Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI
 
<< Previous thread | Next thread >>
Jandarmeria, intre competente si incompetente
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
David
Tue Apr 04 2006, 02:10AM
Registered Member #41
Joined: Fri Mar 31 2006, 01:34PM

Posts: 106
Thanked 10 time in 7 post
Voi continua discutiile initiate de blackwater, schimband putin denumirea subiectului...

In 02.04, postul Realitatea TV afisa pe bara de stiri valorile unei statistici INS din care am retinut ca doar 52% din persoanele vatamate/pagubite in urma unei infractiuni de furt, distrugere sau escrocherie/inselaciune depun plangere la politie cu privire la prejudiciul suferit…De ce ? Probabil de teama, din neincredere, din nestiinta, nu neaparat in ordinea aceasta. Si atunci, cum ramane cu serviciile de securitate publica oferite populatiei? De la inceput, propun sa folosim delimitarile conceptuale realizate de catre domnul colonel pe LINK (si la OTV, sambata, 01.04), in ceea ce priveste cele 3 componente ale securitatii nationale : aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica.
As dori sa discutam pe tema celei de-a treia componente, ordinea sau securitatea publica.
Principiul dualismului fortelor de securitate publica, asa cum este el inteles si aplicat in tari europene precum Franta, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, se rezuma la posibilitatea beneficiarului serviciilor de a alege la care forta de politie sa apeleze, la nevoie: una cu statut civil, denumita Politie, iar una cu statut militar, denumita in genere, Jandarmerie. Astfel, in mod cert apare o concurenta care nu are decat un castigator – cetateanul. Modelul acesta latin de realizare a securitatii publice nu este o solutie universala, insa, dupa parerea mea, se aplica cel mai bine profilului etnic al romanilor. Fac trimitere directa la "nevoia spongioasa" de care vorbea Jonas acum vreo 3 zile… In Romania, in schimb, dualismul fortelor de securitate publica este inteles si aplicat (prin HG 196/2005) prin impartirea celor 3 directii de realizare a ordinii publice : mentinere, asigurare si restabilire o.p. Astfel, politia, teoretic, mentine ordinea publica, iar jandarmeria asigura si, la nevoie restabileste ordinea publica. (In practica, lucrurile stau altfel, fapt datorat unor ambiguitati legislative).
De fapt, in majoritatea tarilor in care se aplica acest dualism, ambele forte de politie au, in principiu, aceleasi misiuni, ba cu un plus pentru fortele de politie de tip jandarmerie care mai contribuie si la apararea operationala a teritoriului sau executa misiuni de politie administrativa (interventii la dezastre, calamitati, etc.), interventie antiterorista, protectia persoanelor, alte misiuni. Ambele forte exercita atributii de politie judiciara. Ambele efectueaza, la nevoie, interventii de restabilire a O.P. Cetateanul, prin administratia publica locala, este cel care decide la care forta sa apeleze, la cea cu statut civil sau la cea cu statut militar. Acesta este dualismul, combinat cu un decupaj administrativ teritorial care nu ofera prilejul unor deraieri sau conflicte de competenta.
Datorita reorientarii noastre catre Londra – Washington, incepand cu martie 2005, am adoptat un model hibrid de securitate publica, cu puternice influente britanice : dezvoltarea serviciilor comunitare descentralizate (lucru bun, de altfel), infiintarea, pe alocuri a Politiei comunitare, paralel cu existenta, tot pe alocuri, a Serviciului public de paza si ordine la nivelul consiliilor locale/judetene, existenta unei politii de proximitate, paralel cu existenta unei jandarmerii in deriva. La acestea se adauga mai vechea Autoritate Teritoriala de Ordine Publica (Legea 218/2002, HG 787/2002) din care fac parte doar anumite organisme cu atributii in domeniu (Jandarmeria nu se numara printre ele). De regula, invocam necesitatea delimitarii clare de competente, asa cum este ea ceruta in cap. 24 JAI…Nu pot considera acest lucru decat praf in ochii populatiei. Tot cadrul legal existent la ora actuala este o dovada clara a faptului ca se doreste crearea impresiei ca indeplinim criteriile din cap. 24 JAI, concomitent cu punerea orgoliilor proprii mai presus de interesul general. Acest cadru legal este extrem de ambiguu in unele parti, iar acolo unde este foarte clar, nu se aplica. Motivul ? Disperarea autoritatilor pe masura ce se apropie 2007 si dorinta clara de a intari o singura forta de securitate publica, Politia, in detrimentul celei de-a doua forte, Jandarmeria, care mai poate astepta…Mentalitatile acestea se schimba greu, lipsa increderii ducand la scaderea performantei, plafonare, autosuficienta din partea unor lucratori ai M.A.I. Inca o data, cetateanul, beneficiarul serviciilor de securitate publica este ignorat. (Apropo, au fost ignorate cu desavarsire cererile administratiei publice locale de infiintare a noi posturi si sectii de jandarmerie, mai mult, au fost desfiintate si cele existente, dupa ce se investisera fonduri considerabile din bugetul public national si din bugetele locale. Explicatia? Aceeasi necesitate a delimitarii clare de competente…). Cel putin deocamdata, declarativ, Romania a ales modelul dual al fortelor de securitate publica…Doar l-a ales.
Back to top
David
Tue Apr 04 2006, 10:07AM
Registered Member #41
Joined: Fri Mar 31 2006, 01:34PM

Posts: 106
Thanked 10 time in 7 post
linkul de mai sus este LINK
S-a dezactivat din neatentia mea...Scuze
Back to top
ex-ad
Tue Apr 04 2006, 01:26PM
nosce te ipsum

Registered Member #1
Joined: Tue Feb 28 2006, 11:26AM

Posts: 4678
Thanked 67 time in 37 post
Exista citiva membri ai Asociatiei care au lucru citeva proiecte de acte normative, urmind ca apoi sa gasim canalele parlamentare pentru promovarea lor. In curind voi deschide pe acest site si un capitol dedicat in intregime acestor initiative, cu atit mai mult cu cit exista minti luminate precum a ta care pot contribui in mod real la normalizarea cadrului legislativ in domeniu. Va fi mult de lucru, dar cu stiinta, constiinta si canale inteligente se poate face nesperat de mult. lol - macar mirandarea sa ajunga sa se aplice in Romania, si tot e un pas.
Back to top
colonelul
Tue Apr 04 2006, 08:32PM

Registered Member #20
Joined: Mon Mar 06 2006, 10:52AM

Posts: 622
Thanked 4 time in 4 post
Incerc sa faca putina lumina (sau poate se ingroasa ceata) in domeniul delimitarilor conceptuale privind ORDINEA PUBLICA. Astfel:

1. Prin "Doctrina nationala a informatiilor pentru securitate" aprobata prin hotarirea CSAT din 23 iunie 2004 se precizeaza: ORDINEA PUBLICA - norme si masuri politice, econmice, sociale care permit functionearea normala a institutiilor statului, mentinerii linistii publice, garantarea sigurantei cetatenilor, respectarea si protejarea drepturilor acestora.

2. Prin HG nr. 196/17.03.2005 privind aprobarea Strategiei MAI de realizare a ordinii si sigurantei publice, pentru cresterea sigurantei cetateanului si prevenirea criminalitatii stradale se stipuleaza: ORDINEA PUBLICA, ca parte componentã a securitãtii nationale, reprezintã starea de legalitate, de echilibru si de pace, corespunzãtoare unui nivel socialmente acceptabil de respectare a normelor legale si de comportament civic, care permite exercitarea drepturilor si libertãtilor constitutionale, precum si functionarea structurilor specifice statului de drept si se caracterizeazã prin credibilitatea institutiilor, sãnãtatea si morala publicã, starea de normalitate în organizarea si desfãsurarea vietii politice, sociale si economice, în concordantã cu normele juridice, etice, morale, religioase si de altã naturã, general acceptate de societate.

Din lipsa de convergenta conceptuala pleaca toata ceata care domina atitudinea si actiunile liderilor din unele institutii. Ce parere aveti? Oare un document validat de CSAT este mai presus ca o HG?
Back to top
ex-ad
Sat Apr 08 2006, 02:13PM
nosce te ipsum

Registered Member #1
Joined: Tue Feb 28 2006, 11:26AM

Posts: 4678
Thanked 67 time in 37 post
Un nou Centru de pregatire si perfectionare al Jandarmeriei Romania Libera,

Sambata 08 Aprilie 2006

Un nou Centru de pregatire si perfectionare al Jandarmeriei a fost inaugurat oficial, la Ochiuri, la un an de la infiintarea sa, in baza Legii nr. 550/2004, pe data de 8 aprilie 2005. Centrul va asigura instructia, in domeniul ordinii publice, a subunitatilor mobile. De asemenea, aici se va desfasura perfectionarea in domeniul interventiei profesionale a cadrelor din celelalte structuri ale armei (formarea de monitori si instructori de interventie profesionala; pregatirea in domeniile judiciar, criminalistica si cercetare operativa; antrenarea subunitatilor care vor participa la diferite stagii si misiuni internationale; perfectionarea subunitatilor de interventie antiterorista etc.). Cu asistenta tehnica din partea Jandarmeriei Franceze, centrul va putea organiza stagii de pregatire pentru subunitatile integrate ce vor constitui Forta de Politie Europeana, dar si activitati practice din cadrul Cursului Superior International. Cu ocazia inaugurarii, lt.-col. Marin Andreiana, seful centrului, si col. Bertrand Cavalliere, comandantul Centrului de Antrenament al Fortelor Jandarmeriei Nationale Franceze de la Saint-Astier, au semnat o declaratie de intentie prin care cele doua institutii de invatamant vor dezvolta o colaborare durabila si un schimb permanent de experienta. Noua institutie are o capacitate de cazare de pana la 340 de stagiari pe zi, putand primi in conditii optime doua sau chiar trei subunitati de jandarmi.

Un articol de Magdalena Tanasescu

Felicitari!!
In SPP, primul lucru pe caren l-a facut noua conducere a fost sa desfiinteze Centrul de Pregatire Profesionala si sa lasa o sectie cu citiva rataciti.
Back to top
colonelul
Sat Apr 08 2006, 02:23PM

Registered Member #20
Joined: Mon Mar 06 2006, 10:52AM

Posts: 622
Thanked 4 time in 4 post
Din pacate in Romania, si am mai scris-o pe acest site, predarea la un asemenea centru constituie trecerea in "cimitirul elefantilor" si semn ca esti tras pe line moarta. Nimic mai fals si mai primejdios. In strainatate marile facultati sau universitati din domeniul securitatii se mindresc atunci cind reusec sa atraga lideri militari sa predea citeva cursuri. A avea statut de profesor la un asmenea colegiu este o onoare pentru oricine caci acolo se admite, si se sustine cu fapte, ca educatia este cea mai valoroasa investitie.
Back to top
blackwater
Sat Apr 08 2006, 03:17PM
Registered Member #33
Joined: Thu Mar 16 2006, 08:36PM

Posts: 148
Thanked 1 time in 1 post
Ma gandesc ca daca tot serviciile Jandarmeriei sunt destinate societati civile, ar fi interesant ca la toate incadrarile din sursa externa, mai putin cele mai putin la cele din institutiile militare de invatamant :Academia de Politie, Academia Tehnica Militara, Academia Fotelor Terestre etc.) sa fie si reprezentul societatii- prin fundatii, asociatii, forum-uri..etc.
Dar stiu ca e foarte greu intrucat MAI este deja un sistem demilitarizat...e doar o idee.
Back to top
David
Sun Apr 09 2006, 02:32PM
Registered Member #41
Joined: Fri Mar 31 2006, 01:34PM

Posts: 106
Thanked 10 time in 7 post
Daca intentiile vor fi finalizate, Centrul de la Ochiuri va deveni un pol de excelenta in securitate publica, cu vocatie europeana, asemeni celui de la Saint Astier, Franta. Daca...
Sa speram ca lucrurile se vor schimba in bine in ceea ce priveste pregatirea si utilizarea Jandarmeriei.
Back to top
andrei
Fri Apr 14 2006, 10:18PM
Registered Member #51
Joined: Wed Apr 12 2006, 10:24PM

Posts: 42
Thanked 0 time in 0 post
Va faceti iluzii cu Centrul de la Ochiuri...
Se vede ca nu cunoasteti mentalitatea in Jandarmeria Romana.
Iata un subiect de gandira: in 1999 BALOP-ul trecea la Jandarmerie pt a se unii cu Brigada 11. Astazi nu mai Sunt 20% din luptatorii vechiului BAOLP la Jandarmi. Nu a rezistat decat 1 an.
Pe de alta parte daca ne uitam putin prin Europa vom vedea ca in Austria, Jandarmeria a fost desfiintata si trecuta la politie. In Franta , Jandarmeria apartine MApN, operativ se subordoneaza MI, si nu are competenta decat rurala (sub 20 000 locuitori)
Back to top
David
Sun Apr 16 2006, 12:58PM
Registered Member #41
Joined: Fri Mar 31 2006, 01:34PM

Posts: 106
Thanked 10 time in 7 post
Andrei, fii sigur ca orice padure are uscaturile ei. Au ramas doar 20% deoarece, ca mentalitate, faceau parte din structuri demilitarizate, chiar daca demilitarizarea a avut loc mai tarziu, iar structura de politie cu statut militar care este jandarmeria dadea si mai da inca dovada de rigiditate...Ideal era ca toti profesionistii adevarati sa fie mentinuti sau convinsi sa ramana in sistem. Dar sa nu ramanem in ideal. In anul 2005, in Austria, jandarmeria nu a fost desfiintata, ci au fost unite cele doua forte de politie, asa cum in Belgia, in 2001, jandarmeria si politia s-au unit intr-o Politie federala belgiana. Ambele tari au schimbat fundamental organizarea aparatului politienesc din motive de eficienta (rezultate obtinute/cheltuieli angajate). Ambele tari au o organizare administrativ teritoriala de tip federal (landuri federale cu guverne/administare proprie). In legatura cu Franta, Jandarmeria Nationala este o forta a Ministerului Apararii, intr-adevar, care executa misiuni specifice MI (subordonata operativ) insa cu competenta teritoriala pe 100% din teritoriul national, inclusiv DOM-TOM. Te rog, intra pe LINK sa afli mai multe de competenta materiala. Vei vedea ca nu este doar rurala. Ce stii tu, se refera la competenta EXCLUSIVA (zones gendarmerie nationale sau zones police nationale). Insa in ceea ce priveste centrul de la Ochiuri, mie mi-e teama cel mai mult de delasare, balcanizare, neseriozitate si plafonare.
Back to top
colonelul
Sun Apr 16 2006, 01:28PM

Registered Member #20
Joined: Mon Mar 06 2006, 10:52AM

Posts: 622
Thanked 4 time in 4 post
Generalul Costica Silion sau nesansa Jandarmeriei

Uitindu-ma la stirile initial imbecil optimiste ale liderilor nationali si, ulterior, stinjenit explicative (insusi primul matelot ne asigura, la un moment dat, ca respectivul dig parea perfect...) am vazut constant doar trupe de jandarmi si ma gindeam unde este "armata profesionalizata" a fonfaitului nostru ministru de Alba!? Parca doar tinerii jandarmi erau pe plaiurile patriei in timp ce "scorpionii" nostri tricolori erau vazuti doar la CNN sau la stirile despre vitejiile din Orientul Mijlociu (intre timp generalii armatei noastre, proaspat intrata in NATO, au descoperit si ei cararea spre DNA).

Incerc, succint, sa va explic aceasta stare de lucruri. Jandarmeria a avut parte de oameni extrem de devotati armei si care au incercat, constant si uneori primejdios pentru ei (accidentul de elicopter in care au murit gl Bunoaica si a gl Sandu nici azi nu este elucidat) sa realizeze acel cadru legislativ care sa ofere sansa cadrelor ei sa dovedeasca performanta profesionala. Printre cei care au cinstit pozitia de comandant al jandarmeriei nationale, din punctul meu de vedere, ii putem enumera si pe gl Cearapin si gl Andreescu. Despre gl Stingaciu nu putem face aprecieri de tip "exceptional" in schimb despre actualul comandant pot afirma ca este cea mai proasta varianta de lider national al jandarmeriei.

Astfel:
1 A reusit performanta de a inchide cele 500 de centre locale ale jandarmeriei, facute cu mare truda financiara si care sustineau eforturile comunitatilor de instaurare a ordinii si securitatii publice in general.
2 A reusit sa se lase prostit de Fatuloiu care a luat competentele de asigurare a ordinii publice (jandarmii aflati in strada le cam incurcau socotelile politistilor aflati in cirdasie cu infractorii) si cele judiciare.
3 Prin acesta miscare isteata la recentul bilant al MAI a fost recunoscuta o realitate ingrijoratoare pentru cetatean :RATA INFRACTIONALITATII STRADALE S-A DUBLAT! Datorita incompetentei lui Fatuloiu si al lui Silion!!!
4 Trupele de interventie, extrem de bine antrenate, sunt tinute in cazarma, "ruginind" incetul cu incetul. Cu toate ca ascensiunea lui Silion incepe in momentul in care gl Andreescu - pe atunci seful SPP - era la un meci de fotbal si Silion se ocupa (cu Acvila) de securitatea meciului. Dupa un scurt stagiu la SPP , Silion l-a urmat pe gl Andreescu la Jandarmi unde a ramas (spre nesansa armei).
5 Scoaterea jandarmilor, pentru limitarea efectelor inundatilor, este efectul dorintei lui Silion de a fi in centrul structurilor din media - pentru aceste actiuni sunt pregatite doar trupele de jandarmi???
6 Recent, comisia europeana condusa de col Dupres, a evaluat activitatea jandarmeriei nationale si a constat ca nu sunt indeplinte conditiile de aderare (24 JAI) dar nu doresc sa impiedice - datorita incompetentei lui Silion - aderarea Romaniei la UE. Raportul lor stipuleaza obligativitatea - dupa aderare - jandarmeriei de a avea competente judiciare si de a avea atributii de securitate publica (Silion a acceptat ca jandarmii sa dispara de pe strada pentru a face loc "politiei comunitare", adica a politistilor reesapati...).
Din pacate ministrul Blaga nu a sesizat (ma surprinde lipsa de reactie a dlui gral Andreescu) incompetenta lui Silion si faptul ca una din componentele MAI, care se bucura de respectul cetateanului, este periferizata din motive de management imbecil a lui Silion. Cum a fost cistigat prestigiul carabinierilor in Italia? Este o tema pentru C.Silion care se poarta cu subordonatii mitocaneste, injurinda ca la usa cortului.

Promit ca Asociatia "Proiect SEMPER FIDELIS " se va ocupa si de el, intr-o buna zi!

[ Edited Sun Apr 16 2006, 01:33PM ]
Back to top
andrei
Sun Apr 16 2006, 06:16PM
Registered Member #51
Joined: Wed Apr 12 2006, 10:24PM

Posts: 42
Thanked 0 time in 0 post
DAVID, am avut ocazia sa vorbesc cu cativa francezi veniti pentru training-ul Jandarmeriei Romane, in cadrul programului de cooperareIGJR-Jandarmeria Franceza, dar si cu cativa domni de la ambasada Frantei, cunoscatori ai acestei probleme.Discutii separate !!! Toti au spus ca intre cele 2 institutii sunt diferente fff mari din toate p d v,dar mai ales de mentalitate, ceea ce tine in loc totul.
parerea lor este ca niciodata nu va ajunge Jandarmeria din Romania la fel ca cea din Franta
Back to top
David
Wed Apr 19 2006, 07:28PM
Registered Member #41
Joined: Fri Mar 31 2006, 01:34PM

Posts: 106
Thanked 10 time in 7 post
Diferentele sunt evidente! Nu te-am contrazis in privinta aceasta, ci in ceea ce priveste unificarea fortelor de politie din Austria si Belgia. Mentalitatile pot fi schimbate cu proiecte concrete, promovate eficient. (Iar cpt. Despres este un bun vector in acest sens. Dar el este francez...Romanii tac si asteapta.)
Back to top
David
Sat Apr 22 2006, 01:53PM
Registered Member #41
Joined: Fri Mar 31 2006, 01:34PM

Posts: 106
Thanked 10 time in 7 post
Hristos a inviat, prieteni!
Back to top
ex-ad
Tue Apr 25 2006, 10:13AM
nosce te ipsum

Registered Member #1
Joined: Tue Feb 28 2006, 11:26AM

Posts: 4678
Thanked 67 time in 37 post
Adevarat a-nviat!
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.