News Item: România câştigă Marele Premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva - FOTO/VIDEO
(Category: PRESA)
Posted by justme
Sunday 14 April 2013 - 13:51:32


Foto: economica.net


„Roboscan 2M Aeria” a adjudecat pentru România marele premiu al celei mai prestigioase competiţii de inventică din lume.

Firma MBTelecom SRL, în parteneriat cu Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativă Integrată (CEECAI) a expus la ediţia 41 a Salonului de Invenţii şi Produse Noi de la Geneva, ca unicat mondial revendicat de România, singurul scanner de avioane din lume - „RoboScan 2M Aeria”.



Conform unui comunicat de presă al companiei, aceasta realizare tehnologică de exceptie a fost evaluată de un juriu internaţional, „somităţi ale comunităţii ştiinţifice şi tehnologice mondiale” şi a fost considerată cea mai bună invenţie din competiţie, adjudecând pentru România, din nou, după 4 ani, Marele Premiu al celei mai prestigioase competiţii de inventică şi produse noi din lume.

De remarcat că firma MBTelecom este singurul concurent care a reuşit să adjudece Marele Premiu de două ori în istoria de 41 de ani a Salonului de Invenţii de la Geneva.

Invenţia românească, prezentată de MBT ca un prototip funcţional, a stârnit un val uriaş de interes în rândul juriului, al vizitatorilor şi al celorlalţi expozanţi, dar şi în rândurile participanţilor la o conferinţă internaţionala despre terminalele aeroportuare, în curs de desfăşurare în aceaşi perioadă la Geneva, care s-au deplasat in corpore (peste 90 de directori de aeroporturi din toată lumea) şi au vizitat standul românesc, fiind impresionaţi de nivelul tehnologic strategic şi operaţional al acestui produs fără concurenţă.

La Marele Premiu de anul acesta se adaugă încă o prestigioasă distincţie şi anume Premiul Internaţional al Presei care a fost acordat unei alte invenţii aparţinând MBT şi anume SRS - un sistem revoluţionar destinat securizării bancomatelor în vederea prevenirii furturilor de informaţii stocate pe cardurile bancare.

Standul companiei româneşti de la Geneva a fost vizitat de personalităţi de rang înalt din zona militară şi a securităţii transfrontaliere şi aeroportuare din Elveţia, SUA, Argentina, Israel, Germania, Elveţia, Franţa, Mexic, Turcia, Libia şi alte ţări interesate de acest produs, care va revoluţiona securitatea aviatică.

Produsul Roboscan Aeria este o tehnologie unică în prezent în lume, care poate radiografia, în câteva minute, fuzelajul şi aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiectecte de contrabandă sau ameninţare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului. Ca aplicaţie militară, scannerul poate diagnostica în timp foarte scurt şi aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid dacă acestea mai pot zbura în deplină siguranţă sau necesită intervenţii urgente.

La realizarea acestui produs de mare complexitate a lucrat timp de 4 ani un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor, preşedinte al MBTelecom SRL şi al CEECAI, colectiv care cuprinde peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronică industrială, software, automatizări, acţionări hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie şi procesare de date.

Investitţa în cercetare a depăşit 8 milioane de euro şi deschide calea unor proiecte noi de cercetare pentru explorarea întregului potenţial de soluţii tehnologice şi arii de aplicaţii în cadrul unei familii de produse cu marca FABRICAT ÎN ROMÂNIA.

La rândul său, epochtimes-romania.com scrie că, din totalul celor 40 prezentate la standul României, cel mai mare ca suprafaţă la acest Salon, au fost recompensate şi alte invenţii.

Pentru sistemul său de securizare a cardurilor cu bandă magnetică, compania Gnosis Kernel a primit Premiul Presei Internaţionale.

Pe de altă parte, Gabriel Rizea şi colaboratorii au intrat în posesia Premiului acordat de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia pentru produsul lor fitoterapeutic cu acţiune complexă în normalizarea nivelului de colesterol.

La acelaşi concurs, Premiul Asociaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie „Technopol Moscova” i-a revenit fizicianului Aurel Enache pentru instalaţia sa de tratare a combustibilului în vederea creşterii puterii calorice.

Premiul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) din România a avut doi câştigători: Nicolae Vasile şi colaboratorii săi au fost apreciaţi pentru convectorul electric motor destinat încălzirii clădirilor, iar Corneliu Birtok-Băneasă pentru filtrul său de aer superaspirant.

Constantin Oprean şi colaboratorii lui au cîştigat premiul oferit de Parcurile Ştiinţei şi tehnologiei din Hong Kong pentru izolaţia de seră contra pierderilor prin conducţie termică terestră.

Echipa condusă de inginerul Liviu Daniel Ghiculescu a primit Premiul Universităţii Islamice Azad din Iran, pentru un echipament pentru prelucrarea simultană a structurilor de microfante prin eletroeroziune asistată de ultrasunete.

Pentru compoziţia şi procedeul de tanare a pieilor de bovine, Marian Crudu şi colaboratorii au fost recompensaţi cu Premiul Universităţii Mehr-e-Alborz din Iran.


LINK
LINK


Foto: ziar.com


Foto: rtv.net


Foto: aosangrup.com





This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.2548 )