News Item: Cei mici si cei mari
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Wednesday 25 April 2018 - 16:33:06

Copii, spun oameni mult mai destepti ca mine, sunt viitorul nostru pe care avem dreptul sa il modelam in prezent. Am citit acesta afirmatie in multe forme in mai multe carti toate avand un numitor comun: notiunea de educatie.
Copii sunt in egala masura si cei mai receptivi la stimulii mediului injurator, mediu care rareori mai poate influenta remarcabil adultul.
De ceva timp incoace, as spune 3-4 ani, vad la manifestarile dedicate diverselor sarbatori militare prezenta obligatorie a copiilor, in uniforma de instructie sau de serviciu adaptata constitutiei lor. Imi aduc aminte acum doi ani un pluton de copii cantand “Drum bun”. Parinti, militari, civili aplaudau spectacolul oferit de cei mici.
Pentru mine in schimb a fost un prilej excelent sa simt un sut in stomac si un pumn in piept. Sa vezi copii cantand “Steagul sa luceasca, pentru el traim, tara sa-nfloreasca pentru ea murim” si ti se pare “frumos” ar trebui sa iti faci o verificare tehnica, psiho-tehnica la cap.
Am vazut chestiunea astea, la inceput am crezut ca este vorba de copiii unor cadre si sunt evenimente izolate.Pot sa inteleg asta prin apropierea de parinti, implicit domeniul de activitate al parintilor.
Nu ma apuca desigur niste idei pacifisto-hipiote, raman profund militarizat conceptual insa nu sunt de parere ca un copil are ce cauta din punct de vedere participativ in evenimente de genul. Desigur prezenta in parc a tehnicii de lupta este facuta 80% pentru copii. Pana nu ai vazut cat de bucuros se suie un copil pe un TR, ai vazut relativ putin in materie de voie buna si bucurie in lumea celor mici. Insa pentru copil acel tanc, mli, tab sunt de fapt niste jucarii in marime naturala. De la astfel de bucurii pana in inregimentarea copiilor astfel incat sa cante, sa faca tumbe ori sa participe la evenimente dedicate armatei cred ca este cale lunga si o idee in general proasta. De efect pentru copii-spectatori nu sunt alti copii artistic chinuiti ci eventual un drill team, o coborare in rapel si orice asemenea executate de militari cu experienta.
De-a lungul istoriei copii in acest mediu au produs doar niste aminitiri triste ori imagini care au facut inconjurul lumii. Copii cu PM-uri in mana, copii combatanti lucruri pe care niciun militar nu ar dori sa le vada in viata sa.
Evident ca si eu cand eram copil ma ducea tata sa vad depunerea juramantului militarilor in termen si ma jucam cu pistoale si pusti de lemn.Si eu am participat la tot felul de serbari-porcarii in care eram obligat sa stau cu ceasurile nu mai stiu cum sau sau sa port naiba mai stie ce haine. Si acum intreb pe orice om cu bune intentii ce credeti ca mi-a placut mai mult, faptul ca a trebuit sa stau copil fiind, drepti un ceas sau faptul ca ma jucam cu pusca de lemn cat vroiam si cum vroiam? Faptul ca eram imbracat cu forta in tot felul de costumase ciudate sau faptul ca puteam vedea militari imbracati impecabil, sau cel putin asa ii vedeam eu in conditile vremurilor respective? Copil find cu haina militara am numai aminitiri frumoase. Vedeti domnilor din minister care va ocupati de astfel de evenimente sa nu obtineti reversul medaliei in materie de optiuni de cariera din partea acestor copii in ceva timp.
Paralel cu subiectul armata vs copii, dar tangential cu acest trend (invat si eu cuvinte noi) al copiilor prezenti in calitate de participanti la tot felul de evenimente, femeia de la arges care a pus o fetita sa execute pozitia stand in cap pe beton ar trebui data afara din invatamant. Mai mult la executarea unui salt de catre un copil tot timpul profesorul de educatie fizica ar trebui sa ofere asistenta ori prindere la cadere respectiv revenire in pozitia initiala. Nu stiu de altii dar eu am facut educatie fizica si nu “sport” pe bune. Pentru norma ma pregateam de treceau apele pe mine. Mai imi zicea un om cu 45 de ani experienta in invatamant si educatie fizica, atunci cand orice neavenit va instrui sportiv copii dupa cum il taie capul, generatile care urmeaza vor fi primele care urasc sportul.This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5612 )