Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Demisia in/din structurile militare
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
challenger
Tue Feb 22 2011, 09:15PM
challenger
Registered Member #2405

In aceste vremuri grele,e normal ca unii din noi sa se gandeasca sa incerce si altceva ,altundeva...
Intrebare : Care sunt pasii de urmat si cat dureaza sa-mi dau demisia din cadrul armatei ?
Mentionez ca sunt subofiter ,filiera directa ( daca are importanta )...

Va multumesc !!

[ Edited Wed Feb 23 2011, 12:45AM ]
Back to top
Pârvu Florin
Tue Feb 22 2011, 10:15PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Intocmesti un raport prin care anunti ca iti dai demisia, raport pe care il inregistrezi la compartimentul "Documente clasificate" al unitatii tale.

Legalmente vorbind, preavizul este de 30 de zile, in acest interval de timp apartii inca armatei, cu tot ce implica asta.

In acest interval de timp iti inchei relatiile de munca cu MApN, predai functia, daca este cazul si gestiunea, iti iei zilele de concediu la care mai ai dreptul, dupa care in momentul in care comandantul ti-a semnat lichidarea esti o persoana libera.

Este posibil ca, daca esti in relatii bune cu sefii tai si nu esti indispensabil, unitatea sa nu se foloseasca de dreptul de a primi acel preaviz de 30 de zile si sa-ti dea drumul mai repede, dar astfel de situatii sunt rare.

Doua mentiuni:

- Daca iti dai demisia si esti inca sub imperiul primului contract cu ministerul va trebui sa semnezi un angajament de plata a a partii corespunzatoare din suma cheltuita pentru scolarizarea ta

- In raportul de trecere in rezerva va trebui sa precizezi ca ti s-a adus la cunostinta ca nu vei mai putea fi incadrat niciodata in randul cadrelor militare active din MApN.

Asa au decurs lucrurile acum vreo patru ani cand am facut eu pasul asta.

Mult succes!
Back to top
RAHAN
Tue Feb 22 2011, 10:30PM
Registered Member #3835

Pentru cei care au facut cursuri de initiere in cariera de 3 luni, s-a semnat un contract de "fidelitate" de 3 ani, daca alegi sa parasesti sistemul platesti cursurile. Intrebare? Angajamentul este reciproc valabil,(adica si institutia are obligatia sa te tina) sau responsabilitatile vin numai din partea ta?
Back to top
truepride
Tue Feb 22 2011, 10:50PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Parvu Florin wrote ...

- In raportul de trecere in rezerva va trebui sa precizezi ca ti s-a adus la cunostinta ca nu vei mai putea fi incadrat niciodata in randul cadrelor militare active din MApN.

Ce act normativ reglementeaza acesta dispozitie?

@Rahan - reciprocitatea este valabalila doar daca in respectivul angajamenet este stipulata expres.In momentul conferiri prin respectivul act unor obligatii reciproce respectivul angajament devine contract.
Avand in vedere ca de regula respectivele acte poarta titlul de "angajamant" si nu "contract", rezulta doar obligatii de partea celui ce se angajaza.
Daca este vorba de contract/conventie si nu de angajament conform dispozitilor ar 942 Cod Civil reciprocitatea este conferita din insasi natura actului.

[ Edited Tue Feb 22 2011, 11:16PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Tue Feb 22 2011, 11:02PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Nu stiu... da' pe mine asa m-au pus sa scriu!

Daca o fi fost vreo gaselnita de-a cadristului, treaba lui...

[ Edited Tue Feb 22 2011, 11:03PM ]
Back to top
truepride
Tue Feb 22 2011, 11:14PM

Registered Member #996

Categoric o gaselnita si chiar un abuz as putea spune.
Back to top
dorobant
Wed Feb 23 2011, 07:29AM

Registered Member #457

"Reglemantari interne" este termenul utilizat in institutiile militare. Ori, daca pana la 31.12.2010 mai puteau fi amintite, acum aceste "reglementari interne" au cam cazut in desuetitudine pentru ca prin legea salarizarii statutul de militar devine ambiguu. Militarii, sunt "soldizati" ai statului, normal ar fi sa li se aplice Codul Muncii, cu o singura exceptie, cea impusa de art. 42 al Constitutiei. Va mai dura ceva pana atunci. Plecarea din sistemul militar inainte de termen poate fi prin trecere in rezerva sau prin demisie. Demisia nu presupune si renuntarea la cariera militara. Ca militar in rezerva poti cere activarea, sunt sute de cazuri. Aprobarea pentru asa ceva o poti primi daca ai cunostintele necesare ...
Back to top
truepride
Wed Feb 23 2011, 06:50PM

Registered Member #996

Eu am intrebat de "act normativ" stiind ca nici o "reglementare interna" nu contine incompatibilitatea statului de demisionar cu statutul de cadru militar.Al doilea motiv de ce am intrebat de "act normativ" este "minunile" legislative emise de guvern in ultimii ani.
Cadristul o fi de la Spiru, caci demisia nu insemna incheierea raporturilor de serviciu definitiv si irevocabil ci insemna trecerea din serviciu activ in rezerva, reactivarea putand fi facuta dupa necesitati(a se citi dupa cunostinte exact cum spune dorobant).

Back to top
Klaus
Wed Feb 23 2011, 08:05PM
Registered Member #3279

Pentru ca tot nu s-a precizat din ce minister este arma din care face parte userul, in IGSU/MAI treburile stau cam asa (cel putin la mine in unitate): demisia este socotita un act unilateral de vointa si nu se respinge, cel mult se mai da 1-2 zile de (ras)gandire, dar omul cand si-a propus pasul asta este foarte hotarat. Perioada de predare a functiei depinde de ce raspunderi a avut militarul respectiv, la minim fiind in functie de rapiditatea completarii fisei de lichidare - daca nu este vorba de gestiune de predat (in cazul subofiterilor), atunci dureaza cam 5 zile lucratoare. Oricum, de la aprobarea raportului personal prin care se anunta demisia nu se poate depasi 30 zile nicicum. In cazul in care sunt ceva angajamente ca urmare a unor cursuri/scolarizare se calculeaza procentual suma ramasa de plata. Concediul de odihna neefectuat si drepturile de echipament se socotesc proportional cu perioada de timp cat a trecut de la 01 ianuarie, de exemplu daca se da demisia incepand cu 01.04, se primesc bani pentru 1/4 din contravaloarea drepturilor de echipament si se transforma in bani zilele de CO cuvenite si neluate (adica tot 1/4 din zilele de CO pentru tot anul)
Back to top
dorobant
Wed Feb 23 2011, 08:08PM

Registered Member #457

In MApN este un ordin al ministrului care stabileste termenul de solutionare a raportului de demisie (L 80/'95 art 85). Candva a fost de 20 de zile, acum nu stiu, e posibil sa fi fost modificat ...
Back to top
Klaus
Wed Feb 23 2011, 11:35PM
Registered Member #3279

dorobant wrote ...
In MApN este un ordin al ministrului care stabileste termenul de solutionare a raportului de demisie (L 80/'95 art 85). Candva a fost de 20 de zile, acum nu stiu, e posibil sa fi fost modificat ...

Art. 85 din Legea nr. 80/1995 nu are prevazut si termen de intrare in vigoare (preaviz la civili) a demisiei, ci doar cine are competenta de a-l aproba, probabil se poate face trimitere la termenul de raspuns la un raport personal, care este de 30 zile, nu retin daca in RG-1 sau in alta parte. Dar nu cred ca se aplica si la cele de trecere in rezerva, in acest caz te superi, iti iei jucariile, pleci si gata.

Imi aduc aminte de un caz petrecut prin 1995 cred, cand un maior chimist s-a luat in "clont" cu un sef de directie, s-au paruit ei intre 4 ochi si maiorul, infierbantat, i-a zis ca isi baga picioarele si isi da demisia, seful de directie l-a incurajat sa si-o dea si in 10 zile era deja civil. Dupa alte 20 zile vindea (liber) ziare in piata Moghiros
Back to top
truepride
Thu Feb 24 2011, 12:05AM

Registered Member #996

Dorobant face referire la articolul din statut ce consfinteste demisia drept mijloc de trecere in rezerva.
Stiu de ce reglementare vorbeste dorobant insa daca nu ma insel cred ca a fost abrogata in 2003.

[ Edited Thu Feb 24 2011, 12:05AM ]
Back to top
dancapitan
Fri Oct 14 2011, 03:31PM
dancapitan
Registered Member #4108

Am o intrebare... In legea 80, Art. 85 spune urmatoarele...

Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate pot fi trecuti in rezerva sau direct in retragere, dupa caz, in urmatoarele situatii:
a) dupa implinirea virstei si vechimii in serviciu necesare acordarii pensiei de serviciu;
b) sint clasati "inapt pentru serviciul militar" de catre comisiile de expertiza medico-militara;
c) sint clasati "apt limitat";
d) au implinit limita de virsta in grad;
e) cind, in urma reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, nu sint posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii sau unitati, precum si pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului Apararii Nationale;
f) pentru a fi numiti intr-o functie publica, civila, cu mentiunea de a fi trecuti in rezerva;
g) la cerere, pentru motive bine intemeiate;
h) prin demisie;
i.....

La ce situatii se refera alineatele f si g ?? poate stiti vreo situatie concreta?
Back to top
challenger
Sat Jun 02 2012, 06:05PM
challenger
Registered Member #2405

Bun,s-ar putea ca acest moment sa se apropie ...
Detalii: MApN,subofiter -sa zicem ca vreau sa demisionez -intocmesc raport ,il inaintez acolo unde trebuie si..? Ce trebuie sa am in vedere ? Poate cineva sa-mi refuze acest lucru ? Sau sa ma impiedice si sa-mi prelungeasca "agonia"? Se rezolva in limita celor 30 de zile ? Trebuie sa merg "la interviu" la unul altul ca sa-mi justific decizia ?
Deci ,ma intereseaza detalii pe care ar trebui sa le am in vedere ca sa mearga treaba repede si curat ...
Multumesc !
Back to top
spk
Sat Jun 02 2012, 09:05PM
primum non nocere

Registered Member #537

Pentru cadrele MAI există o ordonanță de guvern (valabilă până la sfârșitul anului, și e foarte probabil să o prelungească) care permite demisie fără plata costurilor de școlarizare (angajamentele de ”fidelitate” se semnează în continuare dar cât timp e ordonanța în picioare nu au nicio valoare).

E vorba de OUG 54/2011. LINK

”Art. 2
Politistii si cadrele militare in activitate care solicita in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 31 decembrie 2011, prin demisie sau la cerere, incetarea raporturilor de serviciu sau trecerea in rezerva, sunt exonerati de la plata cheltuielilor de intretinere pe timpul scolarizarii si a cheltuielilor efectuate pe perioada cursurilor/programelor de specializare, perfectionare, stagii de practica, in tara sau in strainatate, prevazute de angajamentele/contractele incheiate potrivit legii. ”
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF