Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SIE

<< Previous thread | Next thread >>
Ce mai face SIE
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
justme
Mon Apr 22 2013, 11:47PM

Registered Member #2073

Stagii de practică la Serviciul de Informaţii Externe

Serviciul de Informaţii Externe şi Universitatea Bucureşti au încheiat un protocol de colaborare pentru participarea studenţilor din cadrul programelor de masterat ale Universităţii Bucureşti la stagiile de practică în domeniile OSINT şi CRIPTOLOGIE.

Pe baza protocolului de colaborare încheiat cu Universitatea Bucureşti, în anul 2013, Serviciul de Informaţii Externe organizează stagii de practică, în domeniile OSINT (Open source intelligence) şi CRIPTOLOGIE, destinate studenţilor din cadrul programelor de masterat ale Universităţii Bucureşti.

Stagiile oferă studenţilor participanţi posibilitatea de a dobândi experienţă practică, complementară studiilor academice, în două domenii de activitate rezervate profesioniştilor de elită. Oferim astfel o oportunitate pe care partenerii noştri euroatlantici o utilizează de mult timp în dialogul cu mediul academic, dar care, în peisajul instituţiilor româneşti, este inedită.

Pentru domeniul OSINT:

* Stagiul cuprinde două serii de practică, desfăşurate în lunile iulie şi august, la fiecare serie putând participa maxim 4 studenţi.

* Stagiul este destinat studenţilor aflaţi la sfârşitul primului an de masterat, la specializările: filosofie, istorie, jurnalism şi ştiinţele comunicării, limbi şi literaturi străine, ştiinţe politice, respectiv la sfârşitul ciclului de masterat (cu durata de 1 an), la specializarea drept.

Pentru domeniul CRIPTOLOGIE:

* Stagiul cuprinde o singură serie de practică, care se desfăşoară în perioada iunie – iulie, la aceasta putând participa maxim 4 studenţi.

* Stagiul este destinat studenţilor aflaţi la sfârşitul primului an de masterat, în cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, specializările algebră, analiză matematică, criptografie şi teoria codurilor, geometrie matematici aplicate în finanţe, asigurări şi biostatistică, modelare matematică în ştiinţele naturii şi ştiinţa materialelor, baze de date şi tehnologii web, inginerie software, inteligenţă artificială, sisteme distribuite, algoritmi şi bioinformatică, programare declarativă.

Pentru a fi acceptaţi la stagiul de practică în domeniile menţionate, doritorii trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii comune:

* sunt studenţi în anul I de masterat la specializările menţionate;
* au exclusiv cetăţenie română şi domiciliul în România;
* nu au cazier judiciar;

La acestea, se adaugă, pentru domeniul OSINT, următoarele condiţii:
* au absolvit cursurile universitare cu nota la licenţă peste 8,50;
* au fost admişi la cursurile de masterat cu nota peste 8,50.

Pentru domeniul CRIPTOLOGIE, condiţiile de medie sunt următoarele:
* au absolvit cursurile universitare cu media la examenul de licenţă peste 8;
* au fost admişi la cursurile de masterat cu media peste 8.

În vederea participării la stagiu, studenţii interesaţi vor depune la secretariatul Preşedintelui Senatului Universităţii din Bucureşti, cel târziu până la data de 30 aprilie, în două exemplare, un dosar de înscriere care trebuie să conţină:

* cererea de înscriere, care cuprinde şi o motivaţie a urmării stagiului (modelul se găseşte la secretariatul fiecărei facultăţi);
* un curriculum vitae actualizat;
* cel puţin două recomandări din partea unor personalităţi academice sau universitare din domeniul de referinţă ştiinţifică al studentului;
* adeverinţă care să ateste înscrierea studentului la masterat şi urmarea cursurilor masterale (în plus, pentru stagiul de CRIPTOLOGIE, media primei sesiuni de examene la master);
* copia diplomei de licenţă;
* copia actului de identitate;

Selecţia studenţilor care îndeplinesc condiţiile de participare se realizează de către o Comisie comună de evaluare, formată din reprezentanţi ai UB şi ai SIE. Activitatea Comisiei, care constă în analiza dosarelor depuse de candidaţi şi, dacă este nevoie, în interviuri cu aceştia, se finalizează până la data de 1 iunie.

În temeiul Ordinului ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 3955/2008 privind aprobarea Cadrului general de organizare a stagiilor de practică în cadrul programelor de studii universitare de licenţă şi de masterat, candidaţii selectaţi încheie Convenţii – cadru privind efectuarea stagiului de practică cu SIE şi cu UB, în care este detaliat portofoliul de practică.

Numărul de credite transferabile care va fi obţinut în urma desfăşurării stagiilor menţionate se stabileşte de către UB. Pentru activitatea depusă pe durata stagiului, studentul nu este remunerat de SIE.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate la secretariatele facultăţilor menţionate, precum şi la secretariatul Preşedintelui Senatului Universităţii din Bucureşti (B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 36-46), telefon: 021-3077311.

LINK
Back to top
Boribum
Sun Feb 02 2014, 01:01PM
boribum
Registered Member #2395

SIE are,oare,acces la internet ? Poate,într-un fel sau altul,sa faca rost de agendele gazdelor când merge musafiru' în vizita ? Asta în ideea ca SIE e ceva mai profesionist decât MAE.
Situatii penibile : LINK .
Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 ANNIE (04 Mar 2014, 20:15)
stm
Fri Mar 28 2014, 02:54PM
Registered Member #8857

Voi rămâne mereu cu o părere foarte bună despre această instituție, cu toate neajunsurile generate de realitățile cu care se confruntă țara.

PS: Ar trebui totuși, să se modifice website-ul, începând cu design, secțiuni, etc.
Back to top
stm
Mon Mar 02 2015, 06:45PM
Registered Member #8857

În sfârșit o altă interfață a site-ului SIE: sie.ro

[ Edited Thu Mar 12 2015, 07:18PM ]
Back to top
justme
Mon Mar 02 2015, 07:28PM

Registered Member #2073

@stm
Asa este, SIE are un nou site. Bine facut, de altfel. Am scris si noi despre asta in stirea "Schimbari in SIE. Online", publicata pe 12 februarie.
Back to top
stm
Mon Mar 02 2015, 10:28PM
Registered Member #8857

Da, așa este, a fost doar o remarcă din partea mea, ceva de genul: "...așa da, mai merge...", nicidecum cu sensul de a anunța vreo veste în premieră.
Back to top
justme
Mon Mar 02 2015, 10:33PM

Registered Member #2073

Chiar ca asa mai merge, ca arata ca unu' de 180 de ani. Sa vedem acum replica SRI si MApN.
Back to top
1 User said Thank to justme for this Post :
 alin (02 Mar 2015, 22:54)
Decebal
Sun Mar 08 2015, 01:07AM
SUD-EST
Registered Member #9917

Cam in cat timp raspunde SIE la un email, ei nu intra sub incidenta celor 30 zile?
Back to top
Decebal
Mon Mar 30 2015, 11:55PM
SUD-EST
Registered Member #9917

Deci nimeni nu stie, nimeni nu a trimis/primit raspuns la vreun email, ar trebui sa aiba vreo steluta in colt, ceva distinct, ca sa raspunda?
Pot sa fac plangere la Presedintie?
Back to top
Boribum
Sat Dec 19 2015, 01:19PM
boribum
Registered Member #2395

Poate reuseste careva sa reformuleze ce zice copilul asta pârâcios care a facut site-ul ( pe care probabil nu-l citesc sefii lui,caci nu îmi pot imagina ca aia nu înteleg ce înseamna fraza respectiva) LINK . A doua misiune : învatarea pronumelor de politete si utilizarea lor.

Back to top
Cocoș25
Mon Jan 04 2016, 12:07AM
Registered Member #10560

Salutări Semper Fidelis! Mă bucur că v-am descoperit, o foarte bună sursă de informare în ceea ce privește subiecte militare și nu numai. Referitor la „Ce mai face SIE”, după ce am citit cu atenție trei sferturi din prezentul topic îmi dau cu părerea în această primă postare:
- SIE face multe pentru securitatea națională, faptul că la noi e pace e motiv să cred că acești băieți chiar își fac treaba cum trebuie;
- ca orice instituție, și SIE probabil are anumite puncte nevralgice, prin punct nevralgic înțelegând o anumită parte a resursei umane a serviciului; mă refer mai exact la unii dintre ofițeri care, din câte am înțeles din topic, își „îngrașă” și interesul personal, ori un ofițer devotat se gândește mai întâi la siguranța patriei sale și apoi interesul personal, care trebuie să fie legitim;
- desigur că, la un moment dat, se va curăța și acest serviciu de mentalități bolnave care existatu în fostul DIE comunist; acum nu cred că toți din fostul DIE și care mai activează azi sunt ceva negativ pentru serviciu, mulți dintre ei sunt poate adevărați eroi în materie de siguranță națională și țara are cu ce le mulțumi;
- probabil că or fi existat și trădări grele, cum ar fi predarea anumitor rețele de spionaj unor servicii adverse, dar tind să cred că trădătorii nu au prea mult timp liniște în asemenea servicii.
În concluzie, acești oameni sunt după părerea mea de admirat, unii și-au dat poate și viața în misiuni specifice serviciului, un sacrificiu pe care foarte puțini au curaj să și-l asume.
Cu stimă,
Cocoș25
Back to top
Boribum
Mon Jan 04 2016, 11:25AM
boribum
Registered Member #2395

Poate au facut,poate au dres,poate ca da,poate ca ba, nu stim sigur. Conform ideii bine bagate în capurile oamenilor dupa 1968 ca "Securitatea apara patria si securistii sunt niste profesionisti patrioti desavârsiti" avem si azi un maaare gol despre ce si cum e cu SIE si contam pe legende urbane, ca e mai automultumitor. Din când în când mai apare câte un Grecu cu punga la Moscova,îsi mai uita câte un clandestin servieta cu multe pasapoarte în avion de fuge steward-ul dupa el nestiind cu ce nume sa i se adreseze (si cum pe toti îi chema cu -escu,tipa "domnu' escu !" dupa el) , chestii marunte,cum ar veni.
De comunism au scapat,a mai ramas nepotismul de rezolvat.
Back to top
Boribum
Mon Jan 04 2016, 09:18PM
boribum
Registered Member #2395

Cum totul e secret la secretii astia si nu avem de ce sa stim nici câti sunt,nici ce procent de militari si de civili are,nici nimic,citim ziarele pe internet, prin pauzele de maturat prin curtea autobazei. Zice asa : " sunt ofițer oprerativ în SIE și m-am întors de curând dintr-o misiune externă pe un spațiu pe care serviciul il considera ca fiind de risc, dar și ostil" LINK

Adica spionul, omul ala care îsi serveste patria si executa o activitate considerata ilegala de toate legislatiile tuturor tarilor din lumea asta si care se pedepseste uneori chiar si cu moartea,se afla uneori în misiuni în zone de risc. De ce ? Nu sunt toate zonele de risc ? E mai relaxat în misiune în Albania decât în Iran sau Venezuela ? Misiunea e mai cool în Suedia decât în Portugalia ? Nu e spionul mereu în mediu ostil,si meseria lui (aia de care stie doar el) nu e mereu si peste tot - în afara de România si numai în România,unde e acasa si e oarecum protejat- o activitate periculoasa ? Sigur,nu e acelasi lucru sa te prinda si interogheze DRS-ul sau PDI-ul,dar nu tot zona de risc si teritoriu ostil e ?

Uite, de la creme cremei cremelor functionarilor de stat care sunt acesti ofiteri de informatii,parca ma asteptam macar la niste formulari mai bine ajustate,daca tot citim povesti cu sotia si copilul reali legendati dar nepregatiti si ne-ofiteri (sau da ? daca da,ce mare sansa sa poti face un binom operational din sot/sotie,dupa atâtea filtre...!)si alte farafastâcuri d-astea. Ce trebuie sa retinem e ca sunt profesionisti si ca totul e secret.

Punctul asta rosu din piept care se misca pâna la frunte si înapoi,o fi pojar ? <:-P

Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 Bendis (05 Jan 2016, 11:35)
Cocoș25
Tue Jan 05 2016, 10:48AM
Registered Member #10560

Boribum wrote ...

Din când în când mai apare câte un Grecu cu punga la Moscova...

Fiind un om mai curios din fire, la un moment dat mă întrebam retoric (în minte, nu cu voce tare ): ce-o mai face, sau ce-o mai fi de Gabriel Grecu?
A avut noroc chior cu acoperirea diplomatică (secretar I parcă), altfel nu știu ce soartă are un spion neacoperit prins în Rusia.
În orice caz pentru un spion nu există teritoriu „liniștit”, indiferent că e Nigeria (ostilă) sau SUA (aliat NATO). MRU zicea că un spion e perfect legal pentru România, însă infractor pentru teritorii ca cele de mai sus. Un asemenea „infractor” e mai periculos decât unul comun, poate fura cele mai bine păzite secrete militare ale unui stat sau alianțe (aluzie la Caraman, ce le-a șutit ălora de la NATO timp de 10 ani fițuici secrete). De altfel, chiar SUA (cei de la Stratfor mai exact) se întrebau în 2010: nu cumva SIE are o cârtiță la vârf?
Interesant ce se petrece în această „lume ocultă” însă cu exactitate numai din interior se pot afla cu certitudine detalii, și asta depinde poate și de gradul ofițerului. Nu de alta, dar nu cred că portarul de la arhiva SIE știe de livrările de pistoale Carpați în nu știu ce țară (exemplu aleatoriu).
Back to top
Boribum
Tue Jan 05 2016, 01:44PM
boribum
Registered Member #2395

Ce sa faca domnul Grecu ?! Poate tine cursuri la unul din multele institute de securisti din România,poate s-a asociat la o alta farmacie, cine stie ? Nu a avut niciun fel de noroc cu acoperirea diplomatica,ca nu s-a tras la sorti cum sa fie trimis acolo.
Interesant ce se petrece în lumea asta a spionajului poate fi pentru amatorii de asa ceva. Interesant pentru populatiune,însa,e cam ce dimensiuni au astfel de servicii,cine le supravegheaza (ca de controlat e mai dificil,mai ales în România) cam cât consuma si cam ce produc si daca productia justifica consumul. Da,stiu,siguranta pentru lume si predictibilitate pentru politic,bla,bla,bla. Nu stiu ce evenimente nefaste pentru populatia României au fost preîntâmpinate de actiunile serviciului asta, ce contracte majore pentru România s-au putut semna datorita lui,ce datorii externe din tari astazi în descompunere au fost recuperate de catre România. Nu stim (ca e secret,fireste) dar privind realitatea (si aia e una singura din punct de vedere al binelui tarii) ...si tot asa,puncte-puncte . Pâna una-alta,intrarea în U.E si în NATO s-a facut pentru ca aveau aia nevoie de România,marile grupuri industriale mondiale (câte au venit...) au venit pentru ca aia au vrut-o, curatenia asta (asa cum e ea) a clasei politice se face pentru ca aia s-au saturat de cimpanzei si nu-i mai aranjeaza,etc. Chestii d-astea,realmente importante,nu povesti cu agenti legendati ca farmacisti prin Dr. Taberei transformati în diplomati ca deh,la cursul scurt n-ai vreme de multa scoala si nici instructorii nu-si bat prea tare capul.

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF