni, n-as vrea sa am de-a face cu ei.
Back to top
spk
Sat Apr 17 2010, 05:53PM
primum non nocere

Registered Member #537

Se arma la fiecare foc pentru ca lipseau intaritoarele de recul, la demonstrativul DSPI s-a folosit Glock 17T (nu stiu daca erau cu vopsea sau bila ca eram atent la filmat).

Fiind totusi doar un demonstrativ, nu au niciun motiv sa dea tot ce au mai bun, cine stie, poate cei trimsi erau incepatori.
Back to top
Altair
Sun Apr 18 2010, 11:00AM
Registered Member #385

Oameni buni, daca nu au folosit intaritoare de recul, nu e pt ca nu au sau nu au avut chef, ci pentru ca e mai simplu si mai comod.Adica, cum la noi principala preocupare la trageri si demonstrative este adunarea tuburilor, sa fie toate.Ca daca nu inseamna ca le-au subtulizat militarii sa faca cine stie ce infractiune sau le vor gasi civili care le vor gasi si folosi cu ajutorul armelor de care nu pot face rost. Asa ca mai bine fara intaritor.
Spk, esti malitios.... Poate ati vazut voi pe viu mai multe detalii,dar eu nu am sesizat chestii "grave".Asa, daca ii iau si eu pe cei de la BSIJ de-a fir a par, gasesc destule, chiar si pozitii de tragere dezechilibrate, care chiar mi se pare o greseala de incepator.Dar cine stie, poate sa traga si pe la spate daca ia macar un 48-49/50.
Back to top
spk
Sun Apr 18 2010, 12:44PM
primum non nocere

Registered Member #537

Tocmai apreciam demonstrativul DSPI ca au folosit munitie cu bila spre deosebire de BSIJ care aveau munitie de manevra.
Back to top
Altair
Sun Apr 18 2010, 09:54PM
Registered Member #385

Si ca o curiozitate, aveau ochelari de protectie?
Back to top
spk
Sun Apr 18 2010, 10:04PM
primum non nocere

Registered Member #537

Cei din garda de protectie nu (parca doar ei au tras), restu aveau echipament complet.
Back to top
Altair
Mon Apr 19 2010, 03:18PM
Registered Member #385

Mie mi s-a parut ca era cineva pe acoperis in zona unde au facut demonstrativul de MOUT.Credeam ca ala a tras cu munitie de manevra.Sau poate doar m-am inselat.
Back to top
spk
Mon Apr 19 2010, 04:23PM
primum non nocere

Registered Member #537

Ala da. Era un lunetist cu observator, oricum arma era cu repetitie asa ca nu avea rost sa aibe intaritor de recul.
Back to top
Radu Patrascu
Sun Nov 21 2010, 06:06PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159

Poate ca gresesc postand acest articol (asa cum am facut si in cazul celui referitor la B1 FOS) dar nu am cum sa ma lamuresc altfel. Voi boldui pasajele care ma nedumeresc.

Un barbat de 30 de ani a ramas handicapat pe viata, dupa ce a facut armata
de Mihai DIAC | 9 mai 2006
Dupa evenimentul de acum sase ani, Cristian Marcel Budescu, fost militar in termen la Regimentul 30 Garda si Protocol - unitate de elita a Armatei Romane, a stat numai prin spitale. Un tanar de 30 de ani a ramas cu un handicap definitiv, pentru toata viata, in urma unui accident suferit pe cand era soldat. Dupa evenimentul de acum sase ani, Cristian Marcel Budescu, fost militar in termen la Regimentul 30 Garda si Protocol - unitate de elita a Armatei Romane, a stat numai prin spitale, a trecut prin doua operatii si a ramas cu un handicap de gradul III. Desi s-a nenorocit in armata, nici Ministerul Apararii Nationale, nici alta institutie a statului roman nu i-au platit lui Budescu nici un fel de daune.

Cristian Florin Budescu a fost incorporat la UM 01026 (Regimentul 30 Garda si Protocol) in luna februarie 1999 si a fost repartizat la Subunitatea de Misiuni Speciale (subunitate desfiintata dupa accidentul lui Budescu). Fostul militar isi aminteste ca era unul dintre cei mai buni, avea calificative foarte bune si era ales de multe ori de superiorii lui pentru a instrui alti soldati. In octombrie 1999, cativa militari din UM 01026, printre care si Budescu, au primit ordin sa execute in poligonul Domnesti un exercitiu demonstrativ in fata unei delegatii din Turcia. Desi vizita delegatiei straine a fost anulata, comandantul UM 01026, colonelul Corneliu Duta, a dispus ca exercitiul sa fie realizat. Budescu a cerut sa nu participe la exercitiu, intrucat voia sa mearga la spitalul militar pentru a-si trata o unghie incarnata, dar cererea lui a fost refuzata. Pregatirea pentru exercitiu s-a desfasurat din data de 18 octombrie 1999. In dimineata zilei de 22 octombrie, in conditii meteo nefavorabile, cu ploaie intensa (care ar fi constituit un motiv pentru anularea antrenamentului), Budescu a fost pus sa coboare pe peretele vertical al unei cladiri, sustinut de coarda de alpinism. Conducatorii exercitiului au fost maiorul Valentin Galateanu si plutonierul major Baciu Paulica. Pentru executarea antrenamentului, toate materialele de alpinism (coarda, hamuri, carabiniere, opturi) care au fost puse la dispozitia soldatilor de unitatea militara erau uzate si nu au fost verificate de conducatorii exercitiului, spune Budescu. In timp ce era sustinut de coarda, nitul de siguranta al carabinierei lui Budescu s-a rupt. Soldatul a alunecat pe funie din cauza manusilor udate de ploaie, iar cand a ajuns la capatul coardei a cazut pe beton, de la trei - patru metri inaltime. Budescu a suferit o fractura de calcai si o fractura cominutiva L1 (cu alte cuvinte, una dintre vertebrele lombare a fost facuta bucati). La locul exercitiului nu se afla nici o ambulanta si nici un medic. Pentru eventuale accidente era pregatita doar o simpla masina ARO 243, cu un caporal instruit ca sanitar. Intrucat nu exista nici macar o targa, Budescu, aproape inconstient, a fost transportat la masina ARO pe brate, de doi camarazi. Masina ARO l-a dus pe accidentat la unitate (nu la spital), iar Budescu a lesinat pe drum. Abia la patru ore de la producerea accidentului, ranitul a fost dus la spital. Familia lui a fost anuntata despre incident dupa trei zile. La UM 01026 s-au desfasurat, se pare, doua anchete interne. Prima a inceput la peste trei saptamani de la accident, timp suficient de lung ca urmele sa se piarda, dar a relevat totusi niste aspecte pe baza carora anumiti militari de cariera puteau fi acuzati de neglijenta in serviciu. Ca urmare, la UM 01026 s-a facut si a doua ancheta, ale carei rezultate au fost mai blande. Intr-o nota explicativa scrisa dupa accident, maiorul Galateanu sustine ca anterior exercitiului a facut "rapoarte verbale si scrise la esaloanele superioare" pentru inlocuirea materialelor de alpinism uzate, fara a preciza rezultatul acestor demersuri. Maiorul Galateanu recunoaste ca nu a fost prezent tot timpul la locul de executie a exercitiului lui Budescu, pentru ca "avea sarcini" si in alte locuri din poligon. Dupa primele investigatii medicale serioase, Budescu a fost incadrat la gradul I de invaliditate. Dupa doua operatii si dupa tratament specific, starea de sanatate i s-a ameliorat, dar va ramane pentru totdeauna cu o invaliditate de gradul III. Nu are voie sa alerge, nu are voie sa ridice greutati mai mari de cinci kilograme si nu poate sta mai mult de un sfert de ora intr-o anumita pozitie fara sa simta dureri.
Pentru a avea toate datele problemei si a nu fi acuzati de subiectivism, am solicitat, in scris, si punctul de vedere al Ministerului Apararii Nationale. Biroul de presa al MApN ne-a transmis "raspunsul formulat de structura de profil a Ministerului Apararii Nationale": "Prin sentinta civila nr. 3528/25.06.2004, pronuntata in dosarul nr. 6596/2003, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a respins actiunea (cererea unor daune materiale - n.n.) formulata de reclamantul Budescu Cristian Marcel. Tribunalul Bucuresti - Sectia a III-a Civila, prin decizia nr. 796/R / 22.04.2005, pronuntata in dosarul nr. 2457 / 2004, respinge recursul ca nefondat. In prezent, pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a III-a Civila se afla spre solutionare contestatia in anulare impotriva deciziei formulate in recurs de catre reclamant, care formeaza obiectul dosarului nr. 4947 / 2005, cu termen de judecata la 29.05.2006. Drept urmare, fiind vorba despre un proces in derulare, informatiile solicitate de dumneavoastra intra sub incidenta prevederilor art. 12 din Legea 544 / 2001, fiind exceptate de la accesul liber al cetatenilor". Ca suprema dovada de bunavointa, soldatului Budescu, obligat sa vina in armata si accidentat la ordin, i s-a acordat "permisiunea sa participe la festivitatea de trecere in rezerva a colegilor, cand deja era declarat inapt".

sursa: LINK

Subunitatea de Misiuni Speciale (SMS) desfiintata dupa octombrie 1999 ?! Din ceea ce am vazut pe acest forum, nu a fost aceasta subunitate precursoarea DPP/DPDM/DIR/DSPI care a fost creata la 1 septembrie 1998 ? In consecinta nu era logic ca SMS sa fi fost desfiintata automat o data ce a fost creat ceea ce acum se numeste DSPI ? Ce rost ar mai fi avut existenta SMS dupa crearea DSPI ?
Asta ar fi una. Avea SMS militari in termen ? Le era incredintata paza demnitarilor straini unor militari in termen ? Si inca dupa 1989 ?
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF