News Item: Rezerva militara sau cum pleci la razboi cu un incarcator III: Modelul Britanic
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Tuesday 14 April 2015 - 16:23:29

Continuam seria rezervei militare cu o scurta analiza a ceea ce se intampla peste granite in Regatul unit al Marii Britanii. Din start doresc sa reiterez mesajul transmis in partea a doua am materialului si fara nici o surpirza solicitarea adresata factorilor de decizie a ramas fara raspuns ori actiune urmatoare.
Deloc suprinzatoare ineptia cu care acest subiect este tratat de media si politica romaneasca. La fel uniforma militara nu ar trebui sa se ascunda dupa deget zicand ca nu poate actiona deloc pe acesta tematica.
Revenind la problema, daca incepem chiar prin metoda reducerii la absurd sa comparam fostul imepriu colonial cu Romania desigur ajungem la un nonsens. Util ar fi totusi sa comparam principile si modul eficace de a reduce costurile. De asta vorbim pana la urma, de o politica economica responsabila si chibzuita in care unul din cei mai mari consumatori de bani publici este echilibrat putin. Da domnilor, armata este o obligatie sine qua non a unui stat iar cei ce au inteles din echilibrare o debandada a reducerii absurd a costurilor fara un temei raman a ne spune, ce anume facem cand se va intampla o situatie limita care solicita imperativ sprijinul militar acordat populatiei. Daca o media inepta ne prezinta zilnic un tanc rusesc la granita, pana vine tancul ala cu indundatile, alunecarile de teren etc ce ne facem cu ele? Dar la un cutremur?
Asadar, trupele de uscat britanice, respectiv armata britanica intampina, la fel ca toate fortele militare de pe planeta, o problema a finantarii. Solutia propusa inca din 2011 de Secretarul de Stat pentru Aparare Liam Fox a fost creearea unui corp de rezervisti mobilizabil, reducandu-se astfel dimensiunea fortelor terestre active de la 120.000 de militari la un numar de 85.000 pana in 2020. Numarul pana la 120000 urmand a fi completat de acesti rezervisti ce vor inteprinde activitati de pregatire militara specifica in timpul liber si doua saptamani complete pe an.Faptic, rezervistul se angajaza la un minim de 27 de zile de pregatire militara pe an.
Ca orice rezerva, exista desigur posibilitatea mobilizarii in functie de necesitati. In fapt se doreste o impartire 70/30 trupe active la trupe de rezervisti.Modelul a fost insiprat dupa US army Reserve, avand la baza fosta Armata Teritoriala Britanica, tot o structura rezervista insa cu un program de pregatire diferit si conceputa cu un scop diferit.Desigur faptul ca structura de rezerva nu a pornit de la zero reprezinta un avantaj, totusi britanicii intampina dificultati in a atrage tineri spre serviciu militar in rezerva.
Lectile din acest exemplu le putem expune, linie cu line, dar nu credem ca si in al 12’lea ceas factorul de decizie va reactiona intr-un mod. Ba mai mult faptul ca rezerva voluntara este reglementata in statutul soldatilor si gradatilor profesionisti inca din 2006(statutul soldatilor si gradatilor voluntari se numea la vremea respectiva) dovedeste iarasi, daca mai era nevoie, ca securitatea nationala este negociabila mai ceva ca in targ.





This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.4537 )