News Item: E o stare de spirit, poate o ai deja.
(Category: DIVERSE)
Posted by Pârvu Florin
Sunday 31 December 2017 - 14:36:59

Foto: LINK


Printre cele mai experimentate unități din lume sunt SEAL Teams-urile și 3 Commando Brigade (Royal Marines).
Ambele s-au pregătit și la noi încă de acum 20 de ani și au oferit cunoaștere militarilor români. Au primit și ei expertiză și experiență, mai știu și ai noștri una-alta.
SEAL Teams sunt echipe de forțe speciale, în vreme ce 3 Commando Brigade este o Mare Unitate de elită care are în organigramă două subunități de forțe speciale.

Pregătirea pune accent în ambele unități pe mental.

Chris Sajnog, un fost militar din SEAL Teams, a scris cel mai bun îndrumar de coaching pe care l-am citit vreodată. Și am citit o juma’ de bibliotecă pe teme de coaching, am vrut să mă apuc la un moment dat de asta.

De-asta îi dau copy – paste in extenso.

Sper să vă folosească!

Încrezător

Știu că pentru băieții pe care îi antrenez, ăsta e cel mai important indicator al succesului în luptă. Pot sesiza încrederea în forțele proprii chiar înainte de a începe antrenamentul, ăsta e motivul pentru care eu și frații mei din SEALs ne putem recunoaște reciproc în public, chiar dacă nu ne-am întâlnit niciodată personal.
Un luptator e sigur de el însuși, nu are nici cel mai mic dubiu despre abilitățile proprii sau despre succesul său.

Începi cu sfârșitul în minte. Vei învinge.

Nu e o întrebare.Hotărât

Să nu ai nicio ezitare în luptă e esențial pentru supraviețuire. Navy SEALs sunt cunoscuți pentru maniera lor decisivă.

Asertiv

Asertivitatea reprezintă capacitatea de a cere respectarea punctului tău de vedere într-o manieră calmă și pozitivă, fără a accepta pasiv ceea ce crezi că e greșit.

US Navy SEALs sunt lideri. Ca să fii un bun lider, trebuie să fii încrezător și direct când îți expui punctul de vedere.

Puternic

Nu e nevoie să ridici 200 de kilograme ca să te alături clubului, deși sunt cărți de ficțiune care pretind asta, dar e nevoie să-ți antrenezi toți mușchii, și asta se aplică în egală măsură și mușchilor minții.
E necesar să ai voință în tot ce faci, o minte puternică poate suplini un corp slab, dar un corp puternic o minte slabă niciodată.

Priceput

A avea atitudinea potrivită e vital, dar ai nevoie de un număr de competențe care să o completeze. Domeniile în care ești priceput pot varia, dar cu cât sunt mai diverse și nebunești acele competențe, cu atât vei deveni mai echilibrat.

Cunoaște-ți sabia - Musashi

Activ

E nevoie să te miști, să faci ceva, să funcționezi tot timpul. Ideile și teoriile sunt minunate, dar acțiunea pune lumea în mișcare și schimbă lucrurile. Odată ce ai un plan, ține-te de el. SEALs fac întotdeauna ceva.

Agresiv

Când aud cuvântul "agresiv" cei mai mulți oameni se gândesc la un Pit Bull cu un stăpân rău, asta poate și trebuie să fie de folos în luptă, dar eu mă refer aici la a fi plin de forță, îndrăzneț și energic.

Disciplinat

Ai un plan, ești încrezător că el e realizabil, acum ai nevoie de disciplina necesară ca să urmezi acel plan. Să te trezești în fiecare dimineață la 04.00 și să mergi la sală înainte de muncă e extrem de enervant, dar a fi gras și lipsit de condiție fizică e și mai enervant! Să te dai jos din pat când sună ceasul e nevoie de disciplină.
Navy SEALs sunt disciplinați.

Adaptabil

Navy SEALs au un prieten pe care noi îl numim Max Flex (maximum flexibility). Asta înseamnă că trebuie să fim capabili să ne adaptăm rapid la cele mai diferite condiții. Adaptabilitatea e calitatea care a permis speciilor să supraviețuiască de-a lungul evoluției darwiniste.
Navy SEALs supraviețuiesc în luptă adaptându-se unui mediu în permanentă schimbare.

Vigilent

Nu știi niciodată când va ajunge mingea la tine, așadar trebuie să fii pregătit 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
Trebuie să vezi absolut tot ce se întâmplă în jurul tău și să fii pregătit să reacționezi adecvat.

Răbdător

A fi răbdător înseamnă a privi încercările sau eșecurile cu calm și fără a te descuraja.
O să-mi amintesc toată viața de candidații plângăcioși care țineau permanent să ne informeze cât de frig le e și cât sunt ei de obosiți.
Ghici ce, fraiere? Tuturor ne era frig și toți eram obosiți, dar lamentările nu ne-ar fi încălzit.
Renunțarea, da!

Isteț

Un luptător trebuie să gândească rapid și să aibă întotdeauna un plan de rezervă, când lucrurile scapă de sub control se întâmplă întotdeauna repede și e nevoie să reacționezi rapid și să inventezi noi modalități de a-ți duce treaba la bun sfârșit. Lucrurile merg rar conform planificării și trebuie să fii suficient de isteț ca să te adaptezi realității.

Curajos

Una dintre cele mai importante lecții pe care m-am străduit să le dau copiilor mei e să fie curajoși. Ca cei mai mulți dintre oameni, și conform și definiției din unele dicționare, ei credeau că a fi curajos înseamnă să nu-ți fie frică, ceea ce e exact opusul a ce voiam eu să-i învăț.
Când fiul meu s-a dat prima dată într-un roller coaster i-a fost frică, dar a fost îndeajuns de curajos să o facă.

Să fii curajos înseamnă să-ți îndeplinești misiunea în ciuda faptului că ți-e frică.

Loial

O săgeată fără vârf nu e nimic altceva decât un băț. Un luptător are nevoie de o direcție, asta înseamnă să fie credincios unei cauze, unui ideal sau unei instituții.
Aceasta poate fi familia ta, țara ta sau biserica ta.
Loialitatea te ghidează pe drumul tău, trebuie doar să existe un echilibru între ea și celelalte calitați ale unui luptător.
SEALs sunt loiali țării, familiilor și fraților noștri.

Iubitor

Un luptător a înfruntat moartea și înțelege valoarea vieții. Luptătorii ale căror vieți sunt echilibrate sunt plini de liniște interioară, lipsiți de egoism și preocupați de binele celorlalți. Iubirea familiei dă unui luptător energia internă de a se pregăti constant pentru luptă și îi da tăria de a supraviețui atunci când luptă.

Iubirea e lucrul pentru care războinicii adevărați, așa cum sunt Navy SEALs, luptă.

Ce trebuie să faci

Dezvoltă-ți un set de valori nenegociabile și inalterabile și urmează-le. Include acolo toate lucrurile pentru care nu faci niciun compromis. Cu cât setul ăsta e mai mare, cu atât mai luptător devii!

Începi să practici o formă de luptă corp la corp, box, karate, jujitsu, MMA, găsește una care-ți place și oferă-ți ocazia să incasezi câțiva pumni în față.

Meditează. Pentru unii dintre noi, asta sună oarecum a călătorie în adâncurile subconștientului, dar meditația e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru mintea și corpul nostru. Stai într-un loc în care e liniște, închide ochii și încearcă să-ți golești mintea. Concentrează-te la respirație și repetă continuu un cuvânt, o mantra sau o rugăciune scurtă. Pentru început va fi dificil, apoi o să fii în stare să îți golești mintea pentru câteva secunde, apoi minute... E cu atât mai ușor să faci ăsta cu cât viața ta e mai echilibrată.

Găsește ceva pe care ți-e frică să-l faci și fă acel lucru. Dacă e un roller coaster, dă-te în el până încetezi să plângi ca o fetiță de cinci ani, dacă e vorbitul în public, ia cuvântul la conferințe. Toți avem temeri, dar luptătorii și le înfruntă.

Fă efort fizic, nu contează de ce tip e, doar să fie intens. Gâfâie, transpiră, când te doare amintește-ți că e doar slăbiciunea care părăsește corpul, când vomiți e semn că ești aproape de a deveni un luptător.

Participă la competiții. Înscrie-te la o cursă, la o luptă, sau pur și simplu provoacă pe cineva la un skanderbeg. Demonstrează că ești mai bun decât cineva într-un anumit domeniu sau antrenează-te până ești.

Fii mai decis. Data viitoare când soția ta te întreabă la ce restaurant mergeți, răspunde-i imediat și urcați în autoturism. Cu cât iei mai multe decizii rapid, cu atât îți va fi mai ușor să faci asta.

Fă-ți obiceiuri și rutine în tot ceea ce faci. Suntem ceea ce facem în mod repetat.

Pune pe hârtie obiectivele și valorile tale fundamentale, revizuiește lista o dată pe lună. Dacă nu ai o hartă a vieții tale, cum te aștepți să ajungi acolo unde ți-ai propus?

Devino un expert în orice faci. Orice faci, fă bine sau nu mai fă deloc.

Stopeaza orice dependentă. Dacă fumezi, dacă bei în exces, dacă iei droguri, viața ta nu e echilibrată.

Trage cu arma la țintă. Dacă nu știi să faci asta, învață.

Sfârşitul articolul original aici LINK

This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5608 )