News Item: 2% pentru armata.
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Wednesday 10 January 2018 - 16:22:49

Asa a trecut si anul si habemus bugetum.Ca la orice buget sunt multumiti si etern nemultumiti. Dintre cei nemultumiti, m-as opri un pic pe cei ce se scandalizeaza la vederea acelui 2% in dreptul oastei. Ca sunt multi bani si ar trebui sa ii dam pe educatie autostrazi etc. Plang pe la televizoare tot felul de sfertodocti, ca acei doi la suta ar putea fi cheltuiti “mai chibzuit”, ca nu avem nevoie de tancuri si de avioane ca avem nevoie de educatie, spitale, autostrazi, salarii si eventual cai verzi zuburatori, de ce nu daca facem lista pentru Mos Craciun din 2018. Era sa uit pe lista mosului, un lucru cu o deosebita importanta avand in vedere sumele alocate de administratile succesive: borduri. Ca nivel de importanta strategica investitia in borduri poate fi plasata undeva intre centrala nucleara de la Cernavoda si Aeroportul Otopeni, deci musai sa trec si asta pe lista.
Revenind la cei doi la suta, absolut de acord, daca perceptia simplista asupra bugetului de stat este ca din banii de kerosen poti lua seringi si ca un angajament pe baza caruia NATO te-a primit cu mari rezerve in sanul sau reprezinta niste izmene umede de care tragi cum ai nevoie/chef. Si daca in ultimii 28 de ani in care armata a fost uitata s-ar fi construit un spital macar (nu zece, ci unul) as fi inclinat macar sa explorez conceptual si acesta idee.
Strategic si tactic, in materie de dezinformare, “uitam” sa vorbim despre banii europeni, care pot fi folositi la mai orice inafara de obiective militare. In fapt orice proiect de dezvoltare de la spitale la autostrazi(10 autostrazi una langa alta) pot fi contractate cu acel 15% din bugetul de stat si 85% bani “nefurabili” si nerambrusabili europeni.
Cu acestea fiind spuse prin mecanismul fondurilor europene teroretic toate problemele mentionate mai sus pot fi rezolvate. Mai adugam aici si Banca Mondiala a carei finantare era trambitata pe la televiziuni de partid de niste mahalagioaice ordinare ajunse intamplator sau nu ministrese.
Sunt curios cat si pana unde se mai poate intinde acesta camuflare a dezinteresului, lenei in stare pura sub eternul “nu sunt bani” si acum complementar, pai nu sunt bani ca dam bani la Armata. Tot ca fapt divers din executia bugetara pe 2017 nici nu ne apropiem de 2%. Deci bani nu sau dat, dar totusi “nu sunt bani”. Sa nu uitam ca prin septembrie Mapn-ul mai sa zica angajatilor… dom’le solda este, dar nu este.
Ca paranteza, dar cu concluzii liber de tras pentru oricine propun sa facem o comparatie cu inceputul secolului. Pentru cei ce sunt familiari putin cu orasul de pe Bega, Timisoara, capitala a Ungariei prin 1300 si capitala Banatului istoric, cel mai probabil stiu si despre “Palatul Apelor”. Pe vremuri resedinta Directiei Imperiale a Apelor din Banat actualmente sediul Apelor Romane. Maretul Palat a fost construit intre anii 1900 si 1901.(13.08.1900 inceput, finalizat la 29.08.1901) din fonduri publice.Asadar un palat construit cu tehnologia anilor 1900 cu duarata de executie un an, o cladire ce rivaliza cu orice se gasea in Imperiul Austro-Ungar. Acum in secolul prezent, cu tehnologia disponibila, in 10 ani de UE, cu fonduri disponibile la discretie la care se cere un aport de 15% vrea cineva sa imi spuna ca nu s-a putut construi un singur spital. De ce? Ca se dau bani la Armata te pomenesti?
Dupa cum am spus concuzile si la trage fiecare, pentru mine raman aceleasi pe care le trambitez de ani de zile pe acest forum.
Finalmente am sa imi fac si o mea cupla, lucru fata de care mi s-a atras atentia de mai multi colegi. In mod eronat-logic insist sa proiectez personalitatea unor indivizi, politicieni, votanti ai anumitor partide, reprezentati media peste bunul simt si valorile specifice unei epoci apuse. La fel de eronat din partea mea este sa cred ca acesti oameni, au o minima traire tangentiala constiintei in raport cu actiunile pe care le fac. E ca si cum ai vorbi cu Stalin despre valorile umanitatii, necesitatea sociala a dezbaterii si a discursului argumentativ rational.
La multi ani 2018 – 2017 ti-a lasat o listoaca de achizitii din care in ograda Mapn am vazut fix…This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5609 )