News Item: Patriotismul de ocazie ori de interes - partea a II-a
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Wednesday 25 October 2017 - 15:49:26

Incorporarea spiritului patriotismului in orice tara ar trebui sa fie armata iar 25 octombrie este ziua in care ar trebui sa celebram si sa sarbatorim Armata Romana. Oricat respect si dragoste ai avea pentru uniforma militara fie ca o porti fie ca ai putat-o candva sau fie chiar nu ai purtat-o niciodata dar ai usoare inclinatii spre domeniul in discutie, nu poti sa ramai impasibil si sa nu ridici intrebarea: daca de facto mai avem ce sarbatorii in aceasta zi dincolo de prilejul excelent pentru multi dintre cei mentionati in prima parte a articolului de a oferi gratuit lectii de “romanism”. Pe langa greutatea istorica a zilei ar trebui aceste celebrari sa ne dea acel optimism pentru cele ce urmeaza, pentru ziua de maine, lucru extrem de greu de facut pentru oricine a depasit punctul de acces intr-o unitate militara.
Negresit vad de aceasta zi pe homo politicus cu eterna sa cocarda tricolora in piept si aud discursuri ce constituie o buna instructie in vederea executarii pozitiei de drepti timp de macar o ora.Desigur nu pot lipsi referiri si mentionari la mai marii neamului pe care ar trebui sa-i respectam si multe alte etc-uri. Hai sa ne oprim putin la “mai marii” pe care ar trebui sa-i amintim. Acei “mai mari” pe care scoala, liceul si pentru unii universitatea te obliga sa memorezi in detaliu aspecte ale vietii lor si intr-o oarecare masura si preferinte vestimentare. Caci nu ne-a interesat nici 5 minute mesajul acestor mai mari si prin ce mod, dupa trecerea lor la cele vesnice putem sa-i cinstim. In mintea sfertodocta a unora, antenumitii se cinstesc prin acele discursuri, bust de bronz musai si 4 la elevul care indrazneste a nu sti in ce an s-a dus Mihai Viteazul la Imparat si cati soldati avea garda sa de corp, garda fiind formata din secui- aliati traditionali ai Valahiei, fix aia care nu ne dau mici.
Dar hai sa vorbim un pic despre mai marii si ma opresc asupra doar unuia din ei daca tot vine Centenarul in pas alergator.
Acum ceva vreme am facut o donatie simbolica unui proiect de restaurare a casei memoriale a lui Iuliu Maniu. Nu doresc sa public date, conturi bancare etc, nu fac reclama unui scop caritabil in detrimentul altuia. In materie de caritate cred ca acest lucru este extrem de personal precum religia spre exemplu. Aici fiecare sa hotarasca, daca doreste sa contribuie si la ce. Daca unuia ii plac cainii sa doneze pentru asta, daca altuia ii plac fortificatile sasesti sa dea acolo. Dar sa dea si sa faca pentru ca de promisiuni suntem arhisatui.
Referitor la aceasta speta, am aflat cu o scarba imensa faptul ca autoritatile din Salaj nu au ridicat nici un deget pentru repararea si restaurarea acestei case memoriale a unui om care s-a daruit pentru tara si astazi nu are nici macar un mormant marcat, find ucis intr-un mod odios de un regim si mai odios iar mai apoi aruncat intr-o groapa.Am aflat in schimb de o donatie a baroului, Maniu fiind mai intai de toate un reputat avocat. Acesta donatie a fost una substantiala si ma bucur enorm.
Ca sa fac acum conexiunea cu prima parte a articolului, modul obsesiv cum se poarta ia romaneasca si se flendura steagul in ultima vreme distrage atentia si apatic sa fi la astfel de teme de discutie.Ba pe fondul unor regizari extrem de proaste a povestii eternului roman plimbat prin secuime care doreste sa-si cumpere ba paine ba mici ba gulas regasim iarasi un val de nationalism ieftin. Caci ce poate fi mai usor decat sa scoti onomatopee in piata raportat la munca, la a fi patriot prin a lua un loc demn in societate, a ajuta acolo unde poti. Cat de imbecil sa fi sa ai un astfel de comportament ori sa girezi un astfel de comportament si casa unuia din artizanii marii uniri sa zaca in paragina.Patriotism de ocazie? Nici macar atat.
Cum nu consider Miorita un exemplu de romanism nu am sa constat starea de fapt si ma proptesc resemnat in bata asteptandu-mi soarta de parca ma lupt cu taifunul si nu cu niste ciobani la fel de infometati ca mine dar ceva mai rau intentionati, am sa dau si raspunsul la paradigma:
Vreti patriotism dragi “patrioti de ocazie”? Va astept la restaurarea casei lui Iuliu Maniu, Hotelului Concordia unde s-a hotarat mica unire si am o lista lunga. Armata cauta rezervisti voluntari si in unele judete din 100 de locuri s-au ocupat 14. Nu cumva sa ne deranjam sambata cu instructia militara. Va astept cu orice sustinere palpabila in scopuri precum cel de mai sus.Va astept sa contribuiti prin orice metoda de la ecologizare sau la reconstructia si reparatia unor monumente istorice.Daca nu, ca sunteti foarte ocupati si dobanditi venituri considerabile si o suma de bani este la fel de bine venita.Va astept pe langa militarii armatei romane la curatarea mormintelor eroilor, vreau sa vad cum se da 2% pentru armata si in luna iulie inventariem noile achizitii, nu taraganam tot anul achizitile si in decembrie constatam ca am dat 0.8% pentru aprare Pe termen mediu si lung astept o investitie masiva in educatie, nu in memorarea tampita si inutila a unor date ci insuflarea unor valori pentru care acei oameni precum Maniu si-au dat viata.
Este cu munca aici nu cu datul degeaba din gura si felndurat steaguri.
Mai vreti patriotism sau nu?
Pana una alta, cel mai adanc respect pentru Armata Romana si militarii romani din toate structurile acolo unde pasiunea depaseste orice neajuns, acolo unde respectul de sine si fata de camarazi ii da puterea unui om sa treca pana si peste exemple precum cele de mai sus.
Am onoarea!This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5604 )