Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: Zona crepusculara

<< Previous thread | Next thread >>
CREDINTA IN DUMNEZEU- o nevoie sau o realitate?
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Radu89
Mon Jan 16 2012, 06:38PM

Registered Member #918

E posibil sa fi fost o fixatie fara pastrarea sursei , dar chiar daca ar fi si o inventie are rolul ei bine pastrat in istoria religiilor.Oricum daca nu exista textul in Biblie ,asta nu inseamna ca nu ar fi o posibilitate ca acesta sa fi existat. Reeditarile Bibliei au produs multe schimbari ce au dus la largirea plajei de interpretabilitate a textelor.Dar mai bine sa nu devin sofist si sa las locul filosofiei scolastice.
Back to top
Alyn
Mon Jan 16 2012, 06:51PM
Alin
Registered Member #3220

"dar chiar daca ar fi si o inventie are rolul ei bine pastrat"

Cum ar fi controlul maselor
Back to top
SAS
Mon Jan 16 2012, 08:40PM
Registered Member #2168

De cand e lumea religia a fost folosita pentru controlul maselor. Chiar si in zilele noastre in bisericile de la sat in general dar si de la oras se tin prelegeri de catre pretoti, prelegeri cu caracter politic sau de "modelare" a gandirii enoriasilor. INSA, asta nu are nici o legatura cu credinta!
Back to top
nadgob
Mon Jan 16 2012, 08:47PM
Registered Member #733

ce are legatura cu credinta? de ce credinta esti tu ,SAS?
Back to top
SAS
Mon Jan 16 2012, 08:50PM
Registered Member #2168

Te intereseaza atat de tare ce credinta am eu? Termenul CREDINTA are multiple valente iar CREDINTA IN DUMNEZEU poate fi de mai multe feluri.......catolic, ortodox, musulman, protestant, baptist etc..........tot credinta in Dumnezeu inseamna, chiar daca se numeste Iisus sau Mohamed etc........
Back to top
nadgob
Mon Jan 16 2012, 08:53PM
Registered Member #733

bun! si care-i problema cu credinta? fiecare crede in ce vrea! babele in popa iar popa in bani.
Back to top
Alyn
Mon Jan 16 2012, 09:18PM
Alin
Registered Member #3220

"poate fi de mai multe feluri.......catolic, ortodox, musulman, protestant, baptist "

Problema e ca fiecare dintre ele spune ca daca nu crezi, vei ajunge in iad. Mi se pare amuzant. Daca te nasti in India de exemplu, si crezi in Hinduism, sau ce au ei acolo, vei ajunge in iad pentru ca nu ai crezut in Iisus. Sau Allah. Si invers
Back to top
Boribum
Mon Jan 16 2012, 11:06PM
boribum
Registered Member #2395

Când aveti vreo 2-3 ani mai relaxati,asa,luati si voi un M. Eliade si vedeti ce si cum e cu dumnezeii astia pe la popoare,în general. Ca vorbiti despre credinte si (dumne)zei parca-ar fi patlagele vinete. Cu ceapa sau fara ?
Back to top
SAS
Tue Jan 17 2012, 01:11AM
Registered Member #2168

Faptul ca fiecare are crezul sau credinta lui nu cred ca este de luat in deradere. A fi ateu sau a huli/prigoni (chiar si prin vorbe) pe cineva care crede in Dumnezeu (indiferent de culoare)este vis-a-vis (asemanator cu) de ceea ce se facea acum 22 de ani, cand de frica sau din convingere oamenii erau indepartati de biserica(pentru cei care nu au inteles faceam referire la dragii conducatori de atunci care vedeau in biserica un pericol)! Pentru cei care nu credeti sau luati in deradere discutia sunteti liberi sa nu cititi acest topic si mai ales sa postati in el! Am deschis acest topic pentru cei care cred in Dumnezeu si care ar avea poate ceva de spus..........dar, cu scuzele de rigoare.....daca vreti sa ne explicati/invatati ceva din M Eliade........va asteptam!

[ Edited Tue Jan 17 2012, 01:26AM ]
Back to top
SAS
Tue Jan 17 2012, 01:18AM
Registered Member #2168

A crede in Dumnezeu nu inseamna neaparat sa te duci la biserica.......a crede in Dumnezeu nu inseamna neaparat ca trebuie sa il citesti pe Eliade! A crede in Dumnezeu fiecare in felul sau si a vorbi si a propovadui credinta nu inseamna ca vorbesti de El ca despre patlagele vinete sau rosii!
Mergand mai departe cu discutia......a zice "Doamne ajuta" doar cand ai nevoie sau cand esti in nevoie nu inseamna credinta! Credinta inseamna in opinia mea a mltumi lui Dumnezeu si pentru bine si pentru rau! Cred cu tarie ca si ce este bine si ce este rau este dat de Dumnezeu! Binenteles ca poate de multe ori ne vine sa intrebam cand ni se intampla ceva rau "de ce Doamne ?" dar daca in viitor vom analiza retrospectiv vom vedea in cele mai multe cazuri ca "asa a fost mai bine"!
Si mai e un lucru.........oricat s-ar batea cu caramida in piept diferiti carcotasi de pe aici sau in general nu cred ca macar o data in viata sa nu fi zis "Doamne ajuta"..........

[ Edited Tue Jan 17 2012, 01:23AM ]
Back to top
Boribum
Tue Jan 17 2012, 01:21AM
boribum
Registered Member #2395

SAS wrote ...

A fi ateu sau a huli/prigoni pe cineva care crede in Dumnezeu este vis-a-vis de ceea ce se facea acum 22 de ani, cand de frica sau din convingere oamenii erau indepartati de biserica!

"Dar care ce nu se atunci când,oarecum la fel cum se va stii când nu toata lumea ar putea ca sa." Cam asa suna pentru mine fraza citata... .

Îmi cer scuze,nu de Eliade trebuia sa pomenesc. Trebuie început cu altceva. Pe-aici,poate... LINK
Back to top
ex-ad
Tue Jan 17 2012, 09:51AM
nosce te ipsum

Registered Member #1

stimate boribum, mistocareala va rog s-o exprimati pe chatbox cind nimic aveti a spune (vad ca va place literatura, asa incit poate intelegeti mai bine daca folosesc parafraza)... de asemenea, reamintesc ca regulile noastre nu s-au schimbat.

ultima dvs replica a fost stearsa si este ultima atentionare.
multumesc.
Back to top
Radu89
Tue Jan 17 2012, 12:51PM

Registered Member #918

Alyn wrote ...

"poate fi de mai multe feluri.......catolic, ortodox, musulman, protestant, baptist "
Problema e ca fiecare dintre ele spune ca daca nu crezi, vei ajunge in iad. Mi se pare amuzant. Daca te nasti in India de exemplu, si crezi in Hinduism, sau ce au ei acolo, vei ajunge in iad pentru ca nu ai crezut in Iisus. Sau Allah. Si invers

Asta ar fi opinia Bisericii crestine , pentru a convinge popoarele ce au o alta religie , sa se boteza in religia crestina.Insa , de exemplu , daca te afli din fasa pe o insula si te hraneste lupoiaca pana cresti mare , iar sfarsitul vietii te va prinde tot pe acea insula izolata , tu neavand in viata ta contact cu lumea civilizata , si neauzind de Iisus , Dumnezeu , Allah , Bojai s.a. , atat timp cat crezi ca exista o entitate divina si te rogi acesteia , nu cred ca ai vreo sansa sa ajungi in iad.
SAS wrote ...

Credinta inseamna in opinia mea a mltumi lui Dumnezeu si pentru bine si pentru rau!

''Domnul a dat , Domnul a luat , Domnul fi laudat ! '' De ce ? Necunoscute sunt caile Domnului.
Back to top
ALM
Tue Jan 17 2012, 01:39PM
Registered Member #2039

Domnule Radu, mă simt inconfortabil să citesc în secolul XXI despre Rai şi Iad. Adică să operăm cu necunoscute în ecuaţia Vieţii. Dar eu vreau să vă asigur că acele necunoscute vor fi descoperite implacabil de fiecare din noi, unii vor fi fericiţi, alţii vor fi dezamăgiţi, din păcate niciunul nu va putea comunica ce a descoperit. Cred că astfel ne abatem de la tema topicului şi unele mesaje încep să capete o tentă de prozelitism.

Vă întreb franc, ce părere aveţi despre "situaţia" unui chirurg care intră în contradicţie cu versetul din finalul mesajului dvs: nu cumva el strică Opera Domnului? Dacă acceptăm că o tumoră este dată de Domnul, dintr-un motiv necunoscut, poate el, chirurgul, să se opună voinţei Domnului, exirpând tumora în loc să lămurească pacientul că aceasta este un dar divin şi că, amândoi, nu au altceva de făcut decât să laude Domnul până la final?

[ Edited Tue Jan 17 2012, 02:11PM ]
Back to top
Boribum
Tue Jan 17 2012, 01:47PM
boribum
Registered Member #2395

ex-ad wrote ...

stimate boribum, mistocareala va rog s-o exprimati pe chatbox cind nimic aveti a spune (vad ca va place literatura, asa incit poate intelegeti mai bine daca folosesc parafraza)... de asemenea, reamintesc ca regulile noastre nu s-au schimbat.

ultima dvs replica a fost stearsa si este ultima atentionare.
multumesc.

stimata ex-ad,nici urma de gluma nu era în scrierea mea iar literatura la care facea trimitere raspunsul meu nu e tocmai literatura : Mircea Eliade,român,savant si filozof,a scris atât de bine si de mult despre religii si dumnezei încât a devenit o referinta. Si,tocmai pentru a mentine nivelul dezbaterii la un nivel ridicat (conform cu nivelul persoanei careia ma adresam,desigur) îmi permisesem acea sugestie.
Am primit,desigur,remarca dumneavoastra si -ca întotdeauna,nu-i asa- ma voi conforma.

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF