News Item: 52% dintre români consideră că DNA și SRI ar trebui să aibă mână liberă în anchete chiar dacă unele drepturi și libertăți sunt puse sub semnul întrebării
(Category: PAREREA MEA)
Posted by Pârvu Florin
Sunday 17 May 2015 - 17:52:02

Foto: (c) Barometru Avangarde


La întrebarea "în opinia dumneavoastră, DNA și SRI ar trebui să aibă mână liberă în anchete, chiar dacă unele drepturi și libertăți sunt puse sub semnul întrebării", 52% dintre cei chestionați au răspuns "da", 28% au spus "nu", iar 20% au spus "nu știu/ nu răspund".
LINK

M-am uitat la sondajul ăsta și nu mi-a venit să cred. Nu o să spun aici ce cred despre jumătate dintre concetățenii mei, cei care au răspuns "Da" la întrebarea de mai sus. Benjamin Franklin spunea că cei care sunt dispuși să renunțe la libertate de dragul unei minime și iluzorii securități, nu merită și nici nu vor obține în final nici una nici alta.

Fiindcă cel mai răspândit argument în favoarea supravegherii generalizate e "Cine nu a făcut nimic greșit nu are de ce să se teamă." o să încerc aici să demonstrez invaliditatea lui.

Înainte de orice, prietene care spui tu că nu ai făcut niciodată nimic greșit, dă-mi voie ca pur și simplu să nu te cred.



Știu că cel puțin o dată în viața ta ai încălcat legea, și sunt șanse mari ca încălcarea aceea a legii, dacă ai fi fost prins, să te trimită în închisoare. De unde știu asta? Ești om, prietene, dacă nu ai fi greșit măcar o dată în viața ta ai fi înger, dar ești om! Bun, să lăsăm trecutul, te întreb altceva, ești sută la sută convins că nu te va duce niciodată viața în situația de a fi forțat să încalci legea? Dacă ești o persoană cât de cât responsabilă și dacă ai un IQ cu mai mult de o cifră, ar trebui să îmi răspunzi că nu ești deloc sigur de asta.

Doi, legea se poate schimba. Să prespunem că e obligatorie montarea în fiecare casă a unei camere de supraveghere pentru combaterea furtului din locuințe, și numai pentru asta. După un oarecare interval de timp tutunul, alcoolul, carnea, relațiile extraconjugale sau mai știu eu ce altă chestie ar fi scoase în afara legii. Chiar crezi că acea cameră cu a cărei instalare ai fost inițial de acord nu va fi folosită și pentru a te pedepsi dacă încalci noua lege, și chiar crezi că, odată instalată, acea cameră va mai dispărea vreodată din locuința ta?

Trei, nu tu ești cel care determină dacă ai ceva de care să te temi. Poate ești cea mai onestă persoană din univers, dar asta e doar opina ta, și ea ar putea să nu coincidă cu a celor care interpretează datele obținute din supraveghere. Poate faptul că automobilul tău e văzut des pe o stradă cunoscută pentru prostituție sau pentru trafic de droguri ar putea naște întrebări asupra caracterului tău, fără să intereseze pe nimeni că tu, de fapt, o ajuți pe o bătrână singură care locuiește acolo. S-a demonstrat de nenumărate ori că datele obținute din supraveghere sunt interpretate greșit sau chiar, uneori, de-a dreptul răuvoitor, cel mai celebru și recent caz e cel în care un atac american cu drone, care viza luptători Al-Qaeda, a ucis doi ostatici, un american și un italian. LINK

Patru, legea nu e un dat pentru eternitate, și pentru a schimba o lege care nu mai e în acord cu mersul societății uneori trebuie să o încalci. Dacă regimul Ceaușescu ar fi avut la îndemână și ar fi folosit pentru supraveghere tehnologiile actuale, și în ziua de azi am fi cumpărat pâine pe cartela, am fi privit două ore la televizor și i-am fi cântat ode conducătorului iubit precum nord-coreeenii. Pentru a învăța din greșelile trecutului și pentru progres e o necesitate fundamentală să poată fi puse în discuție valorile unei societăți și să fie încălcată o lege injustă.

Cinci, intimitatea e o nevoie elementară a oricărui om. Gândește-te cum te-ai simți dacă ai afla că cineva știe tot ce faci tu în pat cu soția sau cu soțul tău, sau gândește-te cum te-ai simți dacă, în timp ce stai la masă, intră în casă un tip care își bagă nasul prin toate sertarele din casa ta, se uită în coșul de rufe murdare și în frigider, îți admiră tablourile de pe pereți, apoi pleacă.

Julian Sanchez, specialist în tehnologie și libertăți civile LINK spune:

"Chiar dacă nu e folosită abuziv, supravegherea generalizată ne afectează și ne otrăvește insidios viața, o astfel de societate evoluează inexorabil către pasivitate, neajutorare, anxietate și conformism. Poate nu-ți verifică nimeni apelurile telefonice, poate nu-ți citește nimeni corespondența, poate nu-ți ascultă nimeni conversațiile private, dar simplul fapt că se poate face asta oricând înseamnă că, atunci când vei avea ceva de ascuns, nu vei avea nici o posibilitate să faci asta. "

Pe bune, chiar vrem să trăim în tipul asta de societate, în care suntem de acord cu faptul că statul se poate uita peste umărul nostru în orice moment?




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.4581 )