News Item: Putin despre “truepride” de centenar.
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Monday 27 August 2018 - 16:19:25

Nu despre mine, ca poate eu sunt cel mai plicticos om de pe planeta fara valente de special, sau mai stiu eu ce.Sunt omul cu lista de cumparaturi in buzunar, cu un loc de munca pe care il respect din principiu desi ma regasesc din ce in ce mai putin in el si cu o viziune simplista asupra majoritatii subiectelor.Nu am feisbucuri sau instagrame, nu stiu exact ce-i aia tweeter iar smartfonul reprezinta inca o mare provocare pentru mine si chiar de nu-s un batran inca, argumentabil unii imi spun ca-s tanar, ma simt imbatranit mult inainte de vreme. Deci nimic interesant, insa truepride-ul asta este o chestiune mult mai interesanta decat mine.
Sociologul Max Weber aduce in 1905 o teza cu privire la o serie de valori ale societatii germane identificand si o legatura teoretica intre succesul capitalismul si etica in munca . Un amestec de teologie, sociologie si economie. Weber in fapt pune sub aceeasi umbrela o serie de asa numite valori prusace, valori care au guvernat societatea germana si o guverneaza inca in prezent.
Din seria asta de valori, mandria este ceva aparte si aproape imposibil de tradus conceptual intr-o limba de sorginta latina. Spre exemplu, la noi, mandria ti-a plasat-o religia la capitolul pacate, punct si rezolvat. O traducere a bibliei regelui englez James, diferentiaza “vanity” ca pacat de “pride”. La nemti, cei care au in dictionar un cuvant precum “Schadenfreude” – bucuria de necazul cuiva, exista o serie de cuvinte care descriu mandria. Ai intr-o parte mandria aceea de neam prost, cum spune romanul, fudulie eventual. In parte opusa ai asa numita “mandrie adevarata”(Echter Stolz in germana, truepride in engleza), o valoare prusaca, care ce sa vezi la nemti, este strict legata de munca. Mandria fata de ceea ce ai muncit, de calitatea muncii tale si de corectitudinea mijloacealor folosite in munca. Nu ai intra la categoria asta daca ai fabrica cea mai buna flinta din fier furat, zice un proverb tradus aproximativ din landul Bavariei.
Revenind la acele valori mentionate, daca facem o lista exhaustiva a acestora(lista variaza in functie de autori) gasim un amestec sanatos de etica protestanta de munca, militarism si valori umane. Asadar valorile intr-o scurta enumerare sunt: devotament, austeritate, fermitate, disciplina, punctualitate, credina si toleranta fata de altii cu alte credinte, franchete, mandria in munca, demnitate, onoare, severitate fata de tine intai mai apoi fata de altii, puterea exemplului personal si nimic mai mult, loialitate.
Pe aceste valori s-a construit un stat si o armata. Cu titlu de exemplu, plecand de la aceste valori prusace s-a creat un stadard de comportament al militarului, abaterile de la acest standard in serviciu militar aducea in mod evident raspunderea disciplinara ori penal-militara in acceptiunea vremurilor. Aceasta inradacinare a principilor in societate a dus la afrimatia: Prusia nu este un stat cu o armata ci o armata cu un stat. Dupa 1946 prin inaltul ordin al comisiei aliate, Prusia ca entitate statala, parte componenta a Germaniei este desfintata, aliatii motivand ca in sarciana militarismului excesiv al prusacilor se poate retine doua razboaie mondiale. In 46’ se putea spune orice, Germania nu mai exista.
In prezent valorile prusace apar atat in conceptia Bundeswehrului, cat si in gandirea colectiva a poporului.Dese referinte la aceste valori se fac de la tribuna Parlamentului german iar acesta lista, veche de 300 de ani- Weber doar actionand precum culegator de folclor, ramanand un barometru a ceea ce este bine sau nu este bine in acceptiunea societatii germane. Truepride/Echter Stolz –ul este si ramane o valoare prusaca dar si un baromentru in lumea germana, cel fata de care atunci cand ceri un vot de la cineva esti intrebat scurt si sec: 1. Ce ai muncit tu in viata asta? 2. Care este calitatea muncii tale? Aplicabil de la medic, la militar, la politist, la sapator de santuri. In fapt aceste valori explica 90% din comportamentul unui german de rand, mandria muncii – este o mandrie sa muncesti, nu gasiti multi nemti pe ajutor social. Austeritatea – germanii sunt unul din cel mai putin indatorate popoare de pe planeta, punctualitatea ma gandesc ca nici nu mai are rost sa o mentionam si la fiecare punct din lista gasim o aplicare in viata de zi cu zi.
Motivele pentru care am scris acest articol rezida intr-o serie de intrebari care mi s-au nazarit dupa ce toata lumea o tine cu centenarul in sus si in jos.Sincer eu nu am putut raspunde la aceste intrebari, cred eu elementare cand sarbatoresti 100 de ani ca stat relativ modern si unificat. Fugitiv una-doua din acele intrebari ar fi ce principii ne guverneaza noua societatea si ce valori ne unesc? Gasesc din ce in ce mai putin din pacate…



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5621 )