Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
pompieri....
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
DANI-EL
Sun Feb 08 2015, 09:00PM
Registered Member #9986

Sigur este ofiter facut la apelul bocancilor,cu studii superioare la Spiru Haret,sau subofiter de plimbat hartii(la 8h)
Back to top
Pârvu Florin
Sun Feb 08 2015, 09:09PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Presupunând că e așa, cu ce schimbă asta adevărul spuselor lui?

[ Edited Sun Feb 08 2015, 09:17PM ]
Back to top
mereu _loial
Sun Feb 08 2015, 09:34PM
Registered Member #3545

Nu cred ca faptul ca ne spunem pasurile pe forum inseamna ca ne vaicarim .Cred ca ar trebui sa incercam sa ne dam seama daca modificarea programului este legala sau nu si in functie de asta sa actionam conform legilor si regulamentelor militare.Daca e cineva care are cunostinte care ne pot da lamuriri suplimentare: un avocat , ceva, sa i ceara opinia si daca ce se intampla e legal , asta e.Nu cred ca asta trebuie sa ne afecteze felul in care ne facem treaba.Asta e intrebarea la care trebuie sa aflam raspunsul .Ni se incalca drepturile sau nu.Ca sunt unii colegi care o iau mai melodramatic e alta discutie.
Back to top
DANI-EL
Sun Feb 08 2015, 09:35PM
Registered Member #9986

Inainte de a fi militari suntem oameni,cu familie,cu copii,cu rate la banci,iar cei ce au si un alt job il au de nevoie,nu de placere,salariul la noi nu a mai crescut de mult,dar toate s-au scumpit si este foarte greu.
Nu cred ca ne "vaicarim" aici,dar in conditiile in care la munca,daca intrebi,ti se arata poarta mi se pare normal sa ne sfatuim aici.
Tin sa mentionez ca nu am un alt job.
Back to top
Klaus
Sun Feb 08 2015, 09:50PM
Registered Member #3279

In privinta programului 24/48, imi mentin parerile exprimate in postarile din 11 Jan 2015, 11:50, 11 Jan 2015, 18:20 si 13 Jan 2015, 23:25, adica impunerea unui asa program inseamna munca fortata.

In Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru se precizeaza:
Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că orice lucrător beneficiază:
- de o perioadă minimă de repaus * zilnic de 11 ore consecutive în decursul unei perioade de 24 de ore;
- un timp de pauză, în cazul în care timpul zilnic de lucru depăşeşte 6 ore;
- o perioadă minimă de 24 de ore de repaus neîntrerupt, în medie, după fiecare perioadă de şapte zile, care se adaugă la cele 11 ore de repaus zilnic;
- un timp de lucru săptămânal maxim de 48 de ore, inclusiv orele suplimentare;
- un concediu anual plătit de cel puţin 4 săptămâni.

In regimul de 24/48 se mai respecta norma de maxim 48 de ore, inclusiv orele suplimentare? Desigur ca nu. Si atunci cum ramane cu aplicarea normelor europene in Romania, tara membra UE, unde reglementarile comunitare trebuie respectate, fiind mai presus decat legislatia interna?
Si mai scrie acolo ca Un stat membru poate autoriza un angajator să se abată de la limita de 48 de ore săptămânale de lucru, cu condiţia ca lucrătorul să îşi dea acordul în acest sens. Acesta nu trebuie să sufere prejudicii în caz de refuz. Angajatorul ţine evidenţe actualizate, pentru a fi puse la dispoziţia autorităţilor competente, cu privire la fiecare lucrător care a acceptat să depăşească limitele de ore de muncă. Trebuie respectate principiile generale în materie de securitate şi sănătate. Depasirea normei de 48 ore eu o interpretez ca fiind una de conjunctura, de necesitate - terminare comenzi, sezon scurt, situatii punctuale, si nu una permanenta.
Altfel, poti forta un militar (care este un angajat al statului, un lefegiu) sa munceasca peste norma de 48 ore/saptamana fara sa fie declarata stare de necesitate sau razboi?
LINK
Ideea asta cum ca se platesc orele suplimentare este o galusca, si se refera strict la cele 8 ore peste norma (europeana si nationala) de 40 ore/saptamana, ce este in plus, peste 48 ore/saptamana (ca munca suplimentara) angajatorul nu are dreptul sa o plateasca, fiind considerata ca ilegala. Pentru cei care lucreaza in ture de 24 ore norma de lucru se calculeaza la un timp de referinta de 4 - maxim 6 luni dupa regulile europene. Multi dintre voi poate ca sunt tineri si cei 200-300-400 lei sunt un stimulent. Foarte bine, aveti nevoie de bani in plus, cautati sa mai faceti ceva ocazional ca un al doilea job, dar ganditi-va ca trebuie sa ajungeti la 60 de ani pentru a iesi la pensie ca militari.
Pontajul la program trebuie sa fie echivalent cu cel al colegilor de la 8 ore, cu al jandarmilor sau militarilor MApN, toti avand acelasi statut - de cadre militare.

Nu impartasesc ideile cu TV, ziare si alte cele, in caz de nemultumire zic eu ca trebuie urmate caile legale specifice militarilor - rapoarte personale/iesire la audienta la IS, rapoarte personale catre IG, rapoarte personale catre ministrul MAI. Daca nu si nu, adica toti cei enumerati sustin ca asa trebuie, se poate merge in instanta, dar avand documente din care sa rezulte ca s-a incercat rezolvarea situatiei pe cai legale in interiorul institutiei, altfel judecatorii resping cererea de chemare in judecata.

[ Edited Sun Feb 08 2015, 10:53PM ]
Back to top
4 User said Thank to Klaus for this Post :
 mereu _loial (08 Feb 2015, 22:09) , bushes (08 Feb 2015, 22:28) , joker (09 Feb 2015, 05:42) , djebel (09 Feb 2015, 10:48)
Pârvu Florin
Sun Feb 08 2015, 09:56PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Nu pune nimeni problema dacă cineva are sau nu o a doua slujbă, asta e complet nerelevant pentru discuție, cum nu pune nimeni problema că nu ar trebui să vă spuneți păsul aici sau oriunde vreți voi, chiar dimpotrivă.

E important însă pentru voi ca tot zgomotul ăsta să nu arate a zarvă de gloată care nu știe ce vrea și nu știe să obțină ce vrea când în sfârșit, se decide că vrea ceva, e important să arătați cunoașterea regulilor după care funcționați, demnitate, responsabilitate, solidaritate și unitate.

Dacă vreți să fiți tratați ca parteneri egali de discuție de către decidenți, dacă vreți să raliați societatea civilă în sprijinul vostru, demonstrați că meritați asta, și așa cum am mai spus, faceți asta prin profesionalism și hotărâre.

Și nu, nu vă sunt adversar, dimpotrivă.

Și oricine e mai mult decât binevenit aici să spună orice îi trece prin cap, atâta timp cât respectă regulile forumului.

[ Edited Sun Feb 08 2015, 10:01PM ]
Back to top
mereu _loial
Sun Feb 08 2015, 09:57PM
Registered Member #3545

De aia insist .Pe masura ce aflam cum or sa decurga treburile sa vedem daca putem sa facem ceva .Ideea ar fi sa nu continue si dupa astea 6 luni pilot.Eu tot nu vad cum naiba poti sa obligi un om sa lucreze mai mult fara compensarea cu timp liber sau bani.Zici ca traim intr o lume stranie in care e posibil orice.Daca e sa primim liber cum se procedeaza.O sa stam mereu sa vedem ce hotaraste comandantul , cand iti da liber , cand vii la munca.E aiurea pentru ca avem si noi familii, copii.Te intreaba: vii si tu la sedinta cu parintii , la serbate? Si tu trebuie sa i spui: nu stiu , sa vad cum lucrez luna asta.
Back to top
1 User said Thank to mereu _loial for this Post :
 DANI-EL (08 Feb 2015, 22:16)
mereu _loial
Sun Feb 08 2015, 10:13PM
Registered Member #3545

Excelenta postarea lui Klaus.Un punct de vedere sustinut cu argumente solide.Cam asa trebuie tratata speta asta.Cunoscand legea afli si calea de urmat.
Back to top
palmas
Sun Feb 08 2015, 11:17PM
Registered Member #9956

Klaus wrote ...

In privinta programului 24/48, imi mentin parerile exprimate in postarile din 11 Jan 2015, 11:50, 11 Jan 2015, 18:20 si 13 Jan 2015, 23:25, adica impunerea unui asa program inseamna munca fortata.

In Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru se precizeaza:
Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că orice lucrător beneficiază:
- de o perioadă minimă de repaus * zilnic de 11 ore consecutive în decursul unei perioade de 24 de ore;
- un timp de pauză, în cazul în care timpul zilnic de lucru depăşeşte 6 ore;
- o perioadă minimă de 24 de ore de repaus neîntrerupt, în medie, după fiecare perioadă de şapte zile, care se adaugă la cele 11 ore de repaus zilnic;
- un timp de lucru săptămânal maxim de 48 de ore, inclusiv orele suplimentare;
- un concediu anual plătit de cel puţin 4 săptămâni.

In regimul de 24/48 se mai respecta norma de maxim 48 de ore, inclusiv orele suplimentare? Desigur ca nu. Si atunci cum ramane cu aplicarea normelor europene in Romania, tara membra UE, unde reglementarile comunitare trebuie respectate, fiind mai presus decat legislatia interna?
Si mai scrie acolo ca Un stat membru poate autoriza un angajator să se abată de la limita de 48 de ore săptămânale de lucru, cu condiţia ca lucrătorul să îşi dea acordul în acest sens. Acesta nu trebuie să sufere prejudicii în caz de refuz. Angajatorul ţine evidenţe actualizate, pentru a fi puse la dispoziţia autorităţilor competente, cu privire la fiecare lucrător care a acceptat să depăşească limitele de ore de muncă. Trebuie respectate principiile generale în materie de securitate şi sănătate. Depasirea normei de 48 ore eu o interpretez ca fiind una de conjunctura, de necesitate - terminare comenzi, sezon scurt, situatii punctuale, si nu una permanenta.
Altfel, poti forta un militar (care este un angajat al statului, un lefegiu) sa munceasca peste norma de 48 ore/saptamana fara sa fie declarata stare de necesitate sau razboi?
LINK
Ideea asta cum ca se platesc orele suplimentare este o galusca, si se refera strict la cele 8 ore peste norma (europeana si nationala) de 40 ore/saptamana, ce este in plus, peste 48 ore/saptamana (ca munca suplimentara) angajatorul nu are dreptul sa o plateasca, fiind considerata ca ilegala. Pentru cei care lucreaza in ture de 24 ore norma de lucru se calculeaza la un timp de referinta de 4 - maxim 6 luni dupa regulile europene. Multi dintre voi poate ca sunt tineri si cei 200-300-400 lei sunt un stimulent. Foarte bine, aveti nevoie de bani in plus, cautati sa mai faceti ceva ocazional ca un al doilea job, dar ganditi-va ca trebuie sa ajungeti la 60 de ani pentru a iesi la pensie ca militari.
Pontajul la program trebuie sa fie echivalent cu cel al colegilor de la 8 ore, cu al jandarmilor sau militarilor MApN, toti avand acelasi statut - de cadre militare.

Nu impartasesc ideile cu TV, ziare si alte cele, in caz de nemultumire zic eu ca trebuie urmate caile legale specifice militarilor - rapoarte personale/iesire la audienta la IS, rapoarte personale catre IG, rapoarte personale catre ministrul MAI. Daca nu si nu, adica toti cei enumerati sustin ca asa trebuie, se poate merge in instanta, dar avand documente din care sa rezulte ca s-a incercat rezolvarea situatiei pe cai legale in interiorul institutiei, altfel judecatorii resping cererea de chemare in judecata.

Corecta abordarea, dar cred ca OZU spune multe (se regasesc toate turele lucrate ) si nu minte!!!
Back to top
Klaus
Sun Feb 08 2015, 11:45PM
Registered Member #3279

Cand s-a conceput noul Cod al muncii Guvernul Romaniei a solicitat punctul de vedere al Biroului International al Muncii.

La intrebarea 6) ÎN CE CONDIŢII ESTE POSIBILĂ MUNCA SUPLIMENTARĂ? (ACTIVITATEA PRESTATĂ DE SALARIAT, ÎN AFARA ŞI/SAU PESTE DURATA NORMALĂ A TIMPULUI ZILNIC DE MUNCĂ). Există o limită maximă a orelor suplimentare raportate la o anumită perioadă de referinţă?

Text propus

Art. 117 : (3) Orele suplimentare se pot efectua fără a cere acordul salariatului pentru a satisface cererile urgente de producţie, livrare de servicii sau alte obligaţii ale angajatorului în condiţiile stabilite în contractele colective în vigoare.

Art.118 (2) Este interzisă efectuarea de ore suplimentare peste limita stabilită conform prevederilor de la alineatul (1 ), cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru lucrări de maximă urgenţă necesare prevenirii accidentelor sau pentru eliminarea consecinţelor unui accident.

Răspunsul Biroului

Convenţia nr. 1 impune stabilirea unui număr limită de ore suplimentare (Articolul 6(2)). Ori, nici această convenţie, nici Convenţia nr. 30 nu prevede limite exacte ale numărului total de ore suplimentare care pot fi lucrate pe o perioada dată în caz de derogare permanentă sau temporară. Cu toate acestea, Comisia de experţi a fost de părere că, chiar dacă fixarea limitelor pentru numărul total de ore suplimentare este lăsată la latitudinea autorităţilor competente de către cele două convenţii, aceasta nu înseamnă că autorităţile în cauză dispun de o libertate totală în această privinţă. Ţinând cont de sensul convenţiilor, şi în prisma lucrărilor pregătitoare, concluzia este că aceste limite trebuie să fie "rezonabile" şi să fie stabilite în conformitate cu obiectivul general ale celor 2 instrumente, care este acela de a face din ziua de 8 ore şi săptămâna de 48 de ore o normă legală care să asigure protecţia lucrătorilor împotriva oboselii excesive şi care să le garanteze un timp liber rezonabil şi posibilitatea de a se destinde şi a avea o viaţă socială. Studiul legislaţiei dintr-un anumit număr de State membre ale UE arată că limitarea numărului de ore suplimentare se face în funcţie fie de o bază săptămânală, fie pe o perioadă de referinţă de mai multe luni, fie pe durata anului (a se consulta tabelul din anexa II). LINK

Observatie - la emiterea Codului Muncii numerotarea si continutul articolelor s-au modificat, important este modul de abordare al BIM in ce priveste munca suplimentara.

Pana la urma, cineva poate spune ca militari fiind nu ne supunem prevederilor Codului Muncii, dar in RG-1 a fost preluata tocmai aceasta norma, de 40 ore/saptamana (program de 8 ore/zi, 5 zile/saptamana). O sa caut (sper sa si il gasesc) un ordin circular in care retin ca scria faptul ca in MAI se aplica ordinele generale emise de MApN, gen RG-1, RG-2, RDM si alte cateva, o sa-i fac o poza.

[ Edited Mon Feb 09 2015, 12:10AM ]
Back to top
1 User said Thank to Klaus for this Post :
 djebel (09 Feb 2015, 10:48)
Logout
Mon Feb 09 2015, 06:48AM
logout
Registered Member #10017

CODUL MUNCII
"Art. 1
(1) Prezentul cod reglementează domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum şi jurisdicţia muncii.
(2) Prezentul cod se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii."
LINK

Regulamentul serviciului interior art 56 alin 10
"Durata de muncă stabilită pentru militarii care execută serviciul de pază şi serviciul de intervenţie în ture, precum şi pentru personalul ce încadrează dispeceratul tehnic poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână." LINK

Despre respectarea Regulamentelor militare scrie STATUTUL
"Articolul 8
(1)Cadrele militare au urmatoarele indatoriri principale:
a)sa fie loiale si devotate statului roman si fortelor sale armate, sa lupte pentru apararea Romaniei, la nevoie pana la sacrificiul vietii, sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale;
b)sa respecte juramantul militar si prevederile regulamentelor militare, sa execute intocmai si la timp ordinele comandantilor si ale sefilor, fiind responsabile de modul in care indeplinesc misiunile ce le sunt incredintate. Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor;
c)sa pretuiasca onoarea si gloria de lupta ale fortelor armate ale Romaniei, ale armei si unitatii din care fac parte, precum si demnitatea gradului si a uniformei militare pe care le poarta;
d)sa-si perfectioneze pregatirea profesionala, sa asigure instruirea temeinica si educarea subordonatilor si sa apere drepturile acestora;
e)sa actioneze pentru intretinerea regulamentara si mentinerea in stare de operativitate a tehnicii si armamentului si pentru folosirea si administrarea eficienta a bunurilor din dotare;
f)sa pastreze cu strictete secretul militar, de stat si de serviciu, precum si caracterul confidential al unor activitati si documente."
LINK

[ Edited Mon Feb 09 2015, 06:52AM ]
Back to top
bogdan86
Mon Feb 09 2015, 09:24AM
Registered Member #10033

Salutare dragi colegi.

Cei care lucreaza la 8 ore, vor avea in luna februarie 160 de ore lucrate, iar eu 216 ore.

Chiar crede cineva ca nu imi voi putea recupera orele acestea ? Sa fim seriosi...
Back to top
mereu _loial
Mon Feb 09 2015, 10:04AM
Registered Member #3545

Si cum o sa procedezi sa le recuperezi? Ai idee ce trebuie facut?
Back to top
bogdan86
Mon Feb 09 2015, 10:36AM
Registered Member #10033

mereu _loial wrote ...

Si cum o sa procedezi sa le recuperezi? Ai idee ce trebuie facut?

Cu ajutorul unei conostine care se precepe destul de bine in domeniul legistlatiei.

Astept doar sa treaca luna, apoi voi face raport, precizand incluziv programul celor de la 8 ore.

Voi merge cu raportul pe cale ierarhica pana unde este nevoie pentru a fi aprobat.

Saptamana trecuta se rugau de noi sa luam orele suplimetare rezultate din diferite activitati, si aveam program 24 / 72, iar acum trecem la 24 / 48 fara ore recuperate ?

Poate ca suntem noi prosti, dar nu suntem prostii lor.

[ Edited Mon Feb 09 2015, 10:39AM ]
Back to top
mereu _loial
Mon Feb 09 2015, 10:42AM
Registered Member #3545

Foarte bine.Asa ar trebui sa procedam toti.Eu am facut un calcul rapid pt luna martie.Colegii la 8 ore fac 168 de ore.Colegii care incep serviciul in ture pe 1 martie or sa aiba 11 servicii=264 ore.Diferenta 96 de ore.Deja te ia de cap.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF