News Item: Lecția de curaj a echipei de pompieri din Tokyo care a găsit puterea să intervină la dezastrul nuclear de la Fukushima.
(Category: DIVERSE)
Posted by Pârvu Florin
Sunday 16 February 2020 - 19:40:02


Pe 18 martie 2011, Yasuo Sato, comandantul departamentului de pompieri din Tokyo, ordonă celor 119 oameni pe care îi conducea să înceapă deplasarea către centrala nucleară Fukushima Daiichi, la șapte zile după o serie de explozii ale miezurilor reactoarelor, ca urmare a cutremurului și tsunami-ului din 11 martie. Era o situație mai mult decât critică și care necesita o serie de acțiuni pentru care pompierii nu se antrenaseră niciodată.
Privind retrospectiv, iată care sunt cele cinci lecții pe care Sato le-a învățat din situația aceea teribilă.



1. Pregătește-te, chiar înainte de a ți se cere asta.
În dimineața zilei de 12 martie, la o zi după ce cutremurul a lovit Japonia, miezul supraîncălzit al reactorului 1 de la Fukushima a explodat, în alte câteva zile, din cele șase reactoare ale centralei patru au explodat unul după altul. Echipele de intervenție încercau să răcească reactoarele aruncând peste ele apă din elicoptere, dar acestea, elicopterele, nu puteau ajunge deasupra focarelor din cauza nivelului din ce în ce mai ridicat al radioactivității.

"În ciuda faptului că departamentul de pompieri din Tokyo e responsabil exclusiv de zona capitalei nipone și nu de centralele nucleare, dat fiind faptul că suntem cei mai antrenați și experimentați pompieri din Japonia am luat în calcul posibilitatea că că am putea fi chemați în ajutor și am început să ne facem propriile investigații despre cum am putea interveni" își amintește Sato.

El și echipa sa s-au documentat asupra limitei de expunere la radiații, stabilind că pompierii vor lucra în zona contaminată în schimburi de zece minute.

"Oricum ar fi, un lucru e absolut sigur, niciunul dintre cei care a fost atunci acolo nu va mai putea interveni vreodată în cariera lui de pompier la un alt accident nuclear"

2. Un plan curajos pornește de jos.
Pe 17 martie, noaptea târziu, la trei zile după ce reactorul 3 explodase și nivelul radiației creștea oră de oră, echipa lui Sato primește ordinul de acțiune, ordin care venea direct de la prim-ministrul Japoniei :

"Vă deplasați la Fukushima unde veți realiza un dispozitiv prin care refulați apa din mare peste barele de control ale reactorului 3."

Pompierii din detașamentul pe care îl comanda Sato proveneau din 81 de stații din întregul Tokyo, dar acesta a respins ideea schimburilor de tură în așa fel încât cei mai puțin experimentați să rămână acasă.

"Toți am fost antrenați pentru o zi ca asta, și lucrăm bine în echipă." au spus ei.

Unii dintre membri echipei erau prea tineri pentru o astfel de misiune atât de pericuolasa, dar toți au insistat să meargă, asumându-și chiar îndeplinirea celor mai periculoase ordine.

3. Riscul e mai mic atunci când sunt mai mulți cei care îl înfrunta.
Când pompierii au ajuns la rămășițele reactorului, au costatat că drumul dintre acesta și mare era blocat de resturi provenite din explozie, fapt care făcea imposibil accesul autopecialellor, așadar transportul furtunurilor de 150 de mm diametru, cu lungimea de 50 m și fiecare având greutatea de aproape 100 kg, furtunuri necesare pentru realizarea dispozitivului lung de 800 de metri a fost făcut manual, într-o zonă puternic contaminată radioactiv, dar Sato n-a avut nici cea mai mică ezitare să comande oamenilor săi să pornească la treabă.

"Pur și simplu nu ne puteam permite să ne retragem și să încercam o altă strategie, căci nivelul radiațiilor creștea cu fiecare oră."

Cei 119 pompieri s-au împărțit în trei echipe și au lucrat timp de 26 de ore pentru realizarea dispozitivului, strigând permanent încurajări unii către alții prin măștile aparatelor de respirat.
Căpitanul Takayama Yukio a comandat echipa care a lucrat cel mai aproape de rămășițele reactorului și povestește:

"După ce am dat ordinul de începere a pompării, în momentul în care apa a început să fie refulată din țevi, mi se părea că asist la o minune, era apă de la Dumnezeu!"

4. Uneori trebuie să iei decizii dificile.
Sato a fost liderul și liantul echipei sale, și-a înțeles și și-a asumat pe deplin rolul său, acela "de a lua decizii finale într-un mediu extrem de imprevizibil și în care lucrurile puteau lua o întorsătură tragică în orice moment, într-un cuvânt, de a-mi asuma responsabilități."
"Cineva trebuia să le dea pompierilor ordinul de a se așeza ca un scut în fața răului, admițând totodată că e posibil ca unii dintre ei să nu se mai întoarcă acasă"
, spune el.
"Sunt atât de fericit că toți oamenii din subordinea mea s-au întors acasă, la familiile lor!"

5. Dragostea inspiră curaj.
Sato i-a trimis un mesaj soției sale să-i spună că au ajuns la Fukushima și ea i-a răspuns:
"Te rog să salvezi Japonia."
"Asta m-a întărit și mi-a dat energia de care aveam atât de mare nevoie atunci." spune el.
În aceleași momente, pompierul Kei Mishima, tatăl unei fete de un an și cu soția gravidă ezita să îi spună soției sale că urmează să se îndrepte către iadul radioactiv de la Fukushima.
"N-am avut destulă încredere în mine să o sun, așa că i-am trimis un mesaj banal, ca și cum i-aș fi spus că ies cu băieții pentru câteva beri."
Răspunsul ei:
"Ești pompier, fă-ți datoria!"
"Sună extrem de imperativ, nu-i așa?" râde el.
"În realitate însă, a fost o încurajare extrem de bine-venită!"

LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.5662 )