Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Armata
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Cc
Sun Dec 27 2009, 03:41PM
Registered Member #2412

Istoricii spun ca "armata Romaniei a fost prinsa nepregatita pentru primul razboi mondial si total nepregatita pentru cel de-al doilea". Probabil au dreptate , habar n-am. Nu ma inglodez in trecut, e al nostru oricum ar fi, bun sau rau. Intrebarea e ce putem sau am putea face ACUM. Probabil cunoaste-ti expresia "de la Neculce incoace cartile din carti se face" - asa ca nu cred ca ar trebui sa fac sau sa facem pe desteptii, dar putem invata de la altii. Avem o armata profesionalista total neprofesionalista - si cand zic asta, credeti-ma, stiu ce zic. Soldati care deabia stiu sa demonteze o arma ( nu AKM - ca aia si copii stiu - vb de 14,5mm, 9k11,AG-9 etc), care tremura cu grenada fara cui in mana, care nu au la activ nici macar un mars de 10km, care ..... Am putea sa "imprumutam" din ceea ce au sau macar au avut candva altii. Exemplu? Sa se poata intra in SS ( atentie, era pe baza de voluntariat - si considerata trupa inca neegalata in pregatire)- din 100 de candidati intra 1(unu). Am putea copia asta, sa formam unitati mici, de elita. Englezii au facut asta cu multi ani in urma. Si rusii la fel. Ce-i determina pe tineri sa intre in acea structura? In primul rand EI stiu ca fac parte dintr-o elita. Ce primesc pentru asta? La Spetznaz o bereta. Atat. Si la SAS la fel.Legion Etrangere dau chipiul de legionar doar in urma marsului. (vorbeam mai devreme de mars). Cred ca, cu minimum minimorul financiar se poate face asa ceva si la noi. Idei sunt, sunt convins ca si voi aveti, devotament este, bani se pot gasi fiindca nu trebuiesc multi.Si totusi de ce nu se face nimic? Stiu ca multi tineri de azi ar vrea sa faca armata - nu sa se angajeze - pus si simplu sa o faca, asa cum se facea inainte. Unde ar putea sa o faca? In cateva centre 3-4-5 pe tara. In locul cui? - in locul celor ce nu au ce cauta in sistem - fiul lu' ala, nepotu lu alalalt - care fie vorba intre noi, sunt niste hahalere ( cam prea multe dupa parerea mea). Din ce bani? - pai sa se renunte la hranirea prin societati, mari mancatoare de bani, si sa se re-treaca la popota aia traditionala.Si poate si la ceteva sute de hahalere. Spatii??--sunt cat incape in multe unitati. Tinute?- sun la stoc - nu va saraci f tare armata folosindu-le. Arme? - sunt garla. Munitie? - avem inca munitie pe care scrie RPR. Iata o buna baza de selectie pentru o viitoare armata profesionista. Astept pareri. Viitoarea tema va fi "regulamentele" . An bun si spor in toate.
Back to top
ronin
Sun Dec 27 2009, 03:55PM
Registered Member #70

Cc - iti dau dreptate, numai ca spuneam, parca la "onoarea presedintelui", ca "aliantele" din care facem parte ne-au pus conditii.
Conditiile au fost acceptate de politruci care nu au habar de nimic.
La "spionaj total" aratam asemanarea care exista intre tara noastra, dupa 1989, si definitia spionajului total.
Ne-au spionat total, adica nu doar au colectat informatia de la noi, au si distrus tara asta.
Cum o putem reface ?
Ca si tine, si multi altii, cred ca resurse sunt numai ca tara noastra fiind mica si parte din aliante, atunci nu toti romanii pot sa-si vada visul implinit prin a face parte din apararea Romaniei.
Nr. mic de efective da posibilitatea pilelor sa-si perpetueze existenta.
Pe de alta parte, nr. mic de efective reclama existenta unor servicii de informatii excelente, dar, aici apare darul, "aliatii" ne impun ce tip de informatii sa avem si ce tiP de om sa punem acolo.
In ultimul rand am spus ca situatia actuala ofera totusi oportunitatea celor cu adevarat de valoare de a face parte din "CREMA" apararii Romaniei (nu ma refer la BOS, HUMINT, etc.) tratata in topicul cu "NUCLEUL".
Back to top
Altair
Sun Dec 27 2009, 04:05PM
UBI CONCORDIA IBI VICTORIA
Registered Member #385

Este greu sa vorbim de calitate cat inca nu avem resurse (economice si de personal) pt a respecta acordul cu NATO.
Pt a avea ceea ce sustii (si cred ca toti dorim asta) e nevoie de doua lucruri: bani si oameni.
Cata vreme nu ai concurenta e greu sa ceri performanta. Fara bani.... zic doar atat, un citat din Napoleon. "Pentru a purta un razboi e nevoie de 3 lucruri: bani,bani si bani."
Back to top
ronin
Sun Dec 27 2009, 05:05PM
Registered Member #70

Totusi, in ceea ce priveste istoria...

"Pentru recuperarea „traditiei”, in activitatea de “Informatii si Siguranta Nationala”, esential nu este doar efortul de cercetare si reconstituire cat mai corecta a adevarului istoric.
Mai este nevoie ca si analiza sa fie corecta, iar oamenii carora li se adreseaza un asemenea demers analitic, sa aiba pregatirea necesara si sa dovedeasca SOLICITUDINE si BUNA CREDINTA."
Cristian Troncota, Romania si Frontul Secret-2008.

"Istoria nu este o insusire seaca de date, ci un IZVOR de indrumari, o carte de invatatura pentru PREZENT, un mijloc de ridicare a constiintei nationale…
Datoria istoricului este de a lamuri pe ascultatori asupra problemelor zilnice, asupra intrebarilor ce se prezinta inaintea fiecaruia, pentru ca istoria este viata omeneasca, problemele de odinioara sunt problemele de acum, in alta forma, cu alti oameni…”.
Nicolae Iorga.
Back to top
challenger
Sun Dec 27 2009, 07:37PM
challenger
Registered Member #2405

Cc wrote ...

Avem o armata profesionalista total neprofesionalista - si cand zic asta, credeti-ma, stiu ce zic. Soldati care deabia stiu sa demonteze o arma ( nu AKM - ca aia si copii stiu - vb de 14,5mm, 9k11,AG-9 etc), care tremura cu grenada fara cui in mana, care nu au la activ nici macar un mars de 10km, care .....

Ce-i determina pe tineri sa intre in acea structura? In primul rand EI stiu ca fac parte dintr-o elita. Ce primesc pentru asta? La Spetznaz o bereta. Atat. Si la SAS la fel.Legion Etrangere dau chipiul de legionar doar in urma marsului. (vorbeam mai devreme de mars). Cred ca, cu minimum minimorul financiar se poate face asa ceva si la noi. Idei sunt, sunt convins ca si voi aveti, devotament este, bani se pot gasi fiindca nu trebuiesc multi.Si totusi de ce nu se face nimic? Stiu ca multi tineri de azi ar vrea sa faca armata - nu sa se angajeze - pus si simplu sa o faca, asa cum se facea inainte. Unde ar putea sa o faca? In cateva centre 3-4-5 pe tara. In locul cui? - in locul celor ce nu au ce cauta in sistem - fiul lu' ala, nepotu lu alalalt - care fie vorba intre noi, sunt niste hahalere ( cam prea multe dupa parerea mea). Din ce bani? - pai sa se renunte la hranirea prin societati, mari mancatoare de bani, si sa se re-treaca la popota aia traditionala.Si poate si la ceteva sute de hahalere. Spatii??--sunt cat incape in multe unitati. Tinute?- sun la stoc - nu va saraci f tare armata folosindu-le. Arme? - sunt garla. Munitie? - avem inca munitie pe care scrie RPR. Iata o buna baza de selectie pentru o viitoare armata profesionista. Astept pareri. Viitoarea tema va fi "regulamentele" . An bun si spor in toate.

De 12 ani visez la asa ceva ...mi-am dat seama ca e doar un vis.
La 18 ani cand am terminat liceul si am intrat in Scoala Militara ,speram sa ajung sa fiu mandru ca sunt intr-un sistem in care dadeai examene destul de stricte ca sa ajungi .2 ani mai tarziu terminam scoala al doilea in promotie si mandru nevoie mare m-am prezentat la batalionul meu ,acolo mi-am dat seama ca-s prost si ca ce-am invatat in scoala e vax si m-am apucat iar sa invat ( noroc ca am avut de la cine ),si in cativa ani chiar am fost multumit si de pregatirea mea ,si a celorlalti si chiar si de banii primiti .
Ei bine ,azi dupa 12 ani ,din care peste doi mi i-am petrecut prin misiuni externe , plus alte luni pe la cursuri ,poligoane ,etc., stau si ma uit cum se fac acuma militarii ( promotia ALTEX cica "subofiteri doar cu buletinul" si nu numai subofiteri ),si ma gandesc cat timp mi-am irosit ca sa ma pregatesc sa ajung unde am ajuns si copiii astia in cateva luni sunt ca si mine,desi nici nu stiu sa se lege la sireturi ...
Ce-i de facut ? Merita sa mai stau intr-un sistem in care nu ma mai regasesc ?Unde onoarea si alte valori sunt total demodate ...
Asa ca dupa inca o misiune ,ii las pe altii sa viseze si eu plec la altii ,m-am saturat ...

Numai bine !!!

[ Edited Sun Dec 27 2009, 07:45PM ]
Back to top
Kuji In
Mon Dec 28 2009, 10:53AM
Registered Member #1400

Noroc ca poti pleca
Back to top
Boribum
Mon Dec 28 2009, 04:10PM
boribum
Registered Member #2395

Ideea e buna si frumoasa,dar în afara de vointa si putiinta mai e un lucru : durata. Iar din ceea ce vad eu,la noi ce e azi mâine nu mai e. Celebra "s-a modificat schimbarea". Iar cu meteahna asta,oricâti bani si resurse umane ar exista,niciodata nu se va putea face nimic.

Ca o parabola,un tip incapabil fizic sa alerge maratonul...nu va putea sa-l alerge,indiferent ca la finish în asteapta un milion de euro sau zece. Si daca trage prea tare de el,va muri cu milioanele în mâna. Anduranta,rusticitate,durata. Traditia nu se poate cumpara.Ca nu se poate. Se construieste.
Back to top
ronin
Thu Mar 04 2010, 07:56PM
Registered Member #70

Traian Băsescu în Afganistan / Militarii români au misiunea de a proteja lumea civilizată de terorism

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, joi, militarilor români din Batalionul 33 Curtea de Argeş aflat în Afganistan, că au misiunea de a proteja lumea civilizată de terorism, menţionând că speră ca în cel de-al doilea mandat al său misiunea militară în zonă să se încheie cu succes.

"Sunt alături de voi pentru că orice şef de stat are obligaţia să-şi arate respectul faţă de militarii aflaţi în misiuni nu numai prin declaraţii, dar şi prin a fi alături de ei ori de câte ori are ocazia", le-a spus Băsescu militarilor dislocaţila Qalat.
Preşedintele le-a spus militarilor că au o misiune greu de îndeplinit, de care depinde prestigiul Armatei Române. "Aveţi misiunea de a proteja lumea civilizată de terorism", le-a spus Băsescu militarilor.
El a menţionat că speră ca în acest mandat al său la şefia statului misiunea românilor în Afganistan să se încheie.
"Îmi doresc mult ca în timpul mandatului al doilea să se întâmple ceea ce s-a întâmplat, în primul mandat al meu, în Irak, militarii noştri să declare misiune îndeplinită", a spus preşedintele.
Preşedintele a sosit, joi dimineaţă, în Afganistan, la Kandahar, de unde s-a deplasat la Qalat pentru a se întâlni cu militarii români.
El a fost întâmpinat cu un ceremonial militar care a cuprins o defilare şi decorarea drapelului batalionului de către şeful statului. Băsescu a ţinut să sublinieze că astfel de defilări nu au loc nici chiar de Ziua Naţională.
Băsescu a oferit mărţişoare celor 24 de femei din batalionul care este format din 866 de militari.
După momentele festive, preşedintele a luat masa alături de militarii români. Meniul a fost format din cartofi prăjiţi şi pui, iar şeful statului a stat la coadă alături de militari pentru a-şi primi porţia. (Mediafax)
LINK
Back to top
ronin
Thu Mar 04 2010, 08:00PM
Registered Member #70

PS: Unii vorbesc de armata romana doar atunci cand au ceva de cerut. Va aduceti aminte ? Erau unii care plangeau de mama focului pe aici dupa salarii, etc. Au mai revenit (macar unul) sa spuna daca si-a luat salariul, sau daca s-a mai schimbat ceva, una, alta...

Nu am nimic cu "legiunea straina" dar avem si noi o armata despre care poate ar merita sa discutam mai mult.

Back to top
msimula
Thu Mar 04 2010, 08:54PM
Registered Member #2287

De armata noastra se poate vorbi non stop, din amintiri si din prezent. Din pacate ca in fiecare domeniu, lucrurile nu merg cum trebuie, nici in armata, iar tinerii cu spirit de aventura bat la portile legiunii straine (sunt platiti in valuta, iar respectul este mai mare). Nu cred ca trebuie sa-i condamnam. Ronin, nu vorbim noi toata ziua de armata noastra ? Nu asta facem aici, despicam firul in patru ?
Back to top
Mihais
Thu Mar 04 2010, 09:46PM

Registered Member #2323

Ronin are dreptate.E un forum militar,armata noastra executa de ani de zile misiuni de lupta.Dar daca vrei sa afli ceva gasesti mai multe informatii oriunde dar nu in Romania.Iar ce se publica la noi sunt enorme banalitati.Nu ma gandesc la divulgarea detaliilor operationale actuale.Dar sa facem un think-tank pt. dezbaterea misiunilor,problemele puse in teatru,lectii invatate,ce se stie despre adversar,rolul nostru si cum am putea sa facem mai multe,etc...,ei bine asta e perfect posibil.Iar informatii utile pot fi prezentate despre operatiunile ''delicate'' fara a periclita nimic.Altfel nu ar abunda spatiul virtual de analize si rapoarte ale operatiunilor aliate.

Daca gresesc imi torn singur cenusa in cap.
Back to top
msimula
Thu Mar 04 2010, 09:59PM
Registered Member #2287

Orizontul de cunoastere este mare, avem net-ul la indemana, trebuie sa recunoastem toate armatele mari isi fac reclama, multi dintre noi suntem “vrajiti” de prezentarile facute, sunt o gramada de filme cu subiect militar, iar ai nostri nu prea se inghesuie sa faca reclama armatei. Au facut altii un film despre tanchistii nostri si cine a vizionat filmuletul, a fost entuziasmat, eu unul da. Deci, se poate.
Back to top
Mihais
Thu Mar 04 2010, 10:24PM

Registered Member #2323

Dar nu ma gandeam la PR.Ma gandeam la ceea ce face parte pana la urma din cultura comunicarii.Comunicare care are menirea de a imbunatati performanta individuala si institutionala.Sunt destul de constient ca astia sunt termeni din Star Trek pt. unii preocupati in primul rand de salarii si pensii si banii de bocanci(acuza e la cei care au adus armata in situatia asta,nu la militari).Armatele zis-mari se mentin acolo si prin faptul ca impartasesc experienta profesionala.Si asta nu se face numai in rapoarte secrete ci in cea mai mare parte la vedere.De la ultimul racan la generali toti vorbesc unii cu altii.Vivat netul.
Back to top
ex-ad
Thu Mar 04 2010, 10:54PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

ronin, e bine ca presedintele s-a dus sa imparta martisoare in afghanistan si sa stea la coada la masa cu militarii, dar daca miine ar avea alegeri, ar fi votat de mai putin de jumatate din cei care l-au votat la finele anului trecut...
Back to top
constantin
Fri Mar 05 2010, 10:06AM
Registered Member #1276

Pt ex-ad
Nr de votanti e direct proportional cu ceea ce face politicianul pentru cetatean sau pentru institutia la care acesta e angajat. Aratati-mi, in afara de aceasta actiune propagandistica- de altfel buna si ea decat nimic, luari de pozitie ale celui indrituit de Constitutie ca sef al institutiei despre care vorbim, referitoare la legea unica de salarizare sau legea unica de pensionare sau macar o luare de pozitie publica de aparare a acestei institutii in fata valului de atacuri marsave din partea unora, care sa arate ca e dispus sa-si indeplineasca atributiunile constitutionale de comandant. Apropo, poate fi oare suspendat pe acest motiv?
Pe de alta parte, se tot vorbeste de angajamente fata de NATO, fara ca cineva sa precizeze exact la care articol din Tratatul de aderare scrie ceva despre plafonul impus la efective.
De ce? Pentru ca din cate stiu eu nu exista astfel de prevederi (singurul care prevede limitari -200000- este Tratatul CFE). Daca cineva poate dovedi contrariul cer anticipat scuze.
Profesionalism? Sub nici o forma atata timp cat politicul si-a bagat adanc coada in institutie, inclusiv in numirile pe functii cheie, unele constituind chiar filtre in fluxul documentelor catre ministru.
Atata timp cat comandantii politici ai armatei (presedintele si ministrul) nu isi indeplinesc cel putin sarcina de a reprezenta si apara armata sunt slabe sanse ca profesionalismul sa invinga, indiferent de resurse.
Ar mai fi o posibilitate (era sa scriu sansa), ca Armata sa se apere singura... dar nu vreau sa o iau in calcul.
Raman optimist.
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF