News Item: James Clapper: Publicul larg ar putea fi spionat prin „internetul tuturor lucrurilor”
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 10 February 2016 - 11:12:11

Şeful serviciilor secrete americane susţine că ar putea folosi internetul pentru a spiona publicul larg, conform „The Guardian”.

James Clapper, şeful Serviciilor Secrete americane a recunoscut public pentru prima dată faptul că ar putea folosi o serie de aparate casnice smart pentru a creşte capacitatea de monitorizare a consumatorilor.Cum din ce în ce mai multe aparate au posibilitatea de a se conecta la internet sau între ele, aşa-zisul „internet al tuturor lucrurilor” promite consumatorilor un confort crescut, iar termostatul utilizabil online Google-Nest este un exemplu elocvent. Operaţiunile de tip casnic devin din ce în ce mai îndepărtate de clasicele laptopuri, tablete sau telefoane smart, iar experţii ne avertizează că sistemele de securitate aferente proceselor smart pentru automobile, maşini de spălat sau pentru sistemele de alarmă sunt precare şi că informaţiile personale ale utilizatorilor sunt în pericol.

În cadrul unui seminar din Washington de luna trecută, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate al SUA, Michael Rogers, a susţinut că este momentul că aceste aparate casnice să fie protejate mai temeinic, însă nu a fost clar despre cum se va putea implementa acest lucru.

James Clapper a fost totuşi mai direct şi a susţinut faptul că în viitor serviciile de informaţii vor folosi aparatura pentru supravegherea amanunţită în vederea recrutării, localizării sau pentru a obţine informaţii despre utilizatori. Nici de această dată nu au fost nominalizate agenţii ce ar putea fi implicate direct în acest demers, dar experţii în securitate americani care au studiat „internetul tuturor lucrurilor” ne asigură că americanii şi alte agenţii de supraveghere vor intercepta semnalele emise de aparatele casnice în aceeaşi măsură în care o fac deja cu semnalele telefoanelor mobile.

Un argument ce susţine această decizie ar putea avea de a face cu lista de ameninţări globale cu care se luptă America, printre care terorismul ce are loc la nivel domestic. Clapper a susţinut faptul că există posbilitatea de a diminua criminalitatea, de a reduce actele de violenţă şi de a preveni naşterea unor noi grupări teroriste prin aceasta nouă şi ingenioasă metodă de supraveghere.

În februarie 2015, câteva buletine de ştiri americane au susţinut faptul că microfoanele de pe televizoarele Samsung Smart erau mereu pornite pentru a putea primi în orice moment informaţii ce ar putea fi considerate „importante”.

Rămâne de văzut cât de morală este această iniţiativă şi cum va fi primită de către utilizatorii acestor aparate. Mai multe informaţii găsiţi în articolul sursă de pe LINK

LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5247 )