Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Gazele de şist
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Mihais
Sat Dec 07 2013, 02:08PM

Registered Member #2323

Boribum wrote ...

dan popescu wrote ...

Cred ca vom asista la actiuni de salvare nationala similare celor desfasurate de Rezistenta Franceza in timpul ocupatiei germane.

Tare ma-ndoiesc. Lumea pregateste porci,betii,sfinti,craciuni,ani noi,alti sfinti,alte betii...si câta vreme au de mêncare si de baut (si au!) nu se vor revolta românii. Jamais,vorba unui rezistent francez.

Nu cu sonda se cauta gazele.

Spre deosebire de 2012,acum vad ca nu mai sunt jandarmi care sa spuna cum se vad treburile din pdv-ul lor.
La rivaliutie,niciodata nu se duce majoritatea populatiei.Daca strangi 2-3 procente ,sa zici mersi.La razboiul de gherila, mai putin.N-are treaba cu specificul national ci cu natura umana.
Dupa cum e testat si rastestat ca numai omul infometat se revolta la modul sangeros,fara a mai fi provocat de organele stapanirii.
La noi chestia cu civismul nici nu s-a dezvoltat cine stie ce in ultimii 20 de ani,dar nici nu avea vreun scop.Pe langa constiinta civica mai trebuie de partea cealalta si oameni simtiti care sa se abtina de la intinsul corzii.

Odata ce mecanismul asta de control nu functioneaza,vom ajunge sa repetam istoria.La un moment dat se va rupe filmul.E imposibil de prevazut cu exactitate acest moment. Iete un exemplu LINK

Back to top
1 User said Thank to Mihais for this Post :
 svejk (07 Dec 2013, 15:21)
Boribum
Sat Dec 07 2013, 02:53PM
boribum
Registered Member #2395

Momentul nu e this Christmas. Momentul nu e niciodata,la noi. Fara organizarea si îndrumarea PCR-ului si DSS-ului în Dec. 1989 sau harmalaia PSD/PNL via Antena 3 în 2012 nu iesea nici dracu nicaieri. Iar proteste de genul Salvati Rosia Montana,cu glume si pancarte,nu schimba nimic. Nimic esential.
A spus un nene ca "violenta nu serveste la nimic. Daca nu lovesti suficient de tare". Câta vreme pe strazi ies 100,1000,10.000 de oameni care mai striga,mai fac un calambur în chip de protest,mai fac niste poze...statul are tot dreptul (si datoria) sa-i bage înapoi în case. Când e vorba de un milion,statul are datoria sa reconsidere situatia. Dar n-ai sa vezi asa ceva la români. Si mai e o chestie : astai care sunt acum la putere au fost alesi democratic. Cui nu-i convine,asta este ! Majoritatea -din moment ce nu se exprima-înseamna ca e de acord.
Lasa-i un timp fara carne de porc,si o sa vezi ce nervi îi apuca. Schimba si miscarea de rotatie a Pamântului !

Daca nu au facut oamenii de afaceri (aia mici si reali si care traiesc din munca lor) greva fiscala organizata...
Back to top
2 User said Thank to Boribum for this Post :
 svejk (07 Dec 2013, 15:21) , Radu89 (07 Dec 2013, 20:02)
Boribum
Sat Dec 07 2013, 02:56PM
boribum
Registered Member #2395

Mihais wrote ...

Spre deosebire de 2012,acum vad ca nu mai sunt jandarmi care sa spuna cum se vad treburile din pdv-ul lor.

Îsi primesc oamenii banii (oarecum) la timp ? Au nevoie de prime de sarmale ? Conditiile sunt întrunite pentru a nu avea nimic de spus,ci de dat. Bastoane-n cap.

Edit : chestia cu firul care se rupe e foarte variabila. La astia printre care traiesc eu,firul se rupe repede si rupt ramâne,si din motive care la noi par futile. La noi nu e fir,e otgon. Ca asa e poporul nostru,nu e suficient sa te uiti lung si sa întrebi "domnule,îmi permiteti sa va sugerez sa va retrageti un pic,va rog ?". La noi e cu "da-te ba-n p..a mea,ca ma calci pe picior,si-ti sparg memeaca!" Asta e profilul.

[ Edited Sat Dec 07 2013, 03:01PM ]
Back to top
 svejk (07 Dec 2013, 15:21) , Radu Patrascu (07 Dec 2013, 21:45)
Mihais
Sat Dec 07 2013, 04:23PM

Registered Member #2323

Pai greva fiscala e precum amorul in afara relatiei oficiale.Daca se face,se tace din gura.Am vazut ca la francezi au iesit la cafteala.Dar la noi specificul nu e cu organizarea,e cu haiducia.Daca se face ceva,se face prin relatii informale.Eu,desigur,nu vad si nu cunosc.Dezavantajul e evident:nu exista presiune directa pe capul politrucilor.Dar cum ei oricum nu s-ar simti,tot aia e.Sunt un milion si ceva de bugetari,cateva milioane de asistati de meserie si doar cateva sute de mii de mici si mijlocii intreprinzatori.Haiducia are marele avantaj ca nu ofera o tinta vizibila agiei si arnautilor ei.Cumulat cu faptul ca arnautii cu pricina nu-s chiar un exemplu de eficienta si onestitate,rezultatul final e benefic pt. supravietuirea unui mediu economic si a tarii in ansamblu.
Rezultatele se vad si vor incepe sa se vada.Nu mai au bani.Chiar tambalaul asta cu gazele si RM e o dovada a disperarii.

Nu zic ca e cea mai buna solutie si nu ar fi trebuit niciodata sa se ajunga aici.Dar nu ai cum sa discuti cu unii care nu inteleg chestiuni de baza,gen taxe reduse,cheltuieli mici, birocratie putina si piata a muncii flexibila.
Un nene,Napoleon Chagnon pe nume,incerca sa le povesteasca indienilor Yanomano cum a fost cu razboiul mondial.Aia erau foarte nedumeriti.Cum adica,sa nu rapesti si sa violezi femeile?Dar pe invinsi de ce sa nu-i infuleci?Zici ca exista si alte motive pt. a lupta cu tribul vecin.Inseamna ca esti cam bolnav la cap,fata-palida.Nu mai bine mergi tu la tribul tau?

Treaba simpla si la noi. Fiecare cu tribul sau.In afara de faptul ca ne putem intelege in aceasi limba,mare lucru in comun nu prea au triburile astea de romani.Iar cu triburile romulane,nici macar in romana nu se poate.
Back to top
2 User said Thank to Mihais for this Post :
 svejk (07 Dec 2013, 17:30) , Radu Patrascu (07 Dec 2013, 21:45)
Pârvu Florin
Sat Dec 07 2013, 06:55PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Citez din comunicatul de presă remis de către Chevron azi:

"Chevron ... reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale."
LINK

Mdea, am văzut cât de mult le pasă de comunități și mediu de când cu golful Mexic, cel mai mare dezastru ecologic din istorie, în Ecuador, în Angola, în Nigeria, în Brazilia, în Bangladesh, în Richimond, SUA, și câte vor mai fi fiind de nu le știm noi...

Ăsta-i personajul

și-i ușor de aflat unde au sediul în București...

Back to top
3 User said Thank to Pârvu Florin for this Post :
 Radu89 (07 Dec 2013, 20:06) , Radu Patrascu (07 Dec 2013, 21:45) , Karpov (08 Dec 2013, 01:29)
Boribum
Sat Dec 07 2013, 08:16PM
boribum
Registered Member #2395

Chevron o lasa mai moale un pic,dupa-aia o sa reia tentativele,la un moment dat o sa schimbe locul,si pâna la urma o sa faca ce are de facut. 2014 e an electoral,si n-o sa se-ntâmple nimic fantastic. Nimic !

Eu mai privesc uneori stirile de la TV International (via TVRi) si pe internet Realitatea si Antena 3. Rezist 4-5 minute,mereu. Aceleasi stiri,aceeasi ambianta de "mâine ia foc Terra",aceleasi povesti. Nu e opera "Ocultei Mondiale" ci felul în care functioneaza lumea acolo : much ado about nothing,versiunea în lb. româna. Va rog sa observati stirile din Guineea Ecuatoriala: difera doar culoarea pielii protagonistilor. Nu e vreo insulta ori sugestie,doar o constatare. Trista,pentru mine.
Back to top
 Radu89 (07 Dec 2013, 22:36) , Karpov (08 Dec 2013, 01:29)
Mihais
Sat Dec 07 2013, 08:27PM

Registered Member #2323

Pârvu Florin wrote ...

Ăsta-i personajul

Nea Caisa ala e platit sa scoata si sa vanda gaz.El isi vede de meseria lui.Daca se apasa mai tare cu gatul de lama briciului,Chevron trimite un alt nene,cu niste ex-Delta care sa aiba grija de sanatatea sa.
Jegii nostri is cei alesi si platiti sa nu-l lase pe nea Caisa et. comp sa-si faca de cap.

Back to top
1 User said Thank to Mihais for this Post :
 Radu Patrascu (07 Dec 2013, 21:46)
svejk
Sat Dec 07 2013, 08:36PM
civil camuflat
Registered Member #997

"De asemenea, jandarmii au făcut, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor care rămăseseră în zona unde existau montate corturi şi barăci improvizate, la Siliştea-Pungeşti, după ce în jurul prânzului în zona manifestaţiilor participanţii la protest au folosit obiecte pirotehnice. O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţa, pe sus, de către jandarmi şi duşi într-una din dubele Jandarmeriei.

Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă. agenţiei Mediafax, Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţa, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera."

http://www.realitatea.net/replica-chevron-dupa-protestul-de-sambata-de-la-pungesti-plangere-la-politie_1334645.html

si

"Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune."
http://www.realitatea.net/compania-chevron-anunta-suspendarea-activitatilor-pe-terenul-detinut-la-silistea-pungesti_1334551.html
adica, pana cand se suplimenteaza efectivele de jandarmi, asa iese in traducere. care jandarmi probabil vor explica satenilor (care cu portavocea, care cu pulanul), pana cand vor intelege, ca metodele folosite de catre companie, etc...

in schimb, tara are probleme mai mari:
LINK
astora le fura tiganii orasul bucata cu bucata, si ei ies la cerculete...
Back to top
Boribum
Sat Dec 07 2013, 09:00PM
boribum
Registered Member #2395

Da,mare actor Walker asta. Asa actor,asa public. Manifestarile au loc în parcarea vreunui mall,ceva.

Jandarmii îsi fac meseria,si e normal (pentru asta exista institutia lor,nu pentru altceva,cine se asteapta sa-i vada studiind la BCU greaca veche e un bou). Chevron are un contract cu statul român,nu cu Vasilica Xulescu nominal,asa ca iarasi e normal ca statul sa discute via Jandarmeria cu câtiva nemultumiti. Când nemultumitii de stat/Chevron/contracte/fracturi vor fi macar un milion si s-or exprima ca atare pret de câteva saptamâni,or sa îsi revada si jandarmii punctul de vedere. Daca se-ntâmpla asa si totusi jandarmii trimit ninja sa execute oamenii...atunci s-o gasi solutie si pentru situatia aia. Keep in touch,vorba unuia.

Ca sa sustii cauza Pungesti,nu trebuie sa mergi musai la Pungesti. Momentan,prin împrejmuirea administrativa numita România e liniste. Constanta,Brasov,Cluj,Timisoara,Iasi,Bucuresti,Galati,Arad...vedeti voi sulite ridicate si razesi nervosi cu tema "nu vrem gaze de sist"? Eu nu. Si ce vad eu cred ca vedeti si voi.
Back to top
Mihais
Sat Dec 07 2013, 10:47PM

Registered Member #2323

In legatura cu diversele preocupari ale unora si altora,imi pare ca observ o trasatura nationala in actiune.A observat-o raposatul Cioran,deci nu descopar eu roata.Zicea el ca romanii sufera de exces de autocritica.Societatea moderna are multe milioane sau zeci de milioane de oameni,cu preocupari foarte diverse.Daca eram acum 1000 de ani in Constantinopole si dadea imparatul un decret ce afecta comertul cu grane sau sare,ori scadea continutul de argint din moneda,rezultatul era o rascoala.La fel daca faceai o magarie la 1500 sau la 1750.Pt. ca aveai mari mase de oameni care faceau treaba cu pricina,deci erau direct afectati.Iar nemultumirea se producea pe loc.Deci avea importanta redusa ca taranul din pct. A nu stia de taranul din B,300km mai la deal.
In epoca moderna,intr-o societate moderna si aproximativ functionala,pana nu reusesti sa enervezi categorii foarte diverse de oameni,lucru ce necesita efort si perseverenta,esti in relativa siguranta.Da,e normal ca unii sa fie tristi pt. RM,altii pt. Pungesti si altii pt. Paul Walker.e normal ca unii sa nu fie tristi de loc si e normal si ca unii sa nu aiba habar sau sa nu fie interesati de nici una din chestiunile de mai sus.
Avem Tunisia si Egipt ca exemple recente.Egiptul chiar de 2 ori,pt. ambele cazuri.Mubarak a picat cum au picat regi si imparati cu duzinile-cand taranii nu au mai avut bani de grane.Morsi a cazut pt. ca ce a facut el era impotriva tuturor,in acelasi timp.
La noi greva fiscala in stil haiducesc,combinata cu pura prostie a fanariotilor va rezulta in venituri reduse ale statului.Care stat va disperasi va incepe sa-si cafteasca cetatenii pt. bani.Ups,deja se petrece chestia asta.Mea culpa. Dupa ce nu va mai avea bani,statul va aduce la disperare masa de sustinatori.Adica milionul de frecatori de hartie care ,''muncesc'' dar nu fac nimic si milioanele de frecatori de menta .
Ce va fi dupa,Zamolxe stie.Daca se lasa cu comunism,am pus niste motorina in azot si nu las piatra peste piatra si surub langa surub din ce am facut pana acum.Daca nu,va incepe sa fie mai bine.
Imi place mai mult Jim de mai jos decat Tom de mai sus
LINK
„Crezi că vor să facă sex?” șoptește cineva din grup. Mă aflu în Transilvania, ghemuit în tufișuri cu un grup de activiști mascați și speculăm pe rând despre motivele pentru care o mașină a oprit chiar lângă ascunzătoarea noastră. „Nu, cred că e poliția, uite lumina de la telefonul mobil”, spune altul. E timpul să ne mișcăm.

A trecut peste o oră de când grupul a început să distrugă echipamentul companiei Prospecțiuni, care explorează terenul pentru gaze. Ne-am jucat de-a șoarecele și pisica cu echipele de securitate și cu poliția și am reușit să fim mereu cu un pas înaintea lor. Dar acum ne caută pe dealuri. O altă lumină apare de după curba străzii și cineva ne strigă să ne ascundem. Mă arunc pe jos. Iată-mă din nou întins în iarba umedă și răcoroasă a unei pajiști transilvănene. Va fi o noapte lungă.

Sătenii s-au adunat să se plângă despre fracturare.

În ultimele săptămâni, comunitățile saxone adormite și pădurile protejate din județul Sibiu s-au trezit în fața unui nou război, cel purtat de companiile de extragere a gazului, guvernul român și firmele de investiții împotriva unei mici bande de activiști ecologiști. Activiștii, care s-au adunat aici din toată România, lucrează cot la cot cu fermierii locali pentru a se opune explorării de gaze și petrol care, susțin ei, are loc ilegal pe teritoriul lor.

Listată la Bursa din Londra acum două săptămâni, cu asistență de la Goldman Sachs, compania română de gaz Romgaz a afirmat acum multă vreme că dorește să exploreze dealurile din Transilvania pentru a descoperi noi resurse de gaz și petrol. Dar nimeni nu s-a gândit prea mult la asta până luna asta, când camioanele de 34 de tone folosite de companiile de forare pentru a crea cutremure artificiale s-au târât pe drumurile noroioase până în sat, însoțite de cohorte de paznici și autobuze de muncitori.

În prezent, satele și câmpurile sunt împânzite de panglici care se întind ca niște spaghete de-a lungul și de-a latul peisajului cu păduri de mesteceni, stupi de albine și lanuri de porumb. Panglicile semnalizează locurile în care companiile au de gând să-și monteze cablurile și să planteze explozibili pentru testele de fracturare seismică. Localnicii mi-au spus că s-au trezit cu panglicile direct pe terenul lor, unele fiind atașate chiar de garduri.

Toate testele seismice au loc pe situl Natura 2000 al României, cel mai mare de acest gen din UE, ceea ce e ciudat, având în vedere că scopul siturilor Natura 2000 e „de a asigura supraviețuirea pe termen lung a celor mai valoroase și amenințate specii și habitate”. Pe lângă asta, mai multe biserici din zonă fac parte din moștenirea culturală protejată de UNESCO și au fost vizitate de multe ori de demnitari precum prinții Charles și Edward. Când intri cu mașina în comunitățile acestea izolate unde au loc testele seismice simți că intri pe un teritoriu aflat sub ocupație. Văd o echipă de muncitori care pregătesc o groapă cu dinamită la câțiva metri de terenul de fotbal al satului. Pe strada principală, la fiecare intersecție sunt parcate jeepuri private ale echipelor de securitate. Bărbați în uniforme negre ne filmează fiecare mișcare.

Ruperea cablurilor seismice.

Ghidul meu din ziua aceea, activistul comunității Hans Hedrich, spune că astfel de tactici de intimidare sunt tipice pentru România. „Trebuie să înțelegi că în România oamenii încă se tem să vorbească, să-și spună părerea. Echipele astea de securitate par să indice că oamenii nu au dreptul să obiecteze la ce se întâmplă. Aproape uiți că suntem în secolul XXI, într-o țară democrată care face parte din UE”, îmi spune exasperat.

La capătul străzii, un preot ortodox bătrân mă cheamă înăuntru stresat, cerându-mi să-i păstrez anonimitatea. „Mi-au spus să nu vorbesc cu tine”, îmi spune. „Episcopul spune că preoții n-ar trebui să intervină în treburile comunității.” Face o pauză, îi sclipesc ochii, apoi vorbește, parcă spunându-și gândurile cu voce tare: „Credeam că au venit să reconstruiască locul de joacă pentru copii – apoi a avut loc cutremurul, ne-a zguduit casele, pe unele le-a crăpat, a stricat și ornamentele dinăuntru. Oamenii s-au speriat. Nimeni nu ne-a cerut permisiunea, nici nu ne-au spus ce au de gând să facă.” E întrerupt de soneria telefonului mobil. Cincisprezece minute mai târziu, se întoarce în bucătărie, după ce superiorii i-au zis din nou să-și țină gura. Interviul s-a terminat. „Știu că sunteți aici”, ne-a spus, arătându-ne ușa.

Până la căderea nopții, au fost distruși kilometri de cabluri.

Ne îndreptăm spre ieșirea din sat, urmăm panglicile și zgomotele exploziilor care răsună în văi. Când ieșim din raza paznicilo, o femeie vorbește cu noi. „Sunt hoți”, șuieră spre noi. Apare și vecinul ei și ne cere cu disperare răspunsuri: „Am auzit că o să otrăvească pământul, așa e? Noi depindem de el ca să trăim, nu avem salarii!”

În vârful dealului găsim un laborator geologic gigantic pe roți, cu antene deasupra și oameni care analizează echipamentul electric înăuntru. Un bărbat scund mi s-a prezentat; e Gheorghe Daianu, seismolog și director de operațiuni la Prospecțiuni, compania de explorare care a fost subcontractată pentru suma de 40 de milioane de euro ca să facă teste în regiune. Daianu condamnă protestele împotriva muncii sale și îi numește pe cei care se opun explorării gazelor „neo-fasciști”. Insistă că această companie are dreptul să se afle pe orice teritoriu în care au loc testele și susține că există acte care dovedesc asta, după care ne ordonă să părăsim zona.

Mă îndrept spre satul învecinat Mosna, unde locuiesc fermierul Willy Schuster și soția lui Lavinia, care m-au invitat să stau la ei cât timp mă documentez despre protestul anti-fracturare. Afară cloncăne găinile, în bucătărie arde focul și se prepară brânză, în timp ce zece activiști sosesc de pe dealuri, își verifică Facebook-ul și își încarcă aparatele foto pentru ziua următoare. Acesta va fi primul protest împotriva explorării gazelor în Transilvania, îmi explică ei și îmi recomandă să mă culc devreme. Dar mai întâi am încă o întâlnire.

Activiștii iau o pauză din tăiatul firelor.

Mai târziu, după ce am sosit, la adăpostul întunericului, la o locație stabilită dinainte, sunt înghesuit într-o dubă ruginită. Mă trezesc în mijlocul unui grup de bărbați și femei mascați. Șoferița se întoarce să mă salute. „Nu-ți fă griji de vehiculul nostru”, îmi spune. „E super rapid, are doar 350 000 de kilometri la bord.” Râde tare în timp ce trântește ușa și pornim în noaptea înghețată. Câteva minute mai târziu, sunt pe un drum de țară cu vreo șase activiști, toți înarmați cu clești și foarfeci. După ce farurile se sting, echipa își începe treaba. Taie firele seismice portocalii și distruge orice convertor electric sau generator care le iese în cale.

Activiștii în confruntare cu poliția.

Din când în când se aude un strigăt și echipa se ascunde cât timp farurile vehiculelor suspectate a fi ale paznicilor trec pe lângă noi. Parțial ca-n armată, parțial anarhic, petrecem seara cățărându-ne pe dealuri sub lumina lunii pline. Echipa capătă treptat încredere în mine și se deschide. „Acum câteva luni niciunii nu ne cunoșteam între noi, dar acum suntem uniți”, spune unul. „Suntem foarte supărați de modul în care e condusă țara. 2013 trebuie să fie anul trezirii, cetățenii trebuie să aibă ceva de zis în ce se întâmplă în țara lor. Fracturarea și alte activități dăunătoare trebuie să înceteze, nu putem accepta să ne fie distrus viitorul.”

În dimineața următoare, la ora 7, îmi beau cafeaua cu Willy în bucătăria fermei, când un convoi de camioane trece prin fața ferestrei și se îndreaptă spre câmpuri. Willy aleargă afară pe ușă și le urmărește, spumegând de furie. Sosesc la fața locului la fix cât să văd cum muncitorii companiei exploatatoare de gaz ies din autocarele companiei și se răspândesc pe câmp. Willy urlă la ei să plece, blochează o mașină a companiei și refuză să o elibereze până când apare poliția să-i facă plângere. Willy își petrece restul dimineții urmărind și răcnind la șirurile de camioane care-i invadează pământurile. „Mă tem îngrozitor pentru copiii mei”, îmi spune printre suspine. „Lupt pentru viitorul lor.” Un bărbat obișnuit mai mult cu mulsul vacilor decât cu lupta cu multinaționalele, Willy rezistă totuși în fața companiilor de gaz și oamenii îl urmează în număr tot mai mare.

O activistă stă triumfătoare în fața cablurilor distruse.

Dealurile din sudul Transilvaniei sunt una dintre zonele în care România caută depozite de petrol și gaze naturale, ca un om lefter care scormonește în spatele unei canapele după niște bani de prânz. Potrivit susținătorilor extracției, orice potențială descoperire se va dovedi o comoară pentru guvernul țării. Victor Ponta, prim-ministrul României, și-a expus argumentul într-o declarație pentru jurnaliști în luna iunie:Vrem să nu mai importăm gaz de la Rusia, vrem să avem gaz ieftin și să transformăm industria română într-o industrie competitivă? Vrem cheltuieli mai mici pentru cetățeni? Atunci trebuie să exploatăm gazul”, a explicat el. „Dacă nu, îl vom importa din Rusia și va fi mai scump.”

Această declarație a pavat drumul pentru mai multe companii petroliere din națiunea care e pe locul doi la sărăcie în Europa. Dar guvernul Ponta trebuie să ducă o bătălie neașteptat de dură pentru a-și atinge scopurile. În ultimele săptămâni, controversatul proiect minier de la Roșia Montană a fost amânat, obligat să se supună valurilor de proteste care au scos în stradă zeci de mii de români din multe orașe din țară. Iar comunitățile îngrozite de posibilele efecte ale fracturării au reușit să izgonească un utilaj operat de Chevron dintr-o zonă de teste.

Cum aproape 4 milioane de fermieri din țară depind de apă, pământ și aer curat pentru a-și duce existența, un număr considerabil de acte de nesupunere civilă din românia au pornit dintr-o sursă surprinzătoare: zonele rurale ale țării. Am vorbit cu Hettie, o activistă în vârstă de 26 de ani din Brașov, în timp ce bloca drumul care ducea la terenurile lui Willy. „Dacă sătenii văd că opunem rezistență, se alătură și ei. Trebuie să le dăm oamenilor curajul să facă asta oricând”, spune ea.

Confruntat de o opoziție tot mai numeroasă, guvernul se pregătește se reacționeze. O „lege a exproprierii” propusă de parlamentul român va permite companiilor multinaționale să preia terenurile private dacă acestea sunt considerate de interes național. În prezent, legea e concentrată pe minerit, dar observatorii se așteaptă să se extindă în diverse proiecte de dezvoltare energetică în viitorul apropiat.

Protestul din câmpul lui Willy a adunat rapid întreaga comunitate. Jumătate din mașinile echipelor de securitate rămân blocate, ținute pe loc de grupuri mari de localnici, cărora li s-au alăturat un grup de copii romi pe biciclete și o tânără femeie călare pe un cal. Un fermier apare într-o livadă din partea cealaltă a văii în care muncitorii pun fire electrice. Scuipă fruios, își șterge fruntea plin de frustrare și trage cu sete dintr-o țigară. „Bineînțeles că nu au permisiunea să fie aici, dar ce pot să fac?”

Hans susține că Prospecțiuni încalcă cel puțin cinci legi cu explorarea, inclusiv legile care nu permit ca testele să fie efectuate prea aproape de casele oamenilor. „Adevărata problemă e că sătenii nu-și cunosc drepturile”, spune el. Prospecțiuni și Romgaz au refuzat amândouă să comenteze în legătură cu acuzațiile de ilegalitate, dar într-o declarație pe site-ul companiei, Prospecțiuni a spus: „Ocazional facem greșeli, dar nu sunt rău-intenționate. Încercăm să obținem permise ecologice active și certificate de planificare municipală.”

Localnicii au o părere foarte proastă despre fracturare.

După amiaza târziu, în fața unei biserici medievale veche de 600 de ani, voluntarii împart supă de cartofi, prăjituri transilvănene și ceai fierbinte. Bătrânele cu batic și port tradițional umblă printre activiști cu pierce-uri și bărbați cu cagule. E un mix social interesant. Mulțimea merge în marș să distrugă și alte fire seismice chiar sub ochii polițiștilor, care asistă fără să ia măsuri. Localnici care cu o zi înainte se temeau să vorbească stau acum în fața caselor, aplaudând protestatarii cu încântare. „Sincer, îmi pare rău pentru ei”, îmi spune unul dintre ofițeri, în timp ce le permite protestatarilor să rupă un cablu portocaliu și să-l târască înspre sat. „Ce face compania aici e greșit.De fapt, e ilegal”, îmi șoptește.

Urmăriți-l pe Jim pe Twitter: @Jim_Wickens

Traducere: Oana Maria Zaharia
Back to top
Boribum
Sat Dec 07 2013, 11:08PM
boribum
Registered Member #2395

Mihais, ce e de fapt cu Pungestiul asta eu nu pot spune ca stiu cu certitudine. Mai sus,cineva lasa de-nteles ca "Opozitia" e aia care face jocurile (ce Opozitie o fi pe-acolo,când toti sunt la putere,de fapt?) .Altii jura ce e vorba de atitudinea localnicilor,punct. Pâna la anul (nu mai e mult)se vor gasi forme de calmat lumea si bani de una-alta. Dup-aia,bastoane-n cap sau acord national,dupa caz.
Starea de spirit din "sistem" pare buna,si "sistemul" sustine "regimul". Multe tanti si multi neni consumatori de solde care fac ce li se cere (normal!).
Ce e trist (eufemism) e când vezi ca nu putini din cei care ar trebui sa lucreze cu capul sunt mai prosti decât cei care mânuiesc bastonul. Asta poate complica lucrurile,uneori. Dar nu acum.
Back to top
djebel
Sun Dec 08 2013, 10:01PM
Registered Member #3603

Legea privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia (L 213/1998), Legea petrolului (L 238/2004), Legea administratiei publice locale (L 215/2001), Constitutia Romaniei. Ia uite niste legi si efectul lor in natura, cum e cu gazele de sist si interesul national LINK (sau acelasi lucru, dar ceva mai nuantat pentru comuna Al. Vlahuta LINK ):

Prefectura Vaslui a pierdut în instanţă procesele cu trei consilii locale care au interzis explorarea gazelor de şist

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date în judecată de către reprezentanţii instituţiei pe motiv că au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, hotărârile Tribunalului Vaslui urmând a fi atacate cu recurs.

Potrivit agenţiei Mediafax, Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză unui număr de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, după ce hotărârile date de autorităţile în cauză au fost atacate în instanţă de către Prefectură.

Practic, magistraţii vasluieni au considerat legale hotărârile consiliilor locale pe motiv că resursele minerale „gaze de şist" nu au fost declarate de interes naţional în Legea Petrolului.

„Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul", se arată în motivarea instanţei de judecată.

De partea cealaltă, reprezentanţii Prefecturii Vaslui au anunţat că vor ataca cu recurs hotărârile instanţei de judecată.

„Vom recurge la acest drept şi obligaţie, în acelaşi timp, de a face recurs la hotărârile Tribunalului Vaslui. Nu voi comenta deciziile instanţei pentru că nu sunt abilitat să o fac", a declarat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga.

În alte zece procese similare, în care au fost atacate în instanţă hotărârile de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, Prefectura Vaslui a câştigat în faţa consiliilor locale hotărârile fiind considerate ilegale. Înainte de a acţiona în instanţă consiliile locale, Prefectura Vaslui le-a explicat autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţia de construire pentru amplasarea la Siliştea, în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Sonda ar urma să fie amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 de metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.
Back to top
2 User said Thank to djebel for this Post :
 svejk (08 Dec 2013, 23:14) , Boribum (09 Dec 2013, 04:08)
Boribum
Sun Dec 08 2013, 11:33PM
boribum
Registered Member #2395

djebel wrote ...

"...doar statul este singurul..."

Cinci bastoane-n cap aluia care a formulat aceasta axioma.
Back to top
svejk
Mon Dec 09 2013, 03:06AM
civil camuflat
Registered Member #997

nu cred ca l-ar durea...
Back to top
1 User said Thank to svejk for this Post :
 Boribum (09 Dec 2013, 04:08)
Terentius
Mon Dec 09 2013, 04:50AM
Terentius
Registered Member #2186

Nenea primarul din Pungeşti se pare că a comis ceva manţogăreli ca să intre în posesia terenului, teren pe care, ca din întâmplare, acum intenționează să prospecteze ăia de la Şevron.
Offtopic - Ce mândru trebuie să fie pe undeva Manţog ăla de la Gorj, nu e puţin lucru ca numele să-ți devină substantiv comun, nume de acțiune. Ce nu înțeleg este reticența lingviștilor academiei în a introduce această nouă familie de cuvinte în dicționarul limbii române, atâta timp cât expresia este intrată de câțiva ani în vorbirea curentă.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF