Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Cadrul legislativ

<< Previous thread | Next thread >>
Pedeapsa capitala, o solutie buna?
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Anadir
Tue Dec 09 2008, 09:32PM
Registered Member #615

si in plus de asta ce instanta sau autoritate ar putea sa ia viata unui om? sau ne intoarcem la nivelul de inceput al familiilor indo-europene in care capul familiei(adik tatal) avea drept de moartea si de viata asupra membrilor ei...?

si dak vb la nivel filosofic am creat statul ca sa ne ia viata sau sa ne=o conserve prin reglementarea relatiilor dintre noi...

stiu ca probabil sunt multi pesimisti in ceea ce priveste natura umana si sunt adepti ai enuntului hobbesian "homo homini lupus est" dar cred ca de cand a enuntat Hobbes teza sa privind aparitia si functia statului si pana in prezent functiile acestui s-au diversificat si trebuie sa mai cuprind si alte elemente..

si ca incheiere cred ca ar trebui sa facem apel la coercitie doar cnd educatia nu mai functioneaza... pt ca altfel vom trai in continuare intr-o societate conflictuala in care violenta este adanc impamantenita in structura sociala....
iar pacea si relativa ordine va fi una negativa (bazata pe sistemul coercitiv si al puterii) si nu va fi o pace pozitiva (care sa nasca din structura societatii si din forurile interioare ale indivizilor)
Back to top
Anadir
Tue Dec 09 2008, 09:34PM
Registered Member #615

scuzati anumite greseli... e scris in graba si fara verificare...
Back to top
truepride
Wed Dec 10 2008, 12:30PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Si eu gandeam exact ca voi, gaseam orice contraargument posibil si imposibil impotriva pedepsei capitale. Toate astea pana cand in facultate ne-au dus la institutul de medicina legala sa vedem de ce minunatii sunt in stare semenii nostrii.
Cuvintele nu va pot descrie ce am vazut insa personal m-am ingrozit gandindu-ma pe ce indivizi apar eu.
Nu va mai ganditi "in abstracto" - si incercati sa minimalizati fapta. Nmeni nu primeste pedeapsa capitala pentru ca o rupt un semn de circulatie, pedeapsa capitala o primeste un individ care a omorat alti oameni in cele mai cumplite moduri posibile.
O astfel de pedeapsa este primita pentru concursuri de infractiuni din care nu poate lipsi infractiunea de omor calificat cel putin, omor deosebit de grav, genocid, tradare cu uramri deosebit de grave.

Pe de alta parte statele EU au eliminat pedeapsa capitala insa au lasat posibilitatea introducerii ei in codurile penale militare. La noi nu exista aceasta posibilitate. Aceasta situatie este o aberatie iar in cazuri de conflict tocmai au lasat mana ibera insubordonarii, tradarii, genocidului si alte astfe de fapte.

In al treilea rand nu mi se pare normal ca un individ ce a savarsit un omor deosebit de grav sa primeasca detentiune pe viata si sa fie eliberat dupa 15 ani...

In final vreau sa va povestesc o chestiune: Unul din cei mai respectabili oameni pe care ii cunosc, un magistrat militar in retragere imi povestea despre pregatirea lui univeristara din anii 50. Mi-a spus ca regimul comunist instalat si el de cativa anisori era prea ocupat cu casapirea detinutilor politici, dusmani ai oranduirii comuniste, si nu prea se interesa de faptele antisociale care escaladau pe zi ce trece.Bucurestiul din acea perioada a ajnus efectiv la cheremul unor infractori ordinari. Toate aceste pana cand militia a prins 3 infractori care au talharit 2 femei dintre care una a murit datorita unei lovituri la tampla. Militia a impuscat pe loc acei indivizi si i-au lasat in strada cu plancarde la gat pe care scria "am talharit si am omorat, aceasta mi-e soarta".
Mesajul trimis a fost atat de puternic incat timp de cateva luni nu s-a inregistrat nici o plangare privind furturi, talharii sau alte infractiuni.
Va rog sa nu intelegeti gresit - nu sutin militia comunista, nu sunt pentru executii de tip nazist cu plancarde la gat. Insa sunt pentru pedeapsa capitala si pentru mesajul clar pe care il trimite: "Daca iei viata unui om fara nici un drept risti sa ti-o pierzi si tu pe a ta"

[ Edited Wed Dec 10 2008, 12:32PM ]
Back to top
Leul Alb
Thu Jan 01 2009, 07:16PM
whiteboy
Registered Member #1283

Da...dar metode din astea nu prea ar mai tine la noi, tara "europeana"....trebuie lucrat "cu mainile curate"...metodic, frumos
Back to top
mercurie
Thu Jan 01 2009, 09:03PM
Registered Member #1034

O societate trebuie testata la situatii extreme. Sa ne imaginam ambele variante: cea stapanita prin frica si cea in care se investeste morala, fie ca vorbim de una civica si/sau religioasa. Varianta cea ma buna este cea care trece testul de anarhie: o cadere de orice natura: economica, politica, etc. Personal, sunt convins ca cea in care se investeste morala si nu frica este cea care ar trece testul. Este mai greu de construit, necesita gandire profunda, cheltuieli mari, dar rezista. La cealalta, a disparut frica, s-a anarhizat si bestializat societatea, in cel mai scurt timp, dupa chipul si asemanarea "dresajului".
Back to top
john80
Sat May 02 2009, 05:23PM
Registered Member #1727

Poate ca pedeapsa capitala este o solutie, dar intr-un sistem judiciar care isi face datoria si care apreciaza cu aceiasi unitate de masura fapte similare, dar in Romania nu exista asa ceva si poate te trezesti cu oameni care au furat o paine si sunt condamnati la moarte. Exagerez dar totusi asa ceva poate fi "o regretabila eroare judiciara"
Back to top
truepride
Sat May 02 2009, 08:10PM

Registered Member #996

Erori judiciare - nu exista in asemenea situatii, in secolul 21, spun asta pt ca un om poate gresi dar o armata de oameni nu, nu dupa 15 ani de apeluri si recursuri...

Oricum este o discutie filozofica, deoarece legislatia europeana nu permite introducerea pedepsei capitale decat prin intermediul codurilor penale militare si doar in situatie de razboi sau stare de necesitate...
Legislatia romana in schimb nu permite introducerea acestei pedepse sub nici o forma...
Back to top
enforcer
Mon May 11 2009, 10:25AM
Registered Member #293

„Vineri 30 noiembrie 2005, în închisoarea Changi din Singapore, stat care de altfel înregistrează cele mai multe execuţii pe cap de locuitor din lume, Nguyen Tuong Van, în vârstă de 25 de ani, a fost spânzurat pentru că a fost găsit vinovat de acuzaţia de trafic de heroină”
În aceeaşi zi, criminalul Kenneth Boyd, în vârstă de 57 de ani, a fost executat prin injecţie letală în închisoarea Raleigh din statul Carolina de Nord. Astfel numărul persoanelor condamnate la moarte şi executate în Statele Unite ale Americii, după reinstaurarea pedepsei capitale în 1976, a atins pragul de 1.000. „În această seară s-a făcut dreptate”, le-a spus şeriful Sam Page jurnaliştilor care se aflau în faţa închisorii. Şi Scott McClellan, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat, după execuţia lui Kenneth Boyd, că preşedintele Bush “sprijină cu tărie pedeapsa cu moartea deoarece această măsură ajută, în ultimă instanţă, la salvarea vieţilor inocente ale victimelor” .
Tot în aceeaşi zi de “vineri”, în Arabia Saudită a fost executat prin decapitare criminalul Ahmed ben Mohamed al-Chater, în distrinctul Qonfeza, lângă oraşul sfânt al musulmanilor, Mecca. Ahmed a fost astfel cea de a 75-a persoană executată în regatul arab anul acesta”(2005), informează AFP.
Anunţuri de acest gen au devenit o realitate tot mai frecventă a zilelor noastre, trezind parcă în noi dorinţa ancestrală se a ucide şi, mai ales de a ne bucura de acest lucru, fără a ne pune vreodată întrebarea dacă avem sau nu drept de viaţă şi de moarte asupra semenilor noştrii, sau dacă cei condamnati la moarte, indiferent de motivul acestei pedepse nu au şi ei, la rândul lor, dreptul la viaţă. Mai mult, aplicarea pedepsei capitale invită la o meditaţie profundă: cine este responsabil, având în vedere ireversibilitatea acestei pedepse, în caz de eroare şi cum ar trebui sancţionat vinovatul: condamnat la rândul lui la moarte?
Iată, aşadar că între paradoxurile vieţuirii noastre de astăzi se impune, în chip tragic, credinţa a tot mai multora dintre noi că împotriva morţii, ca principiu al distrugerii, trebuie să ne aliem chiar cu moartea
Pedeapsa cu moartea este uciderea prevăzută prin lege, a unui om ca pedeapsă pentru o crimă, pentru care a fost găsit vinovat. De obicei este precedată de un proces judiciar, care se termină cu o sentinţă cu moartea. Aceasta este pusă în aplicare prin execuţie . Metodele de execuţie variază de la decapitare în Arabia Saudită până la electrocutare în unele cazuri înregistrate în Statele Unite ale Americii. Se mai practică spânzurarea (Egipt, Japonia), injecţia letală (Thailanda, Guatemala şi mai nou în China), împuşcarea (China, Belarus), lapidarea (Iran, Afghanistam). Rusia a renunţa la pedeapsa cu moartea, acest stat fiind membru în Consiliul Europei, grup de ţări care a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
Acest subiect a suscitat şi suscită, în continuare vii dispute pro sau contra.
Mai ţineţi minte Legea Talionului? Probabil că nu, de pe vremea lui Moise până acum memoria se mai întunecă. Legea Talionului expune principiul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" şi este foarte explicită în Vechiul Testament: "Dar dacă se întâmplă o nenorocire, vei da viaţă pentru viaţă, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânătaie pentru vânătaie. Dacă un om loveşte ochiul robului său, fie bărbat fie femeie, şi-l face să-şi piardă ochiul, să-i dea drumul, ca despăgubire pentru ochiul lui. Şi dacă face să cadă un dinte robului său, fie bărbat fie femeie, ca despăgubire pentru dintele lui, să-i dea drumul." (Exodul, 21:23-27)
Pedeapsa cu moartea s-a rafinat în ultimele secole. Cel puţin în lumea occidentala. În ţări din Africa este încă în vigoare pentru situaţii de vrăjitorie, de şarlatanism, sodomie, apostazie... În cele mai multe state care încă păstrează pedeapsa capitală, ea este rezervată crimelor, înaltei trădări, violului, actelor de terorism şi - în multe cazuri, mai ales în Asia - traficului de droguri. Uneori această pedeapsă se aplică şi chiar unor categorii de persoane care, teoretic, nu ar fi trebuit să răspundă penal sau, în nici un caz, să plateasca cu viaţa. Acesta este cazul minorilor sau interzişilor.
Back to top
AKM
Mon May 11 2009, 04:44PM
Ne-ati bagat in cap de mici ideea ca nu avem drepturi !
Registered Member #768

Pentru sistemul roman de justitie pedeapsa cu moartea ar fi o solutie foarte proasta. Ar muri oameni nevinovati, pe langa cei vinovati. Judecatorii romani nu imi par competenti sa rezolve un caz in care s-ar cere pedeapsa cu moartea, ei abia par sa poata rezolva cazuri marunte, plus ca ii incurca procedura, ca prea des "lipsa de procedura", prea multe amanari peste amanari, termene peste termene, expertize peste expertize (varsta medie a expertilor e 60 de ani), si plus ca unele sectii au un numar mult prea mare de dosare - in medie 30/zi. Deci, cred ca ar fi o solutie foarte proasta.
Back to top
truepride
Tue May 12 2009, 07:05PM

Registered Member #996

Ma gandesc ca nu ar fi o solutie asa proasta ipotetic vorbind daca merg pe rationamentul tau ar trebui eliberati jumtate din cei condamnati la inchisoare pe viata.
Vrei sa stai fata in fata cu Konstantinos Passaris sa iti povesteasca cat de vicioasa este procedura penala romana si greaca(nu de alta dar si prin Grecia o spintecat cativa oameni)... eu sincer nu.

Pedeapsa cu moartea este pentru oameni ca Passaris si altii de teapa lui...nu pentru toate infractiunile...fie ele si foarte grave.

Pe de alta parte ... volumul de munca a magistratilor este enorm, aici ai perfecta dreptate.
Back to top
spk
Tue May 12 2009, 08:45PM
primum non nocere

Registered Member #537

efectul psihologic pe care l-ar da pedeapsa cu moarte e foarte necesar la violenta din ziua de azi

"stai bah cuminte ca te omoara astia"
Back to top
truepride
Fri May 15 2009, 07:56PM

Registered Member #996

Bine spus spk, eu sincer cred ca avem nevoie de acest efect, avem nevoie de autoritati cu "cojones"...

Tangential, ziarul cotidianul:
"Adunarea Generala a ONU tot incearca sa voteze trecerea in ilegalitate a pedepsei cu moartea, iar UE este avocatul luptei impotriva uciderii legale.

Totusi, pedeapsa capitala e departe de a fi abolita, mai ales ca este larg utilizata in continuare in tari considerate profund democratice si campioane ale drepturilor omului precum SUA.

In topul statelor care practica pedeapsa capitala se afla China, Iran, Pakistan, Irak si SUA. Interesant este ca din aceasta lista SUA sint singura tara considerata democratica.

Statistici citate de "Foreign Affairs" arata ca in China exista o lista de 70 de fapte pedepsibile cu moartea: crima, fraude economice majore, coruptia si contrabanda, acte de disidenta politica si religioasa. Mai nou, intr-o provincie chineza, motociclistii care fura genti primesc pedeapsa cu moartea. Aceeasi pedeapsa a primit anul acesta un oficial gasit vinovat de luare de mita. Perspectivele de abolire sint minime pentru ca autoritatile tind sa lungeasca lista de fapte pasibile de pedeapsa capitala. Mai nou se promoveaza injectia letala, pe model american.

China a adunat anul trecut 60% din totalul executiilor anuntate oficial in lume. Se pare ca, totusi, autoritatile chineze trebuie sa-si domoleasca entuziasmul, acum, inainte de Jocurile Olimpice. Numarul executiilor a scazut usor dupa ce s-a anuntat ca Beijingul va fi gazda Olimpiadei din 2008, posibil o masura de PR menita sa indulceasca imaginea tarii si sa nu sperie turistii.

"Foreign Affairs" comenteaza ca, de cind a scazut numarul celor condamnati la moarte de autoritatile chineze, s-a diminuat si numarul transplanturilor de rinichi in Coreea de Sud, tara unde ajungeau, de preferinta, organele celor executati in China.

Iranul are o larga gama de "infractiuni" pentru care pedeapsa este categoric moartea, practicata in mod special in provincie. Predilecte sint uciderea cu pietre si cea prin spinzurare. Fiecare tip de executie are o semnificatie specifica unor fapte anume.

De exemplu, "infractiunile sexuale" precum adulterul, homosexualitatea, prostitutia se pedepsesc cu lapidarea. Cu moartea sint pedepsite, de obicei prin spinzurare, consumul si traficul de droguri, blasfemia, actele prin care "se aduce atingere islamului". Disidenta politica este de obicei clasificata in ultima categorie.

In ultimii ani a crescut alarmant numarul de executii in Iran, fapt reclamat de numeroase organizatii si institutii internationale precum Parlamentul European, Amnesty International sau Human Rights Watch. Ceea ce ingrijoreaza cel mai mult este ca Teheranul nu da semne nici ca ar dori sa renunte macar la executarea copiilor care se fac vinovati de exemplu de trafic ori de consum de droguri.

In ceea ce priveste homosexualitatea in Iran, exista un paradox - desi presedintele Mahmud Ahmadinejad sustine in declaratii ca in Iran nu exista homosexuali, persoanele care se fac "vinovate" de homosexualitate sint executate, iar "vina" lor este anuntata public.

In Pakistan, pedeapsa capitala este aplicata celor care sint gasiti vinovati de crima, jaf, deturnare si rapire, trafic de droguri, trafic cu copii, blasfemie si relatii sexuale fara sa fie casatoriti. Statisticile arata ca in Pakistan sint cei mai multi condamnati la moarte din lume care asteapta executia - din cei 24.000 de condamnati inregistrati in lume, o treime sint detinuti in Pakistan.

Ca si in Iran, in Pakistan pedeapsa capitala este aplicata si minorilor, in pofida unui decret dat in 2001 de presedintele Pervez Musharraf prin care toate pedepsele cu moartea pentru copii erau comutate in inchisoare pe viata.

Irakul a aplicat pedeapsa capitala pentru faimosul dictator Saddam Hussein. Crima, rapirea, violul, traficul si consumul de droguri, amenintarile la adresa securitatii tarii si "instigarea" la terorism sint pedepsite cu moartea in Irak. Exista ceva sanse ca pedeapsa capitala sa fie abolita in Irak, dar nu prea curind.

SUA si Japonia sint singurele tari dezvoltate in care mai au loc executii. In SUA au fost executati 53 de oameni in 2006 si 42 in 2007. In ultima vreme, in rindul americanilor exista un curent de opinie favorabil abolirii pedepsei capitale, asa cum s-a intimplat recent in New Jersey, care a fost primul stat american care a facut acest lucru in ultimii 40 de ani. Ultima executie din 2007, in SUA, a avut loc pe 25 septembrie.

Dintre cele 36 de state in care se aplica pedeapsa capitala, 35 o fac prin injectiile letale. In prezent, toate executiile au fost aminate pina cind Curtea Suprema va decide ce noua substanta letala sa fie folosita la executii. Asta dupa un scandal declansat de un caz din 2006 in care cel condamnat nu a murit imediat, ci abia dupa 34 de minute, ceea ce poate fi calificat drept tortura, si un altul in care persoana injectata a fost capabila sa anunte ca substanta "nu are efect".

*
New Jersey renunta la pedeapsa cu moartea pentru progres

Exista si locuri in care autoritatile renunta la pedeapsa capitala. Luna trecuta, guvernatorul statului american New Jersey, Jon S. Corzine, a semnat un act normativ prin care a abrogat pedeapsa cu moartea in jurisdictia sa. New Jersey a devenit astfel primul stat din SUA care a recurs la o asemenea masura in ultimii 40 de ani. In momentul semnarii documentului existau in regiune 8 condamnati la moarte care isi asteptau executia. Jon S. Corzine le-a comutat tuturor sentintele in inchisoare pe viata. "Cred ca acum statul New Jersey evolueaza cu adevarat", a declarat guvernatorul dupa abolirea pedepsei capitale."

sursa: cotidianul.ro

[ Edited Fri May 15 2009, 07:58PM ]
Back to top
alexius
Wed May 26 2010, 11:36AM
Registered Member #2949

Cu cat gradul de civilizatie al unei societati este mai ridicat creste si oroarea publica fata de actul in sine al unei executii. In schimb in societatile din lumea a treia, unde legea ori autoritatea statului trebuie impusa in permanenta si de multe ori prin forta, executia unui criminal este privita cu exaltare si teama.
Societatea romaneasca este undeva intre aceste lumi. Pe de-o parte, romanii au nevoie de sange, dupa 20 de ani de haiducie financiara a politicienilor si de exacerbare a criminalitatii. Dupoa 20 de ani de toleranta nesimtita a Justitiei fata de infractoriii de toate felurile, lumea are nevoie de exemple. Imi pare rau sa spun, dar nu suntem croiti pentru o democratie liberala. Nu am facut altceva sa invatam cum sa ne pacalim singuri. Pedeapsa cu moartea este un lucru asupra caruia este foarte greu sa te pronunti chiar daca pare cea o solutie la indemana si ieftina.
Back to top
truepride
Tue Jun 21 2011, 04:05PM

Registered Member #996

Senatorul Iulian Urban vrea pedeapsă cu moartea pentru pedofilii criminali. Deputatul Alin Popoviciu propune castrarea chimică
de Cristian ANDREI Postat la: 21.06.2011 13:18 Ultima actualizare: 21.06.2011 14:31

Senatorul PDL Iulian Urban propune pedeapsa cu moartea pentru cei care au abuzat un minor care nu a împlinit vârsta de zece ani

Senatorul PDL Iulian Urban propune pedeapsa cu moartea pentru cei care au abuzat un minor care nu a împlinit vârsta de zece ani, iar ca urmare a acestei fapte minorul a decedat sau s-a sinucis. Deputatul PDL Alin Popoviciu susţine că are şi el pregătit un proiect legislativ pentru castrarea chimică a pedofililor şi a celor care comit acte de incest. El susţine că ideea i-a venit după ce a citit prima pagină a ziarelor din România.

"Fapta săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 10 ani, ce a avut ca urmare moartea victimei sau determinarea sinuciderii, se pedepseşte cu moartea", este modificarea pe care Urban vrea să o aducă Codului Penal, chiar dacă pedeapsa cu moartea este interzisă în Constituţie - articolul 22. El explică, în expunerea de motive, că iniţiativa este justificată de faptul că "asemenea tragedii ajung, pe lângă pierderea vieţii unor copii, să provoace şi adevărate drame sociale ce tind să afecteze echilibrul normal al vieţii". De asemenea, spune Urban, "un asemenea individ care iniţial ar fi condamnat la pedeapsa maximă de 25 ani ajunge să fie eliberat mai devreme existând riscul să repete fapta şi să curme o nouă viaţă".

Pedelistul mai susţine în expunerea de motive că ideea i-a venit după ce a văzut cazurile fetiţei de la Jimbolia care a fost ucisă de violator şi cazul unei fetiţe violate şi ucise în Lituania.

"Să vină să-mi argumenteze mie cineva de ce părinţii fetiţei ucise la Jimbolia, prin taxe şi impozite, să contribuie la plata hranei în închisoare a celui care le-a ucis fiica", a declarat Urban pentru gândul. El a precizat că va propune introducerea pedepsei cu moartea cu ocazia revizuirii Constituţiei, comentând că, deşi aceasta nu se aplică în niciunul dintre statele Uniunii Europene, "UE va avea puţin curaj" să se opună iniţiativei, având în vedere gravitatea faptei.

sursa: gandul.info
Back to top
0050
Tue Jun 21 2011, 04:18PM
Registered Member #1997

Aici este o problema.O persoana cu tulburari psihice grave nu este constienta de ceea ce face...o face pentru ca...asa functioneaza creierul ei.Adica pedofilii au o problema foarte grava la 'cap'...asa pedeaspa cu moartea nu stiu daca este o solutie.." crestineasca".
In alta ordine de idei, pedeapsa la noi in tara pentru omor de orice fel,este foarte mica.Nu mi se pare normal ca pentru un omor calificat sa stai dupa gratii 20 si ceva de ani in cel mai bun caz....
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF