News Item: 10 Iunie – Ziua paraşutiştilor militari
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by justme
Saturday 09 June 2012 - 23:17:32

Un articol de Florin Pârvu


Foto: presamil.ro


Începând din momentul în care omul s-a ridicat în poziţie bipedă şi până când a zburat în Cosmos, fiecare generaţie a avut de depăşit o limită. O limită impusă de adversităţile naturii, de capacităţile fizice şi psihice ale fiinţei umane, dar mai ales de teama acesteia în faţa necunoscutului.

Umanitatea datorează într-o măsură covârşitoare progresul unor indivizi – unii celebri, ale căror nume vor fi rememorate întotdeauna cu veneraţie şi respect, alţii anonimi, ale căror fapte nu vor depăşi niciodată cadrul restrâns al grupului şi timpului în care trăiesc – care au reuşit să-şi învingă instinctul de conservare, împinşi de dorinţa de a supravieţui, căutând gloria sau urmând o chemare irezistibilă pe care necunoscutul le-o adresa.

În această comunitate, o categorie aparte o constituie paraşutiştii.

Dumneata, dragă cititorule, dacă ai avea ocazia să-i cunoşti şi să stai de vorbă cu ei, probabil ai fi curios să ştii cum e acolo, sus. Ei vor încerca să te facă părtaş la satisfacţiile lor, tu poate ai avea sentimentul că înţelegi, dar vai! cât de departe de adevăr eşti!

Ar trebui să faci tu însuţi lucrul acesta ca să-i înţelegi măreţia, dar în aşteptarea unui salt real, ce spui de unul imaginar? În fond, toate realizările au fost visuri mai întâi!

Dacă eşti de acord, uite, avionul te aşteaptă!

Sirena te smulge din reveria în care tocmai ai căzut. Priveşti becul de deasupra trapei. E galben. Asta înseamnă că trebuie să te pregăteşti de lansare. Până acum ai privit la ziua superbă de afară. Ai uitat de căldura insuportabilă din avion, de zgomotul infernal, de senzaţia de vomă pe care ţi-o dă zborul, de greutatea apăsătoare a paraşutelor şi a echipamentului. Te gândeşti doar că e o vreme foarte potrivită să ieşi cu copilul în parc, să bei o bere cu prietenii sau să te întâlneşti cu iubita.

Dar acum, gata, toate s-au risipit ca un fum. A rămas doar concetrarea şi frica.

Se aprinde becul verde. Cei care erau înaintea ta au dispărut în neant. Da, băiete! Se pare că nu mai poţi da înapoi! Acum ori niciodată! Pentru o fracţiune de secundă vezi pământul care e parcă la o mie de kilometri sub tine. Instinctul de conservare urlă: „NUUUUU!!!” Dar tu te încrâncenezi, îţi aduni toate puterile şi faci pasul hotărâtor. Curentul te loveşte, te rostogoleşti, închizi ochii, nu mai ştii pe ce lume eşti. Baiete, adună-te! E timpul ca antrenamentul atât de dur pe care l-ai îndurat câteva luni să-şi arate roadele. Deschizi ochii, te stabilizezi, şi surpriză! începe poezia.

În cele câteva zeci de secunde de cădere eşti singur, complet singur, întregul univers se reduce la tine, nu mai există decât goana asta dementă către pământ, timpul se dilată, secundele par ore, gândurile se succed cu o viteză imposibilă, toate simţurile sunt stimulate de senzaţii nebănuite! Cobori, cobori, cobori, gravitaţia acţionează implacabil. Ai vrea ca momentul ăsta să nu se mai termine. Începi să te trezeşti din beţie, mai ai două secunde şi trebuie să deschizi paraşuta. A trecut una, a trecut şi a doua, mai aştepţi încă una, şi încă una, pământul se apropie vertiginos, detaliile devin din ce în ce mai clare... Nu, nu se mai poate! Au trecut deja trei secunde peste timpul maxim de coborâre. Te gandeşti că şeful te-ar putea vedea şi opri de la zbor, cu toate astea mai vrei să cobori, mai vrei să prelungeşti beţia asta a simţurilor, dar instinctul de conservare îşi face datoria. Mâna prinde şi smuceşte aproape împotriva voinţei tale comanda paraşutei, în acelaşi moment simţi şi aparatul de siguranţă declanşând deschiderea paraşutei.

Uite, tocmai ai aterizat cu bine. Priveşti în jur, câmpia e la locul ei, oamenii sunt cum îi ştii, dar parcă totuşi... e ceva schimbat! Nu, băiete, nu e nimic schimbat! Schimbarea e în tine! Niciodată nu vei mai fi cel care ai fost până acum câteva minute! Priveşti paraşuta întinsă pe pământ. Ai vrea să râzi, ai vrea să plângi, sentimente contradictorii te încearcă, dar încet-încet, în mintea ta, îşi face loc gândul: „AM FĂCUT-O!!!”. Când conştientizezi pe deplin asta, o explozie de bucurie îţi inundă sufletul, strigi, îţi clamezi victoria, ai vrea ca întregul univers să afle despre ea! Bucură-te de clipă, omule!

Niciodată în viaţa ta nu o să mai trăieşti ceva asemănător, niciodată!

Oare ce îi impinge pe aceşti oameni mândri şi orgolioşi să îşi rişte viaţa şi sănătatea la fiecare salt? Nevoia de senzaţii tari, banii, mândria de a fi nişte oameni deosebiţi de ceilalţi? Poate şi aceste lucruri, dar mai presus de orice, dorinţa ca în cele câteva zeci de secunde de cădere să fie complet liberi de orice constrângeri impuse de societate sau de natură, dorinţa de a se regăsi în acea stare de puritate primordială, pe care lumea în care trăim ne-o oferă din ce în ce mai rar.

Ei caută să-şi prefacă sufletul în iubire, în curaj şi libertate, ştiind că aceasta e singura cale prin care omul poate fi propriul lui stăpân.

Am scris aceste rânduri avându-i în gând şi suflet pe toţi paraşutiştii plecaţi prea devreme dintre noi. Ei ştiau prea bine că moartea e de neînvins. Dar mai ştiau şi că datoria omului e lupta pentru victorie şi încă ceva: să trăiască şi să moară ca nişte viteji, fără să aştepte nici o răsplată!

Gândeşte-te la ei, cititorule, şi mai gândeşte-te că nu se cuvine să plecăm de pe pământ ca sclavii, bătuţi, umiliţi, urgisiţi şi vărsând lacrimi, ci ca regii care se ridică de la masă îndestulaţi, pentru că au mâncat şi au băut pe săturate!

La mulţi ani tuturor paraşutiştilor militari români, la mulţi ani tuturor celor a căror viaţă a depins, fie şi o singură dată, de voalura paraşutei!



Grigore Baştan, primul general paraşutist al Armatei Române
Foto: wikipedia.org


Primii paraşutişti militari români
Foto: traditia-militara.ro







Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist a României


Foto: bzi.ro


Foto: revistaknox.ro


Foto: conexiuni.net


Foto: artline.ro


Foto: wikipedia.org



Paraşutişti militari români în 1959, sub comanda lui Grigore Baştan
Foto: arhiva personală









Paraşutiştii militari români astăzi

Foto: marines.mil


















Mai multe imagini despre pionierii paraşutimului militar românesc puteţi viziona aici LINK şi aici LINK

Despre figuri reprezentative ale paraşutiştilor militari vă invităm să citiţi aici LINK şi aici LINK




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.1293 )