Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitatea internationala :: International

<< Previous thread | Next thread >>
Ucraina
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
alexius
Thu Mar 13 2014, 11:05PM
Registered Member #2949

Militarii ucraineni vor să deschidă focul împotriva rușilor, fără ordin
Militarii ucraineni sechestrați de forțele rusești în propriile unități din Crimeea sunt la capătul răbdării. După ce milițiile pro-ruse le-au interzis familiilor să le aducă alimente militarilor ucraineni și le-au tăiat sursele de curent și alimentare cu apă, militarii ucraineni sunt pe cale să cedeze nervos la capătul unor nesfârșite umilințe.
Comandantul unei unităţi militare ucrainene din Belbek, în Crimeea, încercuită de forţele ruseşti, i-a sunat joi pe superiorii săi de la Kiev să ceară ordine precise şi a ameninţat că în caz contrar va deschide focul împotriva milițiilor pro-ruse și chiar a trupelor ruse, relatează AFP.
„Pentru a evita confruntări armate, vă cer să le spuneţi cât mai repede posibil comandanţilor ce trebuie să facă în caz de ameninţări la adresa vieţilor soldaţilor şi membrilor familiilor lor“, a declarat Iuli Mamciur într-o adresare video difuzată de televiziunea ucraineană. „Dacă nu luaţi nicio decizie, vom acţiona în conformitate cu statutul forţelor armate ucrainene, mergând până la deschiderea focului“, a avertizat el. „Ne dăm seama că nu vom putea rezista mult timp în faţa trupelor ruse superioare numeric, mai bine înarmate şi mai bine antrenate, dar suntem pregătiţi să ne îndeplinim datoria până la capăt“, a declarat el, subliniind că „ultimatumurile ruse devin din ce în ce mai dure“. Ministrul interimar al Apărării, Igor Teniuh, a vorbit cu Iuli Mamciur la telefon pentru a-l asigura că au fost luate „măsuri urgente“ pentru susţinerea militarilor din Crimeea, a anunţat ministerul într-un comunicat, fără a preciza natura acestor măsuri.
Acțiunea soldaților ucraineni ar reprezenta pretextul pentru ruși de a lichida „pungile“ de rezistență ucraineană din peninsula crimeeană.

LINK

[ Edited Thu Mar 13 2014, 11:40PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Sat Mar 15 2014, 12:39AM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

O să spun eu ceea ce se pare că nu vrea să spună nimeni:

Crimeea e a rușilor... și nimeni și nimic nu va mai putea schimba realitatea asta, pentru unii dură, pentru alții îmbucurătoare!

Hai să vedem ce va mai fi...

Sunt extrem de curios ce se va întâmpla cu garnizoanele ucrainene care încă mai țin drapelul sus, manageriat corect ar putea fi un vector de forță care ar putea da peste cap muuuuuulte calcule

[ Edited Sat Mar 15 2014, 12:54AM ]
Back to top
alexius
Sat Mar 15 2014, 03:35PM
Registered Member #2949

Pârvu Florin wrote ...

O să spun eu ceea ce se pare că nu vrea să spună nimeni:

Crimeea e a rușilor... și nimeni și nimic nu va mai putea schimba realitatea asta, pentru unii dură, pentru alții îmbucurătoare!

Hai să spun cui aparține Crimeea.
Ar fi sciții, ei au fost primii, dar nu s-au mai perpetuat. Apoi a grecilor, care au stabilit numeroase colonii pe țărmul mării. Mai sunt și romanii, dar nici ei nu mai există ca etnie ori stat. Au mai trecut pe aici și sarmații și goții, hunii, bulgarii. A mai fost imperiul hazar, iar peninsula a intrat în componența Statului kievean în secolul 10. Peste un secol au venit bizantinii, apoi cumanii și mongolii (1237). Mongolii au stăpânit provincia alături genovezi (italieni deci). Mongolii asiatici s-au amestecat în timp cu tătarii turanici veniți din Caucaz. Provincia a fost parte a Hoardei de Aur până în 1440, când statul a fost fărămițat de Timur Lenk. A apărut astfel în 1441, Hanatul Crimeei, al tătarilor. Abia în 1474, hanatul acceptă forțat suveranitatea Imperiului Otoman, deși se va bucura de o largă autonomie. Avem însă un stat care există după Imperiul Otoman și poate pretinde, de ce nu, provincia.

Rușii își fac apariția abia în 1774, după Pacea de la Kuciuk Kainargi. „Otomanii au cedat teritoriul regiunii Yedisan dintre râurile Nipru și Bugul de Sud. Acest teritoriu includea portul Herson și oferea Rusiei pentru prima oară ieșire la Marea Neagră. Prin tratat, Rusiei îi mai erau cedate porturile Kerci și Enikale din Crimeea, precum și regiunea Kabarda din Caucaz“.

Otomanii au pierdut Hanatul Crimeei, fiind nevoiți să-I recunoască „independența“. Hanatul, deși oficial independent, era în realitate sub controlul Rusiei. Abia în 1783, Rusia a trecut la fapte și a anexat Crimeea oficial.

Timp de 200 de ani, rușii au modificat cu forța structura etnică a provincie, majoritar tătare. Au fost aduși ruși iar tătarii mutați prin convingere ori cu forța. Acesta este procesul „natural“ de rusificare a oricărăui teritoriu deținut.

Basarabia nu avea picior de rus când aparținea de Principatul Moldovei, dar au apărut imediat după anexarea din 1812.
Avem Deci state care pot pretinde Crimeea din punct de vedere istoric: Grecia, Turcia, Italia.
Evident comparația este forțată, ca și a Rusiei.

Aici nu e vorba de drept internațional, ori de dreptate. De câte ori a sărit Rusia să apere drepturile etnicilor ruși de pe Glob? De ce nu îi ajută și pe rușii din Alaska?
Sau luatul cu japca a tot felul de provincii, și purificarea etnică devin norme de drept internațional.
Back to top
Pârvu Florin
Sat Mar 15 2014, 05:27PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

E vina mea că nu m-am făcut înțeles pe deplin. Când am spus că Crimeea e a Rusiei nu am avut în minte nici un argument de drept internațional, ci m-am referit strict la situația politică și mai cu seamă militară din momentul acesta.
Altfel, e evident că în afară de retorică, vestul are destul de puține pârghii cu care să schimbe situația, și oricât de amar e hapul asta, probabil că va sfârși prin a-l înghiți.

Și mai voiam să spun că, în opinia mea, dacă Ucraina pierde doar Crimeea, dar reușește să se înscrie definitiv pe o traiectorie care o conduce către stabilitate și prosperitate, nu e așa de rău pentru ea. Da, știu, e dureros să pierzi teritorii, dar viața nu e întotdeauna cum vrem...

Și un punct de vedere extrem de interesant: NATO ar trebui să suspende dreptul navelor de război rusești de a tranzita Bosforul LINK

Când am citit prima dată nu mi-a venit să cred, mi s-a părut cea mai nebunească idee, care ar conduce inevitabil la război între NATO și Rusia, dar gândindu-mă mai mult, tocmai fiindcă e o ideee nebunească, și în ciuda tuturor eforturilor pentru a obține consensul în cadrul alianței, sunt șanse destul de mari ca ea, ideea, să funcționeze.

Back to top
djebel
Sat Mar 15 2014, 06:53PM
Registered Member #3603

Nu mai tin minte cine a zis: " frontierele se apara, nu se negociaza" (in contextul pierderilor teritoriale din '40). Si, completez eu, nu dai pe pierdere.
Back to top
djebel
Sat Mar 15 2014, 06:58PM
Registered Member #3603

A, ca mi-am adus aminte: Basarabia nu apartinea Moldovei, ci era parte din ea. O diferenta de nuanta care, poate, scapa.
Back to top
Mihais
Sat Mar 15 2014, 08:09PM

Registered Member #2323

Diferenta intre Basarabia si Crimea e ca rusii sunt bineveniti in Crimea.Vestul e vinovat de Kosovo,asa ca placa cu argumentele legale,cu inviolabilitatea frontierelor nu mai merge.
Oricum,daca un avocat are 2 ore libere,gaseste portite pt. orice.Fapt e ca de 14 ani suntem inapoi in epoca in care frontierele se intind pana unde ajunge armata.De acord cu Djebel,ori te aperi,ori adio.

[ Edited Sat Mar 15 2014, 08:09PM ]
Back to top
Boribum
Sat Mar 15 2014, 08:47PM
boribum
Registered Member #2395

Crimeea nu poate fi asemanata cu Kosovo în niciun fel,doar din punctul de vedere rusesc e posibil,dar e aberant. Asta daca deciziile Curtii Internationale de Justitie au vreo valoare. Pentru rusi nu au. LINK

Back to top
Mihais
Sat Mar 15 2014, 10:59PM

Registered Member #2323

Mda,deci cativa juristi au stat un pic si au gasit o solutie. Si de ce zici ca-i aberant?Lasand legica la o parte.
Aberant sau nu,punctul de vedere al unei superputeri nu se dezbate.Se accepta sau se combate cu arma.
Back to top
alexius
Sat Mar 15 2014, 11:27PM
Registered Member #2949

Corect Mihais. Rusia poate să alipească înapoi această provincie pentru că poate și pentru că are mai multă ambiție.

Este realistă această abordare decât cei care încearcă să găsească scuze și îndreptățiri, unei mari puteri.

Rusia este o putere regională, iar mișcarea i-a mers pt că se confruntă cu o Ucraină paralizată de frică, o frică instinctivă a unui copil față de tatăl venit băut acasă.

Dar mirajul Rusiei se oprește aici. Întotdeauna am fost de părere că puterea militară a Rusiei a fost și este un bluf. În afară de Marele Război, împotriva Germaniei rușii nu au purtat niciun război împotriva unui inamic egal în posibilități.

Back to top
Mihais
Sun Mar 16 2014, 12:26AM

Registered Member #2323

In afara de marele razboi,nici o putere nu a purtat vreun razboi cu un inamic egal ca posibilitati.O exceptie ar fi Israelul,dar si la ei ultima confruntare de acest gen a fost acum 30 sau chiar 40 de ani.
Puterea rusa e un bluf,dar pana la un punct.Schema e sa vezi care-i punctul ala.

Pana acum noi ne-am permis un dolce farniente,cu Ucraina ''cel mai probabil inamic'',dar un probabil foarte improbabil.De acum incolo va trebui sa tragem de fiare,sa fim in stare sa oprim Armata a 20-a si Armata a 49-a,plus ceva divizii VDV.Macar o saptamana,cat ar putea tine un conflict limitat.
Umbrela nucleara americana nu ne scuteste de acest mic detaliu,iar dpdv conventional o sa zboare porcul pana soldatii danezi isi fac aparitia la Focsani.Noi si balticii suntem cam solo.
Back to top
alexius
Sun Mar 16 2014, 12:37AM
Registered Member #2949

Ne apără cavaleria poloneză.
Povestea cu săptămâna de rezistență era vehiculată și la finalul lunii iunie 1940. Apoi vehiculată în 1944, apoi în 1968 și în 1989.
Faza e că nu vom ști niciodată ce s-ar întâmpla dacă am fi opus rezistență, referindu-mă la cazurile 1940 și 1944.
Back to top
justme
Sun Mar 16 2014, 09:15PM

Registered Member #2073

Se agita lucrurile si prin alte parti: Donetk. LINK

[ Edited Sun Mar 16 2014, 09:16PM ]
Back to top
1 User said Thank to justme for this Post :
 Mihais (16 Mar 2014, 21:36)
Pârvu Florin
Sun Mar 16 2014, 10:09PM

Registered Member #1287

Cu fiecare zi care trece, imi pierd din ce in ce mai mult increderea in umanitate...

De ce trebuie oare ca fericirea cuiva sa se bazeze pe disperarea altcuiva?

Back to top
Boribum
Sun Mar 16 2014, 10:13PM
boribum
Registered Member #2395

Mihais wrote ...

Mda,deci cativa juristi au stat un pic si au gasit o solutie. Si de ce zici ca-i aberant?Lasand legica la o parte.
Aberant sau nu,punctul de vedere al unei superputeri nu se dezbate.Se accepta sau se combate cu arma.

Spuneam ca din punctul de vedere al CIJ situatia Crimeii nu poate fi comparata cu a Kosovo. Ca Rusia si populatia pro-rusa nationala si internationala pot face (si fac) paralela asta,e un lucru. Ca paralela e aberanta,e altceva.

În privinta combaterii,suntem de acord. Acceptarea e inacceptabila.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF