Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitatea internationala :: International

<< Previous thread | Next thread >>
Ucraina
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
msimula
Mon Feb 23 2015, 08:45AM
Registered Member #2287

@alin
Va rog sa fiti mai atent la ce-am postat cu ceva timp in urma. Noi dam credit total guvernului actual, in timp ce ei au suspendat toate drepturile populatiilor traitoare pe teritotiul Ucrainei.
Trebuie spus ca actualul guvern de la Kiev are apucaturi de extrema dreapta, numai ca nimeni n-are curajul s-o spuna.
Back to top
1 User said Thank to msimula for this Post :
 djebel (23 Feb 2015, 16:08)
djebel
Mon Feb 23 2015, 04:08PM
Registered Member #3603

@msimula are dreptate, problema romanilor din Ucraina a mai fost adusa in discutie. Speta e ceva mai complicata si cred ca trebuie sa o separam in doua aspecte: unu- ceea ce se petrece in estul Ucrainei (si aici vorbim de agresiunea unui stat asupra altui stat) si doi- abuzul autoritatilor de la Kiev. Bineinteles ca pe noi ne intereseaza problema romanilor din Ucraina, in numar de cca 500000 fiind a treia minoritate din tara, din care aproximativ 50% traiesc in nordul Bucovinei (regiunea Cernauti). Dureros e ca cei din estul Ucrainei s-au refugiat cu sutele de mii in vest si nu-si apara ce au, in timp ce primii inrolati (citeste carne de tun) sunt romanii. Pot fi acestia soldati motivati? Pot apara o tara care le-a luat si dreptul de a se exprima in limba materna? De aia fug in Romania si traiesc care pe unde apuca si cu ce le da Dumnezeu (sau cei de acasa). Iar romanii care au plecat pe front o fac gandindu-se la pericolul rusesc si la familiile ramase. Nu stiu cum e prin alte regiuni ale tarii, dar pe aici in ultimul secol soldatii rusi au trecut de cateva ori, amintirea e inca vie si sunt foarte "apreciati".
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 Mihais (23 Feb 2015, 19:07)
Mihais
Mon Feb 23 2015, 07:15PM

Registered Member #2323

Chestiunea e intradevar cu 2 directii.Problema Bucovinei si a Bugeacului e ca nu are decat 2 solutii.Una ar fi integrarea europeana a Ucrainei si un tratament ca al minoritatii maghiare de la noi.Integrarea europeana insa se va produce la zburatul porcului,un tratament corect e insa la fel de indoielnic.A doua ar fi referendum local si unirea cu Romania daca se destrama Ucraina.Ceea ce inseamna granita cu Rusia,implicarea in Rep. Moldova si in general multe belele la est.Care n-ar fi provocate de noi,dar de care nu am fi feriti.
Bine nu-i nicicum,insa conditiile de acum sunt parfum fata de ce era in trecut.
Back to top
1 User said Thank to Mihais for this Post :
 alin (23 Feb 2015, 21:22)
alin
Mon Feb 23 2015, 09:44PM
Registered Member #1206

@Msimula, multumesc pt atentionare dar tocmai asta era punctul meu, nu s-a mai amintit nimic despre situatia romanilor din Ukraina din Iulie 2014..
Am vazut linkul postat de Chimistul si doream sa pun in discutie ultimul paragraf: "România nu va sta cu mâinile în sân în timp ce se pregătește exterminarea etnicilor români sub pretextul războiului și de aceea relația cu Ucraina trebuie să sufere o modificare radicală."

chimistul wrote ...

O mutare interesantă!Vor urma şi alte replici?Să fie o chestie pus şi simplu electorală?Vom vedea

Comunicat de presă - Camera Deputaților

Ucraina a găsit soluția exterminării românilor din regiunea Cernăuți: îi trimite în prima linie a frontului în locul ucrainenilor

Ucraina face un joc periculos încercând să diminueze numărul românilor din regiunea Cernăuți prin transformarea lor în carne de tun în zona de conflict din estul țării. În timp ce tinerii ucraineni sunt retrași din zona fierbinte și li se acordă statut de refugiați, tinerii români au primit ordin de recrutare în masă.

Românii nu au obligația să apere statul ucrainean care le-a închis școlile și a făcut tot posibilul să-i asimileze, negându-le drepturile și identitatea, pentru ca acum să descopere că românii sunt totuși buni pentru ceva: pentru a fi uciși într-un război care nu le aparține.

Faptul că etnicii români din Ucraina sunt singurii care au primit ordin de încorporare, în timp ce alte minorități sunt protejate, arată că statul ucrainean are și alte scopuri decât cel de a umple frontul: acela de a sparge majoritatea românească din regiunea Cernăuți și a continua astfel mai ușor ulterior opera de asimilare și de negare a identității românești. Prin acest procedeu, Kievul egalează Rusia în cruzime și dovedește că nu e cu nimic mai bună decât Moscova.

România trebuie să intervină imediat pe canale diplomatice protestând față de exterminarea românilor pregătită în laboratoarele Kievului și să fie pregătită ca, în cazul în care Ucraina nu renunță la planurile sale murdare, să protesteze la nivel european și internațional.

Prin acest comportament, Kievul ne arată că nu merită sprijinit în eforturile sale de a-și conserva integritatea teritorială. România a avut toată bunăvoința față de problemele prin care trece statul ucrainean, în ciuda experiențelor negative anterioare cu acest stat, și și-a oferit sprijinul în acest sens, dar, ca întotdeauna în relațiile cu țările vecine, nu este tratată cu aceeași monedă. România nu va sta cu mâinile în sân în timp ce se pregătește exterminarea etnicilor români sub pretextul războiului și de aceea relația cu Ucraina trebuie să sufere o modificare radicală.

Bogdan Diaconu
Vicepreședinte
Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
28.07.2014
LINK

Ma intreb daca declaratiile facute de oficialii nostri au fost doar praf in vant sau intr-adevar au contribuit intr-un mod veridic la imbunatatirea situatiei..??
P.S.: Guvernul ucrainean chiar are tentinde de extrema dreapta, asta fiind poate chiar unul dintre motivele care au incurajat declararea autonomiei in randul populatiei (ex. - interzicerea limbii ruse).

[ Edited Mon Feb 23 2015, 09:51PM ]
Back to top
alin
Mon Feb 23 2015, 10:11PM
Registered Member #1206

Mihais wrote ...

Chestiunea e intradevar cu 2 directii.Problema Bucovinei si a Bugeacului e ca nu are decat 2 solutii.Una ar fi integrarea europeana a Ucrainei si un tratament ca al minoritatii maghiare de la noi.Integrarea europeana insa se va produce la zburatul porcului,un tratament corect e insa la fel de indoielnic.A doua ar fi referendum local si unirea cu Romania daca se destrama Ucraina.Ceea ce inseamna granita cu Rusia,implicarea in Rep. Moldova si in general multe belele la est.Care n-ar fi provocate de noi,dar de care nu am fi feriti.
Bine nu-i nicicum,insa conditiile de acum sunt parfum fata de ce era in trecut.

@Mihais, nu cred ca a doua solutie poate crea mai multe probleme decat sunt la momentul actual sau decat (inevitabil) vor fi..
De ce sa tacem si trecem cu vederea ca aceste teritorii au fost luate in mod abuziv? Cred ca a venit momentul sa ne ridicam fruntea si sa nu mai acceptam doar resturile de la masa bogatilor. Romania are un potential extraordinar din toate punctele de vedere, inclusiv militar, in primul rand datorita pozitiei geostrategice. Da, am fost vanduti la kg vestului de catre clasa politica care trebuia sa ne protejeze interesele dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam.
Ca sa fac alta paranteza, in perioada lui Stefan cel Mare papalitatea a declarat Moldova ca fiind poarta crestinatatii.. La momentul actual Romania este poarta Europei.
Back to top
Mihais
Mon Feb 23 2015, 10:44PM

Registered Member #2323

E drept ca suntem poarta vestului.Ia sa facem un mic exercitiu de imaginatie ce ar insemna sa ''intoarcem armele''.Mother Russia se mai opreste la Egee.Turcia e oricum asa si asa.
Pierderile si problemele noastre economice ar fi semnificative,dar nici vestului nu i-ar pica moale.Iar influenta americana in Europa,deja suferinda,ar lua 2 peste ochi de nu-si mai revine.

Cazul al doilea nu se refera ca ceva facut de noi.Unirea cu teritoriile ocupate ar fi un raspuns la agravarea situatiei din Ucraina.Salvam ce se poate intr-o situatie proasta.Iar prost inseamna vecini cu Rusia.Vecini cu Ucraina nu e asa rau.E un stat praf-pulbere,va fi asa multa vreme.
Nu stiu ce extrema dreapta e la Kiev,dar e mai mult in propaganda rusa decat in realitate.Insa indiferent de regim,Romania poate impune Ucrainei cam ce am vrea.Numai sa vrem.Regiunea Donbas,si sa ramana formal in Ucraina ar beneficia de autonomie extinsa,cu modificarile de rigoare in legea ucraineana.Pt. Bucovina putem negocia ceva asemanator.Nu neaparat atat de extins,dar avem mijloace sa-i presam.

Zici sa nu mai acceptam resturile.Perfect de acord.100000% de acord.Dar pt. asta trebuie sa nu mai fim cu foamea in gat.Sa devenim un model,suficient de prosperi si sa avem o putere pe masura.Stefan cel Mare nu a venit pe tron si a sarit imediat la bataie cu toti.Mai intai a pus tara si armata pe picioare vreo 15 ani.
Sa luam beregata Ucrainei acum e simplu,teoretic.Iesim din NATO,negociem intrarea in uniunea euroasiatica,cerem anularea pactului R-M,facem o mica demonstratie(nici nu trebuie sa luptam,la cat is de disperati si praf vecinii).Putin ne-ar da-o si pe Kabaeva sa iesim toti cu ea la un suc.Si gata,nu mai e Ucraina.Dar dupa?Cat putem tine acele teritorii?Tinem tara macar o generatie?
Back to top
 djebel (24 Feb 2015, 22:11)
alin
Mon Feb 23 2015, 11:51PM
Registered Member #1206

@Mihais
Cred ca e unul din acele momente cand cineva trebuie sa isi asume povara si sa paseasca in fata. Asta ma duce cu gandul la maresalul Ion Antonescu si il citez: "Să nu uităm că istoria nu va uita pe vinovaţi; şi vinovaţi suntem cu toţii: unii, pentru că am tăcut; alţii, pentru că am greşit; cu toţii, pentru că am suportat."

Acum sa ne intoarcem la topic.. Referitor la ce discutam, nu am solutii concrete si nici nu vreau sa ma lansez intr-o tirada de declaratii patriotice dar tot am sa expun cateva pareri.
1.In primul rand sunt de acord cu tine privind faptul ca nu putem sa facem scandal cu foamea in gat si slapii rupti. Dar toate bogatiile lumii nu ar fi de ajuns cand clasa politica le vinde pe nimic doar pentru interesul personal sau lucrand pentru alte agenturi straine sau corporatii. De aici pleaca schimbarea.
2.Ai intrebat cat cred ca o sa reziste tara intr-un anumit context.. Cred ca raspunsul la aceasta intrebare il gasim in propria noastra istorie. Doctrinele economice si militare aplicate de regimul Ceausescu au transformat Romania din Cenusareasa intr-o lebada (a se citi amenintare economica si militara). Deci se poate. Cred ca ar fi momentul sa cautam raspunsuri in propria curte.
3.Stim ca UE are nevoie de Romania. Din diferite motive, unul ar fi faptul ca noi controlam fluxul comercial maritim de la Marea Neagra si fluxul comercial de de Dunare. Au nevoie de noi ca piata de desfacere pt produsele lor. Au nevoie de noi pt piata ieftina a fortei de munca. Au nevoie de noi pt resursele noastre naturale. Au nevoie de noi ca aliat politic si militar.
SUA are nevoie de Romania. Din diferite motive pe care nu cred ca are rost sa le expun, amintesc doar unul: daca ei nu ne ajuta atunci putem cauta sprijin la mama Rusia sau China. Care abia asteapta.
Si ATUNCI.. Nu ar fi cazul ca liderii nostri sa isi stearga mucii de la nas si sa inceapa sa faca ceea ce au JURAT sa faca..?? Sa protejeze cu orice pret interesele tarii si ale poporului. Sa punem noi conditii pe masa nu sa acceptam aranjamentele altora!

Cam asta-i, nu sunt analist dar sper sa nu ma mustre cineva ca bat campii. Pareri "personale"!

[ Edited Mon Feb 23 2015, 11:58PM ]
Back to top
msimula
Tue Feb 24 2015, 08:55AM
Registered Member #2287

Ati trecut intr-un alt registru, cel al unirii cu fostele teritorii romenesti. Nimic mai grav in momentul actual. Se tot vorbeste de Bucovina si in general de nordul tarii, in schimb zone sensibile sunt si-n sud-est, gurile Dunarii si putin mai departe.
Deci sa nu ne gandim la vreo unire, impotant ar fi ca romanii din teritoriile ucrainene sa-si recapete drepturile si sa-I sprijinim cum putem. Oricum lucrurile sunt complicate.
Back to top
2 User said Thank to msimula for this Post :
 ALM (24 Feb 2015, 10:05) , alin (25 Feb 2015, 00:22)
Mihais
Tue Feb 24 2015, 04:39PM

Registered Member #2323

Pai prezenta rusa periculoasa e taman la gurile Dunarii.De acolo baietii ne fac praf exploatarile ipotetice din Marea Neagra.

Unificarea teritoriilor romanesti se poate face numai in conditii exceptionale.Care nu ar fi deloc bine sa apara.Cel mai bun compromis la ora actuala ar fi presarea Ucrainei sa imbunatateasca condittile pt. ai nostri.
Back to top
djebel
Tue Feb 24 2015, 10:32PM
Registered Member #3603

Se uita faptul ca ideea impartirii Ucrainei este produsul laboratoarelor de propaganda rusesti, Jirinovski fiind portavocea. Sper ca nimeni nu-si face iluzii cu privire la altruismul rusilor. Cand naiba s-au gandit ei la binele nostru?
Romania este membra UE si NATO, iar una din conditiile preaderarii a fost incheierea tratatelor de buna vecinatate. Prin tratatul incheiat cu Ucraina (in '98 parca) s-a pus punct revendicarilor teritoriale. Mi-e greu sa cred ca UE si NATO pot accepta un membru care joaca la doua capete si daca o sa o facem, o sa ajungem sa ne dam jos si chilotii. Si da, primordiala este lupta pentru drepturile romanilor din Ucraina.
Back to top
alin
Wed Feb 25 2015, 12:28AM
Registered Member #1206

Deci suntem "vinovati"cu totii.. Gata, am tacut!
Back to top
msimula
Wed Feb 25 2015, 08:10AM
Registered Member #2287

@djebel
Ca rusii nu ne vor binele o stim nu de ieri de azi, dar pun si eu intrebare.
UE si NATO ne vor binele ? Cred ca state puternice din NATO si UE joaca la 2 capete, daca e s-o luam la rece. De ce n-avem voie sa avem relatii economice cu tarile din estul Romaniei, respectiv cei 2 mari jucatori, China si Rusia ?
Back to top
Mihais
Wed Feb 25 2015, 10:04AM

Registered Member #2323

Haida-de.Da,tari din UE joaca la 2 capete.Avem Minsk.Realitatea,dincolo de hartii goale,e ca avem interese comune cu americanii,englezii si polonezii in privinta securitatii si cu restul UE in afaceri.

Sa zici de afaceri cu Rusia,cand ei se folosesc de afaceri ca de o arma,e la momentul prezent cel putin naiv.Sa incepem sa amintim de lista de firme romanesti casate de rusi in ultimii 5 ani?Iar cu China nu ne opreste nimeni sa facem ce vrem.Atat ca e oarecum la spartul targului.
Back to top
 djebel (27 Feb 2015, 19:32)
chimistul
Wed Feb 25 2015, 02:05PM
Registered Member #1234

Interesant....conflictul se mută pe internet...ce nu se înţelegea până acum mai nimic ....dar să vezi de acum încolo...

LINK
Back to top
1 User said Thank to chimistul for this Post :
 ALM (26 Feb 2015, 11:47)
djebel
Fri Feb 27 2015, 07:55PM
Registered Member #3603

UE si NATO/OTAN nu ne vor binele? Interesant.
@msimula, eu ma uit la ce face Polonia si cred ca ne hazardam chiar prea mult si numai sa vorbim de impartirea Ucrainei. Problema referendumului iese din discutie (deocamdata), deja vu Crimeea. Intr-un exercitiu de imaginatie si doar atat, impartirea Ucrainei inseamna granita cu Rusia (dupa cum a spus si @Mihais). Pe principiul ca Rusia apara drepturile rusilor peste hotare si candva, probabil, un rus s-a usurat in porumb undeva pe langa Volovat, ei bine, in amintirea acelui rus nu se mai opresc decat la Dunare. Pentru unii creionul lui Stalin este o metafora, pe aici a fost generatoare de tragedii: familii despartite, proprietati furate, frontiera trasata prin mijlocul localitatilor, epurari, etc. Ati auzit de Fantana Alba?
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF