Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI
 
<< Previous thread | Next thread >>
Radu Stroe - o alta imagine a MAI
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Klaus
Sat Mar 09 2013, 02:10PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
@Pârvu Florin - adica exact opusul a ce se vehiculeaza acum pe scena politica - termenul puşcariabil, cuvânt străin limbii române (atâta timp cât nu există în DEX), in ideea ca cineva cercetat penal este si vinovat de ceva si trebuie ostracizat, asta chiar inainte ca justitia sa se pronunte...
Potrivit Constitutiei (mama si tata tuturor legilor si reglementarilor subsecvente) asa este, primeaza prezumtia de nevinovatie, ai dreptul de a fi ales sau numit in orice functie publica.
Dar ce te faci ca si Legea nr. 80/1995 - Statutul cadrelor militare, lege organica, prevede la art. 89 urmatoarele: Hotarirea privind mentinerea in activitate a cadrelor militare pentru care s-a inceput urmarirea penala sau care sint trimise in judecata instantelor militare se ia dupa solutionarea cauzei de catre parchetul militar ori de catre instanta de judecata militara.
In acest interval de timp ofiterii, maistrii militari si subofiterii arestati se suspenda din functie, iar cei care sint cercetati si judecati in stare de libertate sau eliberati pe cautiune se pun la dispozitie. Pe timpul suspendarii din functie, ofiterii, maistrii militari si subofiterii nu beneficiaza de nici un drept de la Ministerul Apararii Nationale. Cei pusi la dispozitie indeplinesc atributiile stabilite de comandantii unitatilor din care fac parte si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului pe care il au, la minimum.
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii condamnati, care anterior au fost suspendati din functii, se trec in rezerva incepind cu data suspendarii.
In cazul in care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala ori achitarea, acestia vor fi repusi in toate drepturile avute la data suspendarii din functie, respectiv a punerii la dispozitie.
Repunerea in drepturi se poate dispune si in cazul incetarii urmaririi penale ori a procesului penal.

Iar cei aflati in aceasta situatie (chiar daca ulterior s-a dovedit ca nu au fost de vina cu ceva) nu pot participa la ocuparea unor functii pentru care se organizeaza concursuri/examene/interviuri, cazul si din LINK , unde este prevazuta expres interdictia cu pricina, asta in timp ce trenurile vin si pleaca in cariera, nu asteapta pe nimeni.

[ Edited Sat Mar 09 2013, 02:11PM ]
Back to top
Boribum
Sat Mar 09 2013, 03:44PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Klaus wrote ...

Pe timpul suspendarii din functie, ofiterii, maistrii militari si subofiterii nu beneficiaza de nici un drept de la Ministerul Apararii Nationale.


Nici la asistenta juridica din partea ministerului nu au dreptul ? Foarte tare, un aer de epoca : Gheorghe Doja,Closa&Crisan,cam pe-acolo...
Back to top
Klaus
Sat Mar 09 2013, 04:25PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Boribum wrote ...
Nici la asistenta juridica din partea ministerului nu au dreptul?

Nu nici macar, desi sunt cazuri cand implicarea in situatile respective (incadrate ca penale) s-a facut pe timpul si din cauza indeplinirii atributiilor de serviciu, mai ales la politisti, la jandarmi mai putin, iar la pompieri prea putin...
Back to top
Boribum
Sat Mar 09 2013, 05:01PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Eu cred ca modelul românesc e unul de viitor : oamenii îsi cumpara multe din cele trebuincioase din banii lor,salariile le sunt ajustate dupa cum bate vântul,drepturile importante inexistente în realitate. Si cu toate astea lumea vrea sa lucreze "la stat",e plin de copii care vor sa fie soldati,politisti,pompieri,etc. Ceva nu e-n regula ! Stiu,este patriotismul care depaseste orice greutate,dar în cazul asta n-ar trebui sa mai existe bocete ("când ni se da","de ce ni se ia",etc).
Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 Klaus (09 Mar 2013, 17:15)
justme
Wed Mar 13 2013, 05:00PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Un articol interesant


Cum a deschis Radu Stroe drumul politistilor urmariti penal la functii de conducere in ministerul de Interne in pline negocieri pentru Schengen si la cinci zile de la raportul MCV

de D.Tapalaga, C.Pantazi HotNews.ro
Miercuri, 13 martie 2013, 15:36 Actualitate | Esenţial

Politistii urmariti penal pot ocupa functii de conducere in ministerul de Interne, dupa ce ministrul Radu Stroe a coborat standardele de integritate. Printr-un ordin dat la inceputul lunii februarie, ministrul Stroe a modificat Ghidul carierei politistului si cadrelor militare, eliminand una din conditiile minime obligatorii pentru ocuparea unor functii de conducere in sistem, si anume ca politistii si cadrele militare "sa nu se afle in curs de urmarire penala". Stroe a semnat ordinul pe 4 februarie, adica la doar 5 zile dupa Raportul MCV dur al Comisiei Europene, si in pline negocieri pentru intrarea in Schengen. La cateva saptamani dupa ordinul lui Stroe, a fost numit sef al corpului de control din ministerul de interne chestorul Constantin Manoloiu, urmarit penal in dosarul referendumului. Ministrul Stroe nu a raspuns solicitarii HotNews de a explica motivele care au stat la baza modificarii Ghidului carierei politistului.

Context: Reamintim ca Romania a renuntat sa mai ceara in Consiliul JAI de saptamana trecuta stabilirea unei date certe pentru aderarea la Schengen dupa ce ministrul german de Interne a declarat ca tara sa se opune din cauza problemelor in justitie si legate de respectarea statului de drept. Pozitia Germaniei a fost sustinuta de Finlanda.

Ministrul de interne Radu Stroe a comentat ironic decizia Germaniei privind aderarea Romaniei la Schengen: "Germania a pierdut ocazia sa taca"

Intrebarile adresate ministrului Radu Stroe vineri, 8 martie 2012:

In baza legii 544 privind liberul acces la informatii publice, va rugam sa ne comunicati motivele care au stat la baza emiterii ordinului 13 din data de 4 februarie 2013, publicat in MOF nr 74 din 5 februarie, prin care au fost aborgate o serie de prevederi din Ghidului carierei politistilor si cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, a fost abrogata una din conditiile minime obligatorii pentru ocuparea unor functii de conducere in sistem si anume ca politistii si cadrele militare "sa nu se afle in curs de urmarire penala". (aceasta conditie a fost abrogata din articolele 20, 21, 22, 23). Va rugam, domnule ministru, sa ne comunicati care sunt ratiunile eliminarii acestei conditionalitati?

Va rugam, de asemenea, sa ne comunicati daca masura dispusa de dvs prin ordinul de mai sus este in acord cu recomandarile ultimului raport MCV, in care se arata ca "persoanele aflate in functii de conducere trebuie sa demonstreze ca indeplinesc standarde ridicate in materie de integritate."

Va rugam, domnule ministru, sa ne comunicati daca ordinul dat, intre altele, si pentru a face posibila numirea chestorului de politie Constantin Manoloiu in functia de sef al corpului de control, avand in vedere ca numirea sa a survenit in luna emiterii ordinului, mai precis la 26 februarie. Chestorul Manoloiu este urmarit penal de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de abuz in serviciu in dosarul "Referendumul".

Presedinte al Sindicatului Politistilor din Romania "Diamantul", Emil Pascut, a declarat pentru HotNews.ro ca modificarea era "legala si necesara" pentru a pune legea in acord cu "principiul prezumtiei de nevinovatie".

"Pe de alta parte, aceasta modificare era imperios necesara pentru a pune Ordinul Ministrului (OMAI nr. 69/2009) in acord cu Legea 360/2002 privind statutul politistului. Aceasta lege, in forma in vigoare, nu prevede ca evenimentul inceperii urmaririi penale impotriva politistului, ar afecta in vreun fel, cariera acestuia. Pe cale de consecinta, OMAI 69/2009 ca act de organizare a executarii legii, nu putea sa contina ingradiri ale dreptului politistului de a avansa in cariera, care nu erau prevazute de legea superioara", a mai declarat Pascut.

Liderul sindicatului politistilor spune totusi ca "este foarte posibil" ca modificarea legii sa se fi facut pentru a face posibila numirea chestorului Manoloi la sefia Corpului de Control din MI. "Nevoia de a numi intr-o functie importanta, o anume persoana, prezentand interes pentru factori politici putea fi factorul declansator al brustei "iluminari" a reprezentantilor MAI, in ceea ce priveste lipsa de relevanta a inceperii urmaririi penale cu privire la accesul politistului in functii superioare celei detinute. (...) Juridic, am apreciat ca modificarea era legala si necesara. In subsidiar, am intuit ca a aparut cel putin o persoana, aflata sub urmarire penala, cu privire la care exista interes urgent de a fi numita intr-o functie importanta, in MAI".

Pozitia sa este insa contrazisa de specialisti in drept. Judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, a explicat pentru HotNews.ro ca legea statutului politistului arata ca prin ordin al ministrului se vor stabili conditiile de inscriere la concurs. "Nu vad nicio problema ca initial era stabilit un standard inalt: nu puteau inscrie la concurs cei urmariti penal. Oricum insa, e importat de subliniat ca e la latitudinea ministrului gradul nivelului de integritate pe care il solicita angajatilor din politie", explica Danilet. Judecatorul spune insa ca nu este de acord ca mentinerea conditiei ca un politist urmarit penal sa nu poate accede in functii ar afectata prezumtia de nevinovatie.

Judecatorul Cristi Danilet indica trei motive pentru care o astfel de conditie este constitutionala:

1. Prezumtia exista pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti de condamnare. Daca acesta ar fi fost motivul eliminarii din ordin al interdictiei de a participa la concurs de ocupare a unei functii de conducere a celor fata de care procurorul a inceput urmarirea penala, nu vad de ce nu ar fi valabil acest argument si pentru politistii fata de care s-a pus in miscare actiunea penala sau au fost trimisi in judecata - pentru aceste situatii legea chiar prevede in mod expres ca politistul este pus la dispozitie si ordinul ministrului prevede expres ca respectivul politist nu se poate prezenta la concurs, desi prezumtia de nevinovatie este pe deplin operabila

2. Legea interzice celor fata de care a inceput urmarirea penala sa intre in fortele de politie - oare pentru acestia nu ar trebui sa functioneze prezumtia de nevinovatie? Eu cred ca este evident ca functioneaza prezumtia prevazuta in Constitutie, insa legea stabileste conditii care nu o contrazic cu nimic.

3. Oricum, daca pentru a accede in profesia de politist fata de candidati nu trebuie sa fi inceput urmarirea penala, mi se pare ca nu este de neglijat argumentul ca cu atat mai mult pentru ca un politist sa acceada la o functie de conducere ar trebui sa se aplice aceeasi regula.

Si fostul ministru de interne, Gabriel Berca (PDL) sustine ca modificarile nu trebuiau operate. "Daca tot vrem sa avem integritate, atunci aceste conditii minime obligatorii trebuie respectate. Probabil s-a considerat ca inceperea urmaririi penale nu anuleaza prezumtia de nevinovatie. Dar sa nu uitam ca politistii au totusi un statut special, adica iti asumi niste responsabilitati de statut special", fost ministerul de interne, vicepresedinte PDL, Gabriel Berca.

Politistii n-au reprezentat singura cateorie profesionala unde inceperea urmaririi penale atragea diferite sanctiuni sau interdictii. De pilda, in cazul functionarilor publici, la inceperea urmaririi penale, acestia sunt automat suspendati din functie, nu doar ca nu mai pot candida la o functie de conducere. Si in alte situatii inceperea urmarii penale are consecinte asupra carierei. In cazul membrilor CSM, de pilda, am avut recent cazul judecatorului CSM, Adrian Neacsu, impotriva caruia procurorii au inceput urmarirea penala, ceea ce a atras automat suspendarea din functie.

Jurisprudenta face posibila, la randul ei, ridicarea standardelor de integritate. Intr-o decizie CEDO pronuntata in noiembrie 2011 in cauza Marcel Tehnaciuc impotriva Romaniei, in care un fost politist suspendat dupa trimiterea in judecata care a reclamat la CEDO ca i-a fost incalcata prezumtia de nevinovatie, se arata ca suspendarea din functie nu incalca nici Constitutia Romaniei, nici alt drept fundamental. In acest sens, in decizia CEDO este amintita "decizia din 27 mai 2004, Curtea Constitutionala a Romaniei a sustinut ca suspendarea din functie a unui politist, astfel cum s-a prevazut la acea vreme, nu incalca prezumtia de nevinovatie".

Asadar, in cazul unor sanctiuni mult mai dure, cum e suspendarea din functie la inceperea urmaririi penale, atat Curtea Constitutionala cat si CEDO considera ca nu se incalca principiul prezumtiei de nevinovatie. In aceste conditii, este evident ca o masura de precautie, deci mai blanda, cum este interdictia candidaturii la functii de conducere, nu are cum sa incalce prezumtia de nevinovatie. Astfel, gestul ministrului de interne de a elimina aceasta conditie minima obligatorie este de neinteles in lipsa oricaror explicatii.


LINK
Back to top
Klaus
Fri Mar 15 2013, 11:00PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
In Tabelul cu venituri salarii nete personal aparat central MAI pentru luna decembrie 2012 LINK treaca-mearga, la poz. 1 si 2 este trecut ministrul de interne (cine taie parte-si face ), dar nu inteleg de ce apar 24 plati pentru diversi consilieri (la cabinetul ministrului, personali la cabinetul ministrului, personali, personali la cabinetul secretar? si ce or mai fi). Or fi aceeasi, platiti cu ziua? Oficial la cabinetul ministrului sunt 7 consilieri LINK
Ce sa fie, ce sa fie?
Back to top
Klaus
Fri Mar 22 2013, 08:40PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
In seara asta am vazut la ProTv ce i-a mai trecut prin minte ministrului - 25% din amenzile date de MAI (normal, toti se gandesc la cele de circulatie) sa ramana la minister, pentru probleme de logistica, banii sa nu se mai duca toti la buget.
Mi se pare o aberatie, zic eu ca ar fi un conflict de interese - cine da amenzi este (co)interesat sa dea cat mai multe amenzi (si mari) pentru a rezolva subfinantarea sistemului. Ca sa nu mai zic ca poate primi si indicatii in acest sens.
Cam cum se poate adresa agentul constatator - Zi repede pentru ce sa-ti dau amenda, ca daca incep sa controlez eu poate gasesc mai multe nereguli.

Amenzi, amenzi... dar cine le plateste? Eu, tu, noi, pe persoana fizica (sa citez un personaj cunoscut).
Back to top
Pârvu Florin
Fri Mar 22 2013, 09:05PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287
Joined: Wed Dec 10 2008, 11:28AM

Posts: 2135
Thanked 664 time in 428 post
Nu stiu despre ce e vorba, n-am vazut, dar poate nu e o idee atat de proasta precum pare, eu as merge chiar mai departe, i-as da un oarecare procent din amenda agentului constatator, dar asta cu conditia sa existe si o contrapondere: daca ai dat o amenda, ea a fost contestata in instanta si petentul a castigat, platesti din buzunarul propriu daunele, prietene agent constatator!

Parerea mea! Hac!

[ Edited Fri Mar 22 2013, 09:06PM ]
Back to top
Klaus
Sat Mar 23 2013, 09:30AM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Ca principiu nu mi se pare corect, MAI-ul sa faca exceptie de la regula. Mai sunt si alte institutii care aplica amenzi in tara asta. Iar cointeresarea de care aminteam mai sus deschide oportunitatea cu pricina si pentru ele. Poate sustine cetateanul un eventual val de amenzi pentru ca bugetul (provenit din taxe si impozite) nu poate asigura fondurile necesare institutiilor publice?
Si apoi, mai sunt unii care nu pot da amenzi, de exemplu cei din domeniul culturii. Ei ce fac? Procedeaza precum in sanatate sau invatamant, inventeaza noi forme de taxare tot a contribuabilului >:)
Back to top
justme
Sun Mar 24 2013, 11:58PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Mie mi-a atras atentia declaratia potrivit careia "trebuie sa ne gandim din nou la suspendarea" presedintelui LINK. Cu alte cuvinte, criminalitatea este zero, clanurile mafiote, traficul de droguri si de persoane au disparut demult, ordinea publica merge cum n-a visat romanul, iar dotarea Politiei, Jandarmeriei si Pompierilor depaseste SUA si Japonia la un loc. A mai ramas Basescu... Vorba lui Altair: Da-i-nainte, tata!
Back to top
ALM
Sun Apr 14 2013, 07:37PM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Radu Stroe "băseşte" la Antena 3! Constatarea amiabilă în viziunea domnului ministru: dacă doi soferi morţi de beţi şi chiori de somn îşi ciocnesc maşinile, fără victime şi pagube materiale importante, cad la pace, atunci Poliţia n-are treabă cu accidentu'! Atunci de ce mai ies poliţiştii la vânătoare pe străzi, făcând filtre, pedepsind pe cei cu ţâfna în nas, când n-au avut loc accidente şi nu ştiu dacă, în caz de accident, făptuitorii nu cumva cad la pace şi pun la cale o băseală amiabilă?
Am mai avut şi confirmarea faptului că noi plătim şi aceste pagube băsiste. SPP-ul s-a oferit să acopere pagubele, ca apropitar al Loganului prezidenţial. Parcă era o "chestie" prin lege care spunea că, în cazul unui accident în care este implicat un autovehicul al unei instituţii de stat (alea plătite din bani publici), este obligatorie constatarea făcută de organele de poliţie!?
Concluzia mea? Poporul, Ceauşescu, Româniiiia ...
Back to top
1 User said Thank to ALM for this Post :
 marcellutz (15 Apr 2013, 15:43)
Klaus
Mon Jul 08 2013, 06:20AM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Dupa declaratia cu sensul unic pe valea Prahovei, cred ca actualul ministru MAI a facut o noua declaratie socanta pentru pozitia pe care o are, de intaistatator al MAI-ului. Trecand peste o oarecare explicatie logica despre ce s-a intamplat la Bolintineanu, domnia sa isi pune problema ce se putea întâmpla, dacă ar fi fost agresaţi părinţii. Agresati de cine si pentru ce motiv? Sa inteleg ca interventia politistilor in exercitarea mandatului dat de un procuror poate fi catalogata drept agresiune? OK, procurorul de caz poate ca a luat o decizie exgerata pentru bunul mers al anchetei, dar nu era de competenta IGPR-ului sa decida daca este sau nu corecta masura dispusa. Cum vor privi pe viitor cei pusi sa aplice legea (politisti si jandarmi), daca insasi ministrul lor porneste de la ideea ca asta poate fi o agresiune? Mai la sfarsitul interviului ministrul afirma ca oamenii au nişte drepturi, au nişte libertăţi. Iar când vorbim despre copii, nici nu mai punem problema depăşirii atribuţiilor, în cazul în care s-a întâmplat treaba asta. Şi după părerea mea, s-a întâmplat. Care sunt atributiile pe care reprezentantii MAI si le-au depasit? Oamenii au nişte drepturi, au nişte libertăţi, dar au si oarece obligatii. O mama declara ca a dat 600 euro sa-i treaca loaza BAC-ul. LINK Dar indignarea ei era ca a ramas si fara bani, si fara BAC, nu ca incalcat legea, ea si fica-sa (majora) incercand sa fraudeze un examen (si, de ce nu, un concurs, cu notele obtinute posibil sa se inscrie la o facultate inaintea cuiva cu note mai mici, dar obtinute onest). Un parinte confirma faptul ca directoarea de la Bolintineanu obisnuia sa ceara bani de la familiile elevilor. "Mi-a zis ca se plateste locul 300 de euro, i-am mai dat inca o suta, plus bani la fondul scolii, fondul clasei. Sper ca si ceilalti parinti sa-si faca curaj sa iasa sa vorbeasca", a spus mama unui elev. LINK

Radu Stroe, despre "cazul Bolintineanu": „Dacă autobuzele apucau să iasă pe poartă, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu cei 200-300 de părinţi de acolo”

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, explică într-un interviu exclusiv pentru Ştirile ProTV de ce s-a creat confuzia cu privire la legalitatea operaţiunii desfăşurate de procurori şi de poliţişti la liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în ultima zi de susţinerea a examenului de bacalaureat. Ministrul recunoaşte că atât el, cât şi premierul Victor Ponta erau îngrijoraţi de turnura pe care o putea lua situaţia, dacă elevii erau îmbarcaţi în cele două autocare şi duşi la Poliţie chiar în acea zi. Cu toate aceste, deşi Stroe susţine că a observat o schimbare de strategie în coordonarea anchetei de către procurori, el nu consideră că politicul a influenţat actul de justiţie.

Radu Stroe a explicat că lucrurile privind legalitatea operaţiunii s-au clarificat abia vineri în jurul orei 14.30, când procurorul Bogdan Staicu de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a ieşit public să facă declaraţii legate de mandatele pentru elevi.

“Ceea ce vreau să spun este că aparenta neconcordanţă de informaţii la mine, la premier şi aşa mai departe vine dintr-un lucru foarte simplu: aceste operaţiuni de dosare penale, în general, dar mai ales pe dosare penale de corupţie, unde decizia este exclusiv la procuror, aceste informaţii nu au cum să ajungă nici la prim-ministru, nici la ministrul de Interne, nici la şeful poliţiei naţionale. Şi asta pentru că sunt dosare care se lucrează în secret, nepublice şi, prin urmare, ceea ce se întâmplă de la momentul în care se vedea că în curtea şcolii se pregăteşte scoterea elevilor cu autocarul şi până la momentul în care s-a ieşit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au existat doar informaţii aparent contradictorii, frânturi de informaţii”, a declarat Radu Stroe, pentru Ştirile ProTV.

“Deci acesta este motivul pentru care a existat această neconcordanţă de informaţii, pentru că publicul, nici măcar prim-ministrul, nici măcar eu nu avem voie să ajungem la aceste informaţii. Prin urmare, când s-au acutizat lucrurile în curtea şcolii, evident că informaţiile circulau neoficial, pe diverse canale. Aşa s-a întâmplat că, la un moment dat, premierul a anunţat că nu sunt mandate, aşa ştiam şi eu, dar s-a demonstrat ulterior că au existat, prin faptul că reprezentantul Parchetului a spus că au existat”, a mai explicat Stroe.

“Ce ar fi însemnat o încăierare între 200-300 de părinţi şi poliţişti şi jandarmi?”

Ministrul Afacerilor Interne a mai explicat că la nivelul Guvernului a existat îngrijorarea că situaţia va degenera dacă părinţii din faţa liceului vor fi agresaţi. Stroe nu vede însă o legătură directă între această îngrijorare la nivel politic şi schimbarea bruscă de strategie a procurorilor, care au renunţat la ducerea elevilor la audieri cu autobuzele.

“Eu şi premierul am pornit de la ideea riscului ce se putea întâmpla, dacă ar fi fost agresaţi părinţii. Probabil că şi procurorul general şi Parchetul au sesizat şi ei această stare de lucruri, dacă au schimbat strategia. Pentru că e limpede că, la un moment dat, au schimbat strategia, dar nu putem intra înlăuntrul dosarului, înlăuntrul discuţiilor, deciziilor care au fost luate acolo”, spune Radu Stroe.

Ministrul mai declară că imaginea publică pentru această operaţiune a fost dezastruoasă.

“(A fost un tablou) Trist, tragic şi periculos. Din punct de vedere al imaginii, există o problemă. Şi asupra poliţiei planează, în ceea ce priveşte acţiunea de la Bolintineanu, dar pe nedrept. Prim-ministrul nu a făcut altceva decât să fie îngrijorat, ca orice om normal şi ca părinte. Premierul a fost acuzat pe nedrept că el a intervenit şi a schimbat. Nu! Nu se putea să se schimbe pentru că a intervenit premierul. Nici măcar procurorul general dacă intervenea, nu se putea schimba”, spune Stroe.

“Premierul trebuia să iasă... Şi ieşirea domniei sale, şi acţiunile noastre nu au interferat în niciun fel cu dosarul penal sau cu administrarea acestuia. Pe noi ne preocupa ideea să nu ajungem la lucruri mult mai grave. Ce ar fi însemnat o încăierare între 200-300 de părinţi şi poliţişti şi jandarmi. Ce ar fi fost cu imaginea României atunci? Poate că atunci s-ar fi întrebat domnii care se întreabă azi – de ce nu a ieşit prim-ministrul?”, mai declară ministrul de Interne.

“Nu mi-aş mai dori să mai văd a doua oară aşa ceva în ţara asta”

“E necesar ca societatea românească, toată, în frunte cu cele mai înalte instituţii ale sale, să înţeleagă că oamenii au nişte drepturi, au nişte libertăţi. Iar când vorbim despre copii, nici nu mai punem problema depăşirii atribuţiilor, în cazul în care s-a întâmplat treaba asta. Şi după părerea mea, s-a întâmplat. Deci, când e vorba de copii în examen de BAC, cu părinţi îngânduraţi şi îngrijoraţi, nu mi-aş mai dori să mai văd a doua oară aşa ceva în ţara asta. Dacă autobuzele acelea apucau să iasă pe poartă, eu nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu cei 200-300 de părinţi de acolo”, spune Radu Stroe în interviul acordat Ştirile ProTV.


[ Edited Mon Jul 08 2013, 07:11AM ]
Back to top
bushes
Mon Jul 08 2013, 09:47AM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517
Joined: Fri Aug 19 2011, 07:45PM

Posts: 745
Thanked 218 time in 141 post
vedeti ca primul link vorbeste de liceul dimitrie....gusti?

ce facem cu elevii care sint nevinovati domnule klaus? toti cei 200 care trebuiau umflati erau vinovati? sau aplicam una din devizele favorite ale blindului tovaras stalin : mai bine sa piara 10 nevinovati decit sa scape un singur vinovat!

"curat neconstitutional ,da' umflati-l!! "

"NIMENI NU RASPUNDE - Elevii de la Dimitrie Bolintineanu dezvaluie abuzurile anchetatorilor Parchetului Capitalei. Andreea Georgescu: „M-au pus sa-mi ridic tricoul... Am cerut voie si la baie, dar nu mi s-a dat”. Raluca Popescu a intrebat daca elevii sunt sechestrati. Raspunsul: „Cam asa ceva”. Procurorii i-au considerat suspecti pe toti cei care aveau asupra lor mai mult de 150 lei

Incep sa iasa la iveala din ce in ce mai multe detalii despre abuzurile comise de procurorii de la Parchetul Capitalei, condus de prim-procurorul Remus Budai, asupra elevilor de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, in cadrul anchetei privind fraudarea examenului de bacalaureat. Mai multi copii au povestit cum s-a desfasurat operatiunea procurorilor, cum au navalit acestia peste ei in clase si cum au fost tinuti ore in sir pe holurile unitatii de invatamant fara ca cineva sa le dea vreo explicatie.

Andreea Georgescu (foto 1), absolventa a clasei a XII-a si eleva la Liceul Dimitrie Bolintineanu a relatat sambata seara, 6 iulie 2013, la Antena 3, ce s-a intamplat in urma cu cateva zile in timpul examenului de bacalaureat. Andreea Georgescu a declarat ca in sala de clasa au intrat doi politisti, care s-au legitimat si care le-au spus elevilor sa isi termine examenul intrucat totul va fi in regula. Cei doi au stat, potrivit Andreei Georgescu, in clasa pana la terminarea probei, dar fara sa le ofere explicatii suplimentare: „Am fost socata, nu am stiut ce se intampla, nu am primit explicatii de la nimeni. Cu jumatate de ora inainte de terminarea examenului, dansii au intrat peste noi, s-au legitimat, erau doi, ne-au spus ca sunt de la Politiei si sa ne terminam examenul ca totul va fi bine”.

Ulterior, elevii au fost tinuti pe holurile liceului, fara sa fie lasati sa isi anunte parintii. Potrivit Andreei Georgescu, elevii cu greu i-au convins pe procurori sa ii lase sa se duca macar la toaleta. Nici acolo insa nu au putut merge neinsotiti: „Mi s-a zis sa stau sa astept pe culoar, deja vorbeam intre noi cine sunt, ce vor de la noi. Domnii politisti mi-au spus ca sunt aici suspecti de frauda si ca o sa aflam jos cine este retinut. Am stat o ora, o ora jumate. Am cerut voie sa plecam, dar nu ni s-a dat. Am cerut voie si la baie, dar nu mi s-a dat, decat insotita. Un politist a mers cu mine si cu o colega la toaleta. Aproape nu ne dadeau nicio explicatie”.

Andreea Georgescu a povestit ca in cele din urma a fost suspusa unei perchezitii corporale: „Ne-au spus ca o sa avem parte de o pechezitie corporala. Mi s-au verificat toate obiectele din geanta, jacheta, m-au pus sa ridic tricoul, in zona abdomenului. Aveam 20 de lei, m-au intrebat ce-i cu banii, le-am zis ca mi i-a dat mama de dimineata. Dansii daca gaseau de la 150 de lei in sus atunci se punea problema sa le dau explicatii”.

Raluca Cristina Popescu a vrut sa afle de la procurori si politisti daca elevii sunt sechestrati. Raspunsul: „Cam asa ceva”

O alta eleva de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, Raluca Cristina Popescu (foto 2), a declarat, in cadrul aceleiasi emisiuni de la Antena 3, ca din punctul ei de vedere a fost sechestrata in unitatea de invatamant de catre politisti si procurori. Aceasta a povestit ca la un moment dat a intrebat un politist daca este sechestrata, in conditiile in care unei colege care avea programare la doctor nu i s-a permis sa plece, primind un raspuns uluitor: „Cam asa ceva”.

De asemenea, Raluca Cristina Popescu a precizat ca a fost la audieri la Politia Capitalei, vineri, 5 iulie 2013. Tanara a dezvaluit ca i s-a spus sa fie sincera si sa raspunda la intrebarile care i se pun, dar in niciun moment nu i s-a precizat calitatea in care a fost chemata la audieri.

Abuzurile procurorilor in acest caz au fost reclamate insa de mai multi elevi. Spre exemplu, un elev a sustinut, la scurt timp dupa descinderile de vineri de la Bolintineanu, ca un baiat a fost dezbracat pana la chiloti, iar o fata lasata doar in chiloti si sutien: „Am doi colegi care au fost tinuti doua ore dezbracati. O fata la sutien si la chiloti si un baiat doar la chiloti. Au fost perchezitionati la piele”. LINK
Back to top
Klaus
Mon Jul 08 2013, 01:25PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
@bushes - in primul rand eu nu m-am referit la ce s-a intamplat acolo, ci strict la pozitia ministrului fata de supusii sai, pozitie din care, pentru cineva care nu gandeste mult poate ajunge la concluzia Gabori asasini. Nu asa se construieste imaginea fortelor de ordine, care executa mandatul dat de procurori. Ce sa mai zic ca tiganii se iau la bataie cu politistii si/sau jandarmii tot in logica ministrului, care numai la vederea fortelor de ordine se considera agresati si procedeaza in consecinta?
Apoi evenimentul asta (cunoscut de muuulti ani - atentiile de la BAC, sa nu zic altfel) este un prilej al presei otevizate de a lovi tot in stat, prin fortele sale de ordine. Putea sa refuze politia punerea in executare a celor dispuse de procurori? Eu zic ca nu. Evenimentul de la Bolintineanu este dare si luare de mita, o frauda de proportii. Dar in centrul atentiei nu sunt cei care au primit si cei care au dat banii, ci victimele colaterale, prin definitie majori si nu copii. Foarte bine, daca nu au facut nimic contra legii vor da o declaratie cum ca nu stiu, nu am dat, nu am auzit, nu am vazut si asta este.
Cat despre detalii, depinde ce citesti. Gasesc in alta parte LINK ca au fost 60 elevi pe o lista si nu 200, iar ca elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, cărţi, dar şi importante sume de bani. LINK Nu stiu ce importanta are treaba asta cu banii, daca scria undeva ca era interzis sa ai bani asupra ta si in ce limita. Si mai citesc ca Eleva care se recomanda Raluca si care, mai devreme, ii acuzase pe procurori ca au perchezitionat absolventii pana la lenjeria intima s-a razgandit. Fata a declarat, la Realitatea TV, ca vineri nu au avut loc perchezitii. LINK Sau ca „După ce am terminat examenul, poliţiştii ne aşteptau la ieşire şi ne-au dus pe toţi în două laboratoare din liceu, unde ne-au cerut întâi actele de identitate şi ne-au spus să aşteptăm de la 12 până acum, adică aproape două ore“, povesteşte unul dintre elevi. Acesta susţine că nu au fost percheziţionaţi, ci doar legitimaţi şi lăsaţi să aştepte, iar părinţii au putut să le trimită, prin poliţişti, apă şi mâncare. Acuma cine le infloreste... cine sa mai stie?
Primul exemplu stiam ca nu este de la Bolintineanu, dar are legatura cu sistemul de fraudare a BAC-ului, la al doilea specificand ca este de acolo. De fapt, cautam declaratia unui mame care are probleme cu sudoarea (nu sudorii) - „În schimbul banilor mi s-a promis că îl bagă pe copilul meu la şcoală şi m-am trezit după două luni că îmi spune <>. Muncesc cu sudoare, muncesc 14 ore, să dau şpagă 400 de euro. Doamna Vărzaru a mai cerut bani şi altor copii. Sunt mulţi părinţi care dădeau şpagă ca să intre aici. Nu am vrut mita înapoi de frică să nu fie vreun flagrant. De la minister mi-au spus să rezolvăm pe cale amiabilă. A vrut să îmi înapoieze banii, să ne înţelegem şi să îmi iau banii înapoi. Eu am înregistrări pe telefon, s-a întâmplat anul trecut. M-au înjosit pe mine şi copilul meu, m-au făcut să mă simt cea mai mizerabilă femeie, mamă a unui copil cu probleme”.

Si oricum, raspunsul dat la postarea mea face trimitere la abuzurile procurorilor si nu al politistilor.

Apropo, daca si juna Pamfile a dat/luat BAC-ul anul trecut pe bune...



Back to top
bushes
Mon Jul 08 2013, 02:28PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517
Joined: Fri Aug 19 2011, 07:45PM

Posts: 745
Thanked 218 time in 141 post
pai asta am vrut sa arat si asta a vrut sa arate si stroe....

actiunea politistilor,oricare ar fi fost ea ,s-a desfasurat sub supravegherea si la ordinul doamnei procuror : adica daca politistii au facut abuzuri ,au facut pentru ca procurorul a facut abuzuri ,lucru pe care stroe nu poate sa-l spuna explicit ...

politistii de timpiti s-au adunat acolo in numar mare si au chemat si doua autobuze?

n -am inteles totusi de ce stroe l-a demis pe purtatorul de cuvint de la politia capitalei ,ca sa le asigure si procurorilor o cale de retragere ?



nu contest necesitatea perchezitiilor ,ale anchetelor sau ale declaratiilor ,ci modul in care s-au facut acestea ,repet sub supravegherea procurorului ... pai nu mai lipsea mult sa-i ridice pe toti si sa le traga o bataie la talpi la sectie .... chiar trebuia sa dea toata lumea declaratii vineri? hai sa fim seriosi....

[ Edited Mon Jul 08 2013, 02:44PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.