News Item: Senatul a aprobat modificări la OUG 82/2006 privind recunoaşterea meritelor personalului armatei
(Category: PRESA)
Posted by justme
Tuesday 09 February 2016 - 14:10:36

Senatul a aprobat, în şedinţa plenului de marţi, propunerea legislativă a senatorului UNPR Marian Vasiliev care modifică OUG 82/2006 în sensul atribuirii calităţii de „veteran” şi celor care au participat la misiuni militare desfăşurate în afara României înainte de anul 1990.



Propunerea de lege, aprobată cu 92 de voturi „pentru” şi o abţinere, modifică articolul 10, alin. 1 al textului ordonanţei astfel: „calitatea de 'veteran' se atribuie personalului armatei care a participat la acţiuni militare şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta OUG”.

Printr-un amendament al comisiei de specialitate s-a introdus o excepţie de la prevederea amintită prin care calitatea de „veteran” se poate atribui, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, şi „personalului armatei care a participat, anterior anului 1990, la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului roman”.

În expunerea de motive a propunerii de lege care modifică OUG 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, iniţiatorul susţine că s-a putut constata o „discriminare” întrucât au existat misiuni militare şi înainte de 1990.

„Un exemplu este Misiunea secretă SIRIUS din perioada ianuarie 1981 – decembrie 1982, când, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, 141 de militari români au participat la o misiune în afara României. Mai mult decât atât, acest lucru a fost recunoscut după 1990, chiar de către ministrul Apărării Naţionale din 2012 care a eliberat atestate de participare la 30 de ani de la încheierea misiunii. Din acest motiv, propunem modificarea ordonanţei de urgenţă pentru a putea fi incluşi şi cei care au participat la misiuni militare înainte de 1990”, a explicat senatorul UNPR, potrivit documentului citat.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, iar legea are un caracter ordinar.

Tot în şedinţa de plen de marţi a fost adoptată, cu 89 de voturi „pentru” şi două abţineri, o altă propunere legislativă care modifică aceeaşi OUG 82/2006 în sensul extinderii drepturilor acordate, iniţiativa aparţinând PSD.

Astfel, propunerea de lege vizează completarea cadrului legal prin crearea permisivă a posibilităţii de menţinere, încadrare ori reîncadrare în structurile MApN a personalului armatei rănit, invalid sau care a dobândit afecţiuni fizice.

De asemenea, este realizat cadrul legal privind implementarea şi desfăşurarea activităţilor cuprinse în programele de recuperare a personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare, în vederea reintegrării sociale şi intervenţiei psihologice adecvate nevoilor specifice fiecărui caz în parte.

„Prin propunere se realizează cadrul legal privind înscrierea sau transferarea la/în instituţiile de învăţământ militar preuniversitar sau universitar, după caz, a copiilor personalului armatei decedat în urma participării la acţiuni militare, precum şi pentru copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II şi III de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare”, se precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

În document se precizează totodată că este stabilit şi cadrul legal pentru acordarea de burse de studii copiilor personalului încadrat în gradul II şi III de invaliditate „în mod similar copiilor personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare”.

„Drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor nu vor reprezenta un cost semnificativ raportat la dimensiunea morală a demersului, ce reprezintă expresia recunoaşterii pe care societatea o datorează acestor categorii speciale şi constituie, totodată, un factor motivant pentru participanţii la misiuni în teatrele de operaţii”, se mai arată în documentul citat.

Această propunere de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o tot în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5233 )