News Item: Înainte de toate, suntem OAMENI!
(Category: DIVERSE)
Posted by Pârvu Florin
Tuesday 02 August 2016 - 23:46:54



Asociaţia de Caritate din Armata României – CAMARAZII este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, al cărui obiect principal de activitate constă în soluţionarea unor cazuri medico-sociale deosebite ale membrilor Asociaţiei şi familiilor acestora. Asociaţia se implică şi în problematica răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi în teatrele de operaţii, precum şi a cadrelor militare în rezervă sau în retragere/veteranilor de război.

Asociaţia CAMARAZII s-a înfiinţat în luna mai 2008 şi a desfăşurat o activitate remarcabilă, contribuind la soluţionarea unui număr semnificativ de cazuri medicale şi sociale grave, identificate în rândul categoriilor de persoane menţionate.



Sub deviza „Înainte de toate, suntem OAMENI”, Asociaţia Camarazii a acordat sprijin pentru intervenţii chirurgicale deosebite ce nu au putut fi decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate, achiziţionarea unor scaune rulante cu acţionare electrică, proteze, orteze şi alte dispozitive medicale. Totodată, a asigurat ajutoare sociale de urgenţă pentru decese, inundaţii sau pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite şi păstrarea memoriei unor camarazi decedaţi în afara graniţelor ţării. În total, Asociaţia a sprijinit rezolvarea a 658 de cazuri medicale şi sociale grave.

În perioada 2013—2016 au fost susţinute financiar peste 500 cazuri socio-medicale, care au presupus fonduri de peste 3.000.000 lei.

Dacă la jumătatea anului 2011 Asociaţia număra sub 500 de membri, acum are peste 20.000 de membri din toate structurile şi categoriile de personal ale Armatei şi 30 de sucursale. La un asemenea grad de reprezentativitate, Asociaţia constituie un foarte bun vector pentru identificarea şi transmiterea cerinţelor sociale de la nivel unitate către structurile centrale, de natură să contribuie la creşterea încrederii în relaţia angajat-angajator, cu efecte în creşterea coeziunii de grup şi îmbunătăţirea climatului psiho-social în cadrul instituţiei militare. Nu în ultimul rând, subliniem rolul important al Asociaţiei în promovarea solidarităţii umane şi cultura voluntariatului, valori atât de necesare într-o societate democratică şi modernă.

Practic, Asociaţia s-a detaşat ca principal partener neguvernamental al Ministerului Apărării Naţionale pe linia problematicii sociale, desfăşurând o activitate remarcabilă, necesară şi utilă, complementară efortului depus de instituţia publică în a cărei sferă de competenţă funcţionează.

Principalele surse de finanţare ale Asociaţiei constau în viramentul de 2% din impozitul pe venitul salarial anual şi cotizaţiile membrilor.

Potrivit Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Asociaţiei, ajutoarele se acordă membrilor proprii. Fac excepţie, urmaşii celor decedaţi în acţiuni militare şi persoanele care suferă în urma unor afecţiuni medicale/răniri/invalidităţi produse în timpul şi din cauza serviciului militar, care pot beneficia de ajutoare chiar dacă nu sunt înscrişi în Asociaţie.

Principalele măsuri de sprijin pe care le poate finanţa Asociaţia sunt:

a) pentru membrii Asociaţiei:

 ajutor pentru rezolvarea unor probleme medicale grave, ale membrului asociaţiei, soţiei/soţului sau copiilor aflaţi în întreţinere, dacă nu există posibilitatea asigurării gratuite prin sistemul de asigurări de sănătate şi/sau gravitatea afecţiunii presupune intervenţie de urgenţă;
 ajutor complementar celui acordat de drept, pentru decesul membrului asociaţiei, soţiei/soţului sau copiilor aflaţi în întreţinere;
 ajutor pentru copiii minori/soţul supravieţuitor sau concubină/concubin, în cazul decesului membrului Asociaţiei;
 ajutor pentru refacerea locuinţei, în caz de inundaţii, incendii, cutremure sau alte calamităţi naturale.

b) pentru urmaşii celor decedaţi în acţiuni militare:

 ajutor financiar, până la îndeplinirea condiţiilor pentru a beneficia de bursă de studii;
 organizarea Zilei Copilului şi a Pomului de Crăciun.

c) pentru persoanele care au suferit afecţiuni medicale/răniri/invalidităţi produse în timpul şi din cauza serviciului militar:

 ajutor pentru probleme medicale grave, dacă nu există posibilitatea asigurării gratuite prin sistemul de asigurări de sănătate şi/sau gravitatea afecţiunii presupune intervenţie de urgenţă.

De asemenea, în vederea fidelizării membrilor săi, Asociaţia îşi propune şi derularea unor proiecte care se adresează şi persoanelor care nu întâmpină probleme sociale şi medicale.

Pentru conduita sa de excepţie, în anul 2012 Asociaţia a fost recunoscută de Guvernul României ca fiind organizaţie de utilitate publică, prin H.G. nr. 287/2012.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5560 )