Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Riscuri si amenintari la adresa Romaniei
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
0050
Wed Feb 22 2012, 12:18PM
Registered Member #1997

Pai a rapuns Alin...Presedintele..Nu dumnealui este cel care hotaraste in final?In Romania este cineva cu putere mai mare decat a presedintelui???
Back to top
alin
Wed Feb 22 2012, 12:40PM
Registered Member #1206

005 wrote ...

Pai a rapuns Alin...Presedintele..Nu dumnealui este cel care hotaraste in final?In Romania este cineva cu putere mai mare decat a presedintelui???

OFFTOPIC (In nici un caz in contextul mai sus):
DA!
Sa vedem: F.M.I...?

[ Edited Wed Feb 22 2012, 12:51PM ]
Back to top
ALM
Wed Feb 22 2012, 01:13PM
Registered Member #2039

005 wrote ...

În principiu aveţi dreptate, privind la ce se întâmplă în România. Numai că avem o problemă, în orice stat democratic de pe Mapamond şeful statului este Parlamentul!

Oricum, aceste discuţii mi-au devoalat altă vulnerabilitate: Constituţia României! Preşedintele este ales pe criterii strict politice, fără niciun fel de analiză a aptitudinilor sale de a lua decizii de importanţă capitală pentru stat. Mai mult, Preşedintele, profitând de ambiguităţi ale Constituţiei, numeşte Premierul, după "consultări" de faţadă! După cum s-a văzut în ultimii ani, Guvernul este ales pe criteriul trocului politic, fără nicio analiză cu privire la competenţă, studii reale şi aptitudini în domeniul în care urmează să activeze. Aşa cum am văzut cu toţii, Parlamentul poate valida Premierul şi Guvernul cu majoritate simplă, cu toate că parte dintre politrucii proaspăt aleşi vor forma CSAT-ul. Consilierii departamentelor Administraţiei Prezidenţiale nici măcar nu trec prin vreun proces electoral, ei fiind numiţi şi adunaţi de oriunde, inclusiv de la bufetul din colţul străzii.

Cum nu cred că cineva poate contrazice afirmaţiile de mai sus, revin la prima mea afirmaţie de pe acest topic: riscul cel mai mare la adresa României este propria sa administraţie de stat! Cred că realitatea demonstrează în locul meu ...
Back to top
6 User said Thank to ALM for this Post :
 0050 (22 Feb 2012, 14:10) , dorobant (22 Feb 2012, 15:43) , alin (22 Feb 2012, 16:47) , Boribum (22 Feb 2012, 17:43) , Ultra' (22 Feb 2012, 18:54) , Stel (25 Feb 2012, 23:26)
alin
Wed Feb 22 2012, 05:17PM
Registered Member #1206

ALM wrote ...

Cum nu cred că cineva poate contrazice afirmaţiile de mai sus, revin la prima mea afirmaţie de pe acest topic: riscul cel mai mare la adresa României este propria sa administraţie de stat! Cred că realitatea demonstrează în locul meu ...

Subscriu la opinia dvs, sunt de acord 100%.

Si revin cu intrebarea anterioara: Cine sau ce institutie raspunde pentru prejudiciile provocate statului roman (a se citi "populatiei") de strategiile tip eseu care au esuat in urmarirea scopurilor sau mai bine spus - nu au fost puse in aplicare?? Pentru ca aceasta amenintare la adresa Romaniei-Guvernarea Ineficienta este prevazuta in Strategia de Securitate Nationala a Romaniei. LINK

Daca intrebarea nu e ontopic, o retrag.
Back to top
ALM
Wed Feb 22 2012, 07:41PM
Registered Member #2039

Domnule Alin, teoretic, de răspuns nu răspund instituţiile ci persoanele care aduc prejudicii statului. Tot teoretic, Guvernul răspunde în faţa Parlamentului şi Preşedintele în faţa Naţiunii. Practic, vorba lui Nea Matache, "Ehei, mâncatul ăsta nu este aşa de simplu cum crede lumea"! Guvernul poate fi demis prin Moţiune de Cenzură, dar ce te faci atunci când alegătorii bagă nişte derbedei în Parlament, care se constituie într-o gaşcă majoritară şi care refuză să voteze (nici DA, nici NU) moţiunile de cenzură, indiferent de cât de incapabil ar fi Guvernul? Stai patru ani cu mortul pe masă, ba mai mult, laşi în mâna lui şi organizarea alegerilor următoare.
Cu Preşedintele situaţia este similară. El poate fi demis în urma unui Referendum, în cadrul căruia alegătorii îşi exprimă părerea cu DA sau NU, Referendum organizat la cererea Parlamentului, după ce acesta a apobat suspendarea Preşedintelui. Ca şi în cazul demiterii Guvernului, din nou ne lovim de compoziţia Parlamentului. Sigur că mai există şi alte cauze care pot duce la demiterea unor membrii ai Guvernului şi a Preşedintelui, cum ar fi starea de sănătate şi cauze de natură penală, trădare etc, dar părinţii Constituţiei nu s-au găndit la ce şulfe pot ajunge butoanele Puterii şi cum vor reuşi aceştia să-şi subordoneze instituţiile statului, astfel încăt să devină intangibili între alegeri.
Rezumând, după cum au deviat lucrurile, practic, între alegeri, un Parlament distorsionat, mai mult decât Marea Adunare Naţională, poate proteja pe cei care aduc prejudicii statului şi populaţiei lui. Ca să se poată ajunge la tragerea la răspundere ar trebui ca următoarele alegeri parlamentare să aducă politicieni decenţi sau măcar dispuşi să tragă la răspundere pe cei care au prejudiciat Ţara şi Poporul român. Deoarece, abia atunci "pârghiile" oferite de actuala Constituţie (şchioapă) vor putea fi utilizate şi vinovaţii pot ajunge în faţa Justiţiei.

Şi eu sper că acestexpozeu nu va fi considerat offtopic!
Back to top
2 User said Thank to ALM for this Post :
 alin (23 Feb 2012, 08:34) , Stel (25 Feb 2012, 23:29)
Mihais
Wed Feb 22 2012, 07:48PM

Registered Member #2323

Sa raspunda nu ma intereseaza asa tare ca schimbarea.X sau Y la zdup nu intoarce banii risipiti,nu intoarce pe cei plecati peste mari si tari si nici nu reface onoarea tarii in afacerile internationale.Sigur,la nivel primordial ar fi un sentiment de satisfactie,dar atata tot.
Ma bucur ca s-a spus administratie si nu politica.Administratia tarii e deficitara de 2 secole nu doar de 2 decenii sau 2 ani.Cei mai vechi pe site stiu cum vad eu relatia intre stat si cetatean, cum si in ce ar putea fi schimbata.Nu ma repet.

Mai e ceva ce tine tot de problema interna.Nu poate exista o tara fara oameni.Evolutiile si predictiile demografice sunt dezastruoase.Orice reforma interna care nu are ca obiectiv fix pe urmatoarele decenii o crestere demografica sustinuta e munca in zadar.Si aici vorbim de una selectiva.O tara fara romani,locuita de altii decat descendentii nostrii biologici nu merita nici un deranj.O Romanie locuita de imigranti sau de cei aflati acum la periferia societatii nu e Romania ci doar un pamant oarecare.

Back to top
2 User said Thank to Mihais for this Post :
 Klaus (22 Feb 2012, 21:44) , justme (24 Feb 2012, 18:19)
Ultra'
Wed Feb 22 2012, 09:32PM
Registered Member #2406

Bun de muls si de controlat de unii sau altii! Sau de toti in afara de noi!
Back to top
Stel
Wed Feb 22 2012, 10:04PM
Registered Member #2461

Boribum wrote ...

Ia pericolu' :

LINK

Mai in gluma, mai in serios, dar ai nimerit-o! Sa-ti spun de ce, pe puncte, ca la carte:

A – Domenii de activitate
• 1. economice

-Faptul ca foarte multi romi sunt fara ocupatie nu mai este o noutate, pentru ca la o asemenea rata a somajului nici nu ii poate acuza nimeni de rea intentie. Dar la o privire atenta, sunt foarte multi astfel de "minoritari" care prospera. Desigur, ei au avut intotdeauna curajul initiativei private, putem accepta ca au micile lor afaceri (sau marile lor afaceri, daca judecam dupa standardul de viata). Dar in aceste afaceri, la loc de frunte se afla evaziunea fiscala;
-Exista romi angajati la REBU, de pilda, dar care nu au lucrat nici macar o zi in viata lor acolo. Cartea de munca se afla acolo, pentru aparenta de legalitate si pentru a-si asigura o pensie, dar salariile lor ajung la altcineva iar ei se ocupa de alte "afaceri";
-Exista acea categorie de romi nomazi, pe care cu niciun chip nu-i poti integra in societate. Primaria din Onesti, de pilda, le-a construit locuinte sociale, dar ei le-au parasit si locuiesc tot in carute cu coviltir, la marginea orasului, traind din furt;
-Unii dintre ei se ocupa cu contrabanda sau/si cu comercializarea produselor furate sau de contrabanda.

• 2. politice
Lipsa de studii si saracia nu le ia dreptul de a vota. Iar votul lor este egal cu al tau. Ia ghici care sunt criteriile lor!

• 3.informaţionale
As incadra aici comertul electronic si clonarea cardurilor, desi s-ar putea sa gresesc.

• 4. sociale
-Natalitatea este pentru foarte multe familii de romi singura sursa de venit. Asa ca fac copii "la liber", mai ales ca, atunci cand se termina "finantele" mai vand cate unul si mai au bani o vreme...
-Sunt implicati in traficul de droguri si de persoane.
-Poate ca tot aici ar trebui mentionate furturile din trenuri si TIR-uri aflate IN MERS!!! Admirabile din punctul de vedere al curajului si "tehnicii" folosite, sunt, totusi, acte reprobabile care trebuie sa inceteze.

• 5. culturale
-Nu stiu daca se poate vorbi de o cultura a romilor, dar cu siguranta se poate vorbi despre poluarea folclorului si traditiilor romanesti.

• 6. ecologice
-Unii au o participare pozitiva la protejarea mediului prin recuperarea si comercializarea deseurilor, contribuind in acest fel la reciclarea lor. Dar taberele de nomazi sunt adevarate focare de infectie.
-Prin taieri ilegale de copaci si comercializarea lemnului au contribuit in buna masura la dezechilibrarea sau compromiterea unor ecosisteme.

B - Entităţi comunitare şi religii
• 1. Etnice

Ca entitate etnica, pericolul consta in: cresterea demografica, proliferarea infractionalitatii si refuzul integrarii sociale.

C - Timp
• 1. Prezente
• 2. Viitoare
- imediate
- apropiate
- termen mediu
- termen lung
• 3. permanente

Se incadreaza cu succes in toate timpurile, cu scurte perioade de pauza, care se numesc Vlad Tepes si Ion Antonescu.

D - Aria geografică şi spaţială
• 1. externe

- zonale- e inutil sa mai amintesc ca, in toata Europa Occidentala au facut numai blestematii: furturi, violuri, crime. Lasand deoparte aspectul imoral, trebuie totusi mentionat deserviciul pe care il aduce imaginii Romaniei aceasta etnie.
• 2. interne - in mare, le-am enumerat deja

E – Volum - ca volum, eu le incadrez la:
• 3. foarte mari

F - Importanţă (interese, gravitate)
• 1. vitale
• 2. foarte importante
• 3. importante

In functie de evenimentul de referinta, se incadreaza la unul din cele trei puncte. La punctul 1. (la vitale, adica) as incadra pericolul demografic, infractionalitatea si mai ales infractionalitatea transfrontaliera.

G - Probabilitate
• 1. sigure (asumate)
• 2. previzibile (potenţiale, probabile)
• 3. imprevizibile

Toate trei sunt la fel de prezente.

Nu vreau sa crezi ca as face raspunzatoare aceasta etnie de toate relele din tara, dar este unul din principalii factori de risc din societatea romaneasca.
Back to top
1 User said Thank to Stel for this Post :
 alin (23 Feb 2012, 12:42)
Stel
Wed Feb 22 2012, 11:38PM
Registered Member #2461

dorobant wrote ...

ALM - enumerarea ta seamănă tare cu "programul de guvernare" ... toate sunt prevăzute cum că se reduc până la dispariţie ...
Stel - intenţia mea a fost de a folosi documentul oficial, manualul amintit de tine a fost studiat la modul sârguincios (aşa scrie pe diplomele lor) de toţi cei care au lucrat la documentul oficial.

Draga dorobant, am studiat acel document cu toata seriozitatea, asa cum sunt convinsa ca au facut toti ceilalti. Este un manual foarte bun si sunt convinsa ca vom face mereu referire la el. Ca si la documentul prezentat de Alin. Dar mi se pare foarte important sa putem folosi in practica acele cunostinte teoretice. Si incepem prin a recunoaste riscul oriunde-l intalnim. Pentru ca orice eveniment are consecinte, iar acele consecinte nu sunt necesarmente favorabile.
Back to top
alin
Thu Feb 23 2012, 11:52AM
Registered Member #1206

Stel wrote ...

Ca si la documentul prezentat de Alin.

Am uitat sa precizez ca H.G. 1040/28.10.2010-Strategia Nationala de Ordine Publica trebuie corelata cu H.G. 196/17.03.2005-Strategia Ministerului Administraţiei şi Internelor de realizare a Ordinii şi Siguranţei Publice, pentru creşterea siguranţei cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale.
Back to top
alin
Thu Feb 23 2012, 12:15PM
Registered Member #1206

ALM wrote ...

Domnule Alin, teoretic, de răspuns nu răspund instituţiile ci persoanele care aduc prejudicii statului. Tot teoretic, Guvernul răspunde în faţa Parlamentului şi Preşedintele în faţa Naţiunii. Practic, vorba lui Nea Matache, "Ehei, mâncatul ăsta nu este aşa de simplu cum crede lumea"! Guvernul poate fi demis prin Moţiune de Cenzură, dar ce te faci atunci când alegătorii bagă nişte derbedei în Parlament, care se constituie într-o gaşcă majoritară şi care refuză să voteze (nici DA, nici NU) moţiunile de cenzură, indiferent de cât de incapabil ar fi Guvernul? Stai patru ani cu mortul pe masă, ba mai mult, laşi în mâna lui şi organizarea alegerilor următoare.
Cu Preşedintele situaţia este similară. El poate fi demis în urma unui Referendum, în cadrul căruia alegătorii îşi exprimă părerea cu DA sau NU, Referendum organizat la cererea Parlamentului, după ce acesta a apobat suspendarea Preşedintelui. Ca şi în cazul demiterii Guvernului, din nou ne lovim de compoziţia Parlamentului. Sigur că mai există şi alte cauze care pot duce la demiterea unor membrii ai Guvernului şi a Preşedintelui, cum ar fi starea de sănătate şi cauze de natură penală, trădare etc, dar părinţii Constituţiei nu s-au găndit la ce şulfe pot ajunge butoanele Puterii şi cum vor reuşi aceştia să-şi subordoneze instituţiile statului, astfel încăt să devină intangibili între alegeri.
Rezumând, după cum au deviat lucrurile, practic, între alegeri, un Parlament distorsionat, mai mult decât Marea Adunare Naţională, poate proteja pe cei care aduc prejudicii statului şi populaţiei lui. Ca să se poată ajunge la tragerea la răspundere ar trebui ca următoarele alegeri parlamentare să aducă politicieni decenţi sau măcar dispuşi să tragă la răspundere pe cei care au prejudiciat Ţara şi Poporul român. Deoarece, abia atunci "pârghiile" oferite de actuala Constituţie (şchioapă) vor putea fi utilizate şi vinovaţii pot ajunge în faţa Justiţiei.

Şi eu sper că acestexpozeu nu va fi considerat offtopic!

MULTUMESC pt raspuns!
Credeam ca sunt singurul care vad umbre in intuneric.

"Ca să se poată ajunge la tragerea la răspundere ar trebui ca următoarele alegeri parlamentare să aducă politicieni decenţi sau măcar dispuşi să tragă la răspundere pe cei care au prejudiciat Ţara şi Poporul român."
In contextul actual si cu personajele existente, niciodata.

Mare dreptate avea taticul democratiei americane-Thomas Jefferson: "Copacul libertatii trebuie udat din cand in cand cu sangele patriotilor si al tiranilor."

[ Edited Thu Feb 23 2012, 12:40PM ]
Back to top
alin
Thu Feb 23 2012, 12:27PM
Registered Member #1206

Stel wrote ...

Boribum wrote ...

Ia pericolu' :

LINK

Mai in gluma, mai in serios, dar ai nimerit-o! Sa-ti spun de ce, pe puncte, ca la carte:

A – Domenii de activitate
• 1. economice

-Faptul ca foarte multi romi sunt fara ocupatie nu mai este o noutate, pentru ca la o asemenea rata a somajului nici nu ii poate acuza nimeni de rea intentie. Dar la o privire atenta, sunt foarte multi astfel de "minoritari" care prospera. Desigur, ei au avut intotdeauna curajul initiativei private, putem accepta ca au micile lor afaceri (sau marile lor afaceri, daca judecam dupa standardul de viata). Dar in aceste afaceri, la loc de frunte se afla evaziunea fiscala;
-Exista romi angajati la REBU, de pilda, dar care nu au lucrat nici macar o zi in viata lor acolo. Cartea de munca se afla acolo, pentru aparenta de legalitate si pentru a-si asigura o pensie, dar salariile lor ajung la altcineva iar ei se ocupa de alte "afaceri";
-Exista acea categorie de romi nomazi, pe care cu niciun chip nu-i poti integra in societate. Primaria din Onesti, de pilda, le-a construit locuinte sociale, dar ei le-au parasit si locuiesc tot in carute cu coviltir, la marginea orasului, traind din furt;
-Unii dintre ei se ocupa cu contrabanda sau/si cu comercializarea produselor furate sau de contrabanda.

• 2. politice
Lipsa de studii si saracia nu le ia dreptul de a vota. Iar votul lor este egal cu al tau. Ia ghici care sunt criteriile lor!

• 3.informaţionale
As incadra aici comertul electronic si clonarea cardurilor, desi s-ar putea sa gresesc.

• 4. sociale
-Natalitatea este pentru foarte multe familii de romi singura sursa de venit. Asa ca fac copii "la liber", mai ales ca, atunci cand se termina "finantele" mai vand cate unul si mai au bani o vreme...
-Sunt implicati in traficul de droguri si de persoane.
-Poate ca tot aici ar trebui mentionate furturile din trenuri si TIR-uri aflate IN MERS!!! Admirabile din punctul de vedere al curajului si "tehnicii" folosite, sunt, totusi, acte reprobabile care trebuie sa inceteze.

• 5. culturale
-Nu stiu daca se poate vorbi de o cultura a romilor, dar cu siguranta se poate vorbi despre poluarea folclorului si traditiilor romanesti.

• 6. ecologice
-Unii au o participare pozitiva la protejarea mediului prin recuperarea si comercializarea deseurilor, contribuind in acest fel la reciclarea lor. Dar taberele de nomazi sunt adevarate focare de infectie.
-Prin taieri ilegale de copaci si comercializarea lemnului au contribuit in buna masura la dezechilibrarea sau compromiterea unor ecosisteme.

B - Entităţi comunitare şi religii
• 1. Etnice

Ca entitate etnica, pericolul consta in: cresterea demografica, proliferarea infractionalitatii si refuzul integrarii sociale.

C - Timp
• 1. Prezente
• 2. Viitoare
- imediate
- apropiate
- termen mediu
- termen lung
• 3. permanente

Se incadreaza cu succes in toate timpurile, cu scurte perioade de pauza, care se numesc Vlad Tepes si Ion Antonescu.

D - Aria geografică şi spaţială
• 1. externe

- zonale- e inutil sa mai amintesc ca, in toata Europa Occidentala au facut numai blestematii: furturi, violuri, crime. Lasand deoparte aspectul imoral, trebuie totusi mentionat deserviciul pe care il aduce imaginii Romaniei aceasta etnie.
• 2. interne - in mare, le-am enumerat deja

E – Volum - ca volum, eu le incadrez la:
• 3. foarte mari

F - Importanţă (interese, gravitate)
• 1. vitale
• 2. foarte importante
• 3. importante

In functie de evenimentul de referinta, se incadreaza la unul din cele trei puncte. La punctul 1. (la vitale, adica) as incadra pericolul demografic, infractionalitatea si mai ales infractionalitatea transfrontaliera.

G - Probabilitate
• 1. sigure (asumate)
• 2. previzibile (potenţiale, probabile)
• 3. imprevizibile

Toate trei sunt la fel de prezente.

Nu vreau sa crezi ca as face raspunzatoare aceasta etnie de toate relele din tara, dar este unul din principalii factori de risc din societatea romaneasca.

Imi cer scuze, nu ma pot abtine!
Stel, aspectele prezentate de tine nu sunt cumva consecinta directa a unei guvernari ineficiente?

EDIT: Resboiu, stiu ... Ma mut pe "Caderea Romaniei"!

[ Edited Thu Feb 23 2012, 12:37PM ]
Back to top
Stel
Fri Feb 24 2012, 05:14PM
Registered Member #2461

alin wrote ...

Imi cer scuze, nu ma pot abtine!
Stel, aspectele prezentate de tine nu sunt cumva consecinta directa a unei guvernari ineficiente?

Ba da, Alin! Astea toate, toate cele prezentate excelent de ALM si toate cele pe care le stie ALM dar nu le-a scris ca sa nu monopolizeze dialogul. TOATE sunt consecinte ale guvernarilor catastrofale pe care le tot suportam de 22 de ani. Spunem asa ca sa nu mai aducem vorba de tradare sau de teoria conspiratiei.

Acum, daca toate se subscriu guvernarii ineficiente... vorbim despre planeta Nibiru si riscurile/amenintarile pe care le presupune ea?!... Ideea era nu sa punem totul intr-un singur sac si sa incercam sa scapam cumva de teroarea cuvintelor ci dimpotriva, sa analizam fiecare subcategorie.

PS
Multzam de floare!
Back to top
Stel
Fri Feb 24 2012, 05:20PM
Registered Member #2461

Boribum wrote ...

Parere : daca ar lasa România deoparte tembelismele astea cu avioane si vapoare,s-ar duce la partenerii aia mult trâmbitati si ar spune "nene,noi n-avem bani de niciunele. Renuntam la tiribombe si bagam banii-n oameni. Îi spalam,îi educam,îi culturalizam,etc. Treaba asta ne va lua vreo 30 de ani,si va rugam frumos sa va ocupati voi si de politia aeriana,si de razboaie la mama-dracu'...noi o sa contribuim cu niste bani si asta-i tot". Cum ar fi ? Cum ar fi ca din 14 directii în care se duc energiile,s-ar axa aia doar pe vreo 5 ?

Ar fi PERFECT!
Din pacate, nu ne sta in fire... "imperfecti cum suntem..."

Back to top
Stel
Sat Feb 25 2012, 02:08AM
Registered Member #2461

Resboiu wrote ...

Daca asta s-a inteles din intentia mea, prelegeri & shit... imi pare sincer rau. Ignorati, va rog, solicitarile mele precedente si foc de voie.

uite, Resboiu, ca sa scuzi afirmatiile care te-au afectat si sa stergi si tu ultima propozitie din postarea ta. Adevarul este ca ideea ta este excelenta. Subiectul este interesant si ar fi pacat sa il tratam cu superficialitate. Si chiar daca mai "iesim in decor" uneori, cred ca merita sa continuam.

ALM wrote ...

atunci trebuie să recunosc că am greşit adresa, eu căutând un loc de socializare virtuală şi nu un turn de fildeş, fie el tot virtual.

Dar, draga ALM, chiar asta face acest forum: socializare! Avem topicuri pentru toate tipurile de relaxare, inclusiv de bancuri, descretirea fruntilor si chiar un topic genial numit OFFTOPIC, care a batut toate recordurile de audienta.

ALM wrote ...

După părerea mea, dl Alin are dreptate: proasta guvernare este cea mai mare ameninţare la adresa României, aşa cum a fost hitlerismul pentru Germania, fascismul pentru Italia şi Spania, stalinismul pentru URSS, regimul khmerilor roşii pentru Cambodgia şi ... FMI peste tot pe unde a trecut.

Asa este. Am si recunoscut asta. Dar nu putem pune totul sub umbrela guvernarii ineficiente - o sintagma care nu spune nimic. Exista responsabilitatea individuala pentru efecte punctuale. Exista urmari incontrolabile si imprevizibile pentru erori in lant. Am trecut prin 22 de ani de tranzitie si am putea identifica evenimentul-origine, efectele in timp si tendintele. Cunoscand tendintele, putem face o evaluare fie si aproximativa a riscurilor.

Si pentru ca tot se spunea pe undeva ca nu am dat exemple din realitatea romaneasca, uite un exemplu: LINK

Modul în care străinii vor să exploateze resursele naturale ale României este pe punctul de a declanşa un nou scandal. După Roşia Montană, al cărei aur este vizat de canadienii de la Gold Corporation, americanii de la Chevron vor să înceapă, luna viitoare, forările în solul românesc pentru exploatarea gazului din şistul argilos. Chevron a câştigat licitaţiile pentru astfel forări în România în judeţele Bihor, Vaslui şi Constanţa, după ce a depus, în iulie 2010, oferte câştigătoare pentru trei perimetre cu o suprafaţă totală de 2.700 de kilometri pătraţi.
Gazul de şist este noul combustibil vedetă al momentului şi, aparent, România ar avea potenţial în această zonă. Gazele de şist sunt gaze obişnuite, dar care sunt captate în structuri geologice foarte dificil de accesat şi care necesită tehnologii speciale pentru extragere. În România este vorba despre o tehnologie controversată la nivel mondial, numită fracţionare hidraulică, care presupune pomparea de milioane de litri de apă, amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile, în pământ, pentru a elibera gazele prinse în ele.
„Operaţiunile noastre se concentrea¬ză în două zone: Bârlad şi Dobrogea. Prima sondă de explorare va fi săpată la Bârlad în a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem în plan săparea a opt sonde în Dobrogea“, a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Thomas Holst, country manager pentru România în cadrul Chevron Upstream Europe.
Ecologiştii şi cetăţenii obişnuiţi sunt însă îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura le implică. Ei susţin că s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii. Există deja precedente cum ar fi Franţa, care a interzis producţia de gaz de şist pe teritoriul său, sau chiar SUA, care sunt în curs de modernizare a procedurii. În statele americane New York şi Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatări s-au înregistrat dând foc la apa de robinet contaminată cu gaz metan.
De asemenea, politica energetică a Marii Britanii este zguduită după ce operaţiunea experimentală de extragere a gazelor naturale din plăcile de şist din Lancashire a fost oprită, sub suspiciunea că ar declanşa cutremure, după ce mai multe mişcări seismice de mici dimensiuni au fost înregistrate în zonă.
Chiar şi vecinii bulgari au obţinut, la începutul acestui an, după proteste de stradă, interzicerea unor astfel de exploatări, după ce în iulie guvernul bulgar a încheiat un acord, tot cu firma americană Chevron, pentru explorarea gazului de şist în regiuni extinse din nord-estul ţării. Parlamentul bulgar a adoptat, în urmă cu o săptămână, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pentru o perioadă de timp nelimitată iar guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenţa de explorare.
Mai mult chiar, în Bulgaria a fost programată pentru ieri o actiune de protest, în faţa Ambasadei României din Sofia, împotriva activităţii de exploatare a gazului de şist din România. „Sperăm ca ne vor auzi mai mulţi români şi că vom lupta împreună împotriva acestui pericol. Este o situaţie urgentă, fiindcă începerea extracţiei prin fracturare este planuită în februarie şi dacă va începe, nu va mai putea fi oprită! Problema este că românii nu sunt deloc informaţi cu privire la această situaţie gravă. Este nevoie de oameni care să ia atitudine şi în România! Dacă exploatarea gazelor din şisturi va fi permisă în România, munca noastră a fost în zadar“, a declarat Mariana Christova de la Universitatea Tehnică din Sofia.

Acesta este un documentar de numai trei minute. Documentarul intreg il gasiti aici: LINK
dar nu am reusit sa-l "imprumut" de pe youtube. Poate reuseste, totusi, cineva...

Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică sunt, dupa cum spuneam, imprastiate in toate cele trei provincii romanesti:

BARLAD (VASLUI)
Voivozi (Bihor)
Tria (Bihor)
Baile Felix (Bihor)
Tulca (Bihor)
Adea ( Arad )
Curtici ( Arad )
Periam (Timis)
Biled (Timis)
Paulis (Timis)
Parta (Timis)
Buzias (Timis)
Crai (Timis)
Macin (Tulcea)
Babadag (Tulcea)
Capidava ( Constanta )
Eforie ( Constanta )
Costinesti ( Constanta )
Vama Veche ( Constanta )
Adamclisi ( Constanta )

Se pare ca au "ordin de imprastiere" in toata tara. Se incepe insa cu Barlad. Pentru ca Ungaria s-a opus exploatarilor din zona vestica iar Bulgaria celor din zona Dobrogei, ambele state fiind constiente de faptul ca sunt prea aproape de noi pentru a nu fi afectate. Dar oare statul roman doarme in front?!

Back to top
1 User said Thank to Stel for this Post :
 alin (26 Feb 2012, 05:58)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF