Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
pompieri....
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Klaus
Thu Sep 06 2012, 09:45PM
Registered Member #3279

Nu cunosc Oltul, habar n-am cine a fost IS, dar m-am luat dupa LINK , in timp ce in LINK Pica este imputernicit.
In mod normal rezultatele se afiseaza in ziua desfasurarii interviurilor, iar pana cu ceva vreme in urma se publica si pe igsu.ro. Acum PAUZA...
Imi fac mea culpa
Back to top
Klaus
Fri Sep 07 2012, 08:00PM
Registered Member #3279

Deschid bursa pariurilor, mizez ca IS al IGSU va fi facut general de 13 Septembrie. Este singura arma din MAI care nu are comandantul general/chestor. Macar pentru cat a incaruntit de cand a fost numit si tot este un motiv.
Cine pariaza ca da , cine ca nu ?
Back to top
Coffeeman
Sat Sep 08 2012, 12:37PM
Glamdring
Registered Member #2685

Si eu sustin aceasta idee, mai ales ca 1 august/13 decembrie/1 decembrie se lasa cu avansari, premieri.
Back to top
Boribum
Sat Sep 08 2012, 12:39PM
boribum
Registered Member #2395

Klaus wrote ...

Voiam eu sa pariez în materie de Basescu si nu s-a gasit nimeni interesat ! Credeti ca pentru dl. col/gen. va fi ceva cerere ?
Back to top
Pârvu Florin
Sat Sep 08 2012, 12:58PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Klaus wrote ...

@Parvu Florin - adica vrei sa sugerezi ca unii fosti colegi din pompieri au devenit piromani???

bushes wrote ...

Parvu Florin wrote ...

Oare sa nu fie nici o legatura intre situatia asta si disponibilizarile din toamna trecuta... si nu numai intre disponibilizarile de anul trecut, ci si intre niste alte posibile disponibilizari, in conditiile in care lucrurile vor merge din rau in mai rau in tara asta....?

tu vorbesti serios ??????????????????????????????????????????

Bai nene, mi-ati sarit in cap de parca v-as fi injurat de mama...!
Am zis si eu... n-am dat cu zapada...!

Daca ipoteza asta vi se pare hazardata, trimiteti-ma la origine in gand si nu cititi de scriu, dar orice ati spune, eu raman la gandul ca realitatea in IGSU e mult mai intunecata decat sclipiciul si poleiala aratata lumii...

Si amandoi aveti mesaj privat in care va dau un argument in sustinerea afirmatiei mele...
Back to top
Klaus
Sat Sep 08 2012, 05:55PM
Registered Member #3279

Coffeeman wrote ...

Si eu sustin aceasta idee, mai ales ca 1 august/13 decembrie/1 decembrie se lasa cu ... premieri.

Nu am citit eu bine? Care a fost ultimul 1 august/13 decembrie/1 decembrie care s-a lasat cu premieri? Ca eu nu mai tin minte Si apropo, ce este pe 1 august? Ca pe 13 decembrie banuiesc ca este o greseala de ciocanire a tastelor
Back to top
Coffeeman
Sat Sep 08 2012, 06:48PM
Glamdring
Registered Member #2685

Mai mult ca sigur am fost inteles pe dos, de fapt este doar vina exprimarii mele. Am uitat ghilimele de rigoare necesare incadrarii cuvantului -premieri. Ultimul 1 august a fost anul asta cand unii sau altii au fost avansati la termen sau mai devreme. Probabil altii "s-au pastrat" pentru 13 septembrie, cum a fost cazul si anul trecut sau acum doi ani, ma refer la "casa" mea. Si de ce nu si dl. col Lucaciu sa nu fie avansat anul asta, mai ales ca a rezistat cu brio pana acum.
Back to top
Klaus
Sat Sep 08 2012, 07:05PM
Registered Member #3279

@Coffeeman - imi pare rau, dar 1 august nu se pune, atunci sunt avansati numai cei la termen, ca merita sau nu, asta este o alta discutie. La voi chiar s-au avansat si inainte de termen? Ma indoiesc... Sistemul este de asa natura incat dupa n ani ca militar si daca ai functie esti avansat, ca vrei sau nu. Inainte de termen sunt doar la 13 Septembrie si 01 Decembrie
Back to top
Coffeeman
Sat Sep 08 2012, 11:04PM
Glamdring
Registered Member #2685

@Klaus: Ok, mea culpa cu 1 august, desi cunoastem cat de nebanuite sunt caile Domnului:) Numai bine!
Si da, s-au facut avansari inainte de termen, unii poate meritau altii nu; acest aspect nu ma intereseaza pentru ca nu le fac eu, dar ca fapt extrem de divers, raspunul este DA!:)

[ Edited Sat Sep 08 2012, 11:06PM ]
Back to top
masca
Sun Sep 09 2012, 01:35AM
Registered Member #3157

Klaus wrote ...

@Coffeeman - imi pare rau, dar 1 august nu se pune, atunci sunt avansati numai cei la termen, ca merita sau nu, asta este o alta discutie. La voi chiar s-au avansat si inainte de termen? Ma indoiesc... Sistemul este de asa natura incat dupa n ani ca militar si daca ai functie esti avansat, ca vrei sau nu. Inainte de termen sunt doar la 13 Septembrie si 01 Decembrie

la noi, pe langa 13septembrie si 1 decembrie, se fac avansari inainte de termen si in februarie, de Ziua Protectiei Civile.
Back to top
WikiLeaks
Mon Sep 10 2012, 08:24AM
Registered Member #3607

Klaus wrote ...

Deschid bursa pariurilor, mizez ca IS al IGSU va fi facut general de 13 Septembrie. Este singura arma din MAI care nu are comandantul general/chestor. Macar pentru cat a incaruntit de cand a fost numit si tot este un motiv.

Eu pariez ca il avanseaza la General cu doua stele. Daca ar ajuta Dumnezeu, sa preia si Oprea ministerul in acest timp i-ar da 3 stele, si i-ar mai da si lui Igas ceva stelute, ca doar e meritul ex ministrului pentru activitatea desfasurata din ultima periada.

Inca ceva, eu nu prea am inteles, de cand e Lucaciu la conducerea I.G.S.U, de ce la evenimentele mai deosebite prezentate si in media,acest om nu acorda nici o explicatie tehnica referitoare la situatia de urgenta expusa analizei!?? In schimb dau explicatii ba vreun purtator de cuvant tanar (max. locotenent)ba profesionisti pensionari cum este si d-nul general in rezerva Udor!. Asa ceva eu nu am mai intalnit, ca seful unei arme sa se ascunda in spatele tinerilor ofiteri sau a pensionarilor.
Este acest domn Lucaciu un profesionist!?, sau este nevoie ca locul acestuia sa il preia o perioada oameni gen, Secara, Udor etc. care nu s-au ferit niciodata de aparitii "pe sticla".
P.S. stie cineva despre ce contract incheiat cu strainii este vorba in cadrul I.G.S.U. si cati bani sunt in joc?
Se pare ca am ajuns in era Lucaciu sa invatam meserie de la altii, sau este vreun ordin ce trebuie executat.

Back to top
1 User said Thank to WikiLeaks for this Post :
 theodor (11 Sep 2012, 18:47)
Klaus
Mon Sep 10 2012, 09:10AM
Registered Member #3279

Iar un articol in care MAI-ul este socotit ca un minister plin de politisti. Biletele la mare sau munte sunt repartizate dupa un criteriu necunoscut pe arme, cele pentru IGSU fiind repartizate de acesta catre ISU-uri iarasi dupa acelasi principiu. ISU-urile trimit niste cereri si primesc cam 1/4 din solicitari. In unitate la mine cine lua bilet un an in urmatorii 3-4 nu i se mai primea raport, deci nu au fost persoane favorizate.
Recunosc ca nu am fost cu bilet prin MAI in CO (am unde sta free si colo, si colo), doar la o convocare am ajuns la Bradetu/Arges cateva zile, unde nu puteam dormi din cauza zgomotului facut de parau, avand camera spre fata hotelului. Asta dupa ce se serbau victoriile din ziua respectiva pana la ore mici, gen 01 sau 02

LINK

Mafia „piloşilor” împarte biletele de vacanţă în MAI

După ce a tăiat în „carne vie” lăsând fără anumite drepturi poliţiştii din structura MAI, fostul ministru de Interne, PDL-istul Traian Igaş, a emis un ordin care prevedea că90% din preţul de cazare al unui bilet de vacanţă - o adevarată „floare de colţ” în sistem, la care nu are acces orice poliţist, este subvenţionat. Banii ar trebui să fie decontaţi de minister după depunerea actelor doveditoare. Cu toate formalităţie îndeplinite, poliţiştii sunt lăsaţi însă mult şi bine cu ochii-n soare, ministerul neonorând nici după multe luni contravaloarea concediului subvenţionat.

Poliţiştii au la dispoziţie, teoretic cel puţin, două baze de agrement pe litoralul românesc. Teoretic, fiindcă biletele de vacanţă cu „regim special”, aşa cum sunt ele considerate în interiorul MAI, sunt vânate de piloşii sistemului mai ceva decât un post bine plătit. Într-un răspuns oficial trimis către redacţia ziarului PUTEREA, cms. Ion Aurel din MAI ne comunică următorul fapt: „Anual sunt puse la dispoziţia angajaţilor MAI (la începutul lunii mai şi începutul lunii iunie) un număr de 5.000 de bilete”. Cum în toată Poliţia Română sunt aproximativ 50.000 de cadre, ar însemna ca un poliţist să prindă un bilet cu regim special, o dată la zece ani. În realitate, lucrurile stau chiar mai rău. Aceiaşi „abonaţi” la biletele speciale de vacanţă iau an de an locul celor care merită, conform legii, să obţină un astfel de bilet. Unul dintre ofiţerii care ajunge mai în fiecare an pe litoralul românesc şi are parte de un astfel de bilet, de profesie medic militar, ne-a declarat sub protecţia anonimatului: „Se ştie că astfel de bilete se dau numai «pe sub mână» şi doar dacă renunţă cineva la bilet şi îl cedează unui alt coleg, poate beneficia şi acesta de câteva zile la mare, folosind această facilitate. Doar că din facilitate devine o mare nebunie fiindcă aştepţi ca prostul, chiar şi un an, ca ministerul să-ţi dea banii înapoi. Sunt oameni care nici după luni bune nu văd banii înapoi”.

Bătaie pe bilete de vacanţă

Un alt angajat al IGPR, agent de ordine publică în Bucureşti, ne-a declarat la rândul lui: „Am căutat un astfel de bilet la liderul nostru de sindicat, însă mi-a spus că acestea sunt foarte greu de obţinut, fiindcă se dau preferenţial. M-a înrăit atât de tare lucrul acesta încât «am umblat» după un astfel de bilet, întrebând în stânga şi-n dreapta colegi de la alte secţii de poliţie şi, doar aşa, cu chiu cu vai, am dat peste unul. În sensul în care un coleg de-al meu nu s-a mai putut duce la mare şi, chiar dacă nu aveam concediu în acea perioadă şi biletul era rezervat pe numele lui, l-am cumpărat pentru a vedea şi eu cum e. Sunt poliţist de peste douăzeci de ani, salariul e cum e, munca foarte stresantă, dar niciodată până acum nu am fost cu bilet de la serviciu la mare”. Întrebaţi fiind despre motivul pentru care poliţiştii care se luptă pentru aceste bilete nu plătesc, de la început, doar diferenţa de 10% din costul de cazare, cms. Ion Aurel din MAI ne-a transmis: „Precizăm că structurile MAI, care au în administrare complexuri de odihnă şi recreere, asigură finanţarea cheltuielilor curente şi de capital aferente acestora, exclusiv din venituri proprii, pe bază de bugete de venituri şi cheltuieli, motiv pentru care decontarea facilităţii nu poate fi făcută de la început”.

Hotel MAI nerenovat de 33 de ani

În anexa la ordinul dat de ministrul Igaş apar o serie de informaţii interesante. Complexul Diana din Saturn dispune de 416 locuri de cazare de categoria I. Cealaltă bază administrată de MAI, Complexul Meridian din Mamaia dispune de un total de 476 locuri de cazare, din care doar 380 dintre ele sunt de primă categorie. Interesant este că într-o informare pe care MAI ne-a transmis-o la redacţie, oficialii ministerului spun cu totul altceva. Potrivit acestora, Complexul de agrement Meridian din Mamaia a fost construit în anul 1961 (renovat parţial în 2010-2011), iar complexul de agrement Diana din Saturn - în anul 1969 (nu a fost renovat). Cele două complexuri de agrement au un număr de 9 angajaţi permanent. În perioada neestivală, aceştia asigură depozitarea şi conservarea bunurilor, apoi, pe perioada sezonului de iarnă, sunt detaşaţi la alte unităţi aflate în administrarea MAI. Complexul de agrement Meridian din Mamaia dispune de un număr de 10 apartamente şi 218 camere, iar Complexul de agrement Diana din Saturn are 26 de apartamente şi 182 de camere. Camerele acestor unităţi hoteliere pot fi ocupate pe serii a câte 7 zile, accesul la aceste locaţii făcându-se în conformitate cu prevederile legale. Preţurile camerelor variază în funcţie de categoria de confort, acestea situându-se între 30 şi 68 lei/zi/loc. Achiziţionarea biletelor se face în conformitate cu prevederile legale, anul acesta beneficiind de bilete un număr de aproximativ 5.000 de persoane. Cel mai scump bilet/sejur este la Complexul Meridian din Mamaia, de 1 904 lei (apartament cu 4 locuri), cazarea şi masa pentru două persoane/7 zile în cameră cu două locuri fiind în suma de 1. 330 lei”.

Uite masa, nu e masa

Fiindcă majoritatea poliţiştilor care ajung pe litoral cu astfel de bilete preferă să meargă în vacanţă cu familia, deloc de neglijat este aspectul legat de cele trei mese pe zi. Care nu este obligatoriu! Cu preţuri la liber destul de acceptabile, ambele hoteluri de pe litoral ale MAI au primit, la restaurantele proprii, categorii de clienţi care nu erau cazaţi la aceste unităţi hoteliere. Preţul pe un dejun, la liber, a fost de aproximativ 13 lei. La fel şi cina. În timp ce, pentru cei care se înscriau la regimul de masă complet, acesta era la un preţ de 50 lei. Oficialul MAI, ţine însă să ne mintă frumos: „La cele două complexuri de agrement masa se serveşte în regim restaurant (meniu fix), serviciile oferite fiind la pachet şi cuprind cazare şi masă”. Ministrul Mircea Duşa, care nu cunoştea aceste probleme, a promis că va face verificări şi va prezenta rezultatele acestora.

Back to top
Klaus
Wed Sep 12 2012, 02:15PM
Registered Member #3279

Dupa lupte seculare care au durat aproape 2 luni de la pensionare Nemes nu ne mai zambeste de pe site-ul IGSU...
LINK
Back to top
justme
Wed Sep 12 2012, 11:04PM

Registered Member #2073

Pompierii români în revoluţie

S-au împlinit în acest an 164 de ani de la Revoluţia Română paşoptistă, prilej de a reaminti şi faptele pompierilor militari, care au fost de partea revoluţiei încă de la primele ei începuturi şi până în momentele dramatice ale intervenţiei străine din septembrie 1848. Memorabilele fapte ale pompierilor pe timpul pregătirii, desfăşurării şi apărării revoluţiei se regăsesc în documentele vremii şi în mărturiile unor participanţi la acele evenimente istorice.

La 13 septembrie 1848 o oaste otomană, intrată în Bucureşti dinspre Giurgiu, s-a confruntat în Dealul Spirii cu Compania de Pompieri a Capitalei. Lupta purtată de această mică trupă împotriva armatei venite să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848 a fost inegală, cele câteva sute de pompieri şi soldaţi înfruntând miile de ieniceri şi spahii ai oastei turceşti. Dar brava lor atitudine, curajul cu care i-au luat prin suprindere pe invadatori au făcut ca pompierii bucureşteni să captureze câteva din tunurile otomane, cu care au făcut prăpăd în armata inamică. Lupta s-a terminat însă în scurt timp, când marea oaste turceasă a copleşit pe bravii luptători români.

Aniversată încă din 1863, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a oferit companiei de pompieri a Capitalei noile drapele ale oastei, lupta a intrat în memoria colectivă, dar şi în tradiţia istorică a Armei Pompierilor. În mesajul adresat de Carol I, Regele României, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la Revoluţia Română din 1848, se arăta: „trebuie să ne amintim dar, cu adâncă recunoştinţă, de aceşti bărbaţi care au muncit şi luptat cu voinicie, trecând prin grele încercări, spre a împlini dorinţele poporului şi aspiraţiunea naţională”.

Momentul istoric de la 13 septembrie 1848 a fost oficializat în documentele instituţionale postbelice, devenind Ziua Pompierilor din România, aniversată în fiecare an de urmaşii luptătorilor din Dealul Spirii.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, ce spun despre faptele acelor vremi documentele epocii. Ofiţer în compania de pompieri Iaşi, scos din oştirea Moldovei pentru activitatea sa revoluţionară, Ioan Deivos vine în Ţara Românească la Compania de pompieri Bucureşti şi devine amic cu Nicoale Bălcescu, făcând parte din societatea Frăţia. În scrisoarea către Vasile Alecsandri, referindu-se la arestarea şi judecarea lui Nicolae Bălcescu, istoricul şi omul politic Ion Ghica menţiona: „Nicu Bălcescu, unul dintre cei trei şefi ai Societăţii, a fost apostolul şi iniţiatorul cel mai ager şi mai zelos. Ioan Deivos făcea parte din acea societate”. Participant la evenimentele acelor vremuri, scriitorul Alexandru Pelimon nota în lucrarea Revoluţia Română din 1848: „de vreo lună, mai în toate nopţile venea (la compania de pompieri, n.n.) un unterofiţer de la Şcoala militară, care avea o secretă înţelegere cu unterofiţerul Dincă Bâlşanu”. Iar mai departe scria: „pompierii, sub nişte ofiţeri ca Deivos, Zăgănescu, Dănescu şi Starostescu şi subsergenţi ca Dincă Bălşanu, pe care revoluţia îl ridică la gradul de sublocotenent, deveniră arma cea inteligentă şi puternică a Poliţiei Capitalei”.

Şi Gazeta de Transilvania arăta în paginile sale: „sub conducerea unor astfel de ofiţeri, compania de pompieri s-a disciplinat şi îndoctrinat pentru revoluţie”. Privind participarea la înăbuşirea primului complot împotriva Guvernului provizoriu, ziarul Poporul Suveran publica: „Căpitanul Mavrocordat, credincios jurământului depus Constituţiei, hotărâse a muri pentru Guvernul provizoriu. Domnul Căpitan Boteanu sosi şi dumnealui cu comanda sa de pompieri şi jură a muri pentru cauza sacră a revoluţiei”.

Descriind acţiunea de înăbuşire a complotului pentru răsturnarea Guvernului provizoriu, marele istoric şi om de stat Nicolae Iorga arată cum: „Cavaleria şi Corpul Pompierilor se aproprie. Mulţimea se pregăteşte de atac împotriva lor. Dar aceştia strigă cu entuziasm: Ura! Ura! Ura! Şi se alătură mişcării, ca fii credincioşi ai Patriei”.

În altă ediţie, Gazeta de Transilvania publica: „Guvernul era acum reîntrunit, pompierii se adunaseră pentru apărarea lui şi poporul făcu împrejur 4 baricade, spre a înfrâna o nouă năvală”. După lichidarea complotului din 19 iunie, prin Hotărârea Guvernului provizoriu Căpitanul Boteanu a fost avansat în gradul de maior şi promovat comandat de batalion de infanterie, iar locotenentul Pavel Zăgănescu promovat comandant al Companiei de pompieri Bucureşti.

La 29 iunie 1848 avea loc al doilea complot pentru răsturnarea Guvernului Provizoriu şi înăbuşirea revoluţiei. Maiorul Lăcusteanu relata: „pompierii au fost aceia care au deslănţuit mişcarea populară
pentru înlăturarea Căimăcăniei instaurată. Locotenentul Ioan Deivos a ridicat Steagul revoluţiei în târg şi pe Piaţa inchisorii”. Prin Proclamaţia Guvernului provizoriu din 12 iulie 1848 se mulţumeşte tuturor celor care au contribuit la cauza revoluţiei la 19 şi 30 iunie, la loc de frunte aflându-se: „Compania de pompieri, ce de la început şi până în cele din urmă fură apărătorii libertăţii”.

La 7 iulie 1848 un număr de 25 de subofiţeri au fost avansaţi sublocotenenţi, între aceştia aflându-se şi Dincă Bălşanu. La gradul de căpitan au fost avansaţi, prin alt decret, Ioan Deivos şi Pavel Zăgănescu. Prin Decretul 245 din 13 iulie Guvernul provizoriu hotăra: „Fiindcă Compania de pompieri, în tot cursul acesta din urmă, s-a purtat cu toată onoarea cuvenită unui corp de oştire, Guvernul, potrivit recomandării şefului Oştirii, spre încurajarea acestei companii să-şi îndeplinească datoriile cu acelaşi zel, decretă să i se dea gratificaţie, însă domnilor ofiţeri leafa pe 2 luni, gradurilor de jos şi sublocotenentului pe 4 luni”.

Dăruirea şi abnegaţia pe care ofiţerii, subofiţerii şi gradele inferioare le-au dovedit pe timpul pregătirii, desfăşurării şi apărării revoluţiei împotriva celor 2 comploturi aveau să culmineze cu memorabila zi de 13 septembrie 1848, înscrisă cu litere mari în cartea Istoriei române. Era pe la orele amiezii, în ziua de 13 septembrie, când oastea otomană din tabăra aşezată la Cotroceni, îndreptându-se spre centrul Capitalei s-a fracţionat în 3 coloane, dintre care una spre Dealu Spirii.

Unităţile române, cam opt sute de oşteni, aşteptau rânduite în vederea solemnităţii de primire a oştirii turceşti. După ordinul Locotenenţei domneşti, efectivele au fost completate cu pompierii militari sub comanda căpitanului Zăgănescu, aflaţi în localul Agiei. Locotenent-colonelul Dimitrie Papazoglu, participant la evenimente, aflându-se de serviciu ca şef al gărzilor, relata următoarele despre declanşarea luptei: „Mai rămăsese o mică distanţă până la poarta cazărmii unde urma să ajungă pompierii, când în flancul stâng al acestora se produse o busculadă, moment în care un ofiţer turc, în învălmăşeala creată, a lovit cu latul sabiei pe sublocotenentul Dincă Bălşanu. Acesta a răspuns cu foc de armă, unul din gloanţe a lovit mortal pe ofiţerul care-l bruscaseră”. Acesta a fost semnalul.

Căpitanul Pavel Zăgănescu descrie în ale sale Amintiri momentul culminant al luptei: „Mitraliera însă ne prăpădea. Începuseră soldaţii a se culca la pământ când se descărcau tunurile şi disperat strigară cu toţii: Pe tunuri, copii! că ne prăpădesc. Soldaţii dau năvală, le suciră odată pe loc şi le întoarseră cu gurile către turci. Pocniră deodată şi stinseră mulţime de vrăşmaşi. Acesta fu prada cea mai mare”.

Către ora 19, când liniştea se aşternu pe Dealul Spirii, bilanţul luptei înregistra de o parte şi de alta, numeroşi morţi şi răniţi. Locotenent-colonel Dimitrie Papazoglu, în lucrarea Istoria fondării oraşului Bucureşti relata: „Am socotit de a mea datorie ca să descriem în adevărul ei, de a se vedea de către români şi a se şti în tot Bucureştiul, în urma mai multor umilinţe la care evenimentele l-au adus, nu a fost pierdut, ci ca nişte nepoţi ai strămoşilor lor romani, ca nişte viteji ai lui Mircea, Vlad, Mihai ştiură, în strâmtoarea Dealul Spirii, să recâştige aplauzele Europei şi glorificară numele de român”.

Participarea pompierilor militari la apărarea Revoluţiei române din 1848 şi lupta din Dealul Spirii au fost recunoscute şi apreciate de poporul român. Iată numai câteva aprecieri privind semnificaţia
şi însemnătatea acestui moment istoric.

Colonelul Nicolae Haralambie, membru al Locotenenţei domneşti, înmânând medalia Pro Virtute Militari acordată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza veteranilor în viaţă participanţi la lupta din Dealul Spirii, spunea: „Români! În ziua de 13 septembrie 1848 aţi dovedit naţiunii şi Europei întregi că sângele strămoşesc curge din venele voastre. Români care aţi luat parte la aceste lupte! Din sângele vostru România a înviat; mare şi liberă, ea vă mulţumeşte şi drept recunoştinţă pune astăzi pe pieptul vostru astă medalie. Purtaţi-o cu mândrie!”

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la lupta din Dealul Spirii, Ministrul Departamentului de Război, Generalul Cernat a prezentat Domnitorului Carol următoarea expunere de motive: „La 13 septembrie 1848 pompierii din Bucureşti, conduşi numai de simţămintele lor de români, au luptat contra armatei otomane compusă de mai multe mii de oameni. Ei au fost atunci, Măria Ta, cei care au arătat Europei virtutea militară a românilor, cei care au fost înainte-mergători ai oştenilor pe care Măria Ta i-ai condus pe câmpul de onoare la Griviţa, la Rahova şi la Vidin. Cu ocazia aniversării zilei de 13 septembrie, subsemnatul are onoarea a propune Măriei Voastre dreptul de a purta medalia Virtutea Militară care va figura cu onoare pe piepturile acelor veterani”. Prin Înaltul Decret 2067 Domnitorul Carol I a acordat dreptul de a purta medalia Virtutea Militară ostaşilor care au participat la lupta amintită.

Preşedintele Consiliului de Miniştri, istoricul şi omul politic D.A. Sturdza evoca la 16 septembrie 1901, la solemnitatea dezvelirii Monumentului Pompierilor: „Fapta din 13 septembrie 1848 s-a ridicat până la cer, ca o mărturie de credinţă către Ţară şi către Neam. Generaţiunea de astăzi nu putea uita eroii de la 13 septembrie 1848, pentru că din ei au ieşit eroii de la Griviţa şi Plevna, Rahova, Smârdan şi Vidin, pentru că din acea mână de oameni care au luptat pe Dealul Spirii a răsărit o Oştire care şi-a înălţat renumele de vitează atât de sus, încât a trecut peste fruntariile ţării”.

Pompierii români sunt urmaşii eroilor din Dealul Spirii şi ai celor de pe câmpurile de luptă ale Războiului pentru Independenţă, ale primului război mondial şi ai celor din 1941-1945 pentru dezrobirea pământurilor smulse din trupul ţării. Organizaţi în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de camarazii lor din protecţia civilă, pompierii de azi sunt urmaşi demni ai înaintaşilor care, cu neasemuit curaj, eroism şi spirit de sacrificiu, au salvat de-a lungul celor 16 decenii petrecute de la lupta din Dealul Spirii, numeroase vieţi omeneşti şi valori materiale şi spirituale ale naţiunii. Pentru faptele lor, ei se bucură de un înalt prestigiu din partea concetăţenilor, sunt admiraţi şi preţuiţi în ţară dar şi mult peste hotarele patriei. Ei duc mai departe tradiţia onorantă a predecesorilor, prin curajul, profesionalismul şi destoinicia dovedite zilnic, în fiecare misiune de salvare a oamenilor şi bunurilor acestora de ameninţarea accidentelor, catastrofelor şi calamităţilor.

Colonel r. Vasile CIUBOTARU,
Vicepreşedintele A.N.C.M.R.R. – MAI

LINK

POMPIERI - SCURT ISTORIC

Back to top
Coffeeman
Thu Sep 13 2012, 08:31AM
Glamdring
Registered Member #2685

La multi ani dragi colegi si in afara de sanatate trebuie sa avem parte si de o gramada de rabdare!:) Sa ne auzim sanatosi si anul viitor!
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF