Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
Infractiunile comise de cei din M.A.I. -- Coruptia in cadrul M.A.I.
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
J.A.B.C.
Sun Jan 20 2013, 02:51PM
Registered Member #2445

Infractiunile comise de cei din M.A.I. -- Coruptia in cadrul M.A.I.

[ Edited Tue Jan 22 2013, 01:18PM ]
Back to top
J.A.B.C.
Sun Jan 20 2013, 02:52PM
Registered Member #2445

Va propun sa postam aici toate cazurile de coruptie ( cunoscute sau mai putin cunoscute ) din M.A.I.
Back to top
J.A.B.C.
Sun Jan 20 2013, 02:56PM
Registered Member #2445

SCANDALURI legate de crime, interlopi şi corupţie, în ultimii ani în Poliţie !
LINK
Mai mulţi şefi din Poliţie au fost în ultimii ani în vizorul conducerii MAI după diverse scandaluri, cel mai recent dintre acestea, al poliţistei din Balş care îşi acuză de viol fostul şef, determinând un control generalizat ce vizează eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.

Toate femeile care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale, după cum au anunţat, joi, oficiali ai Poliţiei Române.

Controlul generalizat vizând aceste aspecte reprezintă o premieră, în condiţiile în care, la nivelul inspectoratelor de poliţie au fost efectuate, până acum, verificări tematice periodice, pe probleme cum ar fi cea a combaterii infracţionalităţii, sau punctuale, în urma unor suspiciuni, plângeri sau scandaluri legate de activitatea unor angajaţi ai Poliţiei.

Acţiunea dispusă de ministrul Radu Stroe a venit, însă, tot în urma unui scandal izbucnit pe plan local, mai precis în Olt, unde poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital în 26 decembrie 2012, după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Poliţista îl mai acuză pe fostul ei şef de şantaj, dar şi de faptul că ar fi oferit-o ca favor sexual unor alţi poliţişti, într-o plângere a ei formulată la DIICOT fiind menţionate nume de la vârful Poliţiei Olt.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Olt era însă în atenţia şefilor de la Bucureşti de dinaintea scandalului cu tentă sexuală.

Astfel, şeful IPJ Olt, Ion Voicu, cei doi adjuncţi ai acestuia şi alţi opt ofiţeri cu funcţii de conducere au ajuns să fie cercetaţi prealabil pentru managament defectuos şi lipsă de reacţie în ce priveşte criminalitatea stradală, în urma denunţului formulat de un poliţist, care a semnalat mai multe nereguli. De asemenea, şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, şi cinci şefi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt sunt cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, în urma controalelor efectuate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

IPJ Olt a făcut obiectul unui control al MAI în toamna lui 2012. În urma verificărilor, reprezentanţii ministerului au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, la data de 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Drăgăneşti-Olt - concurs la care şeful Poliţiei Balş a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.

După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofiţerului, fostul ministru Mircea Duşa a cerut Corpului de Control să extindă verificările şi la nivelul IPJ Olt.

Totodată, Corpul de Control al Ministerului de Interne a demarat o anchetă în cadrul instituţiei, în urma scandalului sexual legat de poliţista din Balş.

Acelaşi scandal a dus şi la declanşarea amplelor verificări în cadrul cărora echipe de specialişti din cadrul aparatului central al MAI şi ai IGPR se vor deplasa la toate inspectoratele de poliţie pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională.

În acelaşi context, şase ONG-uri pentru apărarea drepturilor femeilor i-au cerut actualului ministru al Afacerilor Interne, Radu Stroe, să întreprindă demersurile necesare pentru tratarea cu seriozitate şi transparenţă a cazului poliţistei din Balş care îşi acuză fostul şef de viol şi şantaj.

Reprezentanţii societăţii civile i-au mai spus lui Stroe, într-o scrisoare deschisă, că tratarea necorespunzătoare a acestor incidente nu vor face altceva decât să adâncească neîncrederea cetăţenilor în MAI, cu atât mai mult cu cât acest minister este "puternic masculinizat".

Aceleaşi ONG-uri consideră că, ţinând cont de numărul diferit de femei şi bărbaţi care lucrează în instituţie, de faptul că "Poliţia Română continuă să fie reticentă în ceea ce priveşte accesul şi valorificarea capacităţilor profesionale ale femeilor, punând bariere inclusiv la admitere şi la angajare, sunt necesare măsuri ferme care să elimine discriminarea de gen şi să ofere aceleaşi şanse femeilor ca şi bărbaţilor de a se afirma în structurile teritoriale ale Poliţiei şi de a beneficia de un mediu de lucru sigur".

IPJ Ilfov, luat în vizor după uciderea japonezei

MAI a dispus, anul trecut, verificări şi la IPJ Ilfov, după uciderea japonezei Yurika Masuno, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei, când s-a constatat că suspectul Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte două crime şi tâlhării, la care se mai adăuga şi molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni.

La ordinul fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, o comisie formată din ofiţeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3 - 21 septembrie 2012, la IPJ Ilfov şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti, în decembrie 2012 dispunându-se cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Ilfov şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu.

Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, preciza MAI.

În 7 ianuarie, comisarul şef Ionel Lefter a fost eliberat din funcţia de adjunct al şefului IPJ Ilfov şi mutat pe un post de adjunct la Poliţia Otopeni.

Trei zile mai târziu, şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost eliberat şi el din funcţie şi pus la dispoziţie, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă.

În cazul cercetării disciplinare va fi audiat şi Nicolae Baicu, acesta neputând fi deocamdată citat întrucât este în concediu de odihnă, au precizat aceleaşi surse.

Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a precizat că ancheta de la IPJ Ilfov continuă şi, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecinţă.

Controalele la IPJ Timiş, pentru suspiciuni de mită de la şoferi prinşi în trafic

Tot anul trecut, în toamnă, şi IPJ Timiş a fost vizat de controale, pe fondul unui val de suspiciuni privind poliţişti care luau mită de la şoferi prinşi în neregulă în trafic. Printre cei suspectaţi se număra, potrivit unor surse, şi fostul şef al IPJ Timiş, Gheorghe Popescu, înlocuit din funcţie la sfârşitul lui iulie 2012.

Astfel, în perioada 4 - 15 septembrie 2012, o comisie formată din ofiţeri ai Corpului de control al ministrului de Interne a făcut verificări privind activitatea de prevenire a faptelor de corupţie şi prestaţia managerială a conducerii inspectoratului.

În urma verificărilor, Corpul de control a început cercetarea prealabilă pe numele a 15 ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul IPJ Timiş şi a dispus atenţionarea a 20 de ofiţeri şi şase agenţi. În plus, activitatea conducerii IPJ Timiş a fost supusă unui audit, ca urmare a numărului mare de fapte de corupţie sesizate la nivelul instituţiei.

Epilogul din Giurgiu, pensionarea şefului IPJ

În Giurgiu, cazul morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, pe 9 octombrie 2011, în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, a venit pe fondul unei anchete la inspectoratul judeţean de poliţie.

Fostul ministru de Interne Traian Igaş a trimis, încă din decembrie 2010, Corpul de control al ministrului la IJP Giurgiu, "sesizând grave carenţe în actul managerial", declara fostul purtător de cuvânt al Poliţiei Române Christian Ciocan. El preciza că cele mai grave aspecte reţinute în cazul şefului de atunci al IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin, erau "degenerarea infracţiunilor cu violenţă, creşterea faptelor contra patrimoniului şi neluarea măsurilor ce se impuneau pentru supravegherea şi depistarea grupurilor care generează conflicte stradale".

La finalul anchetei Corpului de control, Traian Igaş a aprobat declanşarea procedurilor cercetării sub aspect disciplinar a şefului IPJ Giurgiu Nicolae Dobrin pentru 38 de fapte şi cercetarea prealabilă a 11 ofiţeri.

Consiliul de disciplină al IGPR a propus trecerea lui Dobrin într-o funcţie inferioară, până la nivelul de bază al gradului deţinut, de comisar şef de poliţie.

Măsura propusă de Consiliul de disciplină a fost aprobată de ministrul de Interne. Ulterior, şeful IPJ Giurgiu a contestat în instanţă atât decizia privind trecerea într-o funcţie inferioară, cât şi calificativul primit în 2010.

Instanţa a admis cererea lui Nicolae Dobrin de suspendare a deciziei de trecere într-o funcţie inferioară până la o soluţie definitivă a instanţei privind anularea dispoziţiei. Ulterior, Nicolae Dobrin a ieşit la pensie.

Cazul Şoric din Neamţ, declanşat de asasinarea unui interlop

Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, membru al unei grupări de interlopi din Piatra Neamţ, pe 14 noiembrie 2010, l-a adus şi pe şeful de atunci al IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, în atenţia MAI.

La scurt timp după asasinat, Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, i-a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a lui Aurelian Şoric, pentru management defectuos. Cererea de destituire lui Şoric a venit ca urmare a faptului că presa locală a relatat că Şoric ar fi avut o relaţie de amiciţie cu fraţii Mararu.

Într-o conferinţă de presă susţinută în 16 noiembrie, Şoric a lansat acuzaţii grave asupra magistraţilor, susţinând că sunt şi procurori care dau bani cu camătă, şi la adresa lucrătorilor din serviciile secrete care nu şi-au făcut treaba şi nu l-au monitorizat pe Cristian Chilat - presupusul asasin al lui Gheorghiţă Mararu.

Zeci de şefi de post de poliţie din judeţul Neamţ anunţau, în 16 noiembrie, că îşi dau demisiile din funcţiile de conducere dacă Aurelian Şoric va fi schimbat de la conducerea IPJ Neamţ. Unii dintre aceştia au protestat atunci în faţa IPJ Neamţ faţă de propunerea de demitere din funcţie a lui Şoric, pe care o consideră "abuzivă" şi prin care onoarea IPJ Neamţ "a fost puternic afectată".

Spre sfârşitul lunii noiembrie 2010, Şoric a fost eliberat din funcţie, la cererea sa.

El a fost destituit din Poliţie la începutul anului 2011, după ce în urma controlului făcut de Consiliul Superior de Disciplină din MAI, în sarcina lui au fost reţinute 33 de abateri disciplinare.

Inspectorii ANI au cerut, în 1 iunie 2011, confiscarea unei sume de peste 360.000 de lei pe care comisarul Aurelian Şoric nu ar putea-o justifica, suma reprezentând diferenţa dintre averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 1996 - 2010. Aurelian Şoric a fost promovat în 26 iunie 2006 în funcţia de şef al IPJ Neamţ, calitate pe care a deţinut-o până în 23 noiembrie 2010.

În urma scandalului de la Neamţ, ministrul de Interne Traian Igaş i-a demis, în noiembrie 2010, pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, înlocuit cu Liviu Popa, cât şi pe şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, Dan Valentin Fătuloiu, schimbat cu Ioan Dascălu.

Vineri, 11 ianuarie 2013, judeţul Neamţ a revenit în actualitate prin celălalt frate Mararu. O tentativă de asasinare a acestuia prin detonarea unei bombe a fost dejucată de SRI şi DIICOT, cinci persoane fiind reţinute ca suspecte în acest caz.
LINK
Back to top
djebel
Tue Jan 22 2013, 11:03AM
Registered Member #3603

@JABC, de ce nu un topic cu titlul Infractiunile comise de cei din MAI? Asa, sa fie mai general si sa-i cuprinda si pe jandarmi, frontieristi si pompieri, ca fiecare arma are urangutanii ei. Salon ar fi fost (eu asa as fi facut) sa prezinti cazurile din propria-ti arma, altfel nu vad decat o alta incercare de a-i ataca pe politisti. Stii doar: "cel fara de pacat sa arunce primul piatra"!
Back to top
J.A.B.C.
Tue Jan 22 2013, 01:16PM
Registered Member #2445

Un jandarm din Timisoara, saltat dupa ce a jefuit transfugi! Vezi cum a fost posibil si ce s-a intamplat!
LINK
TIMISOARA. Un jandarm din Timisoara a fost retinut azi-noapte dupa ce a incercat sa jefuiasca 2 transfugi de origine pakistaneza. Ghinionul angajatului Ministerului de Interne a fost ca cei doi, erau… supravegheati de politistii de frontiera din Timis. Acum jandarmul este cercetat pentru talharie.

Pakistanezii au ajuns la Timisoara in urma cu cateva zile si vroiau sa treaca ilegal in Ungaria. S-au cazat la o pensiune din oras si asteptau o calauza. Politistii de frontiera au intrat pe fir si urmau sa-i retina pe cei doi. Numai ca, in timp ce ii supravegheau au avut surpriza sa vada cum 2 persoane au intrat in pensiunea in care erau cazati transfugii.

Cei doi, s-au prezentat in fata receptionierului spunand ca sunt politisti si au cerut sa-i vada pe acestia. Odata ajunsi in camera, i-au amenintat pe cei doi cerandu-le banii. Pentru a fi mai convingator, unul dintre agresori, angajat al Inspectoratului judetean de Jandarmi Timis a scos un pistol de air-soft.

Pentru ca cei doi transfugi nu aveau bani, jandarmul si colegul lui s-au multumit si cu telefoanele mobile ale pakistanezilor. Pentru ca avea o arma asupra lui, politistii de frontiera care ii monitorizau pe transfugi s-au temut sa nu se ajunga la crima si au cerut sprijinul trupelor speciale de interventie.

Cand sa plece insa din camera, jandarmul si colegul lui s-au trezit inconjurati de mascatii Politiei Timis.
Cei 4, atat transfugii cat si atacatorii acestora sunt acum la politie pentru audieri.
In aceasta dimineata, jandarmul si-a dat demisia. El risca sa fie acuzat de tilharie.

LINK
Back to top
Ultra'
Tue Jan 22 2013, 01:29PM
Registered Member #2406

Miliţia şi-a externalizat serviciile: Acum, la secţie te bat interlopii

Vă amintiţi celebrul banc cu ăla de-şi ia bătaie indiferent că are sau n-are bască? Eh, aşa stau lucrurile – mai nou – şi în plin centrul capitalei statului membru UE România. Duminică dimineaţa, pe la 6.00, eu n-aveam bască… Nici prietenul care mă însoţea. Și nici alți câțiva tineri în ADN-ul cărora s-au împletit ghinioanele de a se naște în România și de a decide să iasă la bere în Centrul Vechi.

“Ieşi în [editat de moderator] afară, bă! N-auzi?”. Auzeam, dar nu înţelegeam cum și cu ce drept îmi cer niște badigarzi ai unor cârciumi în care nu mă aflam și nu mă aflasem să ies afară din sediul Poliţiei. “Pleacă, mă, p... [editat de moderator], de aici! Nu înţelegi?”. Nu înţelegeam. De ce şi cu ce drept trebuia să fiu eu evacuat de pe o stradă – domeniu public, cică – atunci când şi pentru că voiau muşchii unor cefelate care au ajuns să se considere noii stăpâni ai oraşului.
Unde mi se confirmă că şaorma nu e sănătoasă

Dracu’ m-a pus să vreau şoarmă la şase dimineaţa. Ştiam că dăunează sănătăţii, dar nu mă gândeam că după lipia aia cu #detoate or să mă doară braţele, ceafa, coastele şi celelalte zone ale corpului meu în care unii au decis – cu autoritate de la Poliţie – să-şi înfunde ciocatele. În faţa şaormeriei mă aflam, deci, când un grup pestriţ, de miliţieni întovărăşiţi cu interlopi zişi badigarzi, cu muşchi mulţi şi cuvinte puţine, remorcau un alt grup, alcătuit din vreo cinci tineri, spre sediul Poliţiei Centrului Vechi. Băieţii erau însoţiţi “regulamentar” spre “circă”, cu picioare-n cur, trageri de păr, şprei cu piper în ochi, palme, pumni şi ghionturi în coaste. Urlete, ţipete, “numaidabă”-uri, “decedaţibă”-uri şi “Auuuu”-uri prelungi însoţeau ciudatul alai care s-a ascuns după “termopanul” sediului poliţiei.

Aici, micuţii au dispărut după o claie de matahale şi uniforme care continuau să le îndese “dreptate” şi “justiţie” în capete, fălci, burţi şi ficaţi. Plus alte câteva porţii de şprei cu piper în ochi, care nu păreau să-şi facă treaba şi să-i orbească pe băieţi. Altfel de ce ar fi stins miliţienii lumina în sediu, când au observat că de partea cealaltă a vitrinei ne strânseserăm câţiva privitori şocaţi la “măcelul” dinăuntru? Da, poliţienii au stins lumina, ca să definitiveze bătaia aplicată celor cinci băieţi în beznă. Apoi, răcoriţi, troglodiţii de badigarji au părăsit incinta, iar “agresaţii” cu ochii roşii, orbiţi de jeturile cu piper, au fost lăsaţi să plece. A durat câteva minute toată scena. Niciun proces verbal, nu tu legitimarea lor de către miliţiştii rămaşi după ieşirea interlopilor cu trei clase, nimic… Bine, bine, dar atunci de ce au fost târâţi în sediul Poliţiei? Doar ca să fie bătuţi? De ce erau acuzaţi? Ce-au făcut, nenorociţii?
Unde mi se confirmă că spiritul civic, la fel ca şaorma, dăunează sănătăţii

Asta am încercat să aflu şi eu – [editat de moderator]...-mi-aş spiritul civic să-mi f... [editat de moderator] – când am intrat în sediu şi i-am întrebat pe miliţieni de când se practică această metodă în România (scuze, fusei plecat o vreme, lăsasem ţara în UE la plecare) şi – mai ales – cu ce drept nişte interlopi bat oameni în chiar sediul poliţiei. Am fost “invitat politicos” afară, în sensul că mi-au închis uşa în nas. Am încercat şi a doua oară, repetând întrebarea. Acelaşi (non)-răspuns. A treia oară am îndrăznit să menţionez şi că sunt jurnalist şi sunt sincer îngrijorat şi interesat de răspunsul la întrebarea respectivă.

N-am scos-o la capăt aşa că am decis să schimb puţin tactica. Am cerut să depun o plângere, întrucât mă aflam în sediul Poliţiei şi voiam să denunţ un caz de agresiune la care tocmai luasem parte. Nu mai ştiu dacă cefelelateşigoale au fost invitate de poliţieni sau au intervenit din proprie iniţiativă, dar m-am simţit luat pe sus de multe braţe vânjoase care încercau să mă dea afară din – repet – sediul Poliţiei, cu forţa. M-am opus, am refuzat să fiu scos, m-am înfipt cu ambele mâini în tocurile uşii, dar în cele din urmă “micuţii” au reuşit să se opintească suficient în mine, dinspre interior, încât să mă azvârle afară. Amănunt important: în tot acest timp, miliţiştii stăteau şi urmăreau scena fără a schiţa vreun gest.

Afară, energumenii se oţărau la mine să plec “în [editat de moderator] mamei” şi “în [editat de moderator] lor” acasă. Deşi credeam că strada Şelari e pe domeniul public şi că aveam voie să mă aflu acolo chiar dacă eram în faţa secţiei de Miliţie, aveam să aflu că mă înşelam groaznic. Am refuzat şi să plec acasă, decis să sun la 112 pentru a reclama agresiunea la care luasem parte, dacă tot nu era de competenţa poliţiei Centrului Vechi, cum tocmai aflasem “the hard way”. Am fost ameninţat cu nelipsitul şprei cu piper. “Ştii ce-i ăsta, bă?”, mi-l arăta un interlopuţ (cred că ăsta e diminutivul), agitându-l şi agitându-se corespunzător. Spre sincera lui stupoare, ştiam. “E şpreiul ăla cu piper cu care i-ai orbit şi pe ăia cinci copii de adineauri, boule. Normal că ştiu”, îi zic. “Vrei şi tu?”. Nu voiam. “N-ai voie, tete, să-l foloseşti, decât dacă eşti în pericol, dacă te agresez eu pe tine, or până acum doar tu m-ai agresat pe mine”, îi spun, succint, şi ce anume presupune meseria lui. A fost la fel de surprins şi tremura nervos, mai să-mi ardă una. Avea să aibă plăcerea în următoarele minute… Dar să nu anticipăm…
Unde am descoperit că vorba lungă e sărăcia omului. Omul am fost eu, vorba au scurtat-o ei

Am sunat, aşadar, la 112 şi am început să expun faptele operatoarei. N-am apucat să devin prea intim cu doamna, întrucât, într-un moment în care mă îndepărtam uşor pentru a discuta în linişte la telefon, m-am trezit cu o lovitură în urechea stângă. Unul din badigarzi, nemulţumit că ciracii lui pierd prea mult timp cu vorbele (v-am zis că au probleme de stoc), a decis să facă singurul lucru pe care îl ştia. Şocul m-a făcut să-mi scap telefonul din mâna dreaptă, înainte să mi se confirme că va fi trimis un echipaj. Apoi, imediat, o “bucată” şi în urechea dreaptă. Apoi, iar din stânga una. După aia le-am pierdut numărul pentru că se abătuse o ploaie de lovituri asupra mea. Am căzut jos, am dat cu capul de caldarâm (- Ce faci când iei prima bătaie în Bucureşti? – Iei o piatră în gură! – Hahahaha!) şi am apucat să iau poziţia fătului, apărându-mi cu coatele faţa şi capul, în timp ce ciocatele şi bocancii cefelorlateşifărăimaginaţielaîncălţăminte îmi distribuiau lovituri în părţile rămase expuse.

M-au bătut până maestrul Dem Rădulescu – Dumnezeu să-l ierte! – m-ar fi compătimit, dar ei nu. Ar mai fi dat, dar interveniseră băieţii bătuţi în “lotul” dinaintea mea şi prietenul meu, care, culmea, deşi lucrează în Ministerul de Interne, şi-a luat şi el câteva bucăţi pentru “insolenţă”. Am recuperat telefonul de pe jos, l-am reasamblat (avantajul de a nu mai avea smartphone) şi am sunat iar la 112. Mi-am cerut scuze doamnei, “să nu creadă că-i închisesem telefonul în nas, dar mă luaseră la tocat nişte băieţi” şi am apucat să-i rezum situaţia. Mi-a promis că-n 5-10 minute vine echipaju’. Din nou, important: la tot “măcelul” al cărui personaj principal fără voie fusesem, miliţienii au asistat neperturbaţi.
Unde încercam să-mi dau seama în ce parte a Ceceniei am ajuns

Jigodiile, după ce mă “frăgeziseră”, dispăruseră care pe unde. Cert e că nu le mai vedeam prin preajmă. A apărut, într-un final, maşina de poliţie, cu semnalele luminoase pornite, a trecut elegant pe lângă noi, claxonându-ne uşor, chiar, să ne dăm din drum, i-a “recuperat” pe cei doi poliţieni-spectatori de până atunci şi a demarat. În trombă, vorba ceea… Sediul poliţiei a fost închis, aşadar, ca un magazin alimentar la căderea serii, miliţiştii s-au “uşchit”, badigarjii au dispărut iar eu, împreună cu ceilalţi “protagonişti” ai “bătăii ca-n Şapte Cai” (cc presa română), am rămas proşti în mijlocul drumului.

Am încercat să-mi dau seama ce tocmai mi se întâmplase, în ce parte a Ceceniei mă aflam? Sau în ce stat de lumea a treia am aterizat fără să ştiu… Dar nu reuşeam să trec peste faptul că tocmai fusesem bătut de nişte interlopi, în plină stradă, în plin centrul capitalei unei ţări UE, ÎN FAŢA ŞI SUB OCHII POLIŢŞTILOR, ÎN TIMP CE VORBEAM CU ALŢI POLIŢIŞTI LA TELEFON ŞI ÎN TIMP CE EU ÎNSUMI ERAM ÎNSOŢIT DE UN să-i zicem POLIŢIST! Este că e halucinant?

Ulterior, am aflat şi “motivul” pentru care fuseseră bătuţi cei de dinaintea mea, pentru care intervenisem: nu au lăsat bacşiş!! Aşa că, data viitoare, să ştiţi că bacşişul, în Bucureşti, este de fapt TAXĂ DE PROTECŢIE, te apără de bătaia badigarzilor cu concubinajul şi acordul poliţiei. Iar dacă sunteţi norocoşi, ca mine, bătaia vă va fi administrată CHIAR ÎN FAŢA ORGANELOR. Dacă sunteţi ŞI MAI NOROCOŞI (caz în care ar trebui să jucaţi la LOTO!), ca băieţii de care vă spuneam, puteţi fi bătuţi într-un cadru select, la căldură, ÎN CHIAR SEDIUL POLIŢIEI!
Unde am văzut că un telefon, la vremea lui, face cât ore întregi de căciulit pe la porţi

În fine, am reuşit să ajungem la sediul Poliţiei numărul 10, de pe Bulevardul Unirii, după un al treilea apel la 112, de unde am fost “trimişi la plimbare” iniţial, pe motivul că “nu e nimeni care să vă ia declaraţiile”. Ulterior, poate fără legătură cu faptul că o domnişoară reporter la o televiziune de ştiri l-a sunat pe însuşi şeful Secţiei 10, povestindu-i întâmplarea, după două ore ne-a primit chiar domnul comisar şef-adjunct Marius Stancu, care i-a – citez – “adus de acasă” şi pe ceilalţi comisari ai secţiei, iar “cazul” a început să fie tratat cum ar fi normal într-un stat civilizat. Lucru pentru care le mulţumesc.

Am dat declaraţii, am scris de mână cât nu mai scrisesem de ani de zile, am identificat câţiva dintre “agresori”, am făcut plângeri penale, am fost îndrumat la Institutul de Medicină Legală, mi s-a dat dreptate, am simţit – repet – cum îmi dispărea frustrarea văzând că există şi poliţişti care îşi fac cu adevărat meseria.

Nu mi-a plăcut că li s-au găsit scuze miliţiştilor care au permis să se întâmple astfel de lucruri (am înţeles că sunt tot mai frecvente). Nu mă interesează că sunt “abia ieşiţi de pe băncile şcolii”, că “nu au tact, nu au autoritate, nu ştiu să se impună”, că “salariile sunt mici”, că “nu sunt bani” etc.

Nu vreau să ia bătaie şi alţii, în continuare, de la nişte interlopi, aşteptând ca miliţienii din Centrul Vechi să se “maturizeze” şi să “capete experienţă”. Nu vreau să capete experienţă pe coastele mele rupte.

Nu mă interesează că nişte caricaturi de poliţişti impotenţi din Centrul Vechi au legat “cârdăşie” cu interlopii pentru ca aceştia să ajute agenţii “la nevoie”. “Întrajutorarea” aceasta a dus la asta: cefelegroase şi-au luat, cu timpul, atribuţii de poliţişti, ajungând să facă ei “ordine” – ordinea lor – în chiar sediul Poliţiei! Oameni bătuţi fără vorbă multă, fără explicaţii, fără vină, doar pentru că ei pot şi pentru că “sunt mână în mână” cu poliţia.
Unde am aflat că şi badigarzii e oameni şi are momente de rătăcire

Unul dintre badigarzii aflaţi de faţă la evenimentele de duminică dimineaţa s-a justificat astfel pentru cele întâmplate: “Şefu’… m-am pierdut cu firea”. Nu ştiu voi, dar eu nu vreau ca de fiecare dată când o gorilă din asta se pierde cu firea să se lase cu “omorul” câte unui om nevinovat.

Să nu amintesc de faptul că, în urmă cu o săptămână, asistasem, în acelaşi Centru Vechi, cum un cetăţean tânăr, de naţionalitate conlocuitoare, încerca să îşi afunde mâna în poşetele unor fete care mergeau înaintea mea, fără să bănuiască nimic. Am strigat, le-am atenţionat pe fete, l-am pus pe fugă pe Jardel şi am împiedicat furtul. De la o distanţă sigură, de după maşini, şuţul mi-a strigat: “Ce vrei, bă? Vrei cuţit în centru?”. La 20 de metri distanţă erau aceiaşi vajnici poliţişti ai Centrului Vechi. De data aceea – îmi dau seama acum – am scăpat ieftin…

Gata, că şi aşa e prea lung textul. Vorba lui Creangă, via Goma: “Mi-a ieşit atât de lung pentru că n-am avut timp să-l fac mai scurt”. Până una-alta, să aveţi mereu la voi bani în plus, pentru bacşiş şi o bască în buzunar. Just in case…

LINK

[ Edited Tue Jan 22 2013, 03:25PM ]
Back to top
fanfanlatulipe
Tue Jan 29 2013, 07:45PM
Registered Member #2699

...mda... inca inca o data se confirma ceea ce spun toti oamenii ce au putin creier...e plina tara de jurnalisti cu spirit civic si mentalitate moderna inspirata din cultura nord-americana...un articol de presa halucinant,bine scris un manifest social,un imn al clientilor centrului vechi din capitala,care consuma suculet si converseaza toata noaptea despre conditia umana despre structura sociala de nedreptatile in care traiesc in aceasta tara care functioneaza mai ceva ca imperiul roman dar care din pacate iroseste banii publici pe serviciile unor clone nepregatite, firave,neexperimentate ce nu fac altceva decat sa solicite ajutorul unor brute inculte(de unde or fi aparut?!avem un popor de intelectuali pacifisti si muncitori,cred ca sunt cartaginezi)sa exerseze procedee de autoaparare si de imobilizare pe niste umili si cinstiti clienti care aprinsi de discutiile culturale si filosofice au uitat de ora de inchidere legala a locarurilor,pardon! a bibliotecii si s-au trezit socati ca rasarise o lumina din est si sunt rugati sa achite cartile consumate si carbunele folosite pentru notite. saracii singurul lor ghinion a fost acela de a fi trecut prin fata pretorienilor dotati cu brute cartagineze in lesa hotarati sa exerseze masurile politienesti de dimineata(dornici d munca si de invatat)pe ei...pacat ca traim alaturi de astfel de oameni daca pana si in romania am ajuns sa se intample asa ceva ma intreb ce se intampla cu popoarele din lumea aIIIa...franceji,engleji. am sa inchei citandu-l pe un fost ministru de interne cu nume de bautura spirtoasa "fiecare tara are politie de cati bani isi permite" e logic nu?
Back to top
1 User said Thank to fanfanlatulipe for this Post :
 Mihais (29 Jan 2013, 20:10)
Hannibal
Tue Jan 29 2013, 08:43PM
.
Registered Member #1460

Sau, institutiile publice sunt oglinda populatiei acelei tari. Asa populatie, asa institutii.
Back to top

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF