Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Pensii militare
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Klaus
Fri Jun 15 2018, 07:25PM
Registered Member #3279

ala vechi wrote ...
Ani de cascheta, MABC-ul nu conteaza, numai subofiter, ofiter. Crezi ca ei nu fac socoteala cati se aduna pe langa sefi?

Am avut caz de subofiter facut din MAC, iar la trecerea in rezerva i s-au calculat ca vechime in serviciu si anii respectivi.
De altfel, asa scrie si in Legea nr. 223/2015, la art. 3, lit. e, pct. 2, unde se defineste vechimea in serviciu - a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract/jandarm angajat cu contract/politist de frontiera angajat cu contract/soldat si gradat voluntar/soldat si gradat profesionist.
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 Rotaru Aurelian (17 Jun 2018, 14:20)
djebel
Fri Jun 15 2018, 07:48PM
Registered Member #3603

Eu as fi mai atent la propunerea legislativa PL-x 594/2017 care a devenit Legea 194/10.04.2018,adoptată în Senat la 22.05.2018 și trimisă președintelui pentru promulgare pe 05.06.2018 LINK. Pe scurt: mabc, pfac, jac beneficiază de Ordinul Onorific "În Serviciul Patriei".
Back to top
Klaus
Fri Jun 15 2018, 08:35PM
Registered Member #3279

@djebel - chiar te rog sa fii atent, dar numai pana la aprobarea noului statut al cadrelor militare. Asa cum in noua lege a salarizarii unitare pentru bugetari nu au mai fost prevazute soldele compensatorii la trecerea in rezerva (pentru magistrati s-au mentinut), asa si in forma de proiect a noului statut dispar OMM-urile.semnele onorifice, cu acele procente de spor la pensia militara. In Legea nr. 80/1995, la categoria drepturi exista art. 11, in proiect la drepturi, art. 14-19 nu mai sunt mentionate. LINK
Ce ma deranjeaza este ca si in noul statut se prevede asistenta medicala gratuita, inclusiv medicamente, atat pentru militarul activ, art. 15, lit. f), cat si pentru familie, art. 17, lit. a). Spre rusinea mea, in afara de medicatia administrata pe timpul internarilor in spital, toate celelalte medicamente pentru mine si familie le-am luat pe reteta, contra-cost, unele compensate, altele nu.
Back to top
djebel
Fri Jun 15 2018, 09:43PM
Registered Member #3603

@Klaus, poate că nu am fost eu atent, dar nu am găsit în noul statut nicio modificare a art. 99 din L80/1995 (articol referitor la OMM, procente&pensie) sau că ar fi abrogat în totalitate LINK .
Back to top
Klaus
Fri Jun 15 2018, 11:35PM
Registered Member #3279

Eu m-am referit la art. 11.
Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii.

Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.

Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.

Art. 99 din Legea nr. 80/1995 in textul pe care il citesc eu vad ca scrie altceva...
Timpul cât ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate au fost condamnați cu suspendarea condiționată a executării pedepsei ori au fost condamnați cu executarea acesteia, însă au fost amnistiați sau grațiați înainte de a începe executarea, precum și timpul cât ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în rezervă au fost condamnați la închisoare cu executarea pedepsei într-un loc de detenție sau prin muncă fără privare de libertate, nu se ia în calculul stagiului minim în grad, cu excepția cazurilor când, în urma rejudecării cauzei, instanța competentă a pronunțat achitarea.
LINK

Vorbim de acelasi lucru? Eu m-am luat dupa ce a circulat pe net ca proiect de statut nou, care sa-l inlocuiasca pe cel vechi, nu sa-l modifice.
Back to top
djebel
Sat Jun 16 2018, 12:29AM
Registered Member #3603

@Klaus,da, e vorba de art. 11. Mea maxima culpa (iuțeală de mână și nebăgare de... seară).
Din ce știu, în Parlament deocamdată se lucrează pe modificari nu pe un nou statut. Posibil ca atunci când ți-e lumea mai draga sa te trezești cu un nou statut care să-ți strice Feng shuiul. Exact cum și noi așteptăm mult trâmbițatul statul al polițistului.
Back to top
Pârvu Florin
Sun Jul 15 2018, 04:27PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Postare mutata dintr-un topic inchis

kosty24 wrote ...

În atenția sgv și mm sof foști sgv ieșiți la pensie. Documentativa la cmj-uri respectiv cms-uri pentru obținerea semnului onorific În Serviciul Patriei în vederea recalculării pensiei. Cererea se va depune la ei pentru așa e logic.....acolo sunt dosarele. Voi reveni cu amănunte.

Back to top
Klaus
Mon Jul 16 2018, 04:31PM
Registered Member #3279

formermil
15 Jul 2018, 16:04
Buna ziua,

-scoala militara 1988-1991;
-ofiter activ 1991- iulie 1999, conditii speciale 4 ani;
- trecut in rezerva in baza OG 7 din 1998, restructurare.
Actvitate in privat din 1999 in prezent

Cand se poate deschide dreptul la pensia militatra ?

Multumesc.

Cititi LINK si sper ca veti intelege ce si cum.
Cu cel putin 10 ani de vechime serviciu (aveti 3 de scoala militara si 8 de cadru militar = 11 ani) beneficiati de pensie militara de stat la implinirea varstei standard de pensionare conform anexei la Legea nr. 223/2015, functie de data nasterii. Din varsta respectiva se vor scade 2 ani de la conditii speciale. Oricum, va sfatuiesc sa depuneti la CMJ de care apartineti o solicitare de emitere adeverinta pentru conditiile de munca din intreaga perioada, posibil sa aveti si conditii deosebite, nu numai cei 4 ani de conditii speciale. Daca mai primiti ceva, varsta se reduce proportional cu noile conditii. Eu daca ma uit in dosarul meu personal, ca militar am avut conditii normale, adica fara nici-un spor, numai atunci cand am fost la cursuri. Cererea de pensionare o depuneti la fosta UM daca mai exista ca reorganizata, daca nu intrebati la esalonul lor, eventual va spun cei de la CMJ unde si cand. Asta daca au chef...

Restul perioadei muncite o valorificati la Casa Nationala de Pensii, pentru care veti primi o alta pensie, proportionala cu ce si cat ati muncit ca civil.

Pentru cei 11 ani de serviciu, cu 13 ani vechime cumulata, sa nu va asteptati la o suma nemaipomenita, ceva in jurul sumei de 1.000 lei

[ Edited Thu Jul 19 2018, 07:59PM ]
Back to top
formermil
Wed Jul 18 2018, 10:35PM
Registered Member #12752

Multumesc !
Back to top
Cezart
Fri Sep 07 2018, 01:10PM
Registered Member #14977

Bună dimineața și tot respectul pentru munca depusa (și) aici!
Nu reușesc să mă dumiresc singur, așa că vă cer un mic ajutor:
- sunt născut în 1973.
- am lucrat ca militar în perioda 01.06.1999 - 04.01.2007 (ofițer)
- înainte am lucat ca civil
- încă lucrez ca civil
După actualele legi, vreu să știu dacă, atunci când va fi cazul, pensia mea va fi eventual integrată și cu ceva corespunzător perioadei de militar sau pur și simplu am "pierdut-o"? Este vreo modalitate de a prelungi (contribuții voluntare sau altceva) perioada de "militărie" pentru a putea beneficia de o parte de pensie militară ?
Mulțumesc mult, nu știu altfel cum să aflu (la casa de pensii civile nu știu ce răspuns să-mi dea)...
Back to top
Klaus
Sat Sep 08 2018, 08:45PM
Registered Member #3279

Pentru a formula o opinie mai la obiect trebuia sa dati mai multe detalii. Oricum ar fi, aveti (sau nu, functie de toate datele) dreptul la pensie militara de stat la implinirea varstei standard de 60 de ani - conform Anexei la Legea nr. 223/2015.
Potrivit art. 3, lit. e) din aceeasi lege trebuie sa va calculati vechimea in serviciu - perioada in care o persoana din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar/politist/functionar public cu statut special, in activitate;
2. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract/jandarm angajat cu contract/politist de frontiera angajat cu contract/soldat si gradat voluntar/soldat si gradat profesionist;
3. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala pentru formarea cadrelor militare..., cu exceptia invatamantului liceal.

Dupa ce va calculati ce vechime in serviciu aveti (anii de ofiter/subofiter, elev scoala militara si, daca este cazul, stagiul ca mt sau MAC, posibil 7 ani si 6 luni de ofiter + 3 de scoala militara), va raportati la prevederile art. 19: Militarii ... care la data trecerii in rezerva ori a incetarii raporturilor de serviciu nu indeplinesc conditiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime in serviciu de cel putin 10 ani, beneficiaza de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare pentru limita de varsta prevazuta de prezenta lege, pentru numarul anilor de vechime in serviciu, stabiliti in conditiile Art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile acordate conform art. 24..
Daca aveti vechimea efectiva necesara, de minimum 20 de ani, dintre 10 ani de militar..., din varsta de 60 de ani scadeti perioadele in care ati beneficiat de conditii de munca altele decat normale. De obicei, numai in scoala un militar avea conditii normale, in rest deosebite, speciale sau alte conditii - art. 21 din lege. Adevarat, posibil sa se mai mentina prevederea ca pe timpul cursurilor se trecea la conditii normale, desi paremi-se ca a aparut un ordin cum ca si cursantii se incadreaza in conditiile unitatii unde sunt detasati la curs. La implinirea varstei astfel calculate (60 ani cu reduceri) puteti depune cerere de stabilire a pensiei militare. Nu ma intrebati unde, ca este complicat. Dupa lege la ultima unitate unde ati activat. Dar ei or sa va trimita la fostul CMJ unde au trimis dosarul personal dupa trecerea in rezerva. Acolo or sa spuna ca nu mai este la ei, l-au trimis la Pitesti. La randul lor pitestenii or sa spuna ca ei sunt arhiva, nu fac dosare de pensionare, mergeti la CPS. Astia spun ca ei primesc, nu intocmesc, inapoi la ultima unitate. Si uite asa se inchide cercul, fara sa va rezolvati problema. Problema patita de un fost coleg, plecat din armata in '96.

Daca nu indepliniti cerintele de mai sus (10 ani vechime efectiva ca militar), atunci veti merge pe legea civila, care o fi in vigoare in 1973+60=2033. Va puteti pregati de pe acum in acest sens, respectiv sa solicitati la CMZ-ul in zona caruia domiciliati o adeverinta de venituri pentru perioada cat ati fost militar, plus una in care sa va certifice conditiile de munca pentru aceeasi perioada. In cerere chiar asta mentionati - pentru perioada cat ati fost cadru militar doriti eliberarea de adeverinte necesare la completarea dosarului de pensie. Si in cazul pensionarii ca si civil beneficiati de reducerea varstei standard cu urmare a conditiilor de munca.

Anii de armata se vor valorifica fie in sistemul de pensii militare, fie in cel civil, ca puncte, vechime nu pierdeti nicicum.

La militari nu exista sistemul de a cumpara ani de vechime, numai la civili, in ultimii 5 ani (retroactiv) - Legea nr. 186/2016, valabila pana la sfarsitul lui 2018, la militari nu. Si oricum ati iesit din sistem in 2007, retroactiv este din 2013, cand nu mai erati militar.

Avand in vedere data trecerii in rezerva, pensia militara nu este o afacere, posibil sa aveti pensia civila mai mare. Indraznesc sa aproximez ca pensia militara de stat (daca ati indeplini conditiile de vechime efectiva mentionate mai sus) nu va fi mai mare de 1.800 lei/luna, si sunt optimist - sunteti sub pragul de 65%, se scad cate 1% pentru fiecare an lipsa pana la 25, nu aveti nici-un OMM, beneficiati doar de un plus de 3% pentru contributia la pensia suplimantara (intre 5 si 10 ani - art. 108 din Legea nr. 223/2015).

Nota - cele scrise mai sus reprezinta parerea mea dupa citirea legii, este bine sa gasiti pe cineva din CPS a MApN sau Casa de pensii civila care sa va indrume mai la obiect. Desi, cum ati precizat, cu toate ca au si acest rol, de a indruma, personalul de acolo este reticient in a da relatii.

[ Edited Sat Sep 08 2018, 10:29PM ]
Back to top
Cezart
Tue Sep 11 2018, 01:19PM
Registered Member #14977

Mulțumesc din nou pentru efort și pentru informații! Până acum este cel mai complet și profesionist răspuns la întrebarea pe care am pus-o (și pe care o tot pun din 2010...).
La casa naționala de pensii am fost de mai multe ori și am avut de fiecare dată răspunsuri diferite; în principiu, mi-au spus două lucruri:
- dacă vreau pot să fac un contract de contribuții voluntare pentru perioadele precedente, dar nu mai mult de 5 ani
- citez: “cand vei indeplini conditiile de pensie conform pensiilor militare, ti se va stabili o pensie (... ), dar nu ai treaba cu Casa Nationala de Pensii”

Ambele răspunsuri nu mă conving..

La biroul personal de la ultima unitate mi-au spus că, neavând minim 10 ani ca militar, nu am nici o treabă cu pensia militară.

De aici și nedumerirea mea: deci eu am “pierdut“ acea perioadă ? Ca ani de vechime zic nu, dar eu vreau să fiu sigur că nici ca bani/contribuții

Adaug câteva informații în plus, poate pot fi de folos și altora în situația mea:

Sunt născut în 1973, am 5 ani de facultate la zi (civil).
Am lucrat ca civil din 1997 până pe 01.06.1999 (6 luni în această perioadă am făcut și stagiul militar obligatoriu, la o școală de ofițeri... ).
Pe 01.06.1999 am fost încadrat ca ofițer, până pe 04.01.2007 când cu regret și cu multă părere de rău a trebuit să renunț la un loc de muncă și un colectiv deosebit.
Din ianuarie 2007 până în prezent lucrez ca civil, diverse locuri de muncă, cu plata contribuțiilor la zi.
Am cerut și am obținut deja, de la ultima unitate la care am fost încadrat, o adeverință de venituri și o adeverință care atestă perioadele de încardare în diversele condiții de muncă, ba chiar și o adeverință cu funcțiile civile echivalente, pentru toată perioada de militar.
Mi s-a părut să înțeleg, din art. 26 și 28 ale Legii 223/2015, că traseul pe care ar trebui să-l parcurg (mi-e clar că legea este foarte posibil să se modifice în viitor...): la data la care voi împlini 60 de ani voi depune cererea de pesnionare la Casa Națională de Pensii, care, în colaborare cu casa sectorială de pensii, va calcula o pensie formată din: x lei pentru perioada lucrată ca civil (din 1997 până în 1999 și apoi din 2007 până la sfârșit) și y lei pentru perioada de serviciu ca militar (din 1999 până în 2006 .. sau se consideră și servicu militar ?).
Și o ultimă întrebare: de ce 60 de ani și nu 65 ? Nu este vârsta de pensionare pentru civili_.
Mulțumesc din nou, mi-ați redat un pic de speranță
Back to top
Klaus
Tue Sep 11 2018, 08:30PM
Registered Member #3279

Din pacate pentru dumneavoastra legea este clara - trebuie sa aveti 10 ani de vechime efectiva ca militar, ceea ce nu este cazul - 6 luni stagiu, banuiesc ca TR-ist + vechimea ca ofiter de 7 ani si 8 luni. In textul initial neavand date concrete, nu puteam sa stiu daca ati avut sau nu scoala sau facultate militara, caz in care faceati cei minim 10 ani ca militar. Asa, cu facultate civila si 6 luni de TR, faceti 8 ani si cateva luni, insuficient pentru a primi pensie militara.
Despre raspunsurile de la casa de pensii civila cred ca sunt convingatoare - ei "vand" vechime pentru ce manageriaza ei, nu se baga peste casa de pensii sectoriala de la armata. Dumneavoastra avand vechime ca civil in ultimii 5 ani, nu puteti "cumpara" alta vechime, in acelasi interval de timp. Iar cand si daca aveti dreptul la pensie militara, iar nu se baga ei, nelucrand cu Legea nr. 223/2015, ci, deocamdata, cu Legea nr. 263/2010.
Cei de la biroul personal de la ultima unitate v-au spus corect, nu indepliniti conditiile pentru obtinerea unei pensii militare.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu afirmatia ca ati fi pierdut ceva bani de contributii pentru perioada cat ati fost militar. Ca militar nu vi s-au oprit bani de contributii sociale, pentru perioada aia punctajul dupa Legea nr. 2263/2010 vi se calculeaza CA SI CUM ati fi platit, dar n-ati platit. In fapt, puctajul lunar (si implicit anual) se calculeaza ca raport intre veniturile brute avute ca militar si salariul mediu brut pe economie in acea perioada. Asa ca se poate spune ca din punctul asta de vedere sunteti castigat.
Ati scris ca aveti o adeverinta cu conditiile de munca din perioada cat ati fost militar. Puteti scrie de cand este eliberata? Dupa 2016 s-au schimbat, retroactiv, incadrarile in conditii de munca, crescand cu o categorie, respectiv conditiile normale au crescut la deosebite s.a.m.d.
Varsta de pensionare de 60 ani mentionata de mine era pentru situatia cand va calificati pentru obtinerea unei pensii militare. Dupa noile date nu, asa ca va veti pensiona la varsta de 65 ani, din care puteti scade reducerea rezultata din adeverinta cu conditii de munca, respectiv cate 3 luni la fiecare an (sau fractie) in conditii deosebite, cate 6 luni la fiecare an in conditii speciale, cate un an la alte conditii. Teoretic, cei 7 ani si 8 luni (adica 92 luni) de militar, daca sunt TOTI in conditii deosebite aveti o reducere de 30 luni, adica 2 ani si 6 luni, in conditii speciale 46 luni, adica 3 ani si 10 luni, iar la alte conditii, reducerea este de 7 ani si 8 luni. Daca sunt conditii de munca diferite, va faceti singur calculul functie de perioade.
Pensia vă va fi calculata numai de casa de pensii civila, pe legea care va fi in vigoare la data depunerii cererii de pensionare. Nu aveti treaba de nici-un fel cu casa de pensii sectoriala, casele intre ele nu coopereaza, iar dumneavoastra veti primi o singura pensie, de la cea civila. Vechimea, veniturile si conditiile de munca din perioada cat ati fost militar se valorifica exact cum aveti adeverintele primite de la MApN (banuiesc), dar in sistemul public de pensii.

Sper ca nu va supara interpretarea mea, eu asa vad lucrurile, in sensul ca cele scrise mai sus nu sunt conform asteptarilor dumneavoastra.
Fapt pentru care va rog sa nu trageti in pianist, el nu are nici-o vina.
Back to top
Cezart
Wed Sep 12 2018, 01:16PM
Registered Member #14977

Mulțumesc din nou pentru timp și informații!
Îmi cer scuze dacă textul sau tonul a creat senzația că sun supărat pe ceva sau cineva, sunt doar preocupat în a clarifica o situație puțin încurcată (din puncul meu de vedere).
Revin cu datele despre adeverințe, mai ales pentru a ilustra mai bine situația, și în eventualul folos al altror cititori al formului : ultima adeverință este eliberată în 2017 și certifică faptul că am desfășurat activități în “condiții speciale“ - deci se iau în calcul un an și 6 luni pentru fiecare an lucart în aceset condiții - pe toată durata activității. Deci pot spune că, așa cum ați evidențiat și dumneavoastră, aplicând legea actuală, aș putea beneficia de circa 46 de luni de reducere pentru vârsta de pensionare ?
Am înțeles deasemenea, din răspunsul dumneavoastră - și înțeleg că este doar o interpretare personală dar recunosc că este cea mai profesională pe care am întâlnit-o până acum... - că va trebui să revin la Casa Națională de Pensii pentru informații ulterioare, lasând în pace casele sectoriale.
Nu vreau neapărat pensie militară, să fie clar: când am renunțat la viața militară (și regret, dar a fost o motivație foarte puternică) am știut că renunț și la acest, hai să-i spunem privilegiu. Voiam doar să fiu sigur că anii din acea perioadă nu se pierd iar ca pensie se poate calcula în vreun fel ceva puncte de pensie ca civil... Știu că nu au fost contribuții efective pentru perioada ca militar, a fost o exprimare grăbită.
Repet că ați furnizat un răspuns foarte complet, foarte clar și foarte la obiect (de exemplu, eu nici nu mai știam ce legi se aplică în ce situații). Vă mulțumesc și de asemena mulțumesc celor care au realizat acest forum - îl citesc periodic ( chiar dacă, des văd intervenții off/topic sau în necunoștință de cauză).
Back to top
Klaus
Wed Sep 12 2018, 11:35PM
Registered Member #3279

Nu a fost vorba de text sau ton, am vrut sa ma asigur ca nu va veti supara ca informatiile primite nu sunt la nivelul asteptarilor.
Despre adeverinta pentru conditii de munca, este OK daca este eliberata potrivit "Ordinul nr. 123/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar". Vedeti daca in text face trimitere la acest act normativ. O verificare in plus nu strica.
Ati inteles bine, CPS a MApN nu poate sa va ajute cu nimic, stagiul ca militar fiind prea scurt. Pe baza adeverintelor de venituri si conditii de munca (,) Casa Nationala de Pensii va va emite decizia de pensionare. Cum am mai scris, posibil sa va faca un bine treaba asta, in perioada cand ati fost militar punctajul anual pentru ofiteri fiind in jurul a 3 puncte.

Important este sa nu regretati alegerile facute si sa fiti multumit de realizari.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF