Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Armata
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
dorobant
Sun Jul 29 2012, 09:21AM

Registered Member #457

Referitor la avansările "persoanelor importante", Ioan Oltean a declarat la o televiziune că "a fost o ofertă a ministrului apărării" ...
Back to top
justme
Sun Jul 29 2012, 08:41PM

Registered Member #2073

Secretele Centrului de Conducere Operaţională din MApN

Scris de : Cristian Vultureanu 2012-07-28 14:53

Centrul de Conducere Operaţională este o structură de elită a Armatei României, cu un profil unic, de o importanţă majoră pentru îndeplinirea misiunilor forţelor româneşti din teatrele de operaţii (TO). Principala misiune a Centrului de Conducere Operaţională (CCO) din Ministerul Apărării Naţionale este de asigurare a conducerii contingentelor naţionale participante la misiuni în afara teritoriului statului român. Centrul, aflat în subordinea Statului Major General, a fost înfiinţat în anul 2010, când a preluat misiunile desfăşurate până la acea dată de Comandamentul Operaţional Întrunit.

CCO exercită, prin Componenta sa de conducere operaţii curente (CCOC), conducerea operaţională asupra structurilor militare şi personalului participant la misiunea ISAF din Afganistan. CCOC începe exercitarea actului de comandă asupra forţelor ce vor fi dislocate în Afganistan încă de pe teritoriul naţional, pregătind acest act prin acţiuni precum stabilirea şi elaborarea listei cu cerinţele esenţiale ale misiunii şi a listei cu cerinţele operaţionale pentru fiecare contingent în parte şi planificarea, organizarea, participarea şi conducerea evaluării structurilor militare care urmează să participe la misiuni în TO, pentru a fi siguri că la data transferului de autoritate dintre structurile generatoare ale forţei şi CCO trupele sunt pregătite şi dotate corespunzător pentru îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii. CCOC conduce apoi activităţile de introducere în TO a forţelor până la realizarea transferului de autoritate (TOA). După introducerea structurii militare, pentru prima dată, în TO sau când, în acelaşi teatru de operaţii, se schimbă misiunea sau operaţia, CCO predă controlul operaţional (OPCON) sau controlul tactic (TACON) asupra structurii respective comandamentului forţei în subordinea căruia va acţiona. În Afganistan ne referim la Comandamentul Regional Sud (RC-S) al ISAF. Singurul element asupra căruia CCO îşi exercită comanda operaţională (OPCOM) pe toată durata misiunii este Elementul naţional de sprijin. Desigur, CCOC se relaţionează permanent cu comandamentele care exercită OPCON asupra forţelor româneşti pentru a afla din timp cursurile de acţiune pe care acestea le propun şi a acţiona eficient, în consecinţă.

Comanda operaţională a forţelor româneşti se exercită prin emiterea de ordine de misiune (OPORD), de avertizare (WARNO), fragmentare (FRAGO), dar şi prin alte ordine şi dispoziţiuni. Din punct de vedere tehnic se utilizează toate mijloacele de comunicare avute la dispoziţie: legături radio şi satelitare, cu asigurare de servicii voce şi date, care permit inclusiv organizarea şi desfăşurarea de videoteleconferinţe, în mod regulat, cu personalul desemnat din TO, facilitate destinată atât informării reciproce, cât şi armonizării poziţiilor diferitelor structuri din TO privind problemele de interes comun. Pe parcursul misiunii, CCOC colaborează cu alte structuri pentru asigurarea sprijinului logistic şi de comunicaţii al structurilor militare participante până la repatrierea militarilor. CCOC organizează şi conduce repatrierea militarilor din TO în situaţii de urgenţă, în urma unor incidente sau evenimente regretabile, prin aplicarea unor proceduri simplificate, dar şi repatrierea normală, la sfârşitul celor 6 luni de misiune. Odată cu ceremonia de repatriere şi predarea contingentelor către categoriile de forţe, se încheie doar o etapă, căci, de fapt, misiunea continuă după acelaşi algoritm, dar cu alte unităţi.

LINK
Back to top
2 User said Thank to justme for this Post :
 dorobant (29 Jul 2012, 23:33) , Stel (04 Aug 2012, 16:57)
Klaus
Mon Jul 30 2012, 07:11PM
Registered Member #3279

Ce era o exceptie vad ca devine regula, si anume incadrarea promotiei unui an la 01 ianuarie ale celuilalt an. Ce nu inteleg eu este pentru ce este atat de bagat in seama Dogaru, maine-poimaine or sa il intrebe si de timpul probabil... Nu era regula scrisa cum ca promotia sa fie avansata in iulie? Sunt totusi niste luni pierdute de absolventii care si-au respectat partea lor de contract. Programa scolara parcursa avea niste pasi inca din ziua in care au intrat in ATM, nu era nicicum prevazuta o etapa de scoala de aplicatii... Cu ce statut se duc acolo, pe ce functii, pe ce bani? In lunile astea de pauza (intelectuala) cine ii va sponsoriza?

LINK

Înălţarea în grad a absolvenţilor academiei se amână

Absolvenţii Academiei Tehnice Militare 2012 vor fi încadraţi de–abia la începutul anului viitor.

Corneliu Dobriţoiu, Ministrul Apărării Naţionale, a declarat luni, la o întâlnire cu absolvenţi ai Academiei Tehnice Militare, că ţaranoastră traversează o perioadă de austeritate economică, iar pentru prima dată armata nu-şi poate onora obligaţiile faţă de absolvenţi. „Traversăm o perioadă de austeritate economică. Sunt profund mâhnit de faptul că, pentru prima dată, armata nu-şi poate onora obligaţiile faţă de absolvenţi”, a afirmat Dobriţoiu, care le-a prezentat absolvenţilor cauzele care au condus la amânarea înălţării în grad a promoţiei 2012.Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Corneliu Dobriţoiu le-a precizat absolvenţilor care sunt etapele următoare ale formării lor profesionale, precum şi importanţa cursului pentru formarea cadrelor militare pentru prima funcţie, organizat pentru absolvenţii Academiei Tehnice Militare în perioada 1 august-26 noiembrie. „Am încercat, cu gând curat, o soluţie. Am tot respectul pentru aspiraţiile pe care le aveţi, ca atare am căutat să găsim o soluţie pentru etapa următoare a pregătirii dumneavoastră, în aşa fel încât continuitatea carierei să nu aibă de suferit. Sunteţi tineri, frumoşi, vă rog să nu vă pierdeţi speranţa şi sper să ne întâlnim cu bucurie la înălţarea în grad în decembrie 2012”, a afirmat Dobriţoiu.

Ministrul Corneliu Dobriţoiu s-a întâlnit, luni, cu cei 111 absolvenţi şcolarizaţi de MApN în cele 11 specializări ale Facultăţii de Sisteme electronice şi informatice şi Facultăţii de Mecatronică şi sisteme integrate de armament, la Academia Tehnică. Contactat de ziarul Puterea, Col (r) Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate ne-a spus că anunţul se referă la prelungirea perioadei de pregatire a actualilor absolvenţi, în cadrul unor şcoli de aplicaţii, pâna la sfârşitul anului.

“Ei urmează să fie avansaţi de Ziua Naţionala a României şi încadraţi după 1 ian. 2013, pe noul exerciţiu bugetar. Măsura a fost luată pentru a proteja interesele absolvenţilor, în condiţiile existenţei unei Ordonanţe Guvernamentale privind încadrarile la MAI şi MApN.” , a precizat preşedintele SCMD.

EDIT: aceeasi stire ceva mai pe larg in - LINK

Ce le-a spus Dobriţoiu absolvenţilor de la Academia Tehnică Militară

Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale, a declarat luni, la o întâlnire cu absolvenţi ai Academiei Tehnice Militare, că ţara noastră traversează o perioadă de austeritate economică, iar pentru prima dată armata nu-şi poate onora obligaţiile faţă de absolvenţi.

‘Traversăm o perioadă de austeritate economică. Sunt profund mâhnit de faptul că, pentru prima dată, armata nu-şi poate onora obligaţiile faţă de absolvenţi‘, a afirmat Dobriţoiu, care le-a prezentat absolvenţilor cauzele care au condus la amânarea înălţării în grad a promoţiei 2012.

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Corneliu Dobriţoiu le-a precizat absolvenţilor care sunt etapele următoare ale formării lor profesionale, precum şi importanţa cursului pentru formarea cadrelor militare pentru prima funcţie, organizat pentru absolvenţii Academiei Tehnice Militare în perioada 1 august-26 noiembrie.

‘Am încercat, cu gând curat, o soluţie. Am tot respectul pentru aspiraţiile pe care le aveţi, ca atare am căutat să găsim o soluţie pentru etapa următoare a pregătirii dumneavoastră, în aşa fel încât continuitatea carierei să nu aibă de suferit. Sunteţi tineri, frumoşi, vă rog să nu vă pierdeţi speranţa şi sper să ne întâlnim cu bucurie la înălţarea în grad în decembrie 2012‘, a afirmat Dobriţoiu.

Ministrul Corneliu Dobriţoiu s-a întâlnit, luni, cu cei 111 absolvenţi şcolarizaţi de MApN în cele 11 specializări ale Facultăţii de Sisteme electronice şi informatice şi Facultăţii de Mecatronică şi sisteme integrate de armament, la Academia Tehnică Militară.

[ Edited Mon Jul 30 2012, 10:10PM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 Stel (04 Aug 2012, 16:57)
truepride
Mon Jul 30 2012, 07:32PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Dupa cele intamplate la MAI, era doar o chestiune de timp... As dori totusi ca cineva sa-si asume responsabilitatea scolarizarii a peste 1000 de cadre per promotie.
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 Stel (04 Aug 2012, 16:57)
Klaus
Thu Aug 02 2012, 05:16PM
Registered Member #3279

Este bine cand factorii de decizie sunt (macar) optimisti. Caci ce altceva le-a mai ramas, ce mesaj sa transmita oamenilor din sistem? Precum in celebra reclama: Dormi liniștit, FNI veghează pentru tine ...

LINK

Întâlnirile ZV: Floarea Şerban, secretar de stat în MApN, despre arme şi industria de apărare

Floarea Şerban, secretar de stat pentru armamente în Ministerul Apărării Naţionale, a declarat că cele 85 de programe ce privesc înzestrarea tuturor categoriilor de forţe ale armatei vor fi reanalizate, urmând “să le menţinem numai pe acelea urgente sau importante pentru armată.”

- Aţi preluat de curând conducerea Departamentului pentru Armamente. Care sunt principalele concluzii ale „radiografiei” făcute asupra acestei structuri?

Dacă vorbim de radiografii, e de notorietate faptul că acestea au un timp de developare şi că imaginea apare progresiv începând de la „lumini şi umbre” până la clarificarea tuturor detaliilor. În prezent, având în vedere timpul relativ scurt de la preluarea mandatului până azi, am reuşit să decelez „luminile” şi „umbrele” din activitatea departamentului. Trebuie însă să vă spun că indiferent care va fi imaginea finală a „radiografiei” stă în puterea noastră să eliminăm „umbrele” identificându-le şi rezolvându-le, independent sau în comun cu celelalte structuri ale Ministerului Apărării Naţionale. Dar dincolo de metafora radiografiei trebuie menţionat faptul că realităţile bugetare ale ministerului sunt ele însele generatoare de „umbre”. Pentru aceasta, şi nu numai, este necesar să găsim cele mai bune soluţii, să străbatem perioada de austeritate bugetară. În ultimii patru ani, pentru înzestrare a fost alocat mai puţin de 9% din bugetul Apărării şi asta înseamnă foarte puţin. Sigur, ştim că acum traversăm o perioadă critică. Se impun deci, măsuri în consecinţă. Trebuie să reanalizăm toate programele de înzestrare existente la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, să eficientizăm administrarea patrimoniului ministerului, să valorificăm bunurile materiale şi infrastructura excedentară, în raport cu capacitatea financiară la dispoziţie. Unele din activităţile menţionate sunt de altfel prevăzute în programul actual de guvernare. Aş dori să adaug că acestea ar trebui să fie nu numai „exerciţii tehnice” ci şi un adevărat proces de perspectivă strategică. Am încredere însă în succesul final, întrucât am găsit aici un colectiv format din oameni bine pregătiţi, cu o expertiză de excepţie.

Prima parte a mandatului dumneavoastră a vizat industria de apărare şi în special colaborarea Ministerului Apărării Naţionale cu firme din industria de apărare. Cum poate fi revigorată această colaborare?

Din întrebarea dumneavoastră aş alege un cuvânt pe care l-aş pune în centrul răspunsului. Şi anume „colaborarea”. Consider că în acest domeniu numai o colaborare strânsă între Ministerul Apărării Naţionale şi firmele din industria de apărare poate să ducă la un rezultat bun pentru cele două părţi implicate. Există în România aproape 50 de firme ce au ca obiect de activitate producţia de apărare. Mai mult, cam jumătate dintre ele au capital de stat. Tocmai de aceea, încă de la preluarea funcţiei am avut întâlniri de lucru cu majoritatea operatorilor economici cu capital de stat pentru a constata situaţia exactă a acestora şi a identifica punctele de plecare în procesul de colaborare, pe care o dorim reciproc avantajoasă. Armata are deja o serie de proiecte, unele în derulare, cu Uzina Mecanică Bucureşti, care, împreună cu Digital Bit, de exemplu, are o colaborare ce vizează fregata Regele Ferdinand. De ce e semnificativ acest caz? Pentru ca e un început de drum.

Pentru că demonstrează modul în care pot obţine succes două firme, una cu capital de stat, cealaltă cu capital privat, având un proiect comun. Regret faptul că în decursul anilor s-a ajuns ca armata să dezvolte atât de puţine proiecte cu industria naţională de apărare. Îmi doresc ca împreună să schimbăm actuala stare de fapt.

Am considerat necesar să acord aceeaşi atenţie şi operatorilor economici cu capital privat, deşi până în prezent, din lipsă de timp, nu am avut întâlniri decât la sediul câtorva dintre aceştia. Dar am avut plăcuta surpriză de a constata că există management performant şi în acest domeniu: Aerostar Bacău, Condor Bucureşti, SC Roman SA Braşov.

Este însă un proces în desfăşurare şi scopul meu este să nu rămână în afara atenţiei nici unul dintre operatori, indiferent de sursa sa de capital. Suntem încă la început de drum în identificarea tuturor soluţiilor pentru a ajunge la punctul final dorit. Situaţia economico-financiară a acestor firme, firavele alocări bugetare şi posibilităţile reduse ale Ministerului Apărării Naţionale de a comanda produse, fac ca această colaborare să dea roade abia într-un viitor pe termen mediu. Spun aceasta având în vedere nu numai posibilităţile financiare dar şi necesitatea modificării unor prevederi legale în domeniu, referitor la achiziţii şi nu numai. Dar în mod sigur, trebuie să începem procesul cât nu e prea târziu. Când vorbesc de un avantaj pe care îl dorim reciproc mă refer la interesul ministerului de a avea produse indigene de calitate, pe de o parte, şi interesul social de a menţine şi de a crea locuri de muncă, pe de altă parte.

- Câte programe are în derulare în momentul de faţă MApN?

Sunt în derulare 85 de programe ce privesc înzestrarea tuturor categoriilor de forţe. Multe dintre acestea au fost planificate cu mult înaintea crizei economice, de aceea am convenit cu domnul ministru ca într-o şedinţă a Consiliului de Planificare a Apărării să reanalizăm aceste programe în contextul actual şi să le menţinem numai pe acelea urgente sau importante pentru armată.

Nu vreau să pun în balanţă termenii „urgent” şi „important” pentru că de multe ori s-au luat hotărâri din raţiuni bazate pe urgenţă în detrimentul celor importante. Şi n-a fost deloc bine.

- Ce alte proiecte se află pe masa dumneavoastră?

Din păcate trebuie să rezolvăm multe deficienţe care vin din trecutul mai mult sau mai puţin apropiat înainte de a deschide noi proiecte. Mă gândesc la unele contracte la care trebuie să rezolvăm probleme de natură tehnică şi financiară, la acele ordine care s-au dat şi s-au executat fără a avea o bază legală certă, care încă produc „reverberaţii” şi, din nefericire, nu sunt puţine. Şi nici uşor de rezolvat. Cu toate acestea, ne străduim să ne orientăm mai mult către viitor, către ce ne-am propus, către ceea ce avem de făcut.

Cred că trebuie neapărat menţionat faptul că ne gândim să îmbunătăţim substanţial legătura cu NATO, UE şi industria naţională de apărare prin intermediul punctelor de contact existente, dar în funcţie de evoluţia colaborărilor pe care le avem în vedere, ne vom gândi şi la alte modalităţi. Am să mă refer clar la înfiinţarea unei structuri în cadrul departamentului care să gestioneze unitar toate problemele specifice profilului departamentului în relaţia cu NATO şi UE, iar acelea care privesc industria de apărare să fie discutate cu agenţii economici autohtoni. Spun asta pentru că sunt foarte multe preocupări pe această linie în cadrul celor două organizaţii internaţionale care nu ajung la industria noastră de apărare. Concret, la mijlocul lunii octombrie, va avea loc la Riga un eveniment intitulat „Ziua Industriei” în care vor fi discutate probleme de interes în domeniu şi, aş aminti doar cu titlu de exemplu, cadrul de angajare dintre NATO şi industrie, domenii de implementare cu deficit de capabilităţi, conceptul „smart defence” şi modalităţi de îmbunătăţire a relaţiei dintre NATO şi industrie, la care îmi doresc să participe şi reprezentanţi ai industriei de apărare românească.

Tot în plan internaţional trebuie menţionat că pe timpul tuturor întâlnirilor cu reprezentanţii unor companii străine am pus accentul pe colaborarea îndreptată spre implicarea substanţială a industriei naţionale de apărare prin eventuale importuri de know-how, tehnologii sau linii tehnologice moderne de care operatorii economici români au fost văduviţi în ultimii ani.

- Aţi prezentat, recent, la Clinceni o ofertă bogată a componentei de cercetare a Academiei Tehnice Militare şi a Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Ce şanse de implementare au aceste produse?

Personal cred că şansele de implementare sunt mari şi când spun asta mă refer atât la nevoile Ministerului Apărării Naţionale cât şi la interesul agenţilor economici din industria de profil. Activitatea a fost de altfel organizată tocmai în ideea acelei colaborări de care vorbeam la început, încercând să aducem la aceeaşi masă industria de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale. Ne-am străduit să punem în evidenţă pe de o parte faptul că instituţia noastră dispune de o componentă de cercetare-dezvoltare cu mare potenţial iar pe de altă parte faptul că agenţii economici au capacitatea de a introduce în fabricaţie aceste produse. Mă refer la MiniUAV, la arma de asalt model NATO calibru 5,56 mm şi TAB-ul dezvoltat de noi în colaborare cu SC Automecanica Moreni. Arma de asalt se află în stadiul de testare, de dezvoltare în cadrul Agenţiei, urmând ca după această etapă să fie introdusă în testare operaţională.

Aceeaşi Agenţie pregăteşte şi MiniUAV, un produs destinat teatrelor de operaţii ce ar putea fi realizat de către operatorii economici interni cu costuri mici. În acelaşi timp însă, în urma acestor tipuri de întâlniri, pe care le-am dori anuale, am mai identificat şi alte modalităţi de colaborare care să prezinte interes atât pentru Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cât şi pentru Asociaţia patronală română a producătorilor de tehnică militară (PATROMIL), Organizaţia patronală din industria aeronautică română (OPIAR) şi agenţii economici din industria de apărare.

V-am prezentat doi piloni ai cercetării tehnologice militare: Agenţia de cercetare pentru tehnică şi tehnologii militare şi componenta de cercetare din Academia Tehnică Militară, dar trebuie să menţionez şi structurile din teritoriu, deseori pe nedrept uitate, precum Centrul de cercetări şi încercări în zbor, Centrul de cercetare ştiinţifică pentru Forţele Navale, Centrul de cercetare ştiinţifică pentru apărare CBRN şi ecologie, în cadrul cărora lucrează şi mulţi cercetători tineri, pasionaţi de munca lor, cu rezultate valoroase, în pofida condiţiilor vitrege din întregul sistem de cercetare.

- În ultima conferinţă de presă ministrul Corneliu Dobriţoiu amintea de procentul scăzut pe care Ministerul Apărării Naţionale l-a alocat pentru componenta de înzestrare. S-ar putea schimba ceva în acest domeniu?

Din păcate domnul ministru avea dreptate atunci când vorbea nu numai de procentul scăzut pe care Ministerul Apărării Naţionale l-a alocat pentru componenta de înzestrare dar şi cu privire la bugetul apărării în ansamblul său. Tocmai de aceea, în dialogul permanent pe care l-am avut cu domnia sa am abordat toate problemele departamentului încercând să le găsim o rezolvare în primul rând din punct de vedere financiar. Şi trebuie să vă spun că am speranţe că va obţine acel procent suplimentar de 0,3% anual, foarte important pentru bugetul ministerului pe următorii ani. De altfel, toate proiectele menţionate au fost pe alocuri îmbunătăţite de sugestiile domnului ministru, atât în privinţa abordării financiare, cât şi sociale.

Dacă am putea schimba ceva în acest domeniu? Am convingerea că este strict necesară schimbarea şi mă refer în primă urgenţă la îmbunătăţirea modului de folosire a resurselor materiale şi financiare dar cu siguranţă putem identifica şi alte soluţii pentru mai bunul mers al lucrurilor. Dorinţa de dialog, colaborare şi cooperare, sunt elemente pe care eu le-am regăsit nu numai în unităţile din industria de apărare ci şi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Am avut dialoguri fructuoase pe teme de înzestrare cu şeful Statului Major General şi cu şefii categoriilor de forţe, dialoguri în care am stabilit priorităţi, acţiuni importante şi modalităţi de atingere a obiectivelor propuse. În ceea ce mă priveşte, împreună cu colegii din Departamentul pentru Armamente vom face tot posibilul pentru a adăuga plusvaloare în întreaga noastră activitate.

Deşi de multe ori sunt pesimistă ca orice „optimist bine informat”, de data asta tocmai în aceste probleme care par extrem de dificil de pus în practică vă mărturisesc că, pe ansamblu aş putea spune că am mari speranţe. Sursa mea de optimism este constituită aşa cum spuneam încă de la început şi din înalta competenţă profesională a colegilor din acest departament, dar şi din calităţile lor umane. Sper deci ca împreună să reuşim.
Back to top
 Stel (04 Aug 2012, 16:58)
Boribum
Thu Aug 02 2012, 06:16PM
boribum
Registered Member #2395

Succes !
Back to top
Klaus
Fri Aug 03 2012, 12:30AM
Registered Member #3279

Vad ca in MApN se practica acelasi sport ca si in MAI - persoane odata ajunse in Olimp - pe functii mari si grade asemenea, sunt plimbate in cercurile de sus fara a avea, totusi, expertiza necesara. Astfel, potrivit LINK Botos este noul sef al DGIA... De formatie magistrat omul a fost trecut in DGIA in 2006, dupa ce a patit-o in afacerea Hayssam. Iar dupa 6 ani a ajuns sef al acestei structuri. Daca o da in bara, nu-i nimic, este facut, la nevoie, sef in Departamentul pentru Armamente sa zicem, nu-i mare lucru. Ce daca sunt ofiteri care au pornit-o de jos intr-un domeniu, vine cate un sef d'asta, parasutat din ratiuni superioare si, in loc ca seful sa te indrume/ajute, tu trebuie sa-l dadacesti, sa il ajuti sa treaca strada... Nu contest capacitatile de manager ale lui Botos, or fi, nu zic nu, dar banuiesc ca afacerile DGIA nu se invata la fara frecventa sau prin corespondenta, de poti ajunge, mai apoi, sa dai note celor dedicati acestei munci de ani buni de zile.

Generalul Ilie Botoş este noul şef al DGIA

Ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu l-a numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) pe generalul Ilie Botoş, fost procuror general al României.

Generalul Ilie Botoş a deţinut funcţia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu.

Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea MApN, directorul general al DGIA este numit de către ministrul Apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Funcţia de director general este asimilată funcţiei de secretar de stat.

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării asigură obţinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea şi valorificarea informaţiilor şi datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţările interne şi externe, militare şi nonmilitare, care pot afecta securitatea naţională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative şi cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naţionale şi de informaţii, cât şi cu cele ale statelor membre ale alianţelor, coaliţiilor şi organizaţiilor internaţionale la care România este parte şi asigură securitatea informaţiilor clasificate naţionale, NATO şi Uniunea Europeană la nivelul Ministerului Apărării.

Personalul Direcţiei îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securităţii naţionale în domeniul militar. Pentru culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi pentru lupta împotriva terorismului, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării poate avea în subordine structuri combatante.

În 21 iulie 2006, Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam (condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak).

Fuga lui Hayssam a generat, pe lângă demisia generalului magistrat Botoş, şi demisiile a trei şefi de servicii secrete.

EDIT: se pare ca miscarile sunt ceva mai profunde - LINK

DGIA – Antonescu a aprobat primele schimbări în serviciile secrete

Aşa cum Ziua Veche a anticipat, au început schimbările în serviciile secrete. Prima mişcare spectaculoasă s-a produs la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. General-locotenent Gheorghe Savu a fost înlocuit de la conducerea DGIA. În locul lui a fost numit general-locotenent dr. Ilie Botoş, fostul procuror general al României. Până la numirea în această funcţie, Botoş a fost adjunctul şefului DGIA.

Potrivit legii de organizare şi funcţionare a MApN, Directia Generala de Informatii a Apararii este condusa de un director general, cadru militar în activitate. Directorul general este numit de către ministrul Apararii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Ţării. Funcţia de director general este asimilata functiei de secretar de stat.

DGIA este considerat unul din cele mai puternice servicii secrete din România, coordonând doua servicii de informaţii, o structură de analiză şi sinteză şi o unitate specială de luptă. În compunerea DGIA intră Direcţia de Informaţii Militare (DIM) (spionajul militar extern) şi Direcţia Contrainformaţii şi Securitate Militară (DCSM) (contraspionajul militar).

Tot prin ordin al ministrului Apărării a fost shimbat şi şeful contraspionajului militar. În locul generalului maior Marin Hăpău a fost numit generalul de brigadă Ion Ungureanu. Acesta a mai condus Direcţia Contrainformaţii şi Securitate Militară până la momentul producerii furtului de arme de la depozitul de la Ciorogârla când a fost demis alături de alţi generali şi ofiţeri superiori din armată printre care şi fostul şef al aviaţiei militare, generalul Constantin Croitoru. Generalul Hăpău a fost numit în funcţia de şef al Corpului de control şi inspecţie din MApN, iar generalul Gheorge Savu a fost numit reprezentantul MApN în cadrul Reprezentanţei Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Potrivit surselor Ziua Veche, în perioada următoare vor avea loc alte schimbări în serviciile secrete.

[ Edited Fri Aug 03 2012, 07:30AM ]
Back to top
 Stel (04 Aug 2012, 16:58)
victor79
Fri Aug 03 2012, 05:36PM
Registered Member #981

Peste 1.200 de avansări ilegale, în MApN

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat, vineri, că în cursul anului 2011 au fost 1.257 de cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, iar în 2012 – 205 de astfel de cazuri.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Comisia constituită în baza Ordinului ministrului Apărării Naţionale, cu atribuţii în verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a militarilor în rezervă, în perioada 2010 – 2012, a finalizat verificarea acordării gradelor militare în anul 2012, respectiv 2011.
Conform sursei citate, în cursul anului 2012 au fost 205 cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care 19 situaţii de acordare de grade în rezervă (din care 16 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 84,2% din total) şi 186 de situaţii de înaintări în grad în rezervă (din care 77 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 41,4% din total).
De asemenea, în cursul anului 2011, au fost 1.257 de cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care 534 de situaţii de acordare de grade în rezervă (din care 426 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 79,7% din total) şi 723 de situaţii de înaintări în grad în rezervă (din care 316 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 43,7% din total).
‘În toate situaţiile a fost constatată nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Normele privind sistemul de gestiune a resurselor umane în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului Apărării Naţionale nr. M 105/2002′, se arată în comunicatul de presă.
MApN precizează că această comisie a realizat o analiză statistică a numărului de grade acordate şi a temeiului legal şi nu o analiză a persoanelor care au beneficiat de acordarea de grade.
‘Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, perioada de verificare a gradelor a fost extinsă până în anul 1990. Situaţia nominală a persoanelor în cazul cărora s-au constatat nereguli a fost înaintată, de către comisie, ministrului Apărării Naţionale, care va dispune, în consecinţă, măsurile care se impun. De asemenea, urmare a numeroaselor solicitări ale mass-media, situaţiile vor fi postate pe pagina din internet a Ministerului Apărării Naţionale, LINK, mai precizează comunicatul.

LINK
Back to top
1 User said Thank to victor79 for this Post :
 Stel (04 Aug 2012, 16:59)
truepride
Fri Aug 03 2012, 09:02PM

Registered Member #996

Numarul mi se pare a fi mic raportat la simpla prezenta si exprimarea multor persoane in uniforma sau cu uniforma in sifonier.
Back to top
 Stel (04 Aug 2012, 16:59)
Boribum
Fri Aug 03 2012, 09:54PM
boribum
Registered Member #2395

Rezerva sau ne-rezerva,dupa imaginea APV-istului alcoolic al anilor '80 si a "tablagiilor", urmeaza imaginea "grade multe la toata lumea" . Asa se demonetizeaza notiunile,asa ajung oamenii sa gândeasca "toti o apa si-un pamânt.." ,etc. Ar fi onorabil ca cei care au contribuit la crearea starii asteia de fapt sa fie un pic penalizati,fix la gradele alea la care tin asa de mult. Pentru deteriorarea imaginii unei institutii care ar trebui sa fie (cea mai) serioasa.
Back to top
2 User said Thank to Boribum for this Post :
 msimula (04 Aug 2012, 14:40) , Stel (04 Aug 2012, 16:59)
truepride
Sat Aug 04 2012, 10:57AM

Registered Member #996

Eu personal as propune altceva, daca militar vrei sa fii in rezerva sau nu, pai militar sa fi domnule cu toate responsabilitatile si drepturile cuvenite(raport 80% obligatii si 20% drepturi din care daca te lupti poti obtine 5%).
O concentare scurta cu toti acesti ofiteri, plimbarica pe la Cincu, alergare pe langa tanc, dormit in corturi de campanie pentru cei norocosi si sant noroios pentru cei mai putin norocosi.Nu-i problema, la mineriada din 99' s-au mai vazut colonei dormind in sant cu oamenii lor la Costesti deci nu ar fi o premiera.
As mai dori si la inundatii cativa maiorasi din SGG sa vedem aproximativ cat de bine se descurca in situatii critice in noroi pana la brau.
Militar insemna responsabilitate mai mult decat orice, insemna greutati, insemna chiar posibilitatea sa te introci intre patru scanduri.

edit: daca nu se poate ar merge si varianta cu penalizatul - dar exemplar sa fie.

[ Edited Sat Aug 04 2012, 11:00AM ]
Back to top
 Stel (04 Aug 2012, 17:00)
Radu89
Sat Aug 04 2012, 01:08PM

Registered Member #918

Am preluat aceste liste de pe site-ul ziarului adevarul.ro si le-am incarcat pe acest forum , in caz ca acestea vor disparea de pe site-ul ziarului:

lista-acordari_grade_in_rezerva2011.pdf

lista_-avansari_in_rezerva-cu_nereguli_2011.pdf

lista_acordari_grade_in_rezerva-cu_nereguli_2012.pdf

lista_avansarilor_in_rezerva_cu_nereguli_2012.pdf

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a publicat, vineri, lista avansărilor în grad din 2011 şi 2012 în care au fost constatate nereguli, printre numele cu probleme fiind şi guvernatorul Mugur Isărescu sau fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.
n plus, în listele de la MApN apar inclusiv psihoterapeutul Aliodor Manolea, care în 2011 din căpitan a devenit colonel, dar şi analistul Bogdan Chirieac, ajuns de la caporal la colonel.
Totodată, în situaţia prezentată de Ministerul Apărării pentru avansările în grad din 2011 mai figurează primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală (de la locotenent la căpitan), senatorul independent Chirvăsuţă Laurenţiu (de la locotenent-colonel, la colonel), fostul primar de Botoşani Cătălin Flutur (de la sublocotenent la colonel), dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur (de la locotenent -colonel la colonel).
Pe listele din 2011 mai apare fostul şef al ANI, Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel), fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu (de la locotenent-colonel la colonel), fostul şef al TVR, Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel), senatorul UNPR Ovidius Mărcuţianu (de la sublocotenent la locotenent-colonel), deputatul Eugen Nicolicea (de la locotenent-colonel la colonel).
De asemenea, procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a fost avansat de la gradul ca caporal, la cel de locotenet colonel. Ulterior, i-au mai fost acordate grade în rezevă ajungând colonel.
Pe lista MApN mai apar primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel), deputatul Cezar Preda (de la locotenent la colonel), fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon (de la locotenent la colonel), actualul primar de la Slatina, Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior).
Şi fostul director Metrorex, Gheorghe Udrişte, a obţinut gradul militar de colonel, după ce fusese locotenent.
Totodată, în 2011 au mai fost acordate grade şi fostului ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi (absolvent de studii superioare devenit maior), deputatului Nicolae Păun (de la soldat la locotenent colonel), senatorului PDL Ion Ruşeţ (de la caporal la colonel) şi deputatului PDL Alin Trăşculescu (de la fruntaş la locotenent-colonel).De asemenea, în lista înaintărilor în grad în rezervă din 2012 mai apar fostul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad, care din sublocotenent a devenit colonel, dar şi fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, devenit din locotenent-colonel, colonel.Pe lista celor care au primit grade în rezervă în 2012 apare Emilian Schwartzenberg, care a devenit, de la absolvent de studii superioare, locotenent colonel. Şi realizatorul TV Vlad Enăchescu a obţinut grade militare, în 2011 ajungând de la absolvent sublocotenent.
De asemenea, foşti membri ai echipei de fotbal Steaua - generaţia '86, apar pe listele cu avansări în grad cu nereguli din 2011. Este vorba de Miodrag Belodedici (de la locotenent la colonel). Gabi Balint (de la căpitan la comandor), Ladislau Boloni (de la sublocotenent la colonel), Helmut Duckadam (de la maior la colonel), Adrian Bumbescu (de la locotenent-colonel la colonel), Ştefan Iovan (de la căpitan la colonel), Victor Piţurcă (de la căpitan la comandor).Pe lista MApN mai apare şi Gheorghe Hagi (de la soldat la colonel) şi Dumitru Stîngaciu (de la căpitan la colonel).

Sursa : LINK
Back to top
Klaus
Sat Aug 04 2012, 01:50PM
Registered Member #3279

Off - Bumbescu are o scuza, era apelat de tribuna drept Colonelul pe cand juca la Steaua.
Ba un timp a fost strigat si Ministrul apararii, asa ca aviz Dobritoiu
Back to top
msimula
Sat Aug 04 2012, 02:45PM
Registered Member #2287

Referitor la sportivii care au activat in cadrul cluburilor STEAUA al armatei si DINAMO al MAI, eu unul n-am niciun comentariu rautacios, au fost sportivi care si-au facut datoria fata de cluburi si de Romania, chiar merita aceste grade in comparatie cu cei care le-au obtinut la "oferta".
Back to top
1 User said Thank to msimula for this Post :
 Stel (04 Aug 2012, 16:56)
msimula
Sat Aug 04 2012, 03:03PM
Registered Member #2287

Inca un aspect, despre marii sportivi care au activat in cadrul cluburilor sportive militare, multi dintre acestia sunt cadre active, antrenori/profesori in cadrul scolilor militare sau alte institutii militare, iar altii, sunt tineri pensionari.
Back to top
1 User said Thank to msimula for this Post :
 Stel (04 Aug 2012, 16:56)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF