Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Industria de armament

<< Previous thread | Next thread >>
Arme de foc celebre
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ALM
Sun Oct 21 2012, 08:39AM
Registered Member #2039

Radu89 wrote ...

Daca pistolul Luger P-08 nu este prea indicat ca arma de razboi ,atunci cum s-a reusit intretinerea lui in timpul razboiului ?

Domnule Radu, Luger-ul nu a fost niciodată arma infanteristului, decât accidental. A fost arma ofiţerilor şi aspiranţilor. Aceştia nu prea se tăvăleau prin noroi. Luger-ul, afară de sensibilitatea la murdărie, era greu de uzinat şi tot timpul s-au căutat soluţii pentru înlocuirea lui cu arme mai simple. În timpul WW1, existau deja pistoale mai simple şi robuste, cum ar fi Bergmann Mars şi Bergmann Bayard, Mauser C96, Mauser 1910 şi 1914, plus arme importate din Belgia şi Austro-Ungaria.
În timpul WW2, Luger-ul era o raritate, un fel de armă pentru promenadă. Era în dotarea unor ofiţeri superiori, generali şi mareşali. Mai puteau fi găsite în dotarea comandanţilor trupelor SS. Cu toate acestea, Luger-ul se manufacturează şi astăzi pentru colecţionari. O colecţie de arme fără o suită Luger, este "Vax Albina Crema Puka". Sunt colecţionari care deţin peste 100 de modele de Luger, fie celebre prin originea lor (unele unicate), fie opere de artă prin gravurile cu care sunt încrustate, fie piese extrem de rare (Luger Parabellum Carabine), dar originale.
Back to top
Radu89
Mon Oct 29 2012, 05:56PM

Registered Member #918

Inteleg ca internetul e plin de informatii despre arme celebre , in diverse limbi. Dar totusi , daca considerati aceste doua arme reprezentative : - Carabina Mauser 98k din Germania , unde se spune ca a fost arma preferata a lui Hitler in I R.M. si - mitraliera prin racire cu apa , as dori sa povesteasca cineva despre ele.
Back to top
djebel
Mon Nov 05 2012, 06:56PM
Registered Member #3603

Din pacate, cunostintele mele tehnice nu pot aduce un plus de valoare acestui topic. Cu toate astea va retin putin din timp cu o arma daca nu celebra, macar de conceptie romaneasca: pistolul mitraliera Orita md. 1941. Nu dau copy-paste la caracteristicile pm Orita, cine este interesat ii pun la dispozitie "Instructiunile provizorii asupra cunoasterii, intrebuintarii si intretinerii pistoalelor mitraliera..." (sunt mai multe) din 1942. Interesanta e mitizarea acestei arme in scolile militare. Pe cand eram in 01512, intotdeauna, dar intotdeauna, lectorii de la armament si balistica nu pierdeau niciun prilej de a afirma urmatoarea enormitate: Kalashnikovul este inspirat din Orita. Si am repetat si noi galusca pana cand alti colegi de la ATM ne-au corectat.
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 Boribum (05 Nov 2012, 23:03)
alexius
Tue Nov 06 2012, 12:31PM
Registered Member #2949

djebel wrote ...

Pe cand eram in 01512, intotdeauna, dar intotdeauna, lectorii de la armament si balistica nu pierdeau niciun prilej de a afirma urmatoarea enormitate: Kalashnikovul este inspirat din Orita. Si am repetat si noi galusca pana cand alti colegi de la ATM ne-au corectat.

Dacă ne luăm numai după design, AK-47 seamănă izbitor cu Sturmgewher-ul 44, produs de nemți la finalul războiului:

Back to top
djebel
Tue Nov 06 2012, 01:14PM
Registered Member #3603

Exact acelasi lucru ni l-au spus si colegii de la ATM. Lectorii de la 01512, pe langa faptul ca erau intr-o eroare totala, repetau cat de des puteau "galusca" si cu voce cat mai tare, totul pe principiul "daca spui o prostie, spune-o cu voce tare". Bine ca minciuna are picioare scurte.

Edit:
@Alexius, nu numai dupa design sunt asemanatoare, ci si dupa principiul de functionare, munitia, calibrul asemanator, faptul ca sunt arme de asalt, etc. Copy-paste a functionat perfect.

Dar sa spui ca Orita l-a inspirat pe Kalashnikov, e cam mult.

[ Edited Tue Nov 06 2012, 01:29PM ]
Back to top
ALM
Tue Nov 06 2012, 03:09PM
Registered Member #2039

Oriţa nu poate fi considerată model pentru AK47 nici măcar la forma patului. Principiul de funcţionare este complet diferit, Oriţa folosind pentru armare şi reîncărcare reculul închizătorului, în timp ce AK47 foloseşte forţa gazelor recuperate. Se poate spune că puşca de asalt STG 44 a inspirat AK47, având extrem de multe puncte de asemănare. Cu toate acestea AK47 a fost mult mai bine proiectată, fiecare componentă fiind gândită pentu o uzinare extrem de uşoară, unul din motivele pentru care a fost fabricată în milioane de exemplare.

Despre Oriţa putem să spunem că a fost o armă "celebră", dar numai din cauza multiplelor accidente provocate de ea. Greşala care ducea la producerea de accidente, era aceea că închizătorul nu rămânea agăţat de mecanismul de dare a focului decât după ce se retrăgea la o distanţă aproximativ egală cu de două ori lungimea cartuşului. În situaţia în care încărcătura cartuşelor era expirată sau alterată şi acestea nu aveau puterea necesară să împingă închizătorul până la agăţare, arma se descărca fără să fie acţionat trăgaciul. De asemenea, din cauză că sistemul de siguranţă (piedica) nu acţiona decât asupra mecanismului de dare a focului, închizătorul putea să se mişte liber, inclusiv să agaţe un cartuş şi să-l percuteze, fără ca miltarul să ştie. De aici o mulţime de accidente, de fapt o caracteristică nefastă a acestui tip de armă, produse prin agăţarea cu hainele a levierului de armare. Abia în 1947, sistemul de siguranţă a fost modificat, fiind obligatorie strângerea fermă a "gâtului" patului armei pentru ca închizătorul şi trăgaciul să se deblocheze (similar cu Colt 1911). Oriţa a rămas în dotarea miltarilor români până când a început să fie înlocuită cu SA24, SA25 (Cehoslovacia), mai uşor de purtat dar cu nimic mai breze (aceiaşi Mărie cu pălărie de import).

Dacă Oriţa stârneşte discuţii, atunci putem discuta şi cu poze ...

[ Edited Tue Nov 06 2012, 03:10PM ]
Back to top
2 User said Thank to ALM for this Post :
 djebel (06 Nov 2012, 15:35) , Boribum (06 Nov 2012, 20:11)
andyy
Tue Nov 06 2012, 03:47PM
andyy
Registered Member #3496

[quote]
Nu cred ca este corect, Nu am auzit niciodata asa ceva
în timp ce AK47 foloseşte forţa gazelor recuperate

AK47 functioneaza dupa :
Principiul imprumutului de gaze si forta arcului recuperator.

[ Edited Tue Nov 06 2012, 03:52PM ]
Back to top
djebel
Tue Nov 06 2012, 04:12PM
Registered Member #3603

Daca nu s-ar recupera/imprumuta niste gaze, forta arcului recuperator e subiect de meditatie: o fi sau n-o fi? Iata intrebarea ...
Back to top
andyy
Tue Nov 06 2012, 04:27PM
andyy
Registered Member #3496

Suna putin anapoda "gaze recuperate" iar in manual zice ca imprumuta niste gaze prin orificiul ala mic si actioneaza pistonul,tot principiul este clar definit in manual si nu am fost lasat niciodata sa folosesc alte propozitii cu care sa definesc acest principiu nici cand am fost nilitar in termen nici cand am fost MAC,SGV,SGP
Back to top
djebel
Tue Nov 06 2012, 05:21PM
Registered Member #3603

@Andyy, o fi puterea obisnuintei.Totusi, nu dam examen la ITTAI ca sa recitam totul dupa litera manualului. Spunem acelasi lucru dar cu cuvinte diferite. "Lapte" sau "milk" ?
Back to top
ALM
Tue Nov 06 2012, 08:10PM
Registered Member #2039

andyy wrote ...

Nu cred ca este corect, Nu am auzit niciodata asa ceva
în timp ce AK47 foloseşte forţa gazelor recuperate

AK47 functioneaza dupa :
Principiul imprumutului de gaze si forta arcului recuperator.

Stimate coleg, în general am proprietatea cuvintelor şi am să vă spun motivul pentru care am folosit cuvântul "recuperat" în loc de "împrumutat". Nu ştiu ce scrie în manualele româneşti, aşa că vă rog să folosiţi cuvântul care l-aţi învăţat. După părerea mea, când vorbim de un împrumut, rezultă că creditorul îşi micşorează rezerva din care a împrumutat. În cazul nostru, cantitatea de gaze este excedentară (fără modificarea cartuşului 7.62 x 39mm), dovada fiind mărimea "flăcării" la gura ţevii şi reculul semnificativ. Atunci când din "ceva care se aruncă" se mai foloseşte ceva, acţiunea se numeşte recuperare. Vă rog să ţineţi seama că recuperarea începe după ce glonţul a depăşit canalul de transfer, dispus aproximativ la 10cm de gura ţevii. Chiar şi după ce glonţul a părăsit ţeava, gazele acţionează asupra pistonului închizătorului până când presiunile se echilibrează.

În limba engleză, principiul de funcţionare al AK47 se numeşte "Gas operated". În germană, acelaşi lucru "Gas-betriebene". Noi am dezvoltat ceva concis, ca să iasă mai mult "bla, bla" la cântar.
Back to top
3 User said Thank to ALM for this Post :
 Boribum (06 Nov 2012, 20:15) , Mihais (06 Nov 2012, 20:22) , apkah (07 Nov 2012, 11:24)
andyy
Tue Nov 06 2012, 09:29PM
andyy
Registered Member #3496

Dmnule ALM sincer va respect si nu am pretentia sa fiu coleg nici macar de forum cu dv ,eu intru aici sa mai invat cate ceva.
Pistolul mitraliera l-am invatat de la varsta de 19 ani si pentru mine "imprumut" si "recuperare" sunt doua cuvinte diferite , nu sunt traduceri gen "milk-lapte" sa citez pe cineva de mai sus.
Interesanta explicatia dv. si tind sa va dau dreptate , am zis ca eu am invatat cu "inmprumut" probabil ca manualul a fost tradus din limba Rusa si deaia a iesit asa in conditiile in care vad ca in engleza si germana traducerea este diferita.

La noi suna cam asa:
Mecanismul de funcționare al armei se bazează pe principiul împrumutului de gaze. După darea focului, în spatele glonțului se formează gaze care sunt deviate parțial în tubul de gaze printr-un orificiu. Aici, presiunea gazelor acționează pistonul de gaze, împingând portînchizătorul înapoi. Închizătorul, fiind deplasat spre înapoi, se deblochează de la țeavă și extrage cu o gheară specială tubul-cartuș din camera cartușului.
Back to top
ALM
Tue Nov 06 2012, 09:49PM
Registered Member #2039

Domnule Andyy, ce aţi învăţat este corect, cu mici amendamente care nu-l interesează pe cel care mânuieşte arma. Eu, încerc să vă aduc la cunoştinţă "chiţibuşuri". Fiindcă, vedeţi dvs, din momentul în care capsa este percutată şi până când glonţul părăseşte ţeava, se întâmplă o grămadă de fenomene care ţin de chimie, fizică şi mecanică fină. Îmi face plăcere să mai descarc câte ceva din ce am acumulat într-o grămada de ani, dacă se poate fără să şochez sau să se creadă că-mi dau importanţă.

Astăzi a venit un amic cu un Luger airsoft care s-a defectat. Băieţii de la magazinul de unde l-a cumpărat au zis "pas", altul la rând. O chestie minoră, o neglijenţă în procesul de fabricaţie, dar care nu merge reparată cu patentul şi ciocanul. Trebuie un mic adaos, un "bailagăr" tăiat dintr-o lamă de "cater" şi lipt unde trebuie ...
Back to top
djebel
Wed Nov 07 2012, 12:27AM
Registered Member #3603

"Lapte" sau "milk" nu se refera la traducere, ci la faptul ca doua cuvinte care suna diferit spun acelasi lucru. Principiul e ca o parte din gazele rezultate din arderea pulberii, indiferent ca sunt imprumutate sau recuperate, patrunde prin orificiul s.a.m.d.

Nuantarea imprumutului/recuperarii gazelor tine de semantica, treaba de intelectual, la fel cum respectivul orificiu este denumit in doua moduri: orificiul pentru imprumutul de gaze( PCFAI de acum 20 de ani) si orificiul pentru evacuarea gazelor (MITAI-1997).Deci, doua lucruri diferite pentru acelasi orificiu. Analizam imprumutul&evacuarea sau ramanem la lapte-milk ?
Mai corecta ar fi varianta engleza.
Back to top
Resboiu
Wed Nov 07 2012, 04:35AM

Registered Member #2526

Domnilor, domnisoarelor si mai ales doamnelor... a existat candva, capitan parca, o personaja care tragea cu orice mai bine decat mine.

Ok. Acum, sper ca v-ati potolit din ras... Nu am sa mai recunosc, vreodata.

Printre pasiuni, mi-as dori sa cunosc mai multe despre carabina Orita.

Multumesc.

(omg, sper ca nu voi indura recomandari legate de rumaniamilitary... vreau mai mult decat poate sa ofere Google.)
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF