News Item: Cind pompierii stirnesc incendii. Aprozaristul. (4)
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by ex-ad
Thursday 17 February 2011 - 04:10:03

nota: acest episod va fi actualizat functie de feedback-urile pe care le vom primi.

In data de 26 mai 2011 se va implini un an de la moartea pompierului Ionut Ungureanu si ranirea grava a colegului sau, Dumitru Comsa. Vorbim despre incendiul de la complexul comercial Dragonul Rosu. Un incediu peste pluteste si acum fumul negru, gros si inecacios al multor intrebari.

In interventia de la Dragonu Rosu au actionat 55 de autospeciale cu 240 de pompieri, din care 5 autoscari de stins incendii, 10 ambulante, 3 autospeciale de descarcerare, o autospeciala de transport victime multiple si 36 de autospeciale de stins incendii. Toate pentru o constructie de 5 hectare, din care 2 ardeau violent. Acestea sint datele reale si nu le veti gasi publicate nicaieri.

Impresionante forte, nu? Sa vedem cum s-au derulat faptele.

26 mai 2010, orele 04:26. La dispeceratul ISU Bucuresti se anunta un incendiu in incinta complexului comercial Dragonul Rosu. Unii martori afirma ca „Focul a pornit din fata de la Dragonul 5 si din spate de la Dragonul 6, in acelasi timp." ( LINK ). Spre incendiu pleaca imediat pompieri apartinind Grupului de interventie nr. 2: Detasamentul de pompieri Damaroaia si Sectia de pompieri Fundeni, cu autospeciale cu apa si spuma si o autoscara, impreuna cu Grupul Special de Salvatori. Ajunsi la fata locului pompierii constata ca incediul este deosebit de violent si se dezvolta rapid ca naiba, drept pentru care subofiterul sef garda interventie solicita de urgenta forte in sprijin.

Un comentariu pe marginea unui articol online ( LINK ) ne-a atras atentia:
"Pierderile omenesti se datoreaza ordinelor haotice pe care le-au dat comandantii. Hidrantii nu au functionat, pompierii de la Damaroaia intrau pe o parte si erau scosi afara de cei din Fundeni si invers. Se salvau unii pe altii..."

La orele 04:45 pleaca spre locul incendiului pompieri din Grupul de interventie nr. 3, Sectia de pompieri Morarilor cu alte citeva masini de interventie cu apa si spuma.

Amploarea incendiului ar fi trebuit sa determine, evident, informarea rapida a sefului ISU Bucuresti, deja cunoscutul nostru prieten col. Stelian Dudus. Din cite am aflat, col. Dudus a fost sunat la 04:45, a raspuns mormaind ceva de genul "Bine" si a inchis telefonul. Desigur, nu avem proba prin documente a acestui apel, insa logica elementara confirma: daca inspectorul sef n-ar fi fost informat, a doua zi cei responsabili de o asemenea abatere de la normative ar fi fost concediati sau macar sanctionati fara comentarii. Cum acest lucru nu s-a intimplat, rezulta evident ca sursele noastre ne-au spus adevarul.
Cum un "bine" somnoros nu tine loc de comanda si ordin, dispeceratul il anunta imediat telefonic pe prim-adjunctul inspectorului sef, col. Dumitru Tudorica, precum si pe ofiterul aflat la continuitate, cpt. S.R. (nu vom da acele nume care nu conteaza pentru povestea noastra).

Orele 04:48, treaba e groasa, focul arde cu furie, echipajele aflate la fata locului isi dau seama ca nu fac fata. Sint chemati si pompierii Grupului de interventie nr.1, Sectia de pompieri Grozavesti. Niii-nooo,niii-nooo, masinile de interventie curg una dupa alta. Cerul e luminat ca-n plina zi. Nici un ofiter ISU nu se afla la comanda, drept pentru care fiecare dintre grupurile de pompieri actioneaza cit pot de bine pe cite o felie de zona.

La orele 05:00 ajunge si preia coordonarea actiunii comandantul Grupului de interventie nr. 2, maior O.S. Cum incendiul capatase proportii alarmante, este sunat din nou seful ISU Bucuresti, colonelul Dudus. Acesta raspunde tot cu un "Bine" mormait si nu transmite nici un ordin.
Atentie: sintem in etapa in care la incendiu participa pompieri din 4 grupuri de interventie (1, 2, 3 si Grupul Special de Salvatori). Veti vedea in episodul urmator pentru ce subliniem acest fapt.

La orele 05:30 ajunge si preia coordonarea actiunii ofiterul aflat la continuitate, cpt. R.S. Tot atunci sint anuntati Centrul Operational de Comanda al MAI si prefectul. Incendiul capatase proportii uriase si era total scapat de sub control. Sint alarmati si pompierii din ISU Ilfov, Garda de Interventie Afumati.

Practic, in tot acest timp grupurile de pompieri au fost coordonate de niste tineri ofiteri cu o experienta depasita cu mult amploarea situatiei.

La orele 06:10-06:20, col Tudorica cheama masina sa-l ia de acasa. Nu poti pleca la lupta cu flacarile nebarbierit si fara cafeluta matinala, nu-i asa? Col. Dudus inca sforaie ca un ingeras. Masina pleaca din Calea 13 Septembrie, strabate Drumul Taberei de unde il ridica pe sefu' Tudorica si porneste spre Dragonul Rosu, in partea cealalta a Bucurestiului. Cum la ora aia se circula asa cum stim toti, bara la bara, calculam ca prim-adjunctul a ajuns la locul incendiului in jurul orei 7. Dupa spusele pompierilor martori, col. Tudorica a ajuns aproape in acelasi timp cu generalul locotenent Vladimir Secara, seful IGSU, un pic dupa 07:00.

La orele 07:30 ajunge, taman din Ilfov, si prefectul Bucurestiului.

Intre timp s-a trezit, odihnit si fericit presupunem noi, colonelul dr. in management Dudus. Buna dimineata, domnule colonel! Conform raportului de evaluare intocmit la nivelul ISU Bucuresti, acesta ar fi ajuns la fata locului la orele 07:30. Conform, insa, raportului de interventie intocmit de Grupul 2, bravul colonel figureaza ca sosind la locul incendiului la orele 08:00. Atentie: in cel mai important dintre documentele care insotesc acest incident, fisa de caz, nu figureaza ca sosind la fata locului nici col. Tudorica si nici col.Dudus. Adica zero comandanti la interventia pentru stingerea celui mai mare incendiu din ultimii cel putin 10 ani in Bucuresti.

Acestea sint faptele, asa cum le-am aflat noi. Vom analiza acest tablou din perspectiva legislativa, insa inainte de asta se cuvine sa ne oprim atentia asupra celor doi pompieri, Ionut Ungureanu si Dumitru Comsa.

Ambii pompieri, impreuna cu alti citiva colegi, au patruns in interiorul cladirii, intr-un spatiu care inca nu ardea, incercind sa faca o bariera de apa si sa rupa incendiul acolo. In zona respectiva se putea sta si fara aparat de respirat, nu era inca fum, iar flacarile se aflau la 30 metri de ei. Din declaratiile tuturor colegilor martori, brusc s-a auzit o explozie puternica si totul a fost cuprins de flacari. A fost practic o initiere instantanee a tuturor materialelor inflamabile existente acolo, insotita de o dezvoltare exponentiala a incendiului, iar cei 10 pompieri aflati in zona au incercat, in iadul stirnit brusc, sa iasa fiecare cum si pe unde s-a putut. Specialistii numesc fenomenul flash-over cu backdraft si puteti viziona urmatorul video pentru lamuriri: LINK .
Ionut Ungureanu n-a mai gasit calea de salvare. Dumitru Comsa nu mai tine minte decit ca a vazut o raza de lumina in departare si a incercat sa ajunga la ea, traversind intreagul infern. Colegii in bratele carora s-a prabusit la iesire povestesc ca Dumitru avea nomexul (costumul) arzind pe el, miinile arse pina la os, carnea ii atirna in fisii negru-singerinde, iar masca ii era topita in obraji.
Seful Grupului Special de Salvatori a cerut imediat permisiunea sa intre in foc, impreuna cu echipa sa, pentru a-l salva pe Ionut, insa col. Tudorica ii refuza cererea, il trimite sa se alature celor care se ocupau de stingere (desi n-avea atributii in astfel de actiuni) si da ordin unui subordonat al sefului GSS sa intervina. Acesta nu mai poate face nimic.

masca pompierului Dumitru Comsa, foto realizat imediat dupa incendiu



Cu o cinica, infioratoare nesimtire, unii sefi in IGSU si ISU Bucuresti au afirmat ulterior ca pompierul Comsa ar trebui sa fie multumit pentru faptul ca echipamentul i-a salvat viata. Costume care ard, manusi care nu exista, casti care se topesc pe cap si masti care se topesc pe figura inseamna, in Romania, echipament pentru pompieri. E drept, cind banii institutiei se scurg spre achizitii ciudate si lucrari dubioase, cui ii mai pasa de prostii care intra in fiecare zi in foc in curul gol . Sa nu anticipam, insa, urmatoarele episoade ale serialului nostru.

Greu de inteles si pentru ce a fost lansata povestea birnei cazute peste Ionut. Ionut a fost gasit cu partea superioara a corpului si cu membrele superioare arse, acoperit partial de resturi de tencuiala. Si mai greu de inteles este povestea eroului salvator, in care Ionut moare salvind un alt coleg, aruncata cu nonsalanta de purtatoarea de vorbe a ISU Bucuresti. Mass media si publicul nu aveau nevoie de astfel de istorii pentru a aprecia la adevarata dimensiune sacrificiul celor doi pompieri. Presa avea deja un subiect de rontait, iar cetatenilor nu le trebuie minciuni frumoase pentru a-i iubi pe pompieri. Fiindca pompierii sint oricum singurii nostri eroi ramasi pe baricada de cinste, munca, devotament si curaj, intr-o Romanie care pute in fiecare colt a closet de circiuma. Stimata domnisoara purtatoare de vorbe, nu credem ca minciuna este calea cea mai potrivita pentru a cinsti memoria unui camard pompier si poate ar fi trebuit sa stiti ca sinceritatea in activitatea de relatii publice este precum tulumba de apa pentru pompieri. Dar nu va criticam. Asteptam sa va faceti mare si sa invatati si niscai meserie.

Incepind cu pagina 13 din topicul Pompieri deschis pe forumul nostru veti gasi mai multe comentarii avizate asupra a ceea ce s-a intimplat in crunta dimineata de foc de la Dragonul Rosu, precum si relatari ale pompierilor care s-au aflat atunci la fata locului. Noi am incercat sa mentinem textul la un nivel suficient de sintetic pentru a fi priceput chiar si de cei neavizati.

Ne oprim deocamdata aici, urmind ca miine sa concluzionam impreuna, cu legea in fata, cine trebuie sa plateasca pentru moartea lui Ionut Ungureanu, pentru desfigurarea lui Dumitru Comsa si pentru modul haotic in care s-a desfasurat interventia de la Dragonul Rosu. Poate citeste si domnul prim-procuror Corbu.

Rugam toti pompierii care doresc sa completeze si/sau sa corecteze cele prezentate mai sus sa nu ezite sa ne scrie, sub anonimat sau nu, fie prin optiunea Trimite stire, fie pe adresa noastra de mail sau chiar sa ne contacteze telefonic. Colegul vostru merita ADEVARUL, dragi pompieri.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.891 )