News Item: Cu tunul pe/in multinationale
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Thursday 23 February 2017 - 15:52:04

M-am gandit sa vorbim putin si despre acest subiect, poate pentru mai multa claritate ne ajuta si colegii forumisiti care lucreaza la multinationale(cred ca sunt si ei pe aici). De 6 luni incoace am inteles ca cea mai mare problema a Romaniei sunt multinationalele, organizeaza proteste, scot bani din Romania( cum ? articol, lege, modus operandi ), vor sa dezlipeasca Transilvania de tara, ceva cu Soros.
In drum spre serviciu de 10 ani de zile vad curtea unei multinationale. Am vazut cum acea companie de la o masina in curte acum 10 ani are astazi in jur de 100. Asta insemna activitate economica, insemna salariati insemna miscarea de capital…. Mai mult, imi amintesc generatia care a terminat facultatea in 2008/2009. Pentru ei doar aceste multinationale au oferit locuri de munca, inca vad cum ministerele au intors de la poarta o armata de tineri prin anii aceia ca statul “nu angajaza” (n.a. nu angajaza pe cine nu “stie”).Iar cei din interiorul sistemului de stat in loc de bugetarea unor locuri se primeau un sec “nu se poate”. La capitolul munca desigur trebuiau supliniti cei plecati din sistem. Nu trebuia sa fi Nostradamus sa prevezi criza de personal din 2015/16 si nici ce va urma. Ma uimeste totusi cu cata usurinta se apuca mai marii vremelinic decidenti sa dea cu bata in aceste companii, preferabil sa si plece daca se poate. Ca genereaza bunastare, ca ofera anumite puncte de echilibru pentru buget… nu conteaza.Ca sa o zic direct, in ceva ani tinerii astia imi vor plati pensia.Dai cu bata in ei si pensia mea si celor ca mine va veni de la… inca o recalculare.In retrospectiva, atat am priceput eu de la capitalismul asta ca pe certificatul meu de nastere tot RSR scrie: daca nu ai un sector privat puternic nu poti discuta de un echilibru social, nici de prosperitate, nici de planificare pe termen lung si nici de evolutie sociala.
Sa fac legatura cu SNS-ul, punctul de interes pentru noi: Sincer astept multinationalizarea industriei de aprare de ani de zile.O multinationala este Grupul Renualt, Dacia locala, un exemplu cum un produs romanesc bun a fost dat de pamant de managementul romanesc de tranzitie si salvat in ultimul moment de o multinationala. Imi pare rau, am avut 20 de ani sa fim calitativi, competitivi si eficienti. Singurul lucru de interes major a fost cum sa jefuim sistematic ceea ce putea fi o industrie romaneasca majoritar activa, locuri de munca adica prosperitate.
Cu o bucurie infantila am citit ce insemna Rheinmetall in Romania, proiectul TBT-ului 8x8, ce insemna ca Damen sa produca la Galati 4 nave de razboi, Airbus la Brasov si sper sa avem o lista cat mai lunga in viitorul apropiat.Nu poti ca stat ramane blocat in paradigma anilor 80 cand industria romaneasca trebuia sa produca loco orice si tu sa fi in secolul 21 intr-o alianta… multinationala.Mai ales in conditile in care orice urma de competitivitate a industriei nationale a fost distrusa.Aici vorbim de dotare pana la urma, nici nu poti ca stat sa cumperi totul la cheie (second hand desigur) de la blindat la vapor la avion. Asta ar fi cea mai paguboasa optiune posibila si riscul strategic urias ca in situatii de criza aspecte ce tin de reparatii complexe sa nu poata fi executate. Integrarea in industiria nationala a unor giganti producatori de armamanet asigura – ceea ce in domeniul intelligence-ului – se numeste siguranta multidimensionala (plan economic, strategic, social si desigur militar).
Teama mea cea mai mare este ca voi revedea acei ani 90’ in care prostia si reaua credinta va fugarii investitile de genul, voi fi silit sa revad pe acel tampit celebrul al anilor antementionati ce urla “noi nu ne vindem Tara” in conditile in care Mercedes dorea sa achizitioneze camioanele Brasov si Aro.

Nota finala: am auzit constant argumentul nefondat “strainii ne fura” ergo “multinationalele ne fura”. Nu ar fi cazul ca dupa 27 de ani sa incetam cu imbecilitatea asta? Ca sa revin la 90’ am vazut exact cine ne fura si al dracului ce bine vorbeau romaneste .Cat despre practici nelegale, aceste companii sunt operatori economici in interiorul statului Roman, deci se supun legii romane ce trebuie aplicata fara ezitare.Aici suntem ca proverbialul militian care dadea vina pe hot ca fuge prea repede….

P.S.: dupa ce meseria mea a fost facuta praf de mai intaiul jurist al tarii, fostul ministru de justitie, la data publicarii acestui articol am aflat ca decidentul politic mentionat doreste abrogarea actului prin care compania Damen era sesizata cu privire la intentia Mapn de a achizitiona 4 corvete clasa Sigma- NOI!, ce urmau a fii construite la Galati, in Romania, de catre muncitori romani. Vreau sa specific foarte clar faptul ca Mapn-ul a ales acest model de nava in urma unui studiu bazat pe aspecte tehnice - in nota de fundamentare a documentului se regasesc aceste argumente. Temeinicia acestui document nu poate fi contestata.
Motivul aceste abrogari ar fi “procedura ilegala”… articol, lege, modus operandi nu s-a prezentat. Doar prin taria afirmatiei “este ilegal”…
Da stiu… “alta intrebare”…This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5593 )