News Item: Capacitatea operațională a forțelor armate este în stare critică
(Category: PRESA)
Posted by Radu89
Sunday 03 November 2013 - 14:16:15


Foto : Agerpres


Armata Română are mari probleme din cauza subfinanţării. Pentru că nu are bani, misiunile asumate în cadrul NATO sunt cu greu îndeplinite şi numai cu sprijinul aliaţilor, în special al Statelor Unite.


Aproximativ 60 la sută din echipamente sunt nefuncţionale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, militarii sunt slab pregătiţi, iar cadrul legislativ nu permite dezvoltarea sistemului de apărare. Concluziile apar în Carta Albă a Apărării, aprobată de Executiv şi avizată de CSAT în luna iunie. Tot acolo sunt prevăzute şi soluţii pentru remedierea deficienţelor majore. Cele mai multe depind însă de majorarea bugetului MApN până la 2 la sută din PIB. Documentul urmează să ajungă în Parlament, pentru dezbatere şi aprobare.

Carta Albă a Apărării descrie în detaliu vulnerabilitățile Armatei Române. Documentul notează incoerența legilor care pun în pericol modernizarea sistemului. Este invocat și numărul mare de acte emise în domeniu care rezolvă situații punctuale, dar care au efect negativ pe termen lung.

Marea problemă a armatei este structura de forțe. Aceasta este calificată drept dezechilibrată, cu un sistem de comandă depășit, la fel ca și politicile de personal, care nu au fost adaptate scăderii capacității de luptă. În prezent, structura de forțe numără 90.000 de cadre, față de 330.000, în anul 1990.

În ceea ce privește capacitatea operațională a forțelor armate, situația este calificată drept critică. Echipamentele militare majore sunt nefuncționale în proporție de 60%, iar nivelul de instruire a personalului este afectat de lipsa banilor.

Pe scurt, notează actul avizat de CSAT, România nu își susține forțele în teatrele de operații decât cu sprijinul aliaților, în mare parte, și nici nu își îndeplinește operațiunile asumate față de NATO la standardele cerute.

Politica de personal și infrastructura sunt alte probleme care afectează funcționarea armatei.

Același document care va fi analizat de Legislativ propune și soluții.Pentru îndeplinirea lor însă este nevoie de suplimentarea bugetului armatei.

„Dezvoltarea capabilităților militare și realizarea structurii de forțe capabilă să ducă la îndeplinire misiunile încredințate Armatei Române trebuie să fie strâns corelate cu resursele alocate prin buget MApN și necesită suplimentarea graduală cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea nivelului de 2% din PIB, în conformitate cu nevoile Armatei și recomandarea NATO”, se arată în document.

Acesta a fost întocmit de Ministerul Apărării și a anulat un act similar, aprobat în 2011 de Executivul condus de Emil Boc.

LINK

"Titlurile pe care le dă presa sunt de speriat. Acest document trebuia realizat, este realizat. Sigur că tehnica militară este operaţională peste 40%. Am început o serie de programe de modernizare. Trupele armatei sunt pregătite şi au capacitate de 100%. În document se vorbeşte despre tehnica veche a armatei. Eu vorbesc despre modernizarea adoptată de CSAT pe termen mediu şi lung. La fel, pentru presă, avioanele F-16 achiziţionate sunt avioane second hand. Experţii, pentru că eu nu sunt specialist în acest domeniu, îmi spun că aceste avioane pot îndeplini orice misiune fără probleme" , a precizat ministrul apararii, Mircea Duşa .


Jurnalistul Radu Tudor a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că şefii armatei nu pot fi traşi la răspundere pentru situaţia creată în sistem şi că deciziile sunt politice.

"Nu putem reproşa şefilor armatei nimic. Este vorba de o decizie politică. Este o decizie ce trebuia luată de ani buni, de preşedinte, de premieri care s-au perindat pe la putere. Ca să înţelegeţi o situaţie reală: Mai toate ţările tratatului de la Varşovia se confruntă cu aceeaşi problemă ca România. Este ca şi cum i-aş reproşa eu medicului de ce nu are condiţii în spitale. Armata română primeşte, de câteva ori pe an, scrisori de mulţumire de la Pentagon, cea mai puternică institutţie de acest gen din lume, pentrui profesionalismul militarilor. Decizia este politică."

LINK




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.3472 )