News Item: Bi-lant
(Category: PAREREA MEA)
Posted by truepride
Friday 28 December 2018 - 16:19:22

Uite asa trecut-a si anul centenar peste noi. Aveam mari asteptari impartasite si in editorialul de anul trecut( LINK ). Ma asteptam sincer la o oarecare evaluare si nu ievaluare a ultimilor 100 de ani. Ce a mers bine si ce nu, eventual o analiza si un proiect de tara. Nici mare experitza nu iti trebuie te uiti doar in jur, stabilesti niste indicatori si te gandestesti undei ai vrea sa fi in X ani(unde x=5, 10, 20, 50). Contruiesti in plan multianual la fel ca exercitile bugetare in UE si hai la munca. Din pacate nu a fost asa, am avut un an plin de festivisme, un an in care militarii romani si-au facut norma pe 10 ani in materie de perzentat onorul si executat pozitia de drepti.
Cu bilantul deci: La capitolul lucuri bune as mentiona ca anul in curs am avut doar doi ministrii ai apararii spre deosebire de trei in 2017. Oricum ai analiza situatia ajungi la aritmetica simpla. Doi minstrii intr-un an insamna o stabilitate mai mare decat 3.
Tot la capitolul plusuri, regimentul 73 “Patriot” a fost activat in cadrul statului major al fortelor aeriene si primele blindate Piranha V au ajuns pe pamant romanesc. Pentru orice militar acest lucru insemna un urias castig. Avem si noi 12 F16 operationale si acest aspect nu-i putin lucru. Tot aici, ne-a binecuvantat ministerul si cu cateva Duster-e si Logan-e noi noute la care militarul obisnuit cu Dacia “zambetul lui Iliescu” se uita nedumerit. Deci cum? Fara jigler?
La nivel declarativ in schimb suntem napustiti de alte escadrile de f16 noi, submarine, fregate si corvete, tancuri, blindate. Ai zice ca maine urmeaza si sa le primim.
La minusuri, pai ne-am angajat la alte cifre pe anul asta in special la transportoare. Unifomele de instructie vechi trebuiau inlocuite deja cu cele noi nu doar pe la cateva unitati, suficient cat sa umplii un bloc de parada. Pe parte de personal iarasi, inca un an cand recrutarile au mers prost pentru mai multe categorii de personal. Ministerul comunica la fel de greoi si atunci cand o face ridica mai multe intrebari decat raspunsuri. Situatia rezervistilor voluntari a devenit o gluma cazona, daca americanii au avioane invizible noi avem personal invizibil. Aici scurta observatie, am vazut ca opiniile de pe SF au fost preluate si pe alte forumuri. Tot la capitolul minusuri, 2018 trebuia sa fie anul in care semnam si noi contractul pentru mult trambitatele corvete, o poveste etern “taraganabila” din 2016.
De parca la aceste probleme nu ar trebui un raspuns prompt, centenarul ne-a prins pe “cat-walk” cu uniforme noi-noute la care militarii au ramas blocati. Cum? Ce? Noi? Cu alea?
Din pacate si in acest an nenorocirile atat in randul aviatiei cat si in randul fortelor terestre au persistat. Culmea, un veteran din Irak moare intr-un mod accidental fix inaintea sarbatorii centenarului la 1 decembrie.
Ce urmeaza, pfff. Greu de spus. Un nou sef SMAp din informatile mele desi presedintele s-a opus categoric.
Un 2019 mai bun va doresc dragi militari, activi sau in rezerva/retragere, in tara sau afara, toate armele toate serviciile.
La multi ani romani, vedeti ca urmeaza urmatorii 100 de ani.
La multi ani dragi semperisti!This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5630 )