News Item: Patriotismul de ocazie ori de interes
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Wednesday 23 August 2017 - 16:14:57

Dupa ce am scris articolul cu multinationalele si in lumina unor evenimente recente am primit o serie de pareri, opinii pe inbox-ul privat. Unele m-au pus pe ganduri, altele m-au facut sa zambesc cu sau fara amaraciune.Din aceste opinii culeg niste cuvinte precum patriotism, nationalism, multiculturalism.Patriotismul a ajuns in mod ciudat antonim al relatilor economice multinationale (in epoca globalizarii) si tot patriotismul este prezentat ca sentimentul opozant principal al presupusului furt girat de organizatile antimentionate.Sesizez o fractura logica din start, perspectiva opozabilitatii unui sentiment la o infractiune. Opozantul comportamentului infractional nu este un sentiment, cu atat mai putin patriotic, ci este o institutie de drept penal complementat de o autoritate a statului ce este investita pentru a impune acesta lege.Ca ne oprim un pic asupra legii, legea penala este tot lege atat pt persoanele juridice de orice fel cat si pentru persoanele fizice tot de orice fel.Discutia ar trebui sa fie cel mai probabil de ce legea nu se aplica.
Hai sa lamurim putin patriotismul si nu cumva sa-l confundam cu nationalismul. Cred si sunt ferm convins de faptul ca cele mai mari drame ale secolului 20 au fost cauzate de nationalism intr-o forma sau alta. Un general de justitie militara, la baza contabil, devenit premier temporar chiar ne vorbea despre nationalismul bun.Sincer pana acum l-am vazut pe acest nationalism bun sau cel putin nu l-am vazut la noi in spatiu carpato-danubiano-pontic.Cred ca-i prea mult sa-I cer acestui general sa priceapa ca nationalismul secolului 19 ce a dus la formarea statelor-natiune s-a creat pe fondul unor conditii imposibil de replicat in secolul 20 cu atat mai putin secolul 21.
Oricum discutia pe acest subiect cel putin pentru mine este sterila. Rareori vad oameni abili sa gandeasca si sa emita opinii pertinete pe acest subiect. Acest teren este oarecum rezervat unor indivizi care refuza sau nu vor sa gandeasca literalmente, alternativ folosind niste prefabricate pseudointelectuale multe de o provenienta comunistoida ori bazata pe o istorie crunt trunchiata si adaptata.
Patriotismul in opinia mea nu exclude multiculturalismul ci este sursa aceea a competitiei sanatoase intre oameni. In sustinerea acestei idei, poate subiectiv, imi iau modelul de patriotism de la Armata Romana. Acesta institutie respecta niste valori nationale si gandeste, se pregateste si in final actioneaza/lupta alaturi de orice aliat de la american, la neamt, la ungur la polonez. Asadar isi pastreaza valorile si accepta unele noi supranationale in cadrul unei aliante militare ori politice.
Vad modele de organizare si functionare foarte bune in divizii multinationale, brigazi multinationale. Mentionez aici colaborarea excelenta cu Ungaria in cadrul batalionului multinational Tisa.Aici vad chintesenta patriotismului, dorinta de a demonstra prin munca nu doar ca esti egalul vecinilor si chiar a unor mari puteri in anumite domenii si de ce nu prin aceeasi munca si hotarare poti deveni mai bun decat ei.
Dar acum ma uit si la reversul medaliei.Vad tot felul de specimene vorbind de patriotism, cu precadere de 1 decembrie si 25 octombrie cand monumentele armatei romane sunt in paragina. Pe langa asta in loc de renovarea unor edificii istorice mai facem o fantana cu becuri si o petrecere campeneasca.In locul tonelor de ciolan cu fasole nu putem scoate din starea de degradare mausoleul de la Marasesti? Pe acelasi fir logic cum dracu lasa mai marii patrioti de ocazie un monument istoric precum cazinoul din Constanta sa pice in mare in vreo maxim 15 ani? Dar ruinele locului unde s-a semnat unirea principatelor romane acum peste 150 de ani? Cum este posibil sa lasi biserici de la 1300 intr-un asa hal de degradare incat langa imaginea stearsa a unui sfant paste o vaca si un cal.Cati patrioti de conjunctura ar renunta la o cota parte din pensia speciala, nespeciala, indemnizatie, solda ori salar pentru repararea unui gard al unei cetati in detrimentul fluturarii tricolorului si strigarea de lozinci. Tot legat de patriotism, cum putem vorbi de acesta notiune cand antenumitii subfinanteaza armata romana in regim continuu pana am ajuns sa calculam procente ale capacitatii de aprare.
Si atunci la ce putem rezuma acest patriotism original? Pai la arborarea tricolorului de ziua nationala, lucru bun de altfel, discursuri plicticoase cu referire la un trecut pe care nu suntem in stare sa-l pastram pentru generatia urmatoare, cearta constanta cu cetateni romani de alta nationalitate, lupta impotriva asupritorului multinational, sustinerea unor istorii trunchiate pana la nivel de aberatie. In aceasta redefinire a unei valori am ajuns sa numim patrioti poeti de curte a lui Ceausescu, grabnic fulturatori de steag dupa 90’ si insulte oricarui om ce cuteza a privi lumea diferit. Tot asa, prin distrugerea la nivel de ADN a unei valori cum este dragostea de tara, am ajuns sa acceptam discursuri si lectii despre patriotism a unor indivizi condamnati penal.Am ajuns sa discutam patriotismul si nu sa actionam pe baza lui iar Centenarul bataliei de la Marasesti a prins localitatea Marasesti uitata de investitori de posibilitati economice inca un pol al saraciei in Romania. In concertul acesta al absurdului, unde Tzara si-ar lua notite, noi vorbim de cinstirea eroilor neamului si pe Mariuca, eroina de 12 ani de la Marasesti au scos-o din cartea de istorie.
Am vazut fara echivoc de ziua drapelului national ce insemna acel simbol pentru cei pomeniti mai sus . L-am vazut pe generalul Ciuca la datorie ca de obicei, l-am vazut pe generalul Oprisor, tot la datorie fie ea si in rezerva pe cativa secretari de stat… si restul? Pai restul isi amintesc de steag cand cere partidul sau din calcule politice cand ar “da bine” sa flenduri tricolorul ori sa pui de pe telefon “transilvanie frumoasa”.
Pe final nu pot sa trec cu vederea valoarea manipulativa a acestui mijloc. Daca daca lui homo politicus ii aduci in discutie spitale, drumuri si dotarea armatei, el iti povesteste cum unii si altii vor sa iti fure tara de sub picioare ori vor tot soiul de autonomii si tu esti prea prost sa intelegi ori sa iti dai seama. Daca insisti si spui sa o lase mai usor cu patriotismele de ocazie, in final ajungi sa fi numit antinational eventual dusman al poporului de catre unii ce inca nu si-au spalat vocabularul de epoci apuse.This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5602 )