Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitatea internationala :: International

<< Previous thread | Next thread >>
Terorism
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
djebel
Wed Nov 18 2015, 09:00AM
Registered Member #3603

Franta va organiza în 2016 Campionatul European de Fotbal. In contextul actual va fi extraordinar de dificil.
A-propos de rolul armatei pe străzile Frantei LINK .
Si initiativa lui Bogdan Aurescu LINK .

Edit: Se pare ca Hollande&Obama "isi vor da labuta" cu Putin in problema Siriei: primordială nu nu e problema Assad, ci Daech.

[ Edited Wed Nov 18 2015, 09:19AM ]
Back to top
justme
Wed Nov 18 2015, 09:09PM

Registered Member #2073

Economia ISIS: petrol vândut pe piaţa neagră, benzină, taxe, contrabandă cu antichităţi. Cine cumpără?

Taxe, donaţii, răpiri şi răscumpărări, vânzări de petrol pe piaţa neagră, furturi şi contrabandă cu antichităţi, tâlhării şi jafuri din bănci, toate acestea au făcut din ISIS cea mai bogată organizaţie teroristă din lume. Îngrijorător este că dacă piaţa merge, înseamnă că şi cererea este sănătoasă, nu doar oferta.

Statul Islamic controlează active de peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit estimă­rilor prudente ale Reuters. Venitul anual curent al organizaţiei este de aproape trei miliarde de dolari. Aceasta face ca ISIS să fie un duşman bogat şi cu resurse pentru coaliţia internaţională ce începe să se închege contra mişcării teroriste.

ISIS controlează, de asemenea, un teritoriu cu o populaţie de aproximativ zece milioane de oameni, oameni şi afaceri care plătesc taxe organizaţiei teroriste, fie că vor să rămână şi să trăiască sau să funcţioneze în aceste terotorii, fie că vor să plece de acolo.

Controlând un teritoriu de mărimea Marii Britanii, de exemplu, Statul Islamic şi-a adus sub control mai multe câmpuri petrolifere din Siria şi Irak. Cu banii din vânzarea acestui petrol reuşeşte să-şi finanţeze operaţiunile militare din regiune, scrie CNBC. Tot cu aceşti bani Statul Islamic îşi consolidează alianţele cu triburile din regiune. Capacitatea actuală de producţie de petrol poate aduce ISIS venituri de 2-4 milioane de dolari pe zi, la un preţ de 25-50 de dolari barilul. Venitul curent din astfel de activităţi este în jur de 1,5 milioane de dolari pe zi. Organizaţia nu şi-ar putea vinde ţiţeiul dacă nu ar poseda o adevărată flotă de transportoare de petrol. Până nu demult, la centrele de încărcare ale câmpului al-Omar din Siria coloanele de şase kilometri de cisterne erau ceva obişnuit. Unii şoferi aşteptau şi o lună să le vină rândul la încărcare printr-un proces temeinic organizat.

În total, ISIS controlează peste 60% din capacitatea de producţie de ţiţei a Siriei şi aproape 10% din capacitatea de producţie a Irakului.

Petrolul alimentează maşina de război a ISIS, asigură energie şi oferă jihadiştilor fanatici influenţă majoră asupra vecinilor. Operaţiunile petroliere ale ISIS îi forţează chiar şi pe inamicii organizaţiei să facă comerţ cu ea, notează Financial Times.

Zecile de interviuri cu traderi sirieni, cu ingineri petrolişti şi cu specilişti în informaţii occidentali relevă opera­ţiuni petroliere şi o organizare de anvergura unei companii de stat care recrutează activ muncitori şi manageri cu experienţă oferind în schimb salarii competitive.

Rutele „comerciale“ ale ISIS sunt patrulate şi apărate de deja arhicunoscutele camionete Toyota. Producătorului auto japonez i-a fost cerut de către guvernul SUA să investigheze cum atât de multe maşini au ajuns la ISIS. Organizaţia teroristă controlează, de asemenea, rute de transport către Iordania, Iran, Kurdistan şi Turcia.

Aceste rute dau primele indicii despre cine cumpără petrolul şi benzina jihadiştilor. Jihadiştii produc şi benzină mulţumită zecilor de rafinării mici şi mari din teritoriile ocupate de ei deţinute fie de organizaţie, fie de „întreprinzători“ locali.

Benzina şi petrolul ISIS sunt consumate în cea mai mare parte de teritoriile controlate de grup, însă surplusul este „exportat“. Oraşele şi satele din vecină­tate, din zonele cu care organizaţia este în război, precum cele din nordul Siriei controlate de rebeli, şcolile, spitalele, fabricile şi magazinele de acolo nu au alte surse de combustibil în afară de petrolul ISIS. Chiar şi armata rebelilor cumpără benzina produsă în teritoriile ISIS. Oamenii de afaceri locali puteau trimite convoaie de până la 30 de cisterne cu petrol de la puţurile controlate de ISIS până în părţile din Siria deţinute de insurgenţi în plină zi, fără ca aceastea să fie atacate sau distruse. Grupul militant chiar permitea acestor tipuri de caravane să treacă mai repede de punctele sale de control.

O parte din petrol este vândut în Turcia, prin diverse metode: cu ajutorul cailor, măgarilor sau al maşinilor special adaptate să ascundă combustibil. Traderii spun că pot încărca cel puţin 20 de barili, în valoare de 400 de dolari, pe un pickup Kia.

„Petrolul este, de asemenea, transportat cu petroliere până în Iordania prin provincia Anbar, până în Iran prin Kurdistan“, explică într-un interviu pentru CNN Luay al-Khatteeb, directorul Iraq Energy Institute.

Petrolul ISIS este cumpărat chiar şi de regimul sirian, potrivit Reuters. Acest regim, condus de preşedintele Bashar Assad, ar trebui să fie duşmanul de moarte al ISIS.

Până acum, atacurile statelor occidentale şi ale aliaţilor nu au vizat câmpurile petroliere şi rafinăriile mari deoarece ar fi pusă în pericol viaţa a sute de civili şi ar fi perturbată grav economia locală, de care depind civilii. Dacă rămâne intactă, industria petrolieră locală va susţine economia după eliminarea ISIS.

Cât despre celelalte produse vândute prin contrabandă de ISIS, antichităţile, acestea se găsesc din abundenţă în teritoriile ocupate de organizaţia teroristă. Site-urile arheologice şi muzeele de acolo sunt pline de astfel de obiecte care, datorită dimensiunilor, sunt uşor de ascuns şi de transportat în străinătate.

Despre donaţii se crede că acestea provin în cea mai mare parte de la simpatizanţi bogaţi din ţările din Golf. Mai ales Qatar a fost criticat pentru legăturile financiare cu acest grup terorist.

LINK
Back to top
IoanS
Wed Nov 18 2015, 09:11PM
Registered Member #10285

"Refugiații musulmani fac prăpăd în Europa. În numele religiei lor, Coranul, musulmanii violează femei, le umilesc, batjocoresc și de multe ori le și omoară în chinuri groaznice. O tânără din Suedia a fost victima unui grup de musulmani, dornici de a domina femeile la fel ca în Orientul Mijlociu." LINK

Si daca nu acceptati ca aceasta forma de razboi "sfant" este tot o forma de terorism, va mai ofer un articol. Militarii de cariera cunosc...

Violenta sexuala in timpul razboiului
LINK
Back to top
djebel
Wed Nov 18 2015, 10:05PM
Registered Member #3603

@IoanS, haide sa aprindem lumina si sa ne organizam. Inteleg ca ai o problema cu refugiatii si parerile noastre nu coincid. Nu e grav, nu esti singurul. Nu asta e problema. Rugamintea mea este sa-ti alegi un singur topic (care crezi tu ca e mai nimerit) si sa dezbati/ combati/razbati acolo toata problematica refugiatilor. Nu de alta, dar cu artificii ca cel de mai sus riscam sa avem subiectul refugiati si pe topicul cu echipamente de calitate. Multumesc anticipat pentru intelegere.
Back to top
djebel
Wed Nov 18 2015, 10:12PM
Registered Member #3603

IoanS wrote ...

În numele religiei lor, Coranul, musulmanii violează femei, le umilesc, batjocoresc și de multe ori le și omoară în chinuri groaznice.

O curiozitate: in care sura din Coran scrie? De aici alta intrebare: cati au citit Coranul? Nu de alta, dar cand combati trebuie sa stii si ce anume.

[ Edited Wed Nov 18 2015, 10:14PM ]
Back to top
Terentius
Wed Nov 18 2015, 10:19PM
Terentius
Registered Member #2186

IoanS wrote ...

Si daca nu acceptati ca aceasta forma de razboi "sfant" este tot o forma de terorism, va mai ofer un articol. Militarii de cariera cunosc...

Cunosc militarii voştri, pârâcioasă mică. E o tradiţie moştenită de la bunicii şi părinţii lor. LINK
LINK

[ Edited Wed Nov 18 2015, 10:21PM ]
Back to top
2 User said Thank to Terentius for this Post :
 Boribum (18 Nov 2015, 23:39) , djebel (19 Nov 2015, 10:36)
IoanS
Thu Nov 19 2015, 08:05AM
Registered Member #10285

Pe topic-ul "Geopolotica actuala" incercam sa-i lamuresc pe multiculturali (nu cred ca ati avut prea mult in clin sau maneca cu armata) ca in spatele acestor teroristi se afla o masa critica de islamici.. Si dadeam exemplu cu cei 11 combatanti de pe terenul de fotbal, iar in tribune mii de suporteri. Voila posologie a terorismului:

Gest inexplicabil al suporterilor turci în timpul momentului de reculegere pentru victimele atentatelor de la Paris

"Fanii naţionalei de fotbal a Turciei au acoperit cu huiduieli minutul de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatelor de la Paris înaintea meciului cu Grecia. Pe fundal s-a putut auzi strigându-se de mai multe ori din sectorul turc “Allah Akbar”" LINK
Back to top
Mihais
Thu Nov 19 2015, 08:45AM

Registered Member #2323

Va sugerez sa treceti pe la pagina de reguli.Acolo scrie ceva de respectat topicurile.Aveti tendinta sa faceti o varza din toate.Ce huiduie suporterii turci n-are treaba cu nici un terorism.
Daca puteti respecta o minima ordine,bine,daca nu,asta e.Tinem pe aici in primul rand la calitate si rigoare.
Back to top
IoanS
Thu Nov 19 2015, 09:25AM
Registered Member #10285

Mihais wrote ...

Va sugerez sa treceti pe la pagina de reguli.Acolo scrie ceva de respectat topicurile.Aveti tendinta sa faceti o varza din toate.Ce huiduie suporterii turci n-are treaba cu nici un terorism.
Daca puteti respecta o minima ordine,bine,daca nu,asta e.Tinem pe aici in primul rand la calitate si rigoare.

Banuiesc ca n-ati citit tot. Am subliniat ceva legat de posologia terorismului, iar povestea cu stadionul are legatura cu aceasta.. Puteti sa-mi spuneti ca nu va convine pozitia mea in legatura cu multiculturalismul promovat agresiv aici de cativa .., insa nu-i nici o varza in postarile mele...
Back to top
djebel
Thu Nov 19 2015, 10:50AM
Registered Member #3603

IoanS wrote ...

...nu cred ca ati avut prea mult in clin sau maneca cu armata...

Off-topic major
Da, dom'le, nu am avut prea mult in clin sau in maneca cu armata. N-am avut pana am avut, atat cat am avut. N-am stiut ca trebuie sa ma recomande CV-ul pentru a-mi spune parerea, parere care, culmea, va tot scapa lucrul asta, este politica statului sprijinita pe tratatele, acordurile, conventiile si protocoalele la care Romania este parte (basca legislatia interna inca in vigoare), politica unui stat democratic de secol XXI. Daca aveti curiozitati legate de CV, pedigree, competentele sau impotentele mele, va stau la dispozitie pe mesagerie privata.
Mi-am permis sa activez topicul "Terorism" (la initiativa lui Mihais si al lui Boribum), tocmai pentru a nu mai face un talmes-balmes prin alte locuri.
Scuze pentru off si...spor la treaba!

PS: Cand si in ce conditii Armata si-a spus parerea in politica statului?
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 Boribum (19 Nov 2015, 20:37)
Boribum
Thu Nov 19 2015, 08:37PM
boribum
Registered Member #2395

În vremurile astea usor agitate, ar merge un "in loving memory of" :

Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 Terentius (20 Nov 2015, 02:03)
Boribum
Thu Nov 19 2015, 08:40PM
boribum
Registered Member #2395

djebel wrote ...

PS: Cand si in ce conditii Armata si-a spus parerea in politica statului?

În conditiile dictaturilor militare,chestiii care astora verji si drepti si puri ,detinatori ai tuturor solutiilor la toate problemele (de fapt,e aceeasi solutie la toate problemele...) le surâd dintotdeauna. A-propos de terorism si militari care fac politica,un gând catre Algeria anilor '90. Remember ?
Back to top
djebel
Thu Nov 19 2015, 11:41PM
Registered Member #3603

Exact, Boribum, asta era ideea si nu m-am putut abtine. Armata nu face politica si e nasol cand o face.
Back to top
Mihais
Fri Nov 20 2015, 08:57AM

Registered Member #2323

IoanS wrote ...

Mihais wrote ...

Banuiesc ca n-ati citit tot. Am subliniat ceva legat de posologia terorismului, iar povestea cu stadionul are legatura cu aceasta.. Puteti sa-mi spuneti ca nu va convine pozitia mea in legatura cu multiculturalismul promovat agresiv aici de cativa .., insa nu-i nici o varza in postarile mele...

Nu banuiesc nimic.Constat doar ca ignorati o sugestie din partea moderatorilor,ignorati regulile forumului.Casa noastra legea noastra.
O respectati,bine,nu o respectati,netul e mare.
Back to top
PisicaNeagra
Fri Nov 20 2015, 09:06PM
Guest
Thanked time in post
.

[ Edited Wed Oct 26 2016, 10:20PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF