Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

STATUT

S T A T U T UL
Asociatiei
PROIECT SEMPER FIDELIS



Capitolul I - Denumirea, sediul si durata

Art. 1. Asociatia PROIECT SEMPER FIDELIS (institutie denumita in continuare Asociatia) se constituie ca persoana juridica romana de drept privat, nonguvernamentala, nonpartizana, non-profit si independenta, cu activitate de educatie civica si aparare a drepturilor omului, in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si a Decretului nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.

Art. 2. Sediul central al Asociatiei este in Bucuresti, str.Pajistei nr.13, sector 4. Sediul poate fi schimbat in baza hotararii Colegiul Coordonator.

Art. 3. (1) Asociatia se constituie pe durata nedeterminata, se va organiza si functiona potrivit prezentului statut si regulamentelor subsecvente.
(2) Asociatia poate deschide Filiale in tara si in alte state, in particular state din Europa de Est, care functioneaza potrivit statutului si regulamentelor in vigoare si poate desemna persoane-observator al modului in care se respecta si se realizeaza drepturile omului in orice regiune/localitate.
(3) Asociatia se inregistreaza pe langa Biroul de acreditare al Consiliului Europei.
(4) Asociatia isi constituie Grupuri de sprijin in statele cu regim democratic recunoscut.

Art. 4. Insemnele Asociatiei sunt stampila, emblema, insigna. Stampila este semnul legal al Asociatiei prin care se garanteaza autenticitatea actelor emise de aceasta. Stampila si insigna vor contine emblema Asociatiei.


Capitolul II - Scopul si obiectul de activitate

Art. 5. (1) Scopul Asociatiei este crearea unui cadru organizat de promovare si valorizare a experientei, pregatirii profesionale, sentimentelor nationale si calitatilor morale ale membrilor societatii civile care au lucrat sau lucreaza in domeniul securitatii nationale, in forma unui think-tank pe acest domeniu care sa reprezinte un interlocutor specializat si credibil al institutiilor de stat si private din domeniul securitatii nationale, intr-un stat de drept.
(2) Asociatia este rezultatul initiativelor si actiunilor unor cadre militare in rezerva, care incearca sa ofere opiniei publice o imagine mai apropiata de realitate a institutiilor din sistemul national de securitate.
(3) Asociatia militeaza pentru transparenta institutionala, apararea demnitatii si onoarei cadrelor militare active, in rezerva si retragere, precum si a membrilor societatii civile, promovarea persoanelor cu competenta intelectuala si integritate morala, normalizarea si democratizarea institutiilor din sistemul national de securitate.

Art.6. (1) Obiectivele pe care Asociatia le urmareste sunt urmatoarele:
- va promova activitati de studiu si cercetare in domeniul securitatii nationale (aparare, ordine publica, economie, resurse strategice, informatii, transporturi, politica s.a.m.d.);
- va oferi suport calificat in promovarea, dezvoltarea si implementarea culturii de securitate;
- va acorda sprijin institutiilor din sistemul securitatii nationale in demersurile acestora privind asigurarea transparentei, respectarea cadrului legislativ in vigoare, evitarea abuzurilor si exceselor, implementarea masurilor de reforma in concordanta cu cerintele mediului national si international de securitate;
- va cultiva si va mentine legaturi cu alte asociatii sau fundatii, cu persoane juridice sau fizice din Romania sau din alte state, care prin activitatea lor vor putea contribui la indeplinirea obiectivelor Asociatiei, inclusiv cu persoane apartinand minoritatilor nationale din tara sau comunitatilor romanesti de pretutindeni ;
- va organiza si va participa la conferinte, simpozioane, colocvii si alte intruniri interne si internationale, legate de problematica specifica;
- va edita, in regie proprie, sau in cadrul altor edituri, case de film sau de inregistrare, lucrari de specialitate sau alte categorii de publicatii;
- va acorda medalii, premii, burse de documentare sau de studii in domenii specifice securitatii nationale ;
- va actiona in vederea ridicarii nivelului educational, civic, profesional in domeniul securitatii nationale, al cetatenilor romani prin programe si proiecte specifice;
- va organiza cursuri, seminarii pe teme din domeniul drepturilor omului si informarea opiniei publice asupra mecanismelor institutiilor democratice, asupra prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului si altor documente internationale, asupra continutului si cailor de realizare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si cetateanului, asupra necesitatii implicarii si sprijinirii procesului politic si electoral democratic – in favoarea consolidarii statului de drept si stabilimentului democratic, in mod deosebit in institutiile din sistemul national de securitate;
- va facilita si promova schimbul liber de idei, solutii, studii si cercetari aplicative intre diferite parti interesate, pe cale directa, prin Internet sau alte mijloace de comunicare, pentru a rezolva impreuna problemele activitatilor specifice;
-va urmari prevenirea conflictelor si gestionarea crizelor prin favorizarea dialogului intre parti cu interese si orientari diverse.
- va dezvoltarea parteneriate cu organisme publice si private din tara si din strainatate pentru gasirea de raspunsuri si modalitati de solutionare adecvata a unor probleme specifice structurilor sistemului de securitate;
- va monitoriza respectarea si apararea drepturilor omului, in mod deosebit a drepturilor persoanelor apartinand institutiilor din sistemul national de securitate, in conformitate cu legislatia nationala, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cu celelalte documente internationale in materie;
- va participa prin observatori la monitorizarea procesului electoral, cu predilectie ;
- va monitoriza modul de aplicare a Tratatelor internationale la care Romania este parte.
(2) Schimbarea scopului Asociatiei se face numai cu acordul scris al membrilor fondatori sau al majoritatii fondatorilor in viata, iar daca nici unul dintre fondatori nu mai este in viata, aceasta se face numai cu intrunirea votului a patru cincimi din numarul membrilor Colegiului Coordonator.
(3) In toate cazurile, schimbarea scopului Asociatiei se poate face numai daca acesta a fost realizat in totalitate sau in parte ori daca acesta nu mai poate fi indeplinit.

Art. 7. (1) Asociatia functioneaza in baza urmatoarelor principii:
a) Principiul diversitatii: oricare membru, indiferent de optiunile sale in orice domeniu, poate vorbi in numele Asociatiei. Principiul vocii unice va fi aplicat numai in probleme cu implicatii legale. In Asociatie se pot inscrie toti cei care cred in valorile ei, indiferent de institutia de stat sau privata din care provin, cu respectarea Art. 11 din prezentul Statut.
b) Principiul transparentei: toate actiunile Asociatiei vor fi publice, transparente, in mod deosebit cele financiare. Orice membru are si drept de control in Asociatie.
c) Principiul adevarului: fiecare membru este obligat la adevar, onestitate, sinceritate, atit in relatiile intermembri, cit si in calitate de reprezentanti ai Asociatiei in societate.
d) Principiul dinamicitatii: fiecare membru este obligat sa participe activ la dezvoltarea Asociatiei prin propuneri, atitudini, opinii, critici, lucrari, inovatii si alte forme de participare.
e) Principiul echilibrului: nu sint acceptate in Asociatie manifestarile extreme si extremiste, indiferent de motivatie si de natura lor.
f) Principiul camaraderiei: membrii Asociatiei se vor sprijini intre ei in orice situatie dificila sau sensibila care afecteaza viata privata sau profesionala, in cazul in care se apeleaza la sprijinul Asociatiei.
(2)Asociatia functioneaza in baza adevarului, curajului, determinarii, loialitatii, echilibrului si vointei exprimate de membri si simpatizanti in toate actiunile lor.

Art. 8. În conformitate cu obiectivele aratate, sub patronajul Asociatiei vor functiona grupuri zonale de studii, documentare si cercetare, de perfectionare si de formare profesionala, de educatie, de managementul crizelor si conflictelor, de integrare euroatlantica si securitate regionala, potrivit regulamentelor proprii si legislatiei in vigoare.

Art. 9. Asociatia va organiza Grupuri de sprijin si Directii de specialitate, cu caracter permanent sau temporar, infiintate prin hotararea Colegiului Coordonator.

Art.10. Asociatia poate sustine prin mijloace proprii revendicarile democratice ale altor organizatii sau persoane si sa ia atitudine impotriva incalcarii drepturilor persoanei umane, a normelor social-politice democratice, cu precadere in ceea ce priveste drepturile si intereselor cadrelor militare active, in rezerva sau retragere.

Art. 11. (1)Sunt membri cu drepturi depline ai Asociatiei persoanele care au promovat ori au participat consecvent la actiuni similare, adera la organizatie si sunt confirmati prin votul Colegiului Coordonator la propunerea a cel putin un membru fondator.
(2) Pot fi membri ai Asociatiei:
a) cadrele militare active, in rezerva si retragere, precum si persoanele fara profesii sau ocupatii militare, care sustin principiile si obiectivele Asociatiei;
b) persoanele cu potential profesional, intelectual, moral, remarcabil, dovedit prin actiunile si rezultatele lor, dar marginalizate sau nerecunoscute ca atare in institutiile in care lucreaza ori care nu au fost promovate corespunzator din diverse motive;
c) persoanele care au suferit sau sufera abuzuri, presiuni, marginalizari, ilegalitati in institutia in care lucreaza si care considera ca organizatia noastra le poate oferi sprijin;
d) persoanele care considera ca isi pot aduce contributia la promovarea si implementarea strategiilor, proiectelor, programelor si actiunilor Asociatiei.

Art. 12. (1)Calitatea de membru de onoare al Asociatiei este conferita de catre Colegiul Coordonator, pentru contributii remarcabile la actiuni conforme cu scopurile Asociatiei.
(2)Calitatea de membru nu este formala ; ea se dobandeste si se pastreaza prin participarea efectiva la actiunile Asociatiei si la sustinerea acestora.

Art. 13. Drepturile membrilor sunt:
a) de a fi informati si de a delibera in legatura cu activitatea Asociatiei ;
b) de a alege si de a fi alesi in Colegiul Coordonator sau in randul Cenzorilor ;
c) de a beneficia in actiunile lor de protectia si asistenta legala si internationala conferita de Asociatie.

Art. 14. Obligatiile membrilor sunt:
a) participarea la actiunile Asociatiei si, la cerere, la sedintele Colegiului Coordonator ;
b) respectarea Statutului si a Regulamentelor Asociatiei.

Art. 15. De la prevederile articolelor 12 alin.(2) si 13 si 14 alin.(1) pot face exceptie membrii de onoare.

Art. 16. Calitatea de membru se poate pierde:
a) la cerere ;
b) prin decizia Colegiului Coordonator pentru fapte ce contravin Statutului si Principiilor si aplicarii Programelor Asociatiei sau legislatiei in vigoare. Decizia Colegiului Coordonator trebuie ratificata de Adunarea Generala la prima sa intrunire.


Capitolul III – Organizarea

Art. 17. (1)Organele de conducere si control ale Asociatiei sunt: Adunarea Generala, Colegiul Coordonator si Comisia de Cenzori.
(2) Activitatea Asociatiei este reglementata prin prezentul Statut si prin Regulamentul de Organizare si Functionare al Asociatiei, realizat in baza prezentului Statut si aprobat in Adunarea Generala cu doua treimi din numarul voturilor valabil exprimate. Modificarile Regulamentului se vor face in aceleasi conditii.

Art. 18. Adunarea Generala este constituita din totalitatea membrilor cu drepturi depline si se intruneste cel putin o data pe an si cand este convocata de Colegiul Coordonator sau de cel putin o treime din numarul de membri.

Art. 19. (1) Adunarea Generala este statutara la prima convocare numai in prezenta a cel putin jumatate plus unul din numarul membrilor.
(2) In cazul neintrunirii acestui cvorum, se convoaca o noua sedinta a Adunarii Generale, care poate lua decizii indiferent de numarul membrilor prezenti.

Art. 20. Adunarea Generala are urmatoarele atributii:
a) aproba documentele strategice de functionare si dezvoltare, decide asupra veniturilor si cheltuielilor Asociatiei;
b) aproba Regulamentul de Organizare si Functionare al Asociatiei;
c) exercita controlul asupra activitatii Colegiului Coordonator si numeste o Comisie de Cenzori;
d) alege si revoca membrii Colegiului Coordonator;
e) hotaraste dizolvarea Asociatiei, stabileste asupra conditiilor de lichidare;
f) alte atributii prevazute de lege.

Art. 21. Colegiul Coordonator este organismul reprezentativ si de coordonare al Asociatiei. Colegiul coordoneaza activitatea departamentala, a serviciilor si a institutiilor componente.

Art. 22. (1) Colegiul Coordonator este alcatuit din minimum 3 si maximum 11 membri: Coordonatorul Principal si Coordonatorii departamentelor. Mandatul Colegiului Coordonator este de 1 an.
(2) Membrii Colegiului Coordonator care, intr-o anumita problema supusa hotararii sale, sunt interesati personal sau prin sotii lor, ascendentii sau descendentii, rudele in linie colaterala sau afinii lor pana la gradul al patrulea inclusiv, nu vor putea lua parte la deliberare si nici la vot. In caz contrar, vor raspunde pentru daunele cauzate Asociatiei daca fara votul lor nu s-ar fi putut obtine majoritatea ceruta.
(3) Nu poate fi membru al Colegiului Coordonator, iar daca este, pierde aceasta calitate cel care ocupa o functie de conducere in cadrul unei institutii publice, daca Asociatia sprijina activitatea acelei institutii publice.
(4) Membrii Colegiului Coordonator nu pot fi cenzori.

Art. 23. (1) Colegiul Coordonator este valabil intrunit daca participa 2/3 din numarul membrilor si ia decizii cu cel putin jumatate plus unu din numarul celor prezenti. Membrii Colegiului Coordonator au drept de semnatura si de decizie pentru actele curente ale domeniului repartizat, insa deciziile lor trebuie ratificate de Coordonatorul Principal.
(2) Numai Coordonatorul Principal si, in lipsa acestuia, persoana desemnata de Colegiul Coordonator dintre Coordonatorii Departamentelor prin jumatate plus unu din voturile posibile, au drept de semnatura in numele Asociatiei, putand constitui drepturi si asuma obligatii.

Art. 24. (1)Coordonatorul principal are mandat permanent de reprezentare a Asociatiei dat prin alegerea sa de catre Colegiul Coordonator cu 2/3 din numarul membrilor Colegiului.
(2)Atributiile Coordonatorului Principal si ale celorlalti membri ai Colegiului Coordonator se stabilesc prin Regulamentul Organizare si Functionare al Asociatiei.

Art. 25. Cenzorul (sau Comisia de cenzori alcatuita din trei membri din momentul in care nr.membrilor activi ai Asociatiei este mai mare de 50) desemnat(a) in Adunarea Generala, prezinta periodic sau la cerere Adunarii Generale rapoarte privind utilizarea resurselor Asociatiei.


Capitolul IV - Patrimoniul

Art. 26. (1)Patrimoniul Asociatiei se compune din bunuri mobile si imobile, dobandite de Asociatie sau provenite din donatii ulterioare, legate, subventii, sponsorizari si alte fonduri colectate legal, de la persoane fizice sau juridice, institutii bugetare, alte institutii guvernamentale sau neguvernamentale romane sau straine, inclusiv dividendele ce-i revin din profitul societatilor comerciale infiintate de asociatie, precum si din orice alte surse care nu sunt ilicite.
(2) Patrimoniul initial este de 10.000.000 (zece milioane) ROL sau 1.000 (o mie) RON.

Art. 27. Patrimoniul Asociatiei se completeaza cu veniturile rezultate din proprietatile Asociatiei, taxe non-profit percepute in conditiile legii pentru serviciile angajate pe baze contractuale sau de colaborare si reprezentare a tertelor persoane precum si alte taxe non-profit pentru participarea la manifestarile organizate (spectacole, tabere de creatie, expozitii, conferinte, seminarii, mese rotunde, cursuri de perfectionare, consultanta, licitatii de bunuri donate in acest scop sau alte bunuri din patrimoniul Asociatiei).

Art. 28. Donatiile si legatele pot fi sume de bani, bunuri, drepturi de autor, brevete si inventii, actiuni, titluri de valoare si drepturi de creanta sau orice bunuri a caror detinere este licita. Donatiile si legatele vor fi inscrise in Registrele speciale ale Asociatiei.

Art. 29. Donatiile pot fi neconditionate sau conditionate pentru realizarea unui scop, daca acesta este in concordanta cu statutul si activitatea Asociatiei. Oportunitatea acceptarii liberalitatilor conditionate va fi apreciata de Colegiul Coordonator.

Art. 30. In cazul incetarii activitatii, activul ramas va fi donat unei organizatii cu scopuri similare.


Capitolul V – Dispozitii finale

Art. 31. In scopul derularii programelor de lunga durata, Asociatia organizeaza, in conditiile legii, servicii si institutii auxiliare a caror functionare se stabileste prin Regulamente speciale. De asemenea, in vederea realizarii scopurilor statutare si programelor de actiune, Asociatia poate crea noi organizatii cu statut de persoana juridica potrivit legislatiei nationale, a caror functionare se stabileste prin actele de constituire.

Art. 32. Asociatia poate infiinta, in conditiile legii, biblioteca, editura, tipografie, librarie si publicatii si posturi de radio si televiziune proprii si poate furniza acces la Internet, eventualele venituri fiind utilizate pentru realizarea activitatii institutiei.

Art. 33. Asociatia va avea drapel si sigiliu proprii.

Art.34.Asociatia isi propune sa promoveze o noua atitudine, onesta, stimulativa, apreciativa, fata de cadrele militare active, in rezerva sau retragere, precum si de ceilati membri ai societatii civile care lucreaza sau au lucrat in sistemul securitatii nationale.

Art.35. Aspectele privind organizarea si functionarea Asociatiei vor fi reglemenate prin Regulamentul de Organizare si Functionare si prin alte dispozitii ale Colegiului Coordonator cu caracter intern de valabilitate.

Art. 36. Asociatia inceteaza a avea fiinta la data radierii din Registrul asociatiilor si fundatiilor.

Art. 37. Prevederile prezentului Statut se completeaza cu dispozitiile legii.

Art. 38. Prezentul Statut intra in vigoare prin adoptarea sa de catre membrii fondatori.

Art. 39. Redactat si editat in 7 exemplare, cate unul pentru fiecare parte semnatara.

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.