News Item: Fotografia zilei
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by Pârvu Florin
Monday 08 May 2017 - 22:07:22

Părintele Alec Reid oferind lui David Howes ultima împărtășanie, în urma incidentului care a intrat în istorie ca fiind "uciderea caporalilor".

Pe 19 martie 1988. cei doi militari britanci, David Howes și Derek Wood, îmbrăcaţi civil fiind, au fost atacați de mulțime și linșați în momentul în care autoturismul lor a interferat cu un convoi mortuar al unui membru IRA.

Cu trei zile înainte, un convoi asemănător fusese atacat de un paramilitar unionist și trei oameni uciși, crezând că cei doi sunt tot paramilitari unioniști care intenționează să repete atacul, mulțimea a înconjurat autoturismul celor doi, caporalul Wood a scos pistolul și a tras în aer, după care cei doi au fost târâți afară din autovehicul, dezbrăcați și împușcați.

Imagini de la acel incident LINK

Părintele Alec Reid a devenit ulterior o figură cheie în negocierile care s-au finalizat cu semnarea acordului de pace din Vinerea Mare în 1998, servind ca mesager și intermediar între părțile aflate în conflict.

Una din declarațiile pentru care părintele Reid și-a cerut scuze ulterior și a spus că a fost făcută la mânie a fost următoarea:

"Realitatea e că naționaliștii (irlandezi) din Irlanda de Nord au fost tratați aproape precum animalele de către comunitatea unionista. Ei nu au fost tratați ca ființe umane, au fost tratați aproape cum Hitler i-a tratat pe evrei. IRA e, dacă vreți, răspunsul violent la reprimarea brutală a drepturilor acestei comunități."
This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5597 )