News Item: Elveţia a livrat Rusiei produse militare, în pofida conflictului din Ucraina
(Category: DE LA MEMBRI)
Posted by justme
Tuesday 10 March 2015 - 14:25:44

Elveţia a livrat, în 2014, Rusiei produse militare constând în materiale textile folosite pentru plasele de camuflaj şi uniforme ultramoderne, autorităţile de la Berna motivând livrarea prin faptul că înţelegerea a avut loc înainte de impunerea sancţiunilor, scrie presa elveţiană.Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a confirmat, duminică, faptul că a permis livrarea de bunuri care pot fi utilizate în scop militar, în valoare de 90 de milioane de franci elveţieni (91,4 milioane de euro), către Rusia, deoarece contractul a fost încheiat înainte de impunerea sancţiunilor, la sfârşitul lunii august 2014, relatează swissinfo.ch, conform Mediafax.

Potrivit SonntagsZeitung, este vorba de materiale textile de ultimă generaţie care permit sustragerea de la detectarea radarului. Aceste materiale, care au o varietate de aplicaţii militare, printre care confecţionarea de uniforme ultramoderne şi plase de camuflaj, reprezintă cel mai mare export de bunuri militare din Elveţia către Rusia.

Uniunea Europeană a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei la sfârşitul lunii iulie 2014, iar Elveţia i-a urmat exemplul o lună mai târziu. Guvernul de la Berna a decis, la finalul lunii august 2014, să interzică „exportul, importul şi tranzitul de bunuri de uz militar şi civil” din şi către Rusia. Cu toate acestea, notează „SonntagsZeitung”, exportul materialelor textile a fost realizat, anul trecut, în două tranşe. SECO a justificat această decizie prin faptul că sancţiunile nu vizau şi contractele încheiate înainte de 27 august 2014.

„O astfel de tranzacţie nu ar fi fost permisă” dacă s-ar fi semnat contractul după intrarea în vigoare a sancţiunilor, a precizat, pentru „SonntagsZeitung”, purtătorul de cuvânt al SECO, Fabian Maienfisch.

Mai mulţi politicieni elveţieni au fost „şocaţi” de faptul că livrarea a fost făcută, considerând decizia „inacceptabilă” şi nepotrivită în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Pe de altă parte, parlamentarul Maximilian Reimann de la Partidul Popular Elveţian (SVP) a declarat publicaţiei citate că Elveţia „nu trebuie să fie mai catolică decât Papa” în această situaţie.

„SonntagsZeitung” notează că, în situaţii similare, alte ţări, printre care Franţa şi Germania, nu au permis derularea unor contracte cu Rusia,chiar dacă fuseseră încheiate înainte de impunerea sancţiunilor.

LINK

Trimis de Panzerjagger92This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.4495 )